ΕΤΑΠ Λάρνακας, Νανά Ασμένη Παύλου στο SkalaTimes: “Εισερχόμαστε στο 2024 με μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση”

Η Νανά Ασμένη Παύλου Λειτουργός ΕΤΑΠ Λάρνακας μιλά στο SkalaTimes για τα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τον τουρισμό και τη πόλη μας μέσα στο 2024.

SkalaTimes

Κυρία Ασμένη πως ήταν το 2023 για την τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας;
To 2023 αποτέλεσε μια πολύ καλή χρονιά για την τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας όσον αφορά τις αφίξεις αλλά και τις πληρότητες. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι ο τουρισμός μας επέδειξε ανθεκτικότητα και ικανότητα ανάκαμψης μετά από σοβαρά πλήγματα όπως η πανδημία και ακολούθως ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος που οδήγησε στην απώλεια δύο εκ των σημαντικότερων αγορών τουρισμού. Αν και δεν διαθέτουμε ακόμη επίσημα επαρχιακά στατιστικά στοιχεία, φαίνεται ότι το 2023 κατέγραψε σημαντική αύξηση των τουριστικών αφίξεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος και πιθανότατα, η αύξηση αυτή να έφτασε τα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2019 για τη Λάρνακα.

Πώς αναμένεται να κινηθεί ο τουρισμός το 2024 για την Λάρνακα;
Εισερχόμαστε στο 2024 με μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη μας αγορά, το Ισραήλ. Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή φαίνεται να παρουσιάζουν κάποιο «μούδιασμα», όχι μόνο λόγω της αναμενόμενης μείωσης από το Ισραήλ, αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας της γειτνίασής μας με την εν λόγω χώρα.
Παρόλα αυτά, καταβάλλονται προσπάθειες επίλυσης της κατάστασης με ανοίγματα προς άλλες αγορές βάσει και της προγραμματιζόμενης αεροπορικής συνδεσιμότητας, με στοχευμένες προσπάθειες σε περιοχές που παρουσιάζουν δυναμική. Επιδιώκουμε την ύπαρξη ποικιλομορφίας στις τουριστικές αγορές ώστε να μειώνεται το ρίσκο από εξωγενείς παράγοντες και να ενισχύεται η ανθεκτικότητα της τουριστικής Λάρνακας.

Γίνεται λόγος για ανέγερση νέων boutique hotels μέσα στη πόλη, έχετε κάποια εικόνα για τι αριθμούς μιλάμε και για πότε αναμένεται η υλοποίηση;
Υπάρχει σαφής προοπτική για ανέγερση ξενοδοχείων τύπου boutique κυρίως στο κέντρο της πόλης, είτε πρόκειται για νέες μονάδες ή μέσω της αναπαλαίωσης/συντήρησης διατηρητέων κτιρίων. Το τελευταίο αποτελεί επιδίωξη της ΕΤΑΠ Λάρνακας καθότι συμβάλλει στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και στην ανάδειξη της ταυτότητας της Λάρνακας, ενώ είναι ταυτόχρονα και μια τάση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη.
Αυτή τη στιγμή διενεργείται έρευνα από την ΕΤΑΠ Λ/κας για τον αριθμό των νέων μονάδων στην Περιφέρεια, περιλαμβανομένων και των ξενοδοχείων τύπου boutique, ώστε να έχουμε ξεκάθαρη, ρεαλιστική εικόνα και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Η ενοποίησητης τοπικής αυτοδιοίκησης ΛΑΡΝΑΚΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΟΡΟΚΛΙΝΗ θα επηρεάσει τον τουρισμό και αν ναι, πώς;
Σαφώς και θα έχει θετική επίδραση, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρετε αλλά και για όλες τις περιοχές που θα ενοποιηθούν, γιατί αυτό θα συμβάλει σε μια πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη, αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποδομών και συνεκτική προώθηση. Θα πρέπει βέβαια να προσέξουμε ιδιαίτερα ώστε να διατηρηθεί και να συνεχίσει να αναδεικνύεται και ο ιδιαίτερο χαρακτήρας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Υπάρχει ή όχι έλλειψη ξενοδοχείων Beach Resorts στην Λάρνακα; ΑΝ ναι, τι μπορεί να γίνει και τι κάνετε εσείς ως ΕΤΑΠ για το θέμα αυτό;
Είναι γεγονός ότι η φέρουσα ικανότητα της Λάρνακας σε ξενοδοχειακό δυναμικό επιτρέπει την ανέγερση περισσότερων beach resorts. Είναι σημαντικό ο προορισμός μας να διαθέτει ποικιλία καταλυμάτων ώστε να μπορέσει να προσφέρει ένα πιο ολοκληρωμένο προϊόν διαμονής και να είναι πιο ανταγωνιστικός. Η μειωμένη δυναμικότητα σε resorts δυσχεραίνει και τη θέση μας για προσέλκυση μεγάλων Οργανωτών Ταξιδίων, που συντονισμένα προσπαθούμε μαζί με τους ξενοδόχους της περιοχής να προσελκύσουμε. Η προσφορά ενός ποικιλόμορφου ξενοδοχειακού δυναμικού εντάσσεται στους στρατηγικούς μας στόχους και αυτό που μεθοδευμένα προσπαθούμε ως ΕΤΑΠ Λάρνακας, είναι να καταστήσουμε την Περιφέρειά μας ως ένα ελκυστικό προορισμό ώστε να δημιουργηθούν οι ευνοϊκές εκείνες συνθήκες προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο της Λάρνακας.

Η βελτίωση ποιων υποδομών θα βοηθούσε στην αύξηση τουρισμού στη Λάρνακα; Τι χρειαζόμαστε σήμερα ως πόλη και επαρχία Λάρνακας για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον τουρισμό μας;
Οφείλουμε κατ’ αρχήν να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε τεράστια πρόοδος στη βελτίωση των υποδομών και των προσφερομένων υπηρεσιών αλλά και δραστηριοτήτων στη Λάρνακα, γεγονός που επηρεάζει θετικά και τον τομέα του τουρισμού. Τα προγραμματιζόμενα έργα σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας θα έρθουν να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη Λάρνακας ως προορισμός προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία των επισκεπτών.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, κυρίως σε δράσεις αειφορίας, όπως η βελτίωση της συνδεσιμότητας των αστικών μεταφορών, η δημιουργία ποδηλατοδρόμων και παραλιακών πεζόδρομων, η πάταξη φαινομένων οπτικής ρύπανσης, η βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος και η αύξηση του πρασίνου.

Το ΛΑΡΝΑΚΑ 2030 μπορεί ή όχι να βοηθήσει στην αύξηση του τουρισμού στη πόλη μας; Έχετε κάποια συνεργασία με τον Οργανισμό;
Ο τίτλος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλά και ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτή την προσπάθεια μέσω του «Λάρνακα 2030», αναμένεται να συμβάλει και στην αύξηση του τουρισμού. Είναι δεδομένο ότι η ενίσχυση των πολιτιστικών στοιχείων και η προβολή τους μπορούν να καταστήσουν την πόλη και επαρχία πιο ελκυστική για τους επισκέπτες και να δώσουν προστιθέμενη αξία στον προορισμό. Η ύπαρξη συνεργασίας με τον υπό αναφορά Οργανισμό και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων, αποτελεί ασφαλώς κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα

Συνεχίζεται το “έργο” στην Αραδίππου / ΑΚΕΛ για Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου, Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate

Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου. Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate. Σε

Μεγάλη Δευτέρα

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των

error: Content is protected !!