H Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νάσια Αποστόλου απαντά στις απορίες μας για το Γιορτινό Τραπέζι

SkalaTimes

Αγαπητή Νάσια Αποστόλου, ως κλινική διαιτολόγος- διαιτροφολόγος θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είναι ο ρόλος ενός ΚΛΙΝΙΚΟΥ διαιτολόγου
Σίγουρα ο ρόλος του κλινικού διαιτολόγου είναι πολυπαραγοντικός όσον αφορά τις παροχές του.
Ο κλινικός διαιτολόγος μπορεί να παρέχει συμβουλευτική κατεύθυνση σε κλινικά και υγιή περιστατικά καθώς και αξιολόγηση της κλινικής και διατροφικής εικόνας ενός ατόμου, μέσω διαφόρων εργαλείων. Με εξατομίκευση για το κάθε άτομο, ο στόχος είναι η παροχή βοήθειας και συμβουλών ώστε να βελτιωθεί μέσω της διατροφής το προφίλ υγείας αλλά και πρακτικά η διαχείριση της καθημερινότητας του.

Αλήθεια τι τρώει μια διαιτολόγος στο Γιορτινό Τραπέζι των Χριστουγέννων και τι μας συμβουλεύει να προσέξουμε αυτές τις ημέρες;
Κατά την γνώμη μου, μια διαιτολόγος μπορεί να φάει ότι επιθυμεί στο γιορτινό τραπέζι. Δεν υπάρχουν απαγορευμένα φαγητά! Το κλειδί είναι η ισορροπία των τροφίμων στο πιάτο μας, ώστε να ευχαριστηθούμε το γιορτινό γεύμα χωρίς ενοχές και σίγουρα χωρίς στέρηση. Σίγουρα, προσθέστε μια μεγάλη ποσότητα λαχανικών στο πιάτο σας για μεγαλύτερο και γρηγορότερο κορεσμό. Προτιμήστε άλιπος κρέας και αφήστε λίγο χώρο για ένα μικρό κομμάτι γλυκό μετά το φαγητό.

Υπάρχει μια σχολή που λέει ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ είναι εχθρος σε όποιος θέλει να χάσει βάρος και βεβαίως υπάρχουν και οι ειδικές διάσημες δίαιτες που βασίζονται σε διατροφή ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ για να χάσει κανείς κιλά. Ποια η άποψη σας;
Σε καμία των περιπτώσεων δεν αποκλείουμε τους υδατάνθρακες από την διατροφή μας, Οι διατροφές χωρίς υδατάνθρακες θεωρούνται πλέον παρωχημένες στον διαιτολογικό κόσμο. Οι υδατάνθρακες είναι η βάση στην διατροφή μας και η πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό οπότε επιλέγουμε καλύτερα ολικής άλεσης προϊόντα, φρούτα και λαχανικά και περιορίζουμε τους απλούς υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, μπισκότα και τα γλυκά.

 Στο γιορτινό τραπέζι λοιπόν μπορούμε να φάμε και υδατάνθρακες; 
Στο γιορτινό τραπέζι επιβάλλεται να φάμε υδατάνθρακες. Τουλάχιστον στο 1/4  του πιάτο μας μπορούμε να επιλέξουμε αυτό που μας αρέσει, ζυμαρικά, γέμιση, πατάτες, ρύζι κλπ, για να συνοδεύσουμε τις πρωτεΐνες και την σαλάτα.

Τι κάνουμε όσον αφορά το Γλυκό μετά το γιορτινό τραπέζι; Μπορούμε να φάμε και γλυκό όσοι κάνουμε αγώνα για να μη βάλουμε ή για να χάσουμε κιλά; 
Το γλυκό μπορούμε να το φάμε μετα το φαγητό εφόσον επιλέγουμε συνειδητά και όχι επειδή το επιβάλλει η περίσταση. Δώστε λίγο χρόνο μετά το φαγητό, δείτε τις επιλογές σας και προτιμήστε ένα μικρό κομμάτι γλυκού ώστε να έχετε την δυνατότητα να το επαναλάβετε και στο επόμενο τραπέζι. Σε μικρές ποσότητες και σε ισορροπία με την υπόλοιπη μέρα σίγουρα δεν θα επιφέρει επιβάρυνση.

Και όσον αφορά το ποτό τι μας συμβουλεύετε;
Προτιμήστε ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Η μπύρα και το κρασί είναι η πιο ασφαλής επιλογή και 1 ποτήρι μπορεί να συνοδεύσει το γιορτινό τραπέζι. 

Άρα μας λέτε να τρώμε σωστά, χωρίς ενοχές και χωρίς μεγάλες στερήσεις, ναι;
Θεωρώ δεδομένο ότι οι γιορτές είναι περίοδος χαλάρωσης και απόλαυσης. Οι στερήσεις το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσουν εκρήξεις υπερκατανάλωσης τροφής σε αντίθεση με μια ισορροπημένη πρόσληψη που στόχο έχει να φάμε όσο μας αρέσει και επιθυμούμε σε σημείο όμως που να μην δημιουργούνται αρνητικά συμπτώματα και αισθήματα.

Πιστεύετε πως με σωστή διατροφή όλοι μπορούν να έχουν ένα λεπτό σώμα;
Πιστεύω ακράδαντα ότι με σωστή διατροφή όλοι μπορούν να έχουν ένα υγιή σώμα.Το λεπτό σώμα δεν σημαίνει πάντα υγιής. Στόχος είναι το καλό προφίλ υγείας και η διατήρηση ή επίτευξη μιας εικόνας σώματος στα φυσιολογικά και επιτρεπόμενα όρια.

Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός απώλειας κιλών που είχατε στην μέχρι σήμερα πορεία σας ως κλινική διαιτολόγος και ποια συμβουλή θα δίνατε σε άτομα που θέλουν να απαλλαγούν από μεγάλο αριθμό κιλών;
Ίσως η απώλεια των 54 κιλών σε ένα χρόνο σε διαιτώμενη, με σωστή παρακολούθηση και κατεύθυνση. Η επίτευξη του στόχου της, όπως  και πολλών άλλων είναι για μένα μεγάλη χαρά γιατί βλέπω στην διάρκεια της πορείας. την αλλαγή στην καθημερινότητα τους, στους δείκτες υγείας αλλά και την αυτοπεποίθηση  που χτίζεται μέσω της διαδικασίας.
Θα τους συμβούλευα να είναι αποφασισμένοι όταν θα ξεκινήσουν την προσπάθεια τους και να εμπιστευτούν  ένα ειδικό διατροφής με εμπειρία και επιστημονική γνώση και κατάρτιση.
Χρειάζεται προγραμματισμός, επιμονή και χρόνος για την επίτευξη  των στόχων τους. Η αλλαγή δεν προκύπτει από την μια μέρα στην άλλη! 

Θα θέλαμε να κλείσουμε με ένα μήνυμα σας στους αναγνώστες μας
Οι γιορτές είναι για να τις απολαμβάνουμε και να τις χαιρόμαστε. Οι τύψεις δεν χωράνε σε αυτές τις μέρες και ο στόχος είναι να έχουμε μια ισορροπημένη πρόσληψη αυτών που μας αρέσουν. Όταν τελειώσουν οι γιορτές μπορούμε να επαναπρογραμματιστούμε και να συνεχίσουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!