Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα Εγκαίνια του Πάρκου Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» στην Τουρκοκυπριακή Συνοικία Σκάλα και της Αποκατάστασης/Βελτίωσης προσόψεων στην Οδό Πιαλέ Πασιά


Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στη Λάρνακα, για να εγκαινιάσουμε δύο από τα πολλά και αξιόλογα έργα που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Λάρνακας. Η δημιουργία του πάρκου καλλιτεχνών «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» στην τουρκοκυπριακή συνοικία Σκάλα και η αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων στην Οδό Πιαλέ Πασιά έρχονται να συμπληρώσουν τον ευρύτερο σχεδιασμό έργων ανάπλασης, ανακαίνισης και αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου και γενικά της πόλης της Λάρνακας.

Αποτελεί γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Λάρνακα έχει αλλάξει όψη και έχει μεταμορφωθεί, από τη μια σε μια σύγχρονη πόλη της Κύπρου του σήμερα, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνικοοικονομικών και επιχειρηματικών προκλήσεων, και από την άλλη, σε μια γραφικότατη πόλη με δημόσιους χώρους που συνδυάζουν αρμονικά τη λειτουργικότητα και την αισθητική. Αλλαγές που προβάλλουν τον πολιτισμό, εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες και σέβονται και αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον. Η Λάρνακα, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, αν και παραμελημένη για πολλά χρόνια, έχει μπει πλέον, με τη συνεισφορά όλων των οργανωμένων συνόλων της πόλης που συνεργάζονται, για τα καλά στο προσκήνιο της ανταγωνιστικότητας και έχει καταστεί ένας προσφιλής, δελεαστικός και φιλόξενος προορισμός για τους επισκέπτες της και ένας σύγχρονος, προσφιλής στο περιβάλλον και γεμάτος ευκαιρίες τόπος για τους κατοίκους της.

Τα δύο έργα που σήμερα εγκαινιάζουμε συντείνουν κατά πολύ, όχι μόνο στον εξωραϊσμό της περιοχής, με σεβασμό στην ευαίσθητη Ιστορία και στον παραδοσιακό της χαρακτήρα, αλλά και στην τουριστική της ενίσχυση. Τόσο η Οδός Πιαλέ Πασιά όσο και το πάρκο Καλλιτεχνών, λόγω της θέσης και της νέας τους πρόσοψης και διαμόρφωσης, θα αποτελούν πόλο έλξης, όχι μόνο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Την ίδια στιγμή, το πάρκο καλλιτεχνών «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» έρχεται να δώσει και μια νέα πολιτιστική πνοή στην περιοχή και στον Δήμο της Λάρνακας, αφού θα παρέχει ακόμα έναν χώρο σε καλλιτέχνες, ιδιαίτερα νέους καλλιτέχνες –πρόκειται για έναν τομέα που και ως Πολιτεία και ως Δήμοι υστερούμε σε σημαντικό βαθμό– για έκθεση των δημιουργημάτων τους και διοργάνωση παραστάσεων ποικίλου ενδιαφέροντος.

‘Όπως προανέφερα, είναι σημαντικό για αυτό θέλω να το τονίσω, το βίωσα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ειδικότερα εδώ στη Λάρνακα, αυτά που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα συντονισμένων και οργανωμένων προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων φορέων της πόλης. Αδιαμφισβήτητα, τα δύο αυτά πολυδάπανα και αξιόλογα έργα, τα οποία συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΑΛΑΣΣΑ» και τη Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης των Αλιευτικών Περιοχών της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και Αμμοχώστου, αποδεικνύουν πως μέσα από τη συνεργασία του Κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Ιδιωτικού Τομέα μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα που συμβάλλουν στη μετάπλαση και πολιτιστική, ιστορική, κοινωνική και οικονομική αναζωογόνηση της Λάρνακας.

Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να επαναλάβω ακόμα μια φορά την ετοιμότητά μας, όπως την εξέφρασα και γραπτώς, για στήριξη της δημιουργίας της Πανεπιστημιακής Σχολής του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα, ένα έργο το οποίο αποτελεί συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο. Από τα τρία στάδια έχουν ολοκληρωθεί τα δύο. Ένα έργο που θα συμβάλει σημαντικά στην τοπική οικονομία, θα συμπληρώσει κάτι που λείπει από την πόλη και Επαρχία Λάρνακας και είναι κάτι που σας διαβεβαιώ παρακολουθώ προσωπικά ο ίδιος.

Μιλώντας για Πανεπιστήμια, να σας αναφέρω ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, το οποίο χαιρετίζουμε, από ελληνικά Πανεπιστήμια για να λειτουργήσουν στην Κύπρο. Είμαστε σε διαβουλεύσεις με κάποια από αυτά –δεν θα ήθελα να αναφερθώ αυτή τη στιγμή δημόσια, διότι είμαστε στις τελευταίες λεπτομέρειες– και κάποια από αυτά εξέφρασαν ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στη Λάρνακα, αλλά να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι συζητήσεις και θα προχωρήσουμε και στις σχετικές ανακοινώσεις.

Η Κυβέρνησή μας από την πρώτη στιγμή έθεσε ανάμεσα στους βασικούς στόχους της, πάντα με επίκεντρο τον «άνθρωπο», τον Κύπριο Πολίτη του σήμερα και του αύριο, περιλαμβανομένης πάντα, διότι πρέπει να δώσουμε τη σημασία που αξίζει για αυτό αναφέρθηκα προηγουμένως, της νέας γενιάς του τόπου μας.

Και αυτό συνεπάγεται συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις εκφάνσεις της. Ως Πολιτεία προωθούμε, στηρίζουμε και επιδιώκουμε τις συνεργασίες μεταξύ θεσμών, υπηρεσιών, της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για ένα καλύτερο αύριο και πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, προς όφελος πάντα του Κύπριου Πολίτη και της κοινωνίας μας. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που είμαι σήμερα εδώ. Επικροτούμε τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι φανερώνουν τη σοβαρότητα της δουλειάς, αλλά και την πρόθεση και την ανάγκη για συλλογικότητα και διεύρυνση του πλαισίου των εμπλεκομένων φορέων και των αρωγών κάθε ανάληψης έργων, όπως των έργων που σήμερα εγκαινιάζουμε και παραδίδουμε στον κόσμο της Λάρνακας, και όχι μόνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Σήμερα βρισκόμαστε προ των πυλών της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να δουλέψουμε, ώστε να το κερδίσουμε. Απώτερος στόχος είναι η διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική βιωσιμότητα των νέων Τοπικών Αρχών, ενώ παράλληλα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών μελών, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να μπορούν να προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στον πολίτη. Στόχος μας η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και με αυτό υπόψη μας η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, εργάστηκαν άοκνα προς την κατεύθυνση αυτή. Να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξουν προβλήματα και δυσκολίες. Κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση έρχεται με προβλήματα και δυσκολίες, αλλά είμαι σίγουρος ότι μέσα από τη συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις προκύψουν.

Μέσα από τη μεταρρύθμιση τίθενται και οι βάσεις για την υλοποίηση δράσεων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη προτεραιοτήτων και στόχων του Προγράμματος Διακυβέρνησής μας, όπως για παράδειγμα, η πράσινη μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

Κλείνοντας να επαναλάβω ότι ως Πολιτεία, όχι μόνο συγχαίρουμε και ενισχύουμε τέτοιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες, αλλά είμαστε περήφανοι για συνεργασίες και συνέργειες, οι οποίες πρώτιστα φανερώνουν τη δυναμική και αποτελεσματικότητα του συν-δημιουργείν αλλά και αναβαθμίζουν –αυτό είναι το βασικό ζητούμενο– εκσυγχρονίζουν και βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο του κάθε Κύπριου Πολίτη. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!