Σταματήστε την καταστροφή του Ακάμα

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ), υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη όπως η υλοποίηση του σχεδιασμού του Εθνικού Δασικού Πάρκου ΑΚΑΜΑ (ΕΔΠΑ), πρέπει να προχωρήσει όπως έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές και σύμφωνα με τους Όρους της σχετικής γνωμάτευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και τους Όρους της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ).

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες πολλαπλών παραβάσεων στον Εθνικό Δασικό Πάρκο του ΑΚΑΜΑ. Η ΟΠΟΚ το 2020 κατέθεσε τις έντονες επιφυλάξεις και ενστάσεις της σχετικά με τις ακόλουθες πρόνοιες του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα:
• Χωροθέτηση μεγάλου αριθμού αναψυκτήριων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, όπως η Φοντάνα Αμορόζα, η Νότια Λάρα, η διασταύρωση δρόμου Ίνειας–Λάρας, το Φαράγγι Άβακα και ο Άσπρος Ποταμός.
• Κατασκευή μεγάλου αριθμού καταστημάτων αναμνηστικών ειδών/σουβενίρ σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, όπως τα Λουτρά της Αφροδίτης, οι Σμιγιές, η διασταύρωση δρόμου Ίνειας–Λάρας και ο Άσπρος Ποταμός.
• Ασφαλτόστρωση τριών κύριων δασικών δρόμων: Άσπρος Ποταμός–Τοξεύτρα–Λάρα, Σμιγιές–Άγιος Μηνά και Κουδουνάς–Σμιγιές.
• Κατασκευή ποδηλατόδρομου από το Σκαλί Τοξεύτρας μέχρι τον Κόλπο Λάρας εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας–Τοξεύτρας.
• Δημιουργία χώρου συλλογής θαλασσινού άλατος στον κόλπο της Νότιας Λάρας εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας και εντός της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Λάρας–Τοξεύτρας.

Σήμερα, 3 χρόνια μετά και ενώ η υλοποίηση του έργου προχωρά, μετά από επιτόπιες επισκέψεις που έχουν πραγματοποιήσει περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουμε ενημερωθεί ότι δεν τηρούνται οι νομικά, δεσμευτικοί όροι που έχουν τεθεί για την προστασία της περιοχής.

Ζητούμε από την πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο να παρέμβει και να σταματήσει άμεσα οποιανδήποτε εργασία δεν ευθυγραμμίζεται με τους νομικά δεσμευτικούς όρους της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τους Όρους της Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για το ΕΔΠΑ.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους όρους συνιστά καταπάτηση του Ευρωπαϊκού, Περιβαλλοντικού Κεκτημένου.Η Χερσόνησος του Ακάμα αποτελεί μία από τις τελευταίες παράκτιες περιοχές προστασίας της φύσης και της βιοποικιλότητας στην Κύπρο. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινής μας, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ως τέτοια έχει υποχρέωση το κράτος να τη διαφυλάττει και προστατεύει για τις επόμενες γενιές.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!