Μιλφέιγ χωρίς θερμίδες “Ο ΓΙΟΣ του Jo Nesbo”

Η Χρυσοβαλάντω Μουσκάλλη, διαβάζει βιβλία και μοιράζεται μαζί μας τις δικές της κριτικές, σκέψεις, ενίοτε αναλύσεις και περιλήψεις των βιβλίων που διαβάζει.
Χρυσοβαλάντω Μουσκάλλη, chrysovalanto.mouskalli@gmail.com

mil

Θα αναρωτιέστε ποια η σχέση του μιλφέιγ με τα βιβλία…..
Λοιπόν, τα μιλφέιγ όπως και τα βιβλία έχουν…”φύλλα”. Μόνο που τα φύλλα των βιβλίων δεν παχαίνουν, δεν έχουν θερμίδες!
Ευχαριστίες στον φίλο Κώστα Μαννούρη για την έμπνευση στον τίτλο.

Επέλεξα να εγκαινιάσω αυτή τη στήλη με ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα και τοποθέτησα στο ράφι με τα καλύτερα βιβλία που διάβασα μέχρι σήμερα. Φέτος το καλοκαίρι είχα τον χρόνο να διαβάσω αρκετά βιβλία και το τελευταίο που έπεσε στα χέρια μου και διάβασα ήταν ο «Γιος» του Jo Nesbo, εκδόσεις “Μεταίχμιο”. 

book valiΑπό την πρώτη στιγμή που διάβασα την περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αντιλήφθηκα ότι δεν είχε καμία σχέση με τη συνηθισμένη περιγραφή μιας αστυνομικής ιστορίας όπου ένας χαρισματικός και δαιμόνιος ντετέκτιβ καλείται να διαλευκάνει ένα φόνο κάτω από αντίξοες συνθήκες. Παρόλο που και σε αυτό το βιβλίο υπάρχει ένας ντετέκτιβ, όχι ο Χάρι Χόλε, (ο Jo Nesbo έχει ως κεντρικό ήρωα στα περισσότερα βιβλία του τον Χάρι Χόλε ένα χαρισματικό ντετέκτιβ), «ο Γιος» εστιάζει όχι τόσο στον ντετέκτιβ όσο στον πρωταγωνιστή, τον ηρωινομανή Σόνι ένα «χαρισματικό» νέο ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για 12 χρόνια και στον οποίο όλοι οι συγκρατούμενοί του προστρέχουν για να «εξομολογηθούν» αυτά που τους απασχολούν και να πάρουν ένα είδος συγχώρεσης από κάποιον που το μόνο που κάνει είναι να τους αφήνει να μιλούν και να τους ηρεμεί με το μακάριο ύφος του. Όταν όμως σε μια από τις εξομολογήσεις τους,ο Σόνι μαθαίνει κάτι που αφορά τον πατέρα του που αυτοκτόνησε κατηγορούμενος για διαφθορά, τότε αποφασίζει να πάρει κυριολεκτικά το νόμο στα χέρια του.

Στο πρόσωπο του Σόνι βλέπει κανείς έναν άγγελο-τιμωρό, έναν εκδικητή ο οποίος στην προσπάθεια του να δικαιώσει τη μνήμη του πατέρα του, καταφέρνει να μπει στο μάτι ανήθικων και διεφθαρμένων ανθρώπων που κυριαρχούν στα κυκλώματα συγκάλυψης εγκλημάτων και διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι ακόμη και ιερείς.

Εδώ θα μπορούσε κανείς να βρει αρκετές ομοιότητες με την Αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά Prison Break με τον Σόνι να ταυτίζεται με τον Μάικλ Σκόφιλντ ο οποίος προσπαθεί να αθωώσει τον αδερφό του ο οποίος βρίσκεται άδικα στη φυλακή. Ο αναγνώστης αυτού του βιβλίου θα πιάσει τον εαυτό του να ταυτίζεται με τον Σόνι και στο τέλος να φτάνει στο σημείο να τον συμπαθεί και να τον θαυμάζει για την απίστευτη εσωτερική του δύναμη, παραβλέποντας ηθελημένα τα όποια κακά έχει διαπράξει και που υπό κανονικές συνθήκες θα καταδίκαζε! Αυτό τουλάχιστον ένιωσα εγώ, κάτι που θεωρώ επιτυχία για ένα συγγραφέα ειδικά της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Έχει γραφτεί ότι και σε αυτό το βιβλίο του ο Jo Nesbo ακολουθεί τη γνωστή συνταγή: Φόνος, ενοχή, έρωτας, καταδίωξη, καταστροφή, σοκ, κάθαρση. Αυτό δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω ακόμα, αφού δεν έχω διαβάσει άλλα του βιβλία, αλλά αν κρίνω από την επιτυχία των βιβλίων του και τους φανατικούς του αναγνώστες τότε αυτή η συνταγή είναι πετυχημένη!

Πολλοί λένε ότι αν ξεκινήσεις να διαβάζεις Jo Nesbo τότε δεν υπάρχει επιστροφή και ότι thumbnailaεθίζεσαι πραγματικά στον τρόπο γραφής αυτού του ανθρώπου. Παρόλο που η μανία για τον Nesbo έχει κάπως καταλαγιάσει εντούτοις εγώ προτίθεμαι να διαβάσω ακόμα κάποια βιβλία του για να μπορέσω να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Είναι ένα βιβλίο που θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω για την υπομονή σου να διαβάσεις τις 556 του σελίδες. Αρκετά καθηλωτικό, γεμάτο ανατροπές με μια γρήγορη πλοκή που προσφέρει απίστευτη απόλαυση. Δεν θα έλεγα ότι είναι βιβλίο «της παραλίας», (αν και εγώ εκεί το διάβασα), αλλά ένα βιβλίο παντός καιρού που θίγει θέματα πίστης, προδοσίας, εκδίκησης, διαφθοράς, ένα βιβλίο από το οποίο σίγουρα κάτι θα κερδίσεις.

Με λίγα λόγια είναι ένα βιβλίο που συστήνω ανεπιφύλακτα! Όπως γράφει και στο εξώφυλλο του βιβλίου «Αν δεν ξέρετε τον JoNesbo, ήρθε η ώρα να τον μάθετε με αυτό το βιβλίο».

  • Βαθμολογία: καθόλου καλό, μέτριο, καλό, πολύ καλό, εξαιρετικό

Trivia

  • O Jo Nesbo είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας και έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία όπως τα RivertonPrize (1997), Glass Key (1998) και BooksellersPrize (2000 και 2007).

  • Ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής, με σπουδές στα οικονομικά, δούλεψε ως χρηματιστής, δημοσιογράφος και τραγουδιστής σε συγκρότημα!

  • Θεωρεί ότι τα καλύτερα μέρη για να γράφει είναι τα αεροδρόμια, τα αεροπλάνα και τα τρένα.

  • Κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο στα 37 του χρόνια

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!