Ανδρέας Αποστόλου: “Καμία αρμόδια αρχή σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο αποτροπής εκδήλωσης πυρκαγιάς”

Ο Βουλευτής Λάρνακας (ΕΔΕΚ) Ανδρέας Αποστόλου μιλά στο SkalaTimes για τον πύρινο εφιάλτη στην Ελλάδα και για τα μέτρα που έχει πάρει η Κύπρος

Με όλα αυτά που εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, γύρω από τον πύρινο εφιάλτη, εύλογα αναρωτιόμαστε, αν εμείς ως Κύπρος, και μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές φέτος.
Να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω εκφράζοντας πρώτα τη θλίψη και οδύνη, που προκάλεσε ο θάνατος των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, που έπεσαν στο καθήκον, στον αγώνα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, για τη σωτηρία συνανθρώπων μας, για την προστασία της φύσης και περιουσιών. 
Επίσης τη θλίψη μας εκφράζουμε και για τους νεκρούς πολίτες ως αποτέλεσμα των φονικών πυρκαγιών στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους τους και στην κυβέρνηση και στο λαό της Ελλάδας.
Επίσης θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στο προσωπικό των ομάδων πυρόσβεσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν γενικά, αλλά ιδιαίτερα αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες ημέρες, που δημιουργούνται όλες οι συνθήκες για να ξεσπάσουν καταστροφικές πυρκαγιές.
Θεωρώ πως η Πατρίδα μας, παρόλο το μικρό του μεγέθους της, έχει έμπειρα και ικανά στελέχη στα σώματα ασφαλείας που μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Μπορεί να γίνει κάτι από πλευράς πολιτείας έτσι ώστε οι πυρκαγιές να μας βρίσκουν έτοιμους να τις αντιμετωπίσουμε; Αν ναι, τι;
Καμία αρμόδια αρχή σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο αποτροπής εκδήλωσης πυρκαγιάς, γιατί στις πλείστες των περιπτώσεων η πυρκαγιά δεν ξεκινά τυχαία, αλλά ξεκινά από λάθος ή από κακόβουλη ενέργεια και μπορεί να ξεκινήσει από οπουδήποτε. Γι’ αυτό και εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα ισχυριστούμε ότι είμαστε απόλυτα ήσυχοι.
Θεωρούμε ότι ορθά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ορίσει γενικό συντονιστή για τα θεάματα των πυρκαγιών που είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας κύριος Ανδρέας Γρηγορίου.
Η ανάγκη για καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων τμημάτων είναι κάτι που έχουμε αναδείξει τα τελευταία χρόνια. 
Σίγουρα αυτό το οποίο απαιτείται είναι η πλήρης στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών με ένα εμπεριστατωμένο σχεδιασμό που θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και να ανταποκρίνεται στις εκτιμήσεις που οι ειδικοί κάνουν ότι κάθε χρόνο ο κίνδυνος θα μεγαλώνει.

Το δικό σας κόμμα έχει κάνει κάποιες εισηγήσεις έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές; Αν ναι, ποιες;
Η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει και ενώπιον των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και στα αρμόδια Υπουργεία μια σειρά από εισηγήσεις. 
Μερικές από αυτές είναι οι πιο κάτω :
Ενίσχυση της προσπάθειας τεχνολογικής και εξοπλιστικής αναβάθμισης, τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και του Τμήματος Δασών.
Σε ότι αφορά τον έγκαιρο εντοπισμό των εστιών πυρκαγιάς, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, είναι η διεύρυνση της ύπαρξης λογισμικών προγραμμάτων που έχουν αναπτύξει πανεπιστήμια και τα οποία συμβάλλουν στην έγκαιρη ειδοποίηση περί ύπαρξης φωτιάς σε δάση, ειδικά σε περιοχές δύσβατες και απομακρυσμένες.
Η ενίσχυση των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης με απαραίτητο εξοπλισμό κυρίως για τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς μέχρι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών να καταφθάσουν.
Συντονισμός και διαρκή εκπαίδευση των ομάδων εθελοντών αλλά και των κατοίκων που ζούν σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.
Τέλος θα ήθελα πραγματικά να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους όσους στελεχώνουν τα τμήματα της πρώτης γραμμής. Τους ευχαριστούμε θερμά για όσα προσφέρουν στην Πατρίδα μας ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα” Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου,

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!