Τα κορίτσια του ΣΚΟ Λάρνακας έστειλαν το δικό τους Γράμμα Αγάπης

Της Γιώτας Δημητρίου

Το Σώμα Κυπρίων Οδηγών (ΣΚΟ) Λάρνακας, οι Πεταλούδες, Οδηγοί και Ναυτοδηγοί καθώς και οι Αρχηγοί τους, έριξαν χθες Σάββατο τα δικά τους Γράμματα Αγάπης, για το Πρότζεκτ του ΛΑΡΝΑΚΑ 2030, “Larnaka’s Love Letters”.



Για μένα το να βρεθώ στην Εστία μας, εκεί που μεγάλωσα ως παιδί και ως έφηβη, εκεί που μπαινοέβγαινα ως Οδηγός, Ναυτοδηγός και Αρχηγός, ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό γιατί θυμήθηκα πόσα πολλά κερδίζει ένα κορίτσι όταν ακολουθεί τον Οδηγισμό, κερδίζει εφόδια και εσωτερικούς θησαυρούς που κουβαλάει για μια μια ζωή.



Τα κορίτσια του Οδηγισμού της Λάρνακας είχαν την ευκαιρία χθες να ενημερωθούν για το πρότζεκτ του ΛΑΡΝΑΚΑ 2030 “Larnaka’s Love Letters”, αλλά και να ρίξουν το δικό τους Γράμμα Αγάπης.

Γράμματα σε γονείς, σε σκυλάκια που ζουν, σε σκυλάκια που έχουν πάει στο παράδεισο, στην ιδέα του οδηγισμού κι άλλα πολλά με διαφορετικούς παραλήπτες και θέματα, στάληκαν χθες, με αγάπη, αλλά και ενθουσιασμό.












Η δική μου έκπληξη και δώρο ήταν το γράμμα της μικρής Ελίνας που αν και εκείνη τη στιγμή με γνώριζε αποφάσισε να στείλει ένα γράμμα αγάπης (μπόλικης αγάπης σε 2-3 λεξούλες και πολλά χρώματα) σε εμένα.
Το καλύτερο δώρο!

Το Πρότζεκτ του ΛΑΡΝΑΚΑ 2030 με θέματα τα γράμματα αγάπης καλεί όλη τη Λάρνακα, όσους ζουν ή βρίσκονται ως επισκέπτες στη πόλη, να στείλουν το δικό τους Γράμμα Αγάπης.
Ο Οργανισμός ΛΑΡΝΑΚΑ 2030, ο οποίος εργάζεται μαζί με το Δήμαρχο και Δήμο Λάρνακας για να γίνει η πόλη μας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα πάρει τα γράμματα και θα τα αξιοποιήσει με διάφορους εικαστικούς τρόπους και με μια μεγάλη εκδήλωση μέσα στο καλοκαίρι.
Εσείς στείλατε τα δικά σας γράμματα αγάπης;
All you need is love (το μόνο που χρειάζεσαι είναι αγάπη) τραγουδούσα οι Beatles. Ε ναι, αυτό! Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι αγάπη…..και γράμματα αγάπης!

Τι είναι το Σώμα Κύπριων Οδηγών;

Το Σώμα Κυπρίων Οδηγών, και σε συντομογραφία ΣΚΟ, είναι Εθελοντική Μη Κυβερνητική Γυναικεία Οργάνωση Νεολαίας. Προσφέρει μη τυπική και άτυπη εκπαίδευση σε κορίτσια και νέες ηλικίας από πέντε (5) ετών, και λειτουργείται από ενήλικες εθελόντριες, οι οποίες επίσης τυγχάνουν εκπαίδευσης

Ιδρύθηκε το 1960 απο το 1962 το ΣΚΟ ανήκει στην Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων (World Association of Girl Guides and Girl Scouts, και σε συντομογραφία WAGGGS) .

Το Σώμα Κυπρίων Οδηγών, ως πλήρες μέλος της WAGGGS, υιοθετεί και στοχεύει στην επίτευξη της Αποστολής της WAGGGS, που είναι:

«Να περέχει στα κορίτσια και στις νέες γυναίκες ευκαιρίες για να εξελιχθούν προσωπικά

  • μέσω της ηγεσίας,
  • μέσω της υπεύθυνης πολιτότιτας
  • μέσω της προσφοράς υπηρεσίας στη δική τους και στην παγκόσμια κοινότητα.»

Το σύνολο των δραστηριοτήτων που βασίζονται στην οδηγική ιδεολογία και έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα αποτελούν το Οδηγικό Πρόγραμμα.

Μέσα από σύγχρονες δραστηριότητες, σε συνδυασμό με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο σύστημα αυτοδιοίκησης και ατομικής προόδου, τα κορίτσια και οι νέες αποκτούν εμπειρίες και μαθαίνουν να ζουν με αξίες, όπως ο σεβασμός, η πίστη, η συνεργασία και η φιλία.

Το Οδηγικό Πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ηλικίας. Για το λόγο αυτό, τα κορίτσια και οι νέες χωρίζονται σε 5 μεγάλες ηλιακές ομάδες που αποτελούν τους 5 κλάδους:

  • Τις Χρυσαλίδες, κορίτσια  5 έως 6 ετών
  • Τις Πεταλούδες κορίτσια έως 9 ετών
  • Τις Οδηγούς, κορίτσια και 10 έως 12 ετών
  • Τις  Ναυτοδηγούς –Αεροδηγούς – Δασοδηγούς  κορίτσια 13 έως 15 ετών
  • Τις Μεγάλες Οδηγούς  και Δόκιμα Στελέχοι από 16 μέχρι 21 ετών.

Το Οδηγικό Παιδαγωγικό Πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις άξονες και προσφέρει στα κορίτσια και τις νέες ευκαιρίες για:

  • Προσωπική ανάπτυξη: δράσεις μέσα από τις οποίες επιδιώκεται η σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών
  • Κοινωνική συμμετοχή-Προσφορά: δράσεις που βοηθούν τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες να συμμετέχουν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο
  • Ζωή στη Φύση – Οικολογική συνείδηση: δράσεις που καλλιεργούν στα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες να αγαπούν και να σέβονται τη φύση και το περιβάλλον.

Βασικές Αρχές του Οδηγισμού​

  1. Δέχεται κορίτσια και νέες ανεξάρτητα από την καταγωγή, την εθνικότητα, το θρήσκευμα, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, καθώς και κορίτσια και νέες με αναπηρίες, αρκεί να είναι πρόθυμες να δώσουν την Οδηγική Υπόσχεση.
  2. Σέβεται την πολιτιστική ταυτότητα και τη διαφορετικότητα ατόμων και χωρών.
  3. Βασίζεται απόλυτα στην εθελοντική προσέλευση και εργασία των μελών του.
  4. Ενθαρρύνει την αρμονική συνεργασία παιδιών και ενηλίκων και φροντίζει για την ισότιμη κατανομή ευθυνών.
  5. Ο Οδηγισμός είναι οργάνωση μη κυβερνητική και δεν έχει καμία κομματική χροιά.

Περισσότερα για τον Οδηγισμό στη Κύπρο εδώ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα” Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου,

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!