Χρυστάλλα Καλλένου: “Το Θέατρο, ο Χορός και το Τραγούδι έπρεπε να είναι στην ζωή μου παντοτινά

Ένα κορίτσι δροσερό, με όνειρα και φιλοδοξίες. Αυτό χαρακτηρίζει την ταλαντούχα ηθοποιό Χρυστάλλα Καλλένου, η οποία αν και νεαρή στην ηλικία τη βαραίνουν πολλοί τίτλοι. Λατρεύει τα musical και δίνει όλο της το είναι σε ό,τι κι αν κάνει.  Πάμε λοιπόν να τη γνωρίσουμε!

Της Αλεξάνδρας Χρ Παύλου
Βοηθός Αρχισυντάκτρια Skala Times

Χρυστάλλα μου πώς είναι η καθημερινότητα σου; Περιέγραψε μας μια μέρα της ζωής σου.
Η καθημερινότητα μου περιτριγυρίζεται πάντα γύρω από την δουλειά μου και το σπίτι μου.  Ξυπνάω, κάνω την καθημερινή περιποίηση μου προσώπου και κάνω όσες πιο πολλές δουλειές του σπιτιού ή εξωτερικές δουλειές προλαβαίνω μέχρι το μεσημέρι. 
Το μεσημέρι κάνω διάλειμμα για φαγητό (όταν προλαβαίνω μαγειρεύω). 
Μετά το μεσημεριανό, κάνω την προετοιμασία των μαθημάτων μου της ημέρας κι όταν βρίσκω λίγο χρόνο, κάθομαι και γράφω για τις επομένες θεατρικές μου παραστάσεις. 
Το απόγευμα πάω στο Θεατρικό μου Εργαστήρι και κάνω τα μαθήματα μου.  Κι όταν σχολάσω, σπίτι, μπανάκι, φαγητό και ταινιούλα στο netflix.

Πώς είναι να επιβιώνεις ως γυναίκα ηθοποιός στην Κύπρο;
Κοίτα κακά τα ψέματα… Είναι αρκετά δύσκολο! Όχι μόνο να είσαι γυναίκα ηθοποιός, αλλά και άντρας ηθοποιός. Έχουμε γεμίσει ηθοποιούς και δυστυχώς οι δουλειές είναι λίγες για να εργάζονται όλοι. Επίσης, μπορεί κάποια χρόνια να κάνεις πολλές συνεργασίες και να βγάζεις σχετικά καλά λεφτά, και κάποια χρόνια να μην είσαι πουθενά και να χάνεις την Γη κάτω απ’ τα πόδια σου.
Ευτυχώς από μικρή είχα την ωριμότητα να σκέφτομαι τι θα ήταν το καλύτερο για το μέλλον μου και την ευτυχία μου.
Ένα ήταν το σίγουρο… Το Θέατρο, ο Χορός και το Τραγούδι έπρεπε να είναι στην ζωή μου παντοτινά! Τα έβαλα κάτω και είδα όλες τις δυσκολίες των επαγγελμάτων γύρω από αυτά. Κι έτσι κατέληξα στο να θέλω να μπω στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και να ακολουθήσω την κατεύθυνση Υποκριτική – Σκηνοθεσία.  Έτσι ώστε να μπορώ να ανοίξω το δικό μου Θεατρικό Εργαστήρι και να μπορώ να γράφω και να διασκευάζω θεατρικά έργα, να τα σκηνοθετώ και να τα ανεβάζω η ίδια. Όταν πήρα το πτυχίο μου, μπήκα στην Δραματική Σχολή Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, για να μπορώ να κι επίσημα να λέγομαι ηθοποιός. Έτσι όλα είχαν μπει σε σχέδιο από τα δεκαέξι μου κιόλας χρόνια.
Τα αναφέρω όλα αυτά, για να στείλω το μήνυμα στα νέα παιδιά που έχουν όνειρα… Να μην τα παρατήσουν και να προσπαθήσουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να τα πετύχουν, κι ας πάρει χρόνια κι ας αντιμετωπίσουν δυσκολίες. ΜΠΟΡΟΥΝ!!!

Γνωρίζω πως ασχολείσαι ευρύτερα με το musical. Τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις το συγκεκριμένο είδος;
Ναι λατρεύω τα musicals κι έχω αφοσιωθεί πολύ σε αυτά. Τα ξεχωρίζω γιατί είναι το πάντρεμα των τριών αγαπημένων μου τεχνών… Θέατρο, Χορός, Τραγούδι. Ένα musical, είναι στο μυαλό μου, από μόνο του, μια πανέμορφη γιορτή των τεχνών… Υποκριτική, Χορός, Τραγούδι, Νότες, Σκηνικά, Κοστούμια, Χρώματα, Πλήθος ανθρώπων στην σκηνή.
Τα musicals θεραπεύουν την ψυχή του κάθε θεατή, την φωτίζουν! 

“Θεατρικό Εργαστήρι Χρυστάλλα Καλλένου”. Πότε ξεκίνησε και με ποια αφορμή;
Όπως σας έχω ήδη προαναφέρει από δεκαέξι ετών κιόλας είχα αποφασίσει τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου. Ήξερα πως μόλις τελειώσω τις σπουδές που είχα επιλέξει να κάνω, ότι θα ανοίξω το δικό μου Θεατρικό Εργαστήρι. Ήθελα, θέλω και θα θέλω να μοιράζομαι πάντα τις γνώσεις μου γύρω από το Θέατρο. Να μοιράζομαι την αγάπη μου και το πάθος μου για αυτό με ανθρώπους που κι εκείνοι το αγαπάνε και το θέλουν στη ζωή τους. Να βγαίνουν όμορφοι, ευαισθητοποιημένοι, καλλιεργημένοι και πολιτισμένοι μαθητές μέσα από το Θεατρικό μου Εργαστήρι. Και να προσφέρω στον Πολιτισμό της πόλης μου (κι όχι μόνο). Όλα αυτά λοιπόν ήταν η αφορμή για το “Θεατρικό Εργαστήρι Χρυστάλλα Καλλένου”.

Γνωρίζω πώς υπάρχει και Τμήμα Ενηλίκων. Βλέπεις να υπάρχει ενδιαφέρον;
Φυσικά υπάρχει και Τμήμα Ενηλίκων και μάλιστα είναι ένα τμήμα που αγαπάω πάρα πολύ, γιατί είναι όλοι τους υπέροχοι. Και σύντομα μαζί τους, θα ανεβάσω μια ξεκαρδιστική κωμωδία στο Savino Live… Θα σας ενημερώσουμε μόλις κλείσουμε τις ημερομηνίες μας! Υπάρχει ενδιαφέρον ναι, απλά πολλοί ενήλικες ενώ θέλουν πολύ να ασχοληθούν με το Θέατρο, σκέφτονται το “τι θα πει ο κόσμος που ξεκινάει κάποιος Θέατρο σε αυτή την ηλικία”, σκέφτονται τις δουλειές τους και τον χρόνο τους, σκέφτονται ότι θα ντρέπονται και πολλά άλλα που τους εμποδίζουν στο να κάνουν αυτό που αγαπούν.
Κάντε ότι σας αρέσει, όποια ηλικία κι αν έχετε. 
Η ζωή είναι μια και είναι τόσο όμορφη και μικρή, για να κολλάτε σε ασήμαντα πράγματα.
Ζήστε την όπως επιθυμείτε κι άστε τους άλλους αν θα λένε και τι θα λένε. 

Τι κάνει μια θεατρική παραγωγό να ξεχωρίζει και τι πιστεύεις ότι ξεχωρίζει σε εσένα;
Η αγάπη της για το Θέατρο, η έρευνα που κάνει γύρω από αυτό και το να προσπαθεί να καταλαβαίνει τι είναι αυτό που χρειάζεται ο θεατής να δει ανάλογα με την κάθε περίοδο που διανύουμε ως κοινωνία.
Εμένα πιστεύω με έκαναν να ξεχωρίζω όλα τα πιο πάνω, αλλά και το ότι παίρνω ρίσκα και τολμάω να ανεβάζω πρωτοποριακά για την Κύπρο μας θεατρικά έργα, κυρίως όμως Musicals.
Επίσης το ότι είμαι αφοσιωμένη πολύ στην δουλειά μου και στις παραγωγές που ανεβάζω. Δηλαδή δουλεύω πάρα πολύ και αφήνω την ξεκούραση μου και τον ελεύθερο μου χρόνο σε δεύτερη μοίρα.

Ποια είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα σου που σε κάνουν να ξεχωρίζεις ως ηθοποιός;
Χμμμ… Για να απαντήσω αυτή την ερώτηση, η αλήθεια είναι πως ρώτησα άλλους να μου πουν, γιατί δυσκολευόμουν να σκεφτώ…Οι απαντήσεις που πήρα ήταν… η υπομονή μου, αλλά και η επιμονή μου, η ευγένεια μου και το πάθος μου για την υποκριτική. Κι εγώ θα προσθέσω, η επιθυμία μου για εξέλιξη και η αδιάκοπη μελέτη μου γύρω από την υποκριτική και το Θέατρο γενικότερα.

Είσαι μια γυναίκα με πολλές ιδιότητες: Ηθοποιός, Θεατρική Παραγωγός, Θεατροπαιδαγωγός, και Σκηνοθέτρια. Η Κύπρος παρόλα αυτά, και η Λάρνακα έχουν περιορισμένη αγορά και ο κόσμος βλέπουμε πώς δεν αγκαλιάζει και τόσο τον Πολιτισμό.Πώς επιβιώνετε και με ποιόν τρόπο μπορεί αυτό να αλλάξει;
Αχ… Πάτησες μια ευαίσθητη χορδή μου με αυτή την ερώτηση. Κοίτα, είναι γεγονός πώς στο όμορφο αυτό νησί μας, δε στηρίζουμε και πολύ τον πολιτισμό κι αυτό πρέπει να μας ταρακουνήσει και να μας προβληματίσει. Εγώ για να επιβιώσω κάνω όλα όσα προανέφερες… Διδάσκω Θέατρο στο Θεατρικό μου Εργαστήρι, ανεβάζω τις δικές μου Θεατρικές Παραγωγές, Παρουσιάζω διάφορα events, παίζω ως ηθοποιός σε διάφορες ανά χρονικά διαστήματα σε παραστάσεις άλλων παραγωγών ή στην τηλεόραση, σκηνοθετώ ή γράφω θεατρικά κείμενα για και παραστάσεις Σχολών Χορού ή Πολιτιστικών Ομίλων.
Ασχολούμαι δηλαδή με όλα για να μπορώ να επιβιώνω και να βιοπορίζομαι με αξιοπρέπεια και να μη στερούμαι αυτά που χρειάζομαι.
Για να αλλάξει αυτό, πρέπει ο κάθε Καλλιτέχνης να κάνει κάτι, να βάλει το δικό του μικρό λιθαράκι. Γιατί αν περιμένουμε από το κράτος δεν ξέρω πότε θα αλλάξει αυτή η κατάσταση, ίσως και ποτέ.
Εγώ για παράδειγμα, στους μαθητές μου, μαθαίνω την σημαντικότητα του πολιτισμού και τους κάνω να γίνονται και να νιώθουν σημαντικό μέρος αυτού.
Αφιερώνω από τον ελάχιστο ελεύθερο μου χρόνο, για να τους πάρω να παρακολουθήσουν Θέατρο, να συμμετέχουν με θεατρικές παραστάσεις σε διάφορες εκδηλώσεις, να βγαίνω έξω μαζί τους και να αφήνουν τα κινητά για λίγο.
Πραγματικά κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να έχουν ένα καλύτερο αύριο και να προσφέρουν στον Πολιτισμό της Κύπρου μας.

Τι έπεται στην συνέχεια; Ποιά είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Τι έχουμε να περιμένουμε;
Είναι τόσα πολλά αυτά που έρχονται και ο ενθουσιασμός μου είναι τόσο μεγάλος!

MORE:

Την Κυριακή, στις 3 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00, στο Χριστουγεννιάτικο Παζαράκι του Κέντρου ΑμΕΑ Αγίου Λαζάρου, θα έχουμε την πρεμιέρα της Χριστουγεννιάτικης Παράστασης, “Santa…Χιόνια” της Μαρίας Ν. Κίτρα, σε σκηνοθεσία και χορογραφίες Χρυστάλλας Καλλένου.

Η επόμενη παράσταση με το θεατρικό “Santa… Χιόνια” θα είναι την Κυριακή, στις 17 Δεκεμβρίου, στην Χριστουγεννιάτικη Παρέλαση της Ορμήδειας, που ξεκινάει στις 14:00, όπου η Χρυστάλλα Καλλένου θα είναι και η παρουσιάστρια για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αυτής της τόσο υπεροχής και γιορτινής Παρέλασης.

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου και το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στις 17:00 στην Πλατεία Ζουχούρι, έρχεται το mini musical μας “Grinch…άροντας παρέα!”, μια διασκευή της ιστορίας του πασίγνωστου Grinch. Παίζουν: Χρυστάλλα Καλλένου (Διασκευή κειμένου και Σκηνοθεσία), Ρομίνα Κωστέα (Χορογραφίες και Σκηνοθεσία), Γιάννης Στυλιανού (Μουσική Επιμέλεια και Τραγούδι), Μαριάννα Παπακυριάκου (Χορός) και Άντρια Ζαντή (Χορός).

Και οι δυο πιο πάνω παραστάσεις μπορούν να αγοραστούν και να παιχτούν όπου επιθυμείτε.  Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο 99-780361.

Επίσης το “Θεατρικό Εργαστήρι Χρυστάλλα Καλλένου” ετοιμάζει με το Τμήμα Ενηλίκων μια ξεκαρδιστική κωμωδία που θα παιχτεί τον Μάϊο στο Savino Live στην Λάρνακα, θα ανακοινωθούν σύντομα οι ημερομηνίες.

Κι έρχεται κι ένα μεγάλο Musical που δεν έχει παιχτεί ποτέ σε Ελλάδα και Κύπρο, που θα σας συνταράξει και θα σας ενθουσιάσει… Να έχετε τα αυτιά σας ανοιχτά, γιατί δεν πρέπει κανείς σας, να το χάσει αυτό!!!

Περισσότερα στο Instagram για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις παραστάσεις που ετοιμάζει η Χρυστάλλα Καλλένου : Chrystalla_kallenou και theatrikoergastiri_x.kallenou

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!