Μαρία Αθανασιάδου: “Εάν επιθυμούμε μια διαφορετική κοινωνία και ένα διαφορετικό μέλλον, τότε πρέπει να συμμετέχουμε και να μην απαξιούμε για τα κοινά”

Η νεαρή δικηγόρος συνδημότισσα μας Μαρία Αθανασιάδου κατέρχεται υποψήφια δημοτική σύμβουλος Λάρνακας, με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ.
Με την ευκαιρία αυτή το SkalaTimes συνομιλεί μαζί της.

SkalaTimes

Γιατί υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος;
Επειδή πιστεύω στην Λάρνακα μας και στις προοπτικές της πόλης μας. Επειδή αγαπάω και νοιάζομαι αυτόν τον τόπο. Επειδή θεωρώ ότι έχω τις δυνατότητες και τις ικανότητες που χρειάζονται για αυτήν την θέση. Επειδή ήμουν πάντα ενεργός πολίτης, από τα μαθητικά μου χρόνια ακόμη, με ενεργό συμμετοχή στα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Και επειδή δεν θέλω να κάνω αφ’ υψηλού κριτική από τον καναπέ μου αλλά να συμμετέχω στην ανάπτυξη της πόλης μου, να έχω μέρος της ευθύνης. Ανήκω σε μια νέα και δυναμική γενία, η οποία έχει καθήκον να συμβάλει στην βελτίωση της κοινότητας της και οφείλει και πρέπει να μιλά, να προτείνει, να διεκδικεί.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, τις σπουδές σας, την επαγγελματική σας πορεία.
Kατάγομαι από την Ελλάδα, γεννήθηκα στην Γεωργία και ζω στην Λάρνακα από τον Ιανουάριο του 2000. Είμαι 30 ετών, παντρεμένη και εργάζομαι ως δικηγόρος. Είμαι απόφοιτος του Παγκυπρίου Λυκείου Λάρνακας και απόφοιτος της Nομικής του University of Lancaster του Ηνωμένου Βασιλείου και κατέχω μεταπτυχιακό τίτλο στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο από το ίδιο πανεπιστήμιο. Μιλάω τέσσερις γλώσσες, άπταιστα αγγλικά και ελληνικά, και έχω πολύ καλή γνώση της ρωσικής και τούρκικης γλώσσας.
Κατόπιν της επιστροφής μου στην Κύπρο το 2016, ολοκλήρωσα την άσκηση μου και
εργάστηκα για 4 χρόνια σε γνωστό δικηγορικό γραφείο της Λάρνακας. Τον Σεπτέμβριο
του 2020 αποφάσισα να ανοίξω την δική μου δικηγορική εταιρεία. Είμαι μέλος της
Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου και μέλος του BNI (Business Networking International) Λάρνακας (BNI Zenon).

Σε ποιο βασικό θέμα θα επικεντρωθείτε αν εκλεγείτε Δημοτικός Σύμβουλος;
Στην πλήρη υλοποίηση και ολοκλήρωση των σχεδίων που έχουν ως στόχο την μετατροπή της Λάρνακας σε μια «έξυπνη πόλη» με «ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες». Οι «έξυπνες πόλεις» στοχεύουν στην ευημερία των κατοίκων, των επιχειρήσεων και των επισκεπτών τους, προσφέροντας ψηφιακά ενεργοποιημένες υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Ποια είναι τα σημαντικότερα 3 προβλήματα του δήμου κατά τη γνώμη σας;
Η κατάσταση των σχολικών υποδομών και η ανεπάρκεια χώρων στις σχολικές μονάδες,
η ανάγκη αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου της πόλης και η δυσοσμία που προκαλείται από την λανθασμένη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων και κοπριάς.

Τι θα αλλάζατε άμεσα στην εικόνα της Λάρνακας;
Προσωπικά αγαπάω ιδιαίτερα το κέντρο της πόλης, καθότι μεγάλωσα στην καρδία της Λάρνακας, στην οδό της Ερμού. Την δεδομένη στιγμή υπάρχει ανάγκη για ανακατασκευή, βελτίωση και αναβάθμιση του δρόμου και της περιοχής και θεωρώ ότι τα σχέδια που έχουν δημοσιευθεί αναφορικά με την ανάπλαση της περιοχής, θα την αναζωογονήσουν.

Ποιες είναι οι ιδέες που θα προτείνετε όσον αφορά, την ανάπτυξη της Λάρνακας;
Επειδή η λέξη ανάπτυξη αφορά διάφορους τομείς, θα αναφερθώ στην πολιτιστική ανάπτυξη. Μια ιδέα είναι η περαιτέρω αξιοποίηση δημόσιων χώρων του Δήμου ώστε να γίνουν μικρές εστίες καλλιτεχνικών δρώμενων. Όπως για παράδειγμα το νέο Πάρκο Καλλιτεχνών “Μεσόγειος”. Συνηθίζεται σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, να μετατρέπονται εύκολα και φθηνά, πλατείες, πάρκα ή αναξιοποίητοι χώροι από καλλιτέχνες οι οποίοι τους χρησιμοποιούν για να δίνουν παραστάσεις δωρεάν στους κατοίκους, για παράδειγμα μουσικοί να κάνουν μικρά live ή ηθοποιοί να στήνουν θεατρικά. Επίσης, για αναξιοποίητους χώρους του Δήμου σε διάφορες γειτονιές μπορούν να αναπτυχθούν προγράμματα που θα ορίζουν τη διαχείριση αυτών των
χώρων και θα αξιοποιούνται όπως για παράδειγμα για την δημιουργία εργαστηρίων ή
εκθέσεων.

Τι σας αρέσει στη Λάρνακα;  
Μου αρέσει που είναι ακόμη «ανθρώπινη». Που διατηρεί τα σημάδια του χθες, ζει το σήμερα σε ήπιους ρυθμούς και παραμένει κατά βάθος «γειτονιά». Που οι Λαρνακείς εύκολα σε χαιρετάνε στον δρόμο ή που ακούς στις γειτονιές ακόμη τον κόσμο να λέει «καλημέρα» από το παράθυρο του. Όπως έχει πει ο Πλάτωνας «Αυτή η πόλη είναι αυτό που είναι γιατί οι πολίτες της είναι αυτό που είναι».

Ποιο είναι το όραμα σας για την Λάρνακα;
Θεωρώ ότι η Λάρνακα μπορεί να γίνει όχι μόνο το στολίδι της Κύπρου αλλά και όλης της Μεσογείου. Όπως λέει και ο δήμαρχος μας Ανδρέας Βύρας, θέλω η πόλη μας είναι «πόλη επιλογής». Η πόλη που επιλέγει κάποιος να ζει και να εργάζεται. Η πόλη που επιλέγει κάποιος να επισκέπτεται ολόχρονα. H πόλη που επιλέγει κάποιος να σπουδάσει. Η πόλη που επιλέγει κάποιος να επενδύει. Μια πόλη έξυπνη, πράσινη, πολιτιστική. Φιλική για τους κατοίκους της αλλά και τους επισκέπτες της.

Ποιο μήνυμα θα στέλνατε προς τους ψηφοφόρους;
Να μην αγνοήσουν τις επερχόμενες εκλογές. Η αποχή δεν είναι απάντηση, αντίθετα είναι τραύμα για την δημοκρατία. Όποιος εκτιμάει ότι οι εκλογές δεν τον αφορούν και δεν
τον αγγίζουν, έχει λάθος εκτίμηση. Η ψήφος μας δεν ήταν πάντα ένα δεδομένο δικαίωμα. Πλέον όμως είναι το όπλο διεκδίκησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Το δικαίωμα που δίνεται σε κάποιον να επιλέγει αυτόν ή αυτούς που θέλει να τον εκπροσωπούν, αποτελεί την κυριότερη έκφραση της δημοκρατίας. Εάν επιθυμούμε μια διαφορετική κοινωνία και ένα διαφορετικό μέλλον, τότε πρέπει να συμμετέχουμε και να μην απαξιούμε για τα κοινά. Ειδικότερα όταν αυτά αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί όλες οι αλλαγές ξεκινάνε πρώτα από τις μικρές μας κοινωνίες και έπειτα εξαπλώνονται.

Ποια είναι η θέση σας για θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης;
Θα μπορούσαμε να συζητάμε ώρες για τα συγκεκριμένα θέματα. Είναι θέματα που για εμένα προσωπικά πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για όλους μας, είναι ένας τομέας που έχω σπουδάσει και είναι κάτι για το οποίο έχω αλλάξει πολλές από τις καθημερινές μου συνήθειες. Αναφέρθηκα προηγουμένως στην υλοποίηση των σχεδίων που έχουν ως στόχο να γίνει η Λάρνακα μας μια «έξυπνη πόλη». Δεν νοείται όμως «έξυπνη πόλη» που να μην είναι «πράσινη». Οι έξυπνες πράσινες πόλεις επενδύουν στην βιώσιμη αστική κινητικότητα και διαθέτουν ευφυή δίκτυα μεταφορών, επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διακρίνονται από μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν πράσινες υποδομές και βελτιωμένη διαχείριση αποβλήτων, έχουν ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια και «πράσινες ταράτσες» στις οροφές των κτηρίων τους όπου φυτεύονται ολόκληροι κήποι, και οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τοπικά και φρέσκα υλικά . Είναι πολύ ευχάριστο που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετά από τα πιο πάνω έχουν τροχοδρομηθεί ή υλοποιηθεί υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου μας Ανδρέα Βύρα. Θεωρώ ότι πρέπει να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες μας η πλήρης υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής
Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Να αναφέρω ότι στην καρδιά της στρατηγικής της Ευρώπης για
πράσινη μετάβαση βρίσκονται οι πόλεις. Και η Λάρνακα έχει όλες τις προδιαγραφές για
να γίνει «πράσινη» σαν την Κοπεγχάγη της Δανίας ή το Μάλμε της Σουηδίας.

Αγαπημένη φράση;
Δεν υπάρχει τίποτα μόνιμο, εκτός από την αλλαγή. Ηράκλειτος.

Αγαπημένες συνήθειες;
Τα ταξίδια, το διάβασμα (λογοτεχνία κυρίως), η yoga, οι βόλτες κοντά στην θάλασσα και
οι πρωινές βουτιές, η συνάντηση σε ένα καφέ με φίλους, με παρέα, με νέα, με κουβέντα
χαλαρή, ουσιαστική και ποιοτική.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!