Κωνσταντίνος Πτωχόπουλος: “Η φύση είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη”

Ο γνωστός ζωγράφος, συνδημότης μας, Κωνσταντίνος Πτωχόπουλος ετοιμάζεται για την νέα ατομική του έκθεση με τίτλο “The Movement of Air” και με την ευκαιρία αυτή μιλά στο SkalaTimes.

SkalaTimes

Κωνσταντίνε καταρχάς θα ρωτήσω πότε ήταν η τελευταία ατομική σου έκθεση;
Η τελευταία ατομική μου έκθεση έγινε το 2021 στην Λεμεσό.

Η διετία πανδημίας σε επηρέασε ως καλλιτέχνη, αν ναι, πώς;
Μπορώ να πω ότι σε γενικές γραμμές ο εγκλεισμός της πανδημίας με επηρέασε θετικά, αφού μου έδωσε την δυνατότητα να εργαστώ περισσσότερο.

Η νέα σου δουλειά με τίτλο ” The movement of air” θα παρουσιαστεί σε έκθεση στη Πάφο. Μίλησε μας λίγο για την έκθεση αυτή.
Αυτή η νέα μου δουλειά θα παρουσιάσεί στη Γκαλερί Blue Iris, στην Πάφο. Η Blue Iris Art Gallery βρίσκεται στην Ιωάννη Αγρότη, στο κέντρο της Πάφου, σε κοντινή απόσταση από το Δημοτικό Μέγαρο. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου.
Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι την όμορφη Πάφο με ατομική μου έκθεση.

Τί τεχνικές και υφολογικά στοιχεία χρησιμοποίησες για τα έργα της έκθεσης σου αυτής,
Μέσα από μελετημένες κινήσεις πινέλου, εφαρμογή του χρώματος και διαφορετικές τεχνικές, ο αέρας γίνεται ορατός στον καμβά. Αναδύονται αστραφτερές λάμψεις, δυναμικά patterns και μοτίβα που αναπαριστούν την κίνηση του αέρα.

Μίλησε μας λίγο για τον τίτλο και θέμα της έκθεσης.
“The movement of air” είναι ο τίτλος της έκθεσης. Ο αέρας, αυτή η αόρατη δύναμη που κινεί τον κόσμο μας, γίνεται έμπνευση στον κόσμο της τέχνης. Αλλά ο αέρας δεν είναι απλά ένα φυσικό φαινόμενο που αποτυπώνεται στον καμβά. Στην τέχνη, γίνεται σύμβολο της ελευθερίας, της αλλαγής και της μετάβασης. Με τα ζωγραφικά έργα μου, προσπαθώ να ερμηνεύσω την ανθρώπινη επιθυμία για απελευθέρωση και την αναζήτηση της αισθητικής ομορφιάς μέσα από την κίνηση του αέρα. 
Τα ζωγραφικά έργα που επιλέγουν να αφορίσουν τον αέρα, αντικατοπτρίζουν μια διαρκή αναζήτηση του φυσικού και του αισθητικού. Είναι μια υπενθύμιση ότι η φύση είναι η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη και ότι η κίνηση του αέρα είναι μια ατελείωτη πηγή θαυμασμού και δημιουργικότητας.

Λες ότι ο αέρας όπως και η φύση μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης στη τέχνη. 
Ναι, ο αέρας και η φύση μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές πηγές έμπνευσης στην τέχνη. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν αντλήσει έμπνευση από τα φυσικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του αέρα, για να δημιουργήσουν έργα τέχνης. Η κίνηση του αέρα, οι μεταβολές του φωτός και το περιβάλλον μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φαντασία και να οδηγήσουν σε μοναδικές δημιουργίες.

Το άλογο υπάρχει στα έργα σου και το βλέπουμε και στα έργα της έκθεσης σου αυτής…. Τι συμβολίζει και πως συνδυάζεται με «τη κίνηση του αέρα»; 
Συχνά, το άλογο αντιλαμβάνεται ως σύμβολο ελευθερίας, δύναμης και κίνησης. Σε συνδυασμό με τη θεματική της “κίνησης του αέρα,” μπορεί να αναπαριστά την ιδέα της κίνησης και της ελευθερίας που σχετίζεται με τον αέρα. Στα έργα μου, το άλογο μπορεί να αποτελεί ένα μέσο για να εκφραστεί η δύναμη της φύσης, της κίνησης και της ανεξάρτητης ψυχής. Ενδέχεται επίσης να υπογραμμίσει την αλληλεξάρτηση της τέχνης με τη φύση, καθώς το άλογο είναι ένα ζώο που ζει στον φυσικό κόσμο και συνδέεται στενά με την κίνηση του αέρα και το περιβάλλον.

Ως καλλιτέχνης της Λάρνακας θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία να σε ρωτήσω πως βλέπεις τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα στη πόλη μας. Τι θα ήθελες να δεις στη Λάρνακα;
Στην Λαρνακα θα ηθελα να δω να γίνεται η ένταξη μιας Κρατικής Πινακοθήκης όπου το κοινό της Λάρνακας να μπορεί να την επισκέπτεται και να φιλοξενεί καλλιτέχνες από ολους τους χώρους.

Έκθεση σου στη Λάρνακα πότε θα δούμε; Είναι δύσκολο το κοινό της πόλης μας;
Το κοινο της Λαρνακας, όσον αφορό στον τομέα των τεχνών δυστυχώς είναι ελάχιστο. Ευελπιστουμε σε μια καλυτερη ανάπτυξη στα πολιτιστικά της πόλης μας, αφού αυτό αποτελεί και μέρος της ταυτότητας της.





Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα” Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου,

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!