Μαριάνθη Κάσδαγλη: “Η πόλη σας η Λάρνακα μπορεί να γίνει yachting destination”

Η Μαριάνθη Κάσδαγλη αποφοίτησε από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας. Είναι πλοίαρχος Α’ στο Εμπορικό Ναυτι κό με 14 χρόνια πορείας.
Ξεκίνησε από το shipping industry και μετά προχώρησε στο yachting industry.
Όλο αυτό το έχει επισφραγίσει με ένα μεταπτυχιακό στα Ναυτιλιακά. Εργάστηκε στις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της Ελλάδας.
Σήμερα διατηρεί τη δική της εταιρεία, τη “Lady Captain Yacht”, με βάση την Αθήνα, όπου έχει διαχείριση στο κομμάτι του charter brokerages.
Το όμορφο αυτό κορίτσι έχει ταξιδέψει σχεδόν σε όλα τα λιμάνια του κόσμου, έχει εργαστεί κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες και έχει βιώσει καταστάσεις που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία, όπως ήταν η συνεργασία της με υψηλά πρόσωπα της Βασιλικής Οικογένειας.
Η Μαριάνθη Κάσδαγλη βρέθηκε για λίγες ημέρες στην Λάρνακα, μετά από πρόσκληση των ανθρώπων της Μαρίνας Λάρνακας και συγκεκριμένα μετά από πρόσκληση του CEO της Μαρίνας Λάρνακας κ. Πάνου Αλεξάνδρου.
Το SkalaTimes την συνάντησε ένα πρωϊνό, στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο όπου διέμενε στη πόλη μας και κουβέντιασε μαζί της, για την πολύ ενδιαφέρουσα προσωπική της πορεία, αλλά και για το μέλλον της Λάρνακας στο yachting industry.

Της Γιώτας Δημητρίου

Αγαπητή Μαριάνθη Κάσδαγλη η δική σου πορεία στο yachting πώς και πότε ξεκίνησε;
Θα χρειαστεί να πάμε 14 χρόνια πίσω. Στα 18 μου είχα ξεκινήσει. Ταξίδεψα στους πέντε ωκεανούς, ξεκινώντας από την εμπορική βιομηχανική ναυτιλία, με τα πρωτοπόρα πλοία, σε φορτηγά, με υπερατλαντικά ταξίδια. Στη συνέχεια προχώρησα στα κρουαζιερόπλοια….

Θα σας διακόψω εδώ. Θα ρωτήσω αν είχαν προηγηθεί κάποιες σπουδές και αν η οικογένεια σας είχε κάποια σχέση με το χώρο αυτό.
Η οικογένεια μου δεν είχε καμία σχέση με το χώρο αυτό. Εγώ από μικρή είχα μια ιδιαίτερη αγάπη για τη θάλασσα. Έχω καταγωγή Θεσσαλονίκη-Κρήτη και με θυμάμαι από μικρή να είμαι εκεί στην παραλία της Θεσσαλονίκης και κάθε φορά που έβλεπα πλοία μου άρεσε. Στη συνέχεια συνέβαλαν σε αυτό και κάποιες συνθήκες και καταστάσεις της ζωής. Προέρχομαι από μια πολύτεκνη οικογένεια βιοπαλαιστών, όπου χρειάστηκε στα 18 μου να πάρω τη ζωή στα χέρια μου και να βγω από το χώρο και ζώνη ασφαλείας μου. Μπήκα στη Σχολή, (Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας), έκανα το πρώτο εξάμηνο τα μαθήματα και το δεύτερο εξάμηνο ήταν το πρακτικό κομμάτι, όπου πραγματοποίησα το εκπαιδευτικό ταξίδι. Στα 18 μου λοιπόν μπήκα σε ένα φορτηγό πλοίο για τη Κίνα. Αυτό ήταν το πρώτο μου ταξίδι, διάρκειας έξι μηνών. Στην αρχή αναρωτιόμουνα που πάω, τι θα κάνω. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Οι καιρικές συνθήκες, πειρατείες, καταστάσεις….

Και σε νεαρή ηλικία….
Ναι. Εργαζόμουν κανονικά και με χειρωνακτική εργασία επί του πλοίου, κάνοντας και τις βάρδιες μου μαζί με τον αξιωματικό, για να μαθαίνω και πάνω στη γέφυρα. Δεν ήταν καθόλου εύκολο…

Σου άρεσε όμως;
Πάντα μου άρεσε γιατί ένιωθα πως υπήρχε μια όψη αυτού του επαγγέλματος που όσο δύσκολο και να ήταν είχε και κάτι όμορφο, μια άλλη όψη. Η τύχη της δυσκολίας που λέμε. Έβλεπα πράγματα που με έκαναν να νιώθω γεμάτη και ευλογημένη. Έχω δει τόσα πολλά πράγματα και τόσα μέρη μέσα από αυτό το επάγγελμα που είναι απίστευτα!
Πολλές φορές βέβαια χρειάστηκε να εργαστώ κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αλλά, έχω βιώσει καταστάσεις που άλλοι, ενδεχομένως, σε όλη τους της ζωή να μην μπορέσουν να δουν και να βιώσουν.

Μετά τη σχολή τι ακολούθησε;
Να πούμε ότι σε αυτή την Σχολή δεν υπάρχει το “να μην πάω στο μάθημα”. Ήμουν εσώκλειστη στη Πρέβεζα, με υποχρεωτική παρουσία. Δεν ήταν ζωή φοιτητή, ήταν σαν ζωή στρατιώτη. Βέβαια τη πρώτη γεύση την παίρνεις στο πρώτο εκπαιδευτικό ταξίδι, όταν για ένα εξάμηνο βρίσκεσαι πάνω στα πλοία.
Στη συνέχεια αποφοίτησα από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας.
Ξεκίνησα από τα εμπορικά τεράστια πλοία,είχα τα διπλώματα μου (Γ’ ανθυποπλοιάρχου), έκανα μια αλλαγή σε κρουαζιερόπλοια και στη συνέχεια στην ακτοπλοΐα, ως υποπλοίαρχος. Έχω εργαστεί στις μεγαλύτερες Ελληνικές Ναυτιλιακές εταιρείες. Όλο αυτό ήρθε και το επισφράγισε και ένα μεταπτυχιακό στα ναυτιλιακά, το οποία κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα της ναυτιλίας σε διάφορα κομμάτια.

Με την Υφυπουργού Ναυτιλίας της Κύπρου Μαρίνα Χατζημανώλη 

Να θεωρήσω ότι μέσα σε όλα αυτά υπήρχε και η αγάπη της θάλασσας;
Ναι, αγάπησα κατά κάποιο τρόπο τη δυσκολία της θάλασσας, την μοναχικότητα της θάλασσας και τη δική μου. Και την αγκάλιασα αυτή τη μοναχικότητα.
Αγκάλιασα το να ξυπνώ και να βλέπω τον ήλιο να ανατέλλει στον ορίζοντα της θάλασσας στο άπειρο, εκεί που τελειώνει η θάλασσα και ξεκινά ο ουρανός.
Αγάπησα τη τύχη να πηγαίνω σε λιμάνια και να βλέπω νέα μέρη.
Βέβαια μέχρι να φτάσεις στο λιμάνι περνούσες κυριολεκτικά μέσα από “σαράντα κύματα”.

Αλληγορικά θυμίζει λίγο τη ζωή αυτό. Περνάς μέσα από κύματα για να φτάσεις στο όποιο λιμάνι σου.
Ακριβώς. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού και πάνω από όλα είναι η ευθύνη να φτάσει με ασφάλεια στο λιμάνι. Γιατί αυτή είναι η προτεραιότητα, να φτάσεις με ασφάλεια στο λιμάνι.

Πώς φεύγει κανείς από όλα αυτά τα μεγάλα πλοία για να πάει στο yachting;
Προφανώς δεν ήξερα τι μου επιφύλασσε το μέλλον. Και δεν ήξερα που θα φτάσει όλο αυτό και πως θα εξελιχθώ εγώ. Ήξερα μόνο ότι είναι μονόδρομος, ότι πρέπει να παλέψω, ότι πρέπει να εξελιχθώ και ότι κάθε φορά έπρεπε να ακολουθήσω ένα δρόμο. Στο τέλος αυτού του δρόμου έβλεπα τί επιλογές έχω και πού αλλού μπορώ να πάω, αν μπορώ να παρεκκλίνω και πως μπορώ να παρεκκλίνω. Διότι πάντα ήθελα να εξελιχθώ και σε κάτι άλλο, σε κάτι καλύτερο.

Είσαι ένας άνθρωπος που δεν εφησυχάζεται….
Ποτέ! Μου αρέσει να βελτιώνομαι, επίσης ήθελα να προσαρμόσω αυτή τη δύσκολη ζωή του ναυτικού σε πιο ανθρώπινα επίπεδα. Αφού είχαν μπει πολύ καλά οι βάσεις, (στο σήμα mindset, τι είναι ναυτικός, που πάω, που ταξιδεύω, που είναι ο Βορράς, που είναι ο Νότος, τα βασικά, η ρότα, η πορεία μου, να χαράξω, να δω, κτλ), εφόσον λοιπόν μπήκαν οι βάσεις ήθελα να δω τι άλλο υπάρχει. Έτσι, έφυγα από τα φορτηγά, πήγα στα κρουαζιερόπλοια, μετά στην ακτοπλοϊα, (πάντοτε στις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες) και μετά αναζήτησα εταιρείες που είναι μέσα στο χώρο του yachting. Να πούμε βέβαια πως το shipping industry είναι διαφορετικό από το yachting industry.
Στο yachting industry δίνεις σημασία στην ομορφιά που υπάρχει μέσα στο πλοίο. Αυτό είναι που φέρνει τον κόσμο, η λάμψη, η καθαριότητα, η λεπτομέρεια, γιατί η λεπτομέρεια στο σκάφος κάνει τη διαφορά.
Χρειάστηκε να εργαστώ κάποιους μήνες ως ένα βαθμό πιο κάτω από αυτό που ήμουν, έτσι ώστε να τα δω όλα αυτά και να μάθω ακόμη περισσότερα και να μπω πανέτοιμη στο χώρο του yachting.

Πότε έγινε αυτή η αλλαγή;
Όταν ήμουν 27 ετών. Ξεκίνησε σε πολύ μικρά κρουαζιερόπλοια σε Ισλανδία, Κούβα, Κόστα Ρίκα, Λατινική Αμερική, Ερυθρά θάλασσα, Ισραήλ, Αίγυπτο….

Πόσες χώρες έχεις πάει;
Πάρα πολλές. Καλύτερα να πούμε αυτές που δεν έχω πάει (Γέλια)

Δεν τις έχεις μετρήσει;
Όχι.

Έχεις πάει σχεδόν σε όλο το κόσμο;
Ναι. Σε πάρα πολλά μέρη, όχι μόνο λιμάνια, αλλά και μέρη που αγκυροβολούσαμε για λίγες ώρες και μετά φεύγαμε. Ειλικρινά έχω βρεθεί σε πάρα πολλά μέρη και νιώθω γεμάτη και ευλογημένη μέσα από όλο αυτό.

Στη συνέχεια;
Ανέλαβα να είμαι υποπλοίαρχος σε yacht και μετά από κάποια χρόνια ύπαρχος, μετά πήρα και το δίπλωμα του Πλοιάρχου Α.

Στη συνέχεια εργάστηκες και στα Εμιράτα, σωστά;
Ναι, εκεί εργάστηκα σε ναυτιλιακή εταιρεία που έχει σκάφη τα οποία ήτανε κανονικά με ημερήσια ναύλα. Στο Dubai. Όταν σταμάτησε η συνεργασία μου με την εταιρεία αυτή μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ σε ένα από τα σκάφη Υψηλών Προσώπων Βασιλικής Οικογένειας. Επειδή έχω υπογράψει απαγορευόταν να δώσω συνέντευξη και να μιλήσω γι αυτό και να πω ονόματα….

Δεν θα ρωτήσω ονόματα, αλλά θα ρωτήσω πως ήταν αυτό για σένα, ως εμπειρία να εργάζεσαι για Υψηλά Πρόσωπα της Βασιλική Οικογένεια;
Πάρα πολύ σημαντική εμπειρία. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα βίωνα κάτι τέτοιο. Αλλά να σου πω κάτι; Αν δεν φύγουμε από τη ζώνη ασφαλείας μας, από το καναπέ μας, τότε δεν θα μας δοθεί ποτέ η ευκαιρία να ζήσουμε αυτά που ονειρευόμαστε.
Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο και πολλές φορές χρειάστηκε πολλή προσπάθεια και πολλές φορές να εργαστώ περισσότερες ώρες από ένα άντρα για να αποδείξω την επάνδρωση του αξιωματικού και της θέσης μου πάνω στο πλοίο, πολλές ώρες βάρδιας, Χριστούγεννα, Πάσχα, Κυριακές, Αργίες, γενέθλια που δεν έκανα ποτέ μου για κανένα λόγο γιατί ήμουν μόνη μου πάνω στο πλοίο, σε μια μαύρη σκοτεινή γέφυρα, ωράρια βάρβαρα που έπρεπε να ξυπνήσω στις 4 το χάραμα, ή βράδια που δεν μπορούσα να κοιμηθώ γιατί είχα βάρδια 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, όλα αυτά με το βάρος της ευθύνης, γιατί έχεις την ανθρώπινη ζωή στα χέρια σου.
Αλλά τελικά τι γίνεται; Παρόλες τις δυσκολίες, ο άνθρωπος ο καλός, ο άνθρωπος ο οποίος το παλεύει, ο άνθρωπος ο οποίος προσπαθεί, σκέφτεται, το επεξεργάζεται, δεν το κάνει από αγγαρεία ή από ανάγκη μόνο, αλλά αγαπά αυτό που κάνει, ή έστω ένα μέρος αυτού που κάνει το αγαπά πραγματικά και προσπαθεί μέσα από αυτό να εξελιχθεί και να ανοίγει τις πόρτες με τον κόπο του, (γιατί τίποτα δεν μας δίνεται με ευκολία), τότε θα πετύχει.
Ναι μεν θυσιάζεις κάτι, φεύγεις από τη ζώνη ασφαλείας σου, τρως σφαλιάρες, βρίσκεις κλειστές πόρτες, αλλά αν δεν παραιτηθείς και συνεχίσεις, θα τα καταφέρεις, το λέω εκ πείρας αυτό.

Με τη δημοσιογράφο Γιώτα Δημητρίου, αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Πόσο δύσκολο είναι για τις γυναίκες να μπουν σε αυτό το χώρο;
Ξέρεις, το δύσκολο δεν είναι να μπεις. Το θέμα είναι να πεις θα μείνω και θα περπατήσω αυτό το μονοπάτι παρόλες τις δυσκολίες του επαγγέλματος που είναι πολλές. Εγώ ήξερα πως ότι και να γίνει θα μείνω εκεί και θα το παλέψω, μόνη μου. Δούλεψα πολύ! Ακόμη και το καιρό που σπούδαζα, τα απογεύματα που δεν είχα σχολή εργαζόμουν. Για να πάω στη σχολή έπαιρνα 6 λεωφορεία (τρία να πάω και τρία να επιστρέψω). Θέλω να πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολη η διαδρομή, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να πω “θα τα παραιτήσω”, δεν γινόταν.

Είχες και το κομμάτι του πρωταθλητισμού…
Ναι, έκανα πρωταθλητισμό στην κολύμβηση με επιτυχίες σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο. Το να κολυμπάω μου έδινε ανάσα και με γέμιζε.

Υπήρχε πάντα η σχέση σου με τη θάλασσα….
Ναι, ακόμη και μια βόλτα στη θάλασσα, με τραβάει, υπάρχει αυτή η σύνδεση.

Η Κύπρος μπορεί να γίνει yachting destination; Η Λάρνακα συγκεκριμένα;
Μπορούνε ναι! Και η Κύπρος και η Λάρνακα. Λόγω του location. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να εμπλακούν άνθρωποι που έχουν το όραμα, την όρεξη, τη θέληση και μπορούν να έχουν τη σωστή επικοινωνία μεταξύ τους, επειδή η επικοινωνία στις σχέσεις (κοινωνικές, επαγγελματικές, πολιτικές, κτλ) είναι πολύ σημαντικό.
Εκμεταλλευόμενη η Κύπρος το απίστευτο location που έχει μπορεί να καταστεί yachting destination. Η Κύπρος είναι ένα μεγάλο νησί που ενώνει τη Μεσόγειο με τη Μέση Ανατολή και έχει επί το πλείστο καλό καιρό και κλίμα. Αυτά την κάνουν ιδανικό μέρος για yachting. Αλλά, επαναλαμβάνω: χρειάζονται οι κατάλληλοι καταρτισμένοι άνθρωποι που θα συνεργαστούν και θα εργαστούν για την υλοποίηση ενός τέτοιου οράματος.

Αν η Λάρνακα θέλει να κάνει αυτό το προσανατολισμό προς το yachting industry τι πρέπει να προσέξει; Οι αρχές και οι επενδυτές της Μαρίνας τι πρέπει να έχουν υπόψη;
Το να έχεις ανθρώπους κλειδιά με εμπειρία και γνώσεις σε αυτό που θες να κάνεις διευκολύνει το έργο σου. Μπορεί να είναι η Μυριάνθη, μπορεί να είναι ο τάδε αρχιτέκτονας, καταρτισμένοι τελοσπάντων ανθρώποι με εμπειρία και γνώσεις.
Οι αρχές θα πρέπει να διευκολύνουν την προσέγγιση του σκάφους που έρχεται στη Μαρίνα της Λάρνακας με πολύ απλό και άμεσο τρόπο. Διότι όλο αυτό θα είναι προς όφελος της πόλης. Υπάρχει ένα αλυσιδωτό συμφέρον σε όλο αυτό. Δηλαδή και των ανθρώπων που έρχονται και των ανθρώπων της πόλης.
Πιστεύω πως για να προσελκύσει σκάφη μια Μαρίνα πρέπει να προσφέρει 2-3 πράγματα σε αυτόν που θα την επισκεφτεί. Να είναι ένα όμορφο περιβάλλον, να υπάρχουν οι υποδομές, έτσι ώστε να μπορεί ο άλλος να αξιοποιήσει και το χρόνο του στη Μαρίνα και στη πόλη.


Άρα οι επενδυτές της Μαρίνας πρέπει να συνεργαστούν με τις αρχές για να μπορέσουν να προσελκύσουν από κοινού αυτό το κόσμο του yachting, να συνεργαστούν από το δικό του μετερίζι ο καθένας. Σωστά;
Ναι. Να είναι μια κοινή προσπάθεια και αφού γίνουν όλα τα έργα να ακολουθήσει η κοινή πρέσβευση αυτού του έργου στο έξω κόσμο, στους Λαρνακείς.
Να καταλάβει ο κόσμος της Λάρνακας τι θα σημαίνει αυτό για τη πόλη και το μέλλον της. Τα οφέλη που θα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι χώροι εστίασης, πόσο θα ωφεληθούν όλοι από το κόσμο που θα έρχεται.
Αλλά, πέρα από το ότι θα βοηθήσει αλυσιδωτά το κόσμο της πόλης, την ίδια ώρα θα προσθέσει στην ταυτότητα της πόλης.

Είναι διαφορετικό να λες ότι είναι μια τουριστική πόλη από το να λες είναι μια τουριστική πόλη με yachting industry. Και αυτό είναι προς όφελος όλης της πόλης.
Ακριβώς!

Έχεις συναντηθεί με τους ανθρώπους της Μαρίνας της Λάρνακας;
Φυσικά, άλλωστε ήταν ο λόγος που έχω έρθει στη Λάρνακα, μετά από πρόσκληση τους. Χαίρομαι και είναι τιμή μου να γνωρίζω τέτοιους ανθρώπους που οραματίζονται μεγάλα έργα για το τόπο τους.
Συζητήσαμε για το μελλοντικό όραμα της Μαρίνας.
Τα σχέδια όπως τα έχω δει και όπως μου έχουν περιγράψει το project μου θυμίζουν εικόνες εξωτερικού. Ο σχεδιασμός της Μαρίνας της Λάρνακας είναι πολύ υψηλού επιπέδου, πραγματικά, έχω εντυπωσιαστεί με τα σχέδια που έχω δει.
Έχω επισκεφτεί και τη Μαρίνα Λάρνακας, η αλήθεια είναι πως υπάρχει τεράστιο έργο να γίνει. Αλλά, αξίζει σε αυτή τη παραθαλάσσια πόλη να αποκτήσει μια Μαρίνα επιπέδου.

Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα μήνυμα σου στο κόσμο της Λάρνακας μιας και σε έχουμε εδώ στη πόλη μας
Με όλο το σεβασμό, την ευγένεια και την ταπεινότητα που με διακατέχει σαν άνθρωπο, θέλω να πω ότι είναι πάντα καλό να εξελίσσεσαι και να βλέπεις τις νέες προοπτικές που θα είναι για το καλό όλων. Θεωρώ ότι για να αγαπήσει ο ξένος κόσμος την Μαρίνα της Λάρνακας, πρέπει πρώτα να την αγαπήσει και να την στηρίξει ο κόσμος της πόλης. Και ναι, η πόλη σας η Λάρνακα μπορεί να γίνει yachting destination.

Περισσότερα για την Lady Captain Yacht : https://ladycaptainyachts.com/
Instagram: Lady Captain Yachts

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!