ΒΟΛΤ: “Κινήσεις εντυπωσιασμού στο θέμα της μετανάστευσης ρίχνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς ρητορικής”

Το Βολτ προειδοποιεί:  Κινήσεις εντυπωσιασμού στο θέμα της μετανάστευσης ρίχνουν νερό στον μύλο της ακροδεξιάς ρητορικής και πιθανόν να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα

Η χθεσινή απόφαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για αναστολή της εξέτασης των αιτήσεων αποτελεί άλλο ένα επικοινωνιακό μέτρο της κυβέρνησης, που αποσκοπεί στην εικόνα της, χωρίς να αναμένεται κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού και μόνο, η οποία όμως πιθανόν να φέρει και αντίθετα αποτελέσματα, ρίχνοντας νερό στον μύλο της ακροδεξιάς ρητορικής στον πολιτικό λόγο γύρω από τη μετανάστευση.

Η αναστολή της εξέτασης των αιτήσεων σε καμιά περίπτωση δεν θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τις μεταναστευτικές ροές από τη Συρία και το Λίβανο. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών, τον Φεβρουάριο του 2023 εκκρεμούσαν 13.000 αιτήσεις Σύρων, με λίγες χιλιάδες εξ αυτών να εκκρεμούν ήδη από το 2021. Εντωμεταξύ, οι Σύροι, των οποίων οι αιτήσεις απλά θα παραμένεουν σε ένα συρτάρι, θα εξακολουθούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως όλοι οι υπόλοιποι αιτούντες άσυλο.

Παράλληλα, το να μπουν οι αιτήσεις των Σύρων σε αναμονή, θα επιφέρει πρόσθετη πίεση σε ένα ήδη επιβαρυμένο σύστημα διαχείρισης ασύλου. Μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023, η κυβέρνηση εξήγγειλε την πρόσληψη νέων εξεταστών για την Υπηρεσία Ασύλου, με σκοπό την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού αιτήσεων ασύλου που εκκρεμούν. Και τώρα, οι μισές από τις αιτήσεις ασύλου θα μπουν στο συρτάρι, για να τις βρει μπροστά της η Υπηρεσία Ασύλου μετά από λίγους μήνες, όταν και συνολικά οι αιτήσεις που εκκρεμούν θα έχουν αυξηθεί και πάλι κατακόρυφα.

Τέλος, η απόφαση του Προέδρου ξεπερνά τα όρια του διεθνούς δικαίου, αγγίζοντας τα όρια της ρατσιστικής πολιτικής. Ναι μεν η μεγάλη αύξηση των ροών από την Συρία και τον Λίβανο δικαιολογεί την καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων, κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα και να μην αφορά μόνο μια εθνικότητα. Το να στοχοποιείς με την πολιτική σου μια συγκεκριμένη εθνική ομάδα αποτελεί τον ορισμό του ρατσισμού.

Το Βολτ επαναλαμβάνει την θέση του για ένα αποτελεσματικό σύστημα ασύλου, με ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής, ταχεία και δίκαια εξέταση των αιτήσεων ασύλου, μέτρα ένταξης και συμπερίληψης για όσους έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στο νησί και αποτελεσματικές εθελούσιες επιστροφές με ανθρώπινο και αξιοπρεπή τρόπο, ταυτόχρονα με μέτρα επανένταξης. Επίσης, πρέπει η ΕΕ να δείξει έμπρακτα την υποστήριξη της, εγκαθιδρύοντας έναν αποτελεσματικό μηχανισμό υποχρεωτικής επανεγκατάστασης, στη βάση πληθυσμιακών και οικονομικών κριτηρίων.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Οφτό κλέφτικο για τη Μεγάλη Κυρία

Οι προσπάθειες, οι προσφορές και οι πράξεις αγάπης για να σωθεί και να εξοφληθεί το γήπεδο της Μεγάλης Κυρίας, το Αντώνης Παπαδόπουλος, συνεχίζονται! Ο Σύνδεσμος

Μαρία Κυριάκου υποψήφια σχολική έφορος Λάρνακα-Λιβάδια-Ορόκλινη: «Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία»

«Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία του Δήμου Λάρνακας-Λιβάδια-Ορόκλινης δημιουργώντας ένα καλύτερο μέρος μάθησης, εκπαίδευσης και εργασίας σεόσους εμπλέκονται στους χώρους του σχολείου»

error: Content is protected !!