Ο chef της καρδιάς μας, ο γνωστός Σταύρος Γεωργίου, μιλά στο SkalaTimes για το “Stavris Kitchen” στη Λάρνακα



Δεν έχει ακόμη κλείσει τα 30, αλλά το βιογραφικό του είναι τόσο πλούσιο όσο το εκτενές συντατολόγιο του. Κουβαλά την εμπειρία του Master Chef, τα σημαντικά περάσματα του από τα καλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια, τις πολλές ώρες δουλειάς, αλλά και προβολής του ταλέντου του μέσα από τους τηλεοπτικούς δείκτες και την δική του εκπομπή.
Το Stavris Kitchen ήταν το αναμενόμενο βήμα από ένα Chef που μάθαμε, αγαπήσαμε και εμπιστευόμαστε για τις μαγικές γαστρονομικές του δυνατότητες.
Με αφορμή λοιπόν το Stavris Kitchen, που άνοιξε εδώ και ένα σχεδόν μήνα και αφού πρώτα εγώ η ίδια δοκίμασα το μενού για να επιβεβαιώσω αυτό που ήδη γνωρίζω, πως το φαγητό του Σταυρή είναι σαγηνευτικά ωραίο και ποιοτικό, το SkalaTimes δημοσιεύει σήμερα την πρώτη (για το Stavris Kitchen) συνέντευξη του συνδημότη μας Chef Σταύρου Γεωργίου.

Της Γιώτας Δημητρίου

Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία και πριν καν κλείσει τα 30, απέκτησες, εδώ και λίγες βδομάδες, το δικό σου εστιατόριο, το STAVRIS KITCHEN στη Λάρνακα. Πες μας πως έγινε αυτό;
Σίγουρα προέκυψε μετά από πολλές εμπειρίες στο χώρο, όχι μόνο μετά το MASTER CHEF, αλλά και πριν.
Όπως κάθε επαγγελματίας chef, έτσι κι εγώ ήθελα να έχω το δικό μου εστιατόριο. Γνωρίζοντας πλέον την αγορά, τι θέλει ο κόσμος να φάει, πώς θέλει να περάσει καλά, πως να χαμογελάσει μετά το φαγητό και να είναι ικανοποιημένος, ήθελα να κάνω ένα χώρο ο οποίος να προσφέρεται έτσι ώστε να έρχεται ο κόσμος, να μας βλέπει, να μιλούμε, να λέμε τα νέα μας, την ιστορία μας, να περνάμε ωραία και να συνδεόμαστε μέσω του φαγητού, το φαγητό συνδέει τους ανθρώπους. Κάπως έτσι το είχα στο μυαλό μου, κάτι παρεϊστικο, όμορφο, με ποιοτικό φαγητό. Γι αυτό το ονόμασα Stavris Kitchen , η κουζίνα του Σταυρή. Να γνωρίζει ο άλλος ότι θα πάει στον Σταυρή για το ποιοτικό φαγητό, αλλά και για να πει δυο κουβέντες, να περάσει όμορφα. Κάπως έτσι το είχα στο μυαλό μου….



Σήμερα τι προσφέρει το Stavris Kitchen;
Το μενού του Stavris Kitchen είναι ένα απλό, αλλά πολυσύνθετο μενού για την αγορά. Μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ηλικίες και όλες τις ώρες. Έχουμε φαγητό που τρώγεται με το χέρι χωρίς μαχαιροπίρουνο, αλλά και φαγητό που χρειάζεται μαχαιροπίρουνο, αλλά όχι χρυσό (γελά)! Όπως μπριζόλα στα κάρβουνα, με πατάτες, σαλάτα, σιγοψημένο αρνί, ψάρια, fried chicken, κ.α. 
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το μενού μας είναι γύρω από το comfort food. Φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε, ακόμη και μακαρόνια μπορείς να  βρεις στο μενού, έχουμε επιλογές για χορτοφάγους και Vegan, πάντα με γνώμονα το τι ζητά η αγορά, τις τιμές και την ποιότητα. Και τα συνδέουμε όλα αυτά με αγάπη, εμπειρία, ποιότητα, συνέπεια και φωτιά! 

Υποθέτω πως ένας chef της δικής σου πορείας και εμπειρίας δίνει μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της ποιότητας. Τι σημαίνει για σένα ποιότητα στο φαγητό
Για μένα η ποιότητα είναι αυτό που καθορίζει τη γεύση. Να αναφέρω ένα απλό παράδειγμα: κάποιος μπορεί να σκεφτεί “τι διαφέρει ένα αγγουράκι θερμοκηπίου από ένα του χωραφιού”. Η τιμή διαφέρει, με το να επιλέξω αγγουράκι χωραφιού θα έχω υψηλότερο κόστος, όμως θα έχω καλύτερη ποιότητα και γεύση. Εμείς στο Stavris Kitchen δεν διαπραγματευόμαστε την ποιότητα στο εστιατόριο μας. Από τα πιο ταπεινά υλικά που είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, μέχρι τα πιο ακριβά που είναι το κρέας για το burger μας και γενικότερα το κρέας. Προσπαθούμε να μην χρησιμοποιούμε κατεψυγμένα υλικά, να είναι όλα φρέσκα. Επί καθημερινής βάσεως γίνεται προετοιμασία από το πρωί μέχρι το βράδυ. Είναι ένα non stop project του οποίο ξεκινά η προετοιμασία από τις 8 το πρωί που έρχονται οι προμηθευτές, εργαζόμαστε καθημερινά μόνο με φρέσκα υλικά, κάτι το οποίο έχω δει στο εξωτερικό να γίνεται. Δεν έχουμε το χρόνο να πάμε να επιλέξουμε εμείς από τον παραγωγό τα προϊόντα, αλλά οι παραγγελίες γίνονται επί καθημερινής βάσεως, όπως και η προετοιμασία.

Φαντάζομαι πως εσύ ως ιδιοκτήτης του χώρου επιβλεπεις προσωπικά τα υλικά που επιλέγονται; 
Καθημερινά, ναι, τιμολόγιο, τιμολόγιο! (Γέλια). Αν κάτι δεν διαπραγματεύομαι είναι η ποιότητα. Προτιμώ να μην υπάρχει το συγκεκριμένο φαγητό μια μέρα, αν δεν έχω τα ποιοτικά υλικά που απαιτώ και να πω στον πελάτη πως “σήμερα δεν το έχουμε αυτό”, παρά να προσφέρω κάτι με μειωμένη ποιότητα. 


Νιώθεις ότι διακυβεύεται το όνομα σου το οποίο έχτισες με κόπο, αν δεν είναι ποιοτικό το φαγητό σου;
Φυσικά! Και πέρα από αυτό, εμείς ανοίξαμε εδώ και λίγες εβδομάδες και έχουμε κόσμο που έρχεται κάθε εβδομάδα, ακόμη και 2-3 φορές τη βδομάδα. Αν λοιπόν αυτός ο κόσμος, που μας έχει εμπιστευτεί και έρχεται για την ποιότητα, και αναζητά την γνωστή γεύση που του άρεσε, δεν την βρει την επόμενη φορά, τότε δεν θα ξαναέρθει. Έρχεται για την γεύση και την ποιότητα που τον κέρδισε. Εγώ προτιμώ να βάζω λιγότερα λεφτά στη τσέπη μου, αλλά ο πελάτης να τρώει σωστά και ποιοτικά.

Είπες ότι ο χώρος εδώ έχει παρεϊστικο κλίμα, ο κόσμος που έρχεται σε βρίσκει και εσένα εδώ. Ήθελα λοιπόν να σε ρωτήσω κατά πόσο είσαι δεκτικός στην κριτική του κόσμου. 
Αρκετά δεκτικός, αλλά και αρκετά διστακτικός. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Ένα βράδυ είχαμε μια παραγγελία, ήταν δύο κύριοι. Όταν ήρθαν εδώ και ξεκινήσαμε να κουβεντιάζουμε μου λέει ο ένας “γιατί δεν βάζεις αυγό μέσα στο burger;” Του απάντησα “εδώ το φτιάχνουμε έτσι, δοκίμασε το και την επόμενη φορά που θα έρθεις θα δεις ότι θα μου πεις ότι δεν χρειάζεται αυγό”. 
Ακούω τι λέει ο κόσμος, αλλά δεν θα αλλάξω την δική μου γραμμή την οποία δημιουργώ με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις μου.
Βεβαίως θα ακούσω το λάθος, αν κάτι έγινε λάθος θα το ακούσω, αν πχ κάτι είναι βαρυψημένο ή ωμό. Αν είναι λάθος θα το αναγνωρίσω και θα απολογηθώ. Αλλά, υποστηρίζω το μενού μου, το δημιούργησα μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας. Παράλληλα ακούω τις εισηγήσεις του κόσμου, τι του αρέσει, τι ενδεχομένως να λείπει από το δικό μας μενού, κι ακούμε και φυσικά προσθέτουμε εισηγήσεις του κόσμου, αφού τις συζητήσουμε με την ομάδα μου.

Άρα ακους τις εισηγήσεις του κόσμου, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα βγεις από την γραμμή σου επειδή το πρότεινε ένας πελάτης.

Ακριβώς! Μπορείς να αφαιρέσεις κάτι από το μενού, αλλά όχι να αλλάξουμε το μενού μας σε στυλ make your own. Δεν είναι κακό να γίνεται make your own εκεί που προσφέρεται, σε ένα σαντουιτσίδικο πχ. Αλλά εδώ δεν λειτουργούμε έτσι.
Μπορεί ο πελάτης εδώ να αλλάξει κάποια πράγματα πχ μαζί με το φαγητό του αντί πατάτες τηγανιτές να επιλέξει γλυκοπατάτα ή μανιτάρια κοκ.
Αυτή ήταν και μια μεγάλη συζήτηση που είχαμε με την ομάδα μου, κάτι που δώσαμε στον πελάτη, αλλά το μενού δεν δέχεται αλλαγές που αλλάζουν την δική μας δημιουργία.

Λέγεται πως το Stavris Kitchen στον πρώτο μήνα λειτουργίας του πούλησε χιλιάδες Burgers. Αληθεύει αυτή η φήμη.
Ναι, περίπου 3 χιλιάδες burger σε ένα μήνα. Ο συνεργάτης μας που φτιάχνει το ψωμί για τα burgers, που είναι μια δική μας συνταγή, δεν μας προλαβαίνει! (Γέλια).


Το ψωμί που τρώμε στο Stavris Kitchen είναι δική σου συνταγή;
Είναι ένα mix and match συνταγής μας μαζι με τον συνεργάτη που μας τα φτιάχνει γιατί δεν έχουμε το χρόνο και τις προδιαγραφές να φτιάχνουμε εμείς εδώ το ψωμί,

Τι ψωμί είναι για τα burgers;
Είναι milk Hocaido ban, είναι μεταξύ μπριοζ και Japanese ban, πολύ αφράτο, μια πολύ ιδιαίτερη ζύμη που είναι Long process για να γίνει, χρειάζονται δύο μέρες προετοιμασίας.
Η αλήθεια είναι πως ήταν δύσκολο να αποφασίσουμε ποιο είδος ψωμιού θα βάζαμε για το burger. Φέραμε από συνεργάτες μας 5-6 διαφορετικά ψωμιά για να καταλήξουμε στο ιδανικό.
Είναι το καταλληλότερο, είναι φρέσκο κι έρχεται κάθε μέρα.
Επίσης η πίτσα ρομάνα που έχουμε στο μενού μας είναι ένα φλάτ Bread ιταλικό, φτιαγμένο με αλεύρι ρυζιού και αλεύρι σόγιας και είναι gluten free, το ψήνουμε στο κάρβουνο και έχει ένα ιδιαίτερο ωραίο άρωμα και κρούστα. Όποιος θέλει ψωμί εμείς εδώ στο Stavris Kitchen  προσφέρουμε ψωμί πίτσα ρομάνα.

Δίνεται η επιλογή στον πελάτη ή να έρθει εδώ στο χώρο σας ή Take Away ή Delivery, σωστά;
Ναι, επίσης, προσεγγίζουμε όλες τις ώρες. Και για εκείνον που βρίσκεται στο γραφείο και θέλει να φάει κάτι στο γραφείο, υπάρχουν επιλογές για κάτι πιο ελαφρύ ή για κάτι πιο σύνθετο ή κάτι για το βράδυ ή κάτι για την Παρασκευή-Σάββατο βράδυ με φίλους κτλ. 
Είμαστε ανοιχτοί Δευτέρα με Σάββατο, 12 το μεσημέρι μέχρι 10 το βράδυ. Υπάρχουν και στοχευμένες επιλογές για τα γραφεία, υπάρχει και η δυνατότητα προπαραγγελίας για συγκεκριμένη ώρα, έτσι ώστε να πάει το φαγητό στο γραφείο, ή να έρθει να το πάρει ο πελάτης.

Ένα γραφείο με 10-15 άτομα;
Έχουν την δυνατότητα να προπαραγγείλουν και να πάει το φαγητό την ώρα του διαλείμματος τους, αν θέλουν επίσης μπορούν να επιλέξουν συγκεκριμένα ειδικά μηνιαία πακέτα που προσφέρουμε ειδικά στα γραφεία.
Επίσης εξυπηρετούμε και πάρτυ και άλλα events. 
Οι τιμές μας είναι προσιτές, κυμαίνονται από 2 ευρώ (που δεν θα χορτάσεις με δύο ευρώ) μέχρι 18.50ευρώ,  που είναι το πιο ακριβό μας πιάτο, το steak. Εγώ ως Chef δεν περίμενα ότι θα πουλούσαμε πολλά Steaks κι όμως! Ο κόσμος τα έχει αγαπήσει και τα επιλέγει.


Αληθεύει ότι σε έχουν προσεγγίσει για να άνοιγες στη Λευκωσία και εσύ επέλεξες το πρώτο σου μαγαζί να είναι στη πόλη σου τη Λάρνακα;
Ναι, είναι αλήθεια. Ήθελα να ξεκινήσω από τη πόλη μου και προσάρμοσα το μενού στις ανάγκες της Λάρνακας. Γι αυτό και οι τιμές είναι στα επίπεδα της Λάρνακας και με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορεί άνετα μια οικογένεια να έρθει να φάει εδώ, σε προσιτές τιμές.

Δεν το έχεις μετανιώσει αφού από το πρώτο μήνα γίνεται το αδιαχώρητο στο Stavris Kitchen!
Ναι.

Να θεωρήσουμε ότι το Stavris Kitchen είναι μόνο η αρχή από τα εστιατόρια του Σταυρή που θα ακολουθήσουν;
(Γελά) Το Stavris Kitchen σίγουρα θέλω να πάει σε ακόμη μια πόλη, είτε στη Κύπρο, είτε στο εξωτερικό. Ήδη μας έχουν προσεγγίσει από το εξωτερικό. Θα δούμε. Ακόμη είμαστε στην αρχή, ας απολαύσουμε την αρχή εδώ στη Λάρνακα. Να αναφέρω ότι έχουμε και πελάτες από το εξωτερικό που έρχονται, για να μας δουν και να απολαύσουν το φαγητό μας.
Ο χώρος εδώ, που σύντομα θα προσφέρει και signature cocktails, θέλουμε να γίνει ένα παρεΐστικο στέκι.

Με αυτό το προτζεκτ υποθέτω πως ολοκληρώνεται ένα από τα όνειρα σου;
Δεν έχω και πολλά (γέλια). Δεν ξέρω αν είναι όνειρο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε και μια συνθήκη εργασίας εδώ. Είναι ωραίο το consulting, είναι ωραίο να στήνεις μια άλλη επιχείρηση που δεν σου ανήκει, είναι ωραία και δημιουργική εμπειρία, αλλά είναι διαφορετικό όταν χτίζεις και δημιουργείς κάτι δικό σου. 
Τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν ήταν εύκολα. Όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους μας. Οπόταν είπαμε οκ ας φτιάξουμε κάτι δικό μας, να είμαστε εκεί στο χώρο μας 5-6 φορές τη βδομάδα, να διοχετεύουμε όλη μας την γνώση και εμπειρία στο δικό μας προτζεκτ και χώρο και στο τέλος της ημέρας να είσαι καλά και να αποφασίζεις εσύ από το Α στο Ω. Κι αυτό κάναμε!


Stavris Kitchen Facebook Page: https://www.facebook.com/stavriskitchen
Stavris Kitchen Instagram Page: https://www.instagram.com/stavriskitchen/
Για παραγγελίες: https://wolt.com/en/cyp/larnaca/restaurant/stavris-kitchen

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα

Συνεχίζεται το “έργο” στην Αραδίππου / ΑΚΕΛ για Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου, Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate

Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου. Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate. Σε

Μεγάλη Δευτέρα

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των

error: Content is protected !!