Άθως Καζαντζής: “Τα καλύτερα έρχονται για τη Λάρνακα μας, αυτό πιστεύω”

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας ΑΚΕΛ, κ. Άθως Καζαντζής, με αφορμή τον πρόσφατο απολογισμό της δημοτικής του ομάδας μιλά στο SkalaTimes.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Καζαντζή είχατε πρόσφατα κάνει τον απολογισμό σας, ως δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ, ποια είναι τα σημεία που είδατε στον απολογισμό;
Πρέπει να σας πω ότι η δημοτική ομάδα ΑΚΕΛ στην προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές εκλογές 2016 είχε δικό της προεκλογικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο είχαμε παρουσιάσει κάποιους στόχους. Είναι γεγονός ότι πολλές φορές οι στόχοι συνάδουν με τους στόχους του Δημάρχου (στην περίπτωση μας του Βύρα)….

Μπορεί να είναι και κοινοί στόχοι με άλλες δημοτικές ομάδες;
Μπορεί. Σίγουρα στα μεγάλα ζητήματα όπως ήταν το Λιμάνι – Μαρίνα, η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, οι στόχοι ήταν κοινοί. Υπήρχε σύμπνοια απόψεων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο απολογισμός της δημοτικής σας ομάδας γίνεται κάθε χρόνο;
Ναι, γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο, μόνο μία χρονιά κατά την πανδημία δεν είχαμε κάνει απολογισμό. Φέτος, ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2024, κάναμε τον απολογισμό μας για να δούμε τι έχουμε πετύχει, αλλά και τις αδυναμίες μας ως δημοτική ομάδα και πως μπορούμε να έχουμε καλύτερη επαφή με την κοινωνία.
Εμείς συνήθως, ως δημοτική ομάδα ΑΚΕΛ, κάνουμε επισκέψεις στις ενορίες, παρατηρούμε και σημειώνουμε διάφορα καθημερινά προβλήματα, με σκοπό την επίλυση τους. Δουλεύουμε πάντα με γνώμονα το καλό των συνδημοτών μας και προωθούμε με κάθε τρόπο έργα που πρέπει να υλοποιηθούν.
Είναι γεγονός και οφείλω να το πω, ότι σε αυτή την δημαρχεία, από το 2017 που ανέλαβε ο Ανδρέας Βύρας και με αυτό το δημοτικό συμβούλιο, πολλά από τα έργα που προγραμματίσαμε έχουν υλοποιηθεί. Κι αυτό είναι σημαντικό. Ξεκινήσαμε από τον Δημοτικό Κήπο, την Δημοτική Αγορά, την Πλατεία Ζουχούρι, οι δρόμοι για ΑμεΑ μέσα στο κέντρο της πόλης και πολλά άλλα και επιπλέον έχουμε προγραμματίσει και νέα έργα. Μέσα στα νέα έργα υπάρχουν και προτάσεις της δημοτικής ομάδας ΑΚΕΛ που έχουν περάσει και εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο, όπως είναι η ιδέα για ένα μικρό θέατρο στους συνοικισμούς, παράλληλα προχωρούν κι άλλα έργα.

Κατά τον απολογισμό της δημοτικής σας ομάδα λοιπόν είδατε ποια έργα έχουν υλοποιηθεί και φαντάζομαι θα είδατε και ποια δεν έχουν γίνει. Υπάρχουν έργα που ήταν προγραμματισμένα να γίνουν αλλά δεν προχώρησαν;
Ναι, η ανάπλαση της περιοχής του Άη Γιάννη έχει καθυστερήσει. Υπήρχαν κάποιες γνωστές δυσκολίες, η υπόθεση των αρχαίων στην περιοχή, κάτι που σταμάτησε την εξέλιξη του έργου. Αυτή τη στιγμή όμως μετά κι από δικές μας πιέσεις, βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα βγούμε σε προσφορές και θα προχωρήσει το έργο. Επιβάλλεται να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για να μπορούμε να λύνουμε προβλήματα, καθυστερήσεις και να υλοποιούμε τα έργα που έχουν προγραμματιστεί.

Το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που στήριξε τον δήμαρχο Βύρα. Αυτό σημαίνει ότι κατά την θητεία του ήσασταν πάντα σύμφωνοι με τις αποφάσεις που έπαιρνε ο δήμαρχος;
Πρέπει να πω ότι ως δημοτική ομάδα πάντοτε αξιολογούμε όλες τις προτάσεις ακόμη και για τον προϋπολογισμό και έχουμε δική μας τοποθέτηση και βεβαίως κάποιες φορές μπορεί να μην συμφωνούμε με τον Δήμαρχο. Λέμε την θέση μας, τεκμηριώνουμε την άποψη μας και υπάρχουν φορές που μπορεί να πείσουμε το δημοτικό συμβούλιο να αλλάξει προς τη δική μας θέση. Υπάρχουν φορές που μπορεί να μην γίνει αυτό.
Εμείς ως δημοτική ομάδα πριν από κάθε συνέλευση του δημοτικού συμβουλίου συζητάμε τα θέματα, παίρνουμε τις αποφάσεις μας και τις προτείνουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαστε αντιπολίτευση του δημάρχου. Αυτός είναι ο ρόλος κάθε δημοτικής ομάδας, να εκφράζει τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις, άσχετα αν συμφωνεί ή όχι ο εκάστοτε δήμαρχος ή το υπόλοιπο δημοτικό συμβούλιο. Επικοδομητικά και τεκμηριωμένα παρουσιάζουμε προτάσεις και θέσεις. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο όταν υπάρχουν 26 δημοτικοί σύμβουλοι και ένας δήμαρχος να υπάρξουν και διαφωνίες. Αλλά, με συζήτηση και επικοδομητικά, προχωράμε, φυσικά υπήρξαν φορές που διαφωνήσαμε με τον Δήμαρχο…..επιβεβαιώνουμε την δημοκρατία (χαμογελά).

O Άθως Καζαντζής με τον Υπουργό Εργασίας κ. Παναγιώτου και τους δύο βουλευτές ΑΚΕΛ Κουκουμά και Πασιουρτίδη

Ως δημοτική ομάδα ΑΚΕΛ ποια θεωρείτε ως μεγαλύτερα προβλήματα της Λάρνακας σήμερα;
Εμείς ως δημοτική ομάδα επειδή επιδιώκουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία και στο κόσμο, βλέπουμε και μας ενδιαφέρουν και τα μικρά καθημερινά προβλήματα. Τα μεγάλα έργα είναι καλά, θα γίνουν, γίνονται και οι προσπάθειες. Αλλά, την ίδια ώρα έχουμε και τα “μικρά”, τα οποία δεν είναι ασήμαντα, διότι στη γειτονιά που ζει ο καθένας μας θέλει ο δρόμος του να είναι καλός, να έχει πεζοδρόμια, να είναι καθαρό το πάρκο, να υπάρχει πράσινο, κοκ. Αυτά όλα είναι σημαντικά για εμάς και δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή. Μέσα από τις επισκέψεις μας στις διάφορες ενορίες της πόλης μας παρατηρούμε, ακούμε, σημειώνουμε και έτσι βοηθάμε τον Δήμο μας να βελτιωθεί. Διότι ναι, υπάρχουν αδυναμίες στον Δήμο που χρήζουν βελτίωσης.

Εκτός από επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ είστε και πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού του Δήμου. Πώς κρίνετε κ. Καζαντζή την εξαετία αυτή που πέρασε, όσον αφορά στα πολιτιστικά;
Όταν αναλάβαμε αυτή την επιτροπή πολιτισμού εγώ ως πρόεδρος, κάποιοι θεσμοί είχαν υποβαθμιστεί, όπως τα ανθεστήρια πχ. Για να είμαι δίκαιος, όλοι οι θεσμοί χρειάζεται να ανανεώνονται συνεχώς, διότι αν δεν το κάνεις θα υποβαθμίζονται από μόνα τους. Όλοι οι θεσμοί χρειάζονται συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης, Και το φεστιβάλ μας το καλοκαιρινό αλλά και οι ευρωπαϊκοί πολιτιστικοί χειμώνες, όλο οι θεσμοί που γίνονται από το δήμο θέλουν συνεχή αναβάθμιση. Πιστεύω πως παρόλο που είναι δύσκολοι καιροί και παρόλο που για να παράγεις πολιτισμό χρειάζεται χρήμα, παρόλο που ζούμε σε εποχές που συχνά γίνονται αποκοπές κονδυλιών από το κράτος, (και κακά τα ψέματα η εύκολη λύση του κράτους είναι η αποκοπή κονδυλιών από τον πολιτισμό), παρόλα αυτά, εμείς καταφέραμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο να αναβαθμίσουμε θεσμούς και να στηρίξουμε τον πολιτισμό στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας.

Αναφερθήκατε στα ανθεστήρια. Οφείλω να να σας πω ότι το SkalaTimes δέχθηκε αρκετά παράπονα ακόμη και από άτομα της κριτικής επιτροπής των ανθεστηρίων ότι χρησιμοποιήθηκαν πολλά ψεύτικα λουλούδια από τις ομάδες που συμμετείχαν, κάτι που μειώνει την αξία του θεσμού. Τι απαντάτε σε αυτό;
Πρέπει να πω ότι αυτή η διαπίστωση είναι και δική μας, είδαμε ότι υπήρχε ενδεχομένως ένας εφησυχασμός, ίσως δικαιολογημένα. Μη ξεχνάτε ήταν λίγο μετά τον κορωνοϊο, που είχαμε σταματήσει τον θεσμό για 1-2 χρόνια, ίσως να έπαιξε ρόλο και η ακρίβεια των λουλουδιών ή γενικότερα η ακρίβεια. Εμείς γι αυτό το λόγο διπλασιάσαμε το κονδύλι, γιατί θέλαμε να έχουμε συμμετοχές και με άρματα. Αυτή η διαπίστωση είναι γεγονός, αλλά να σας πω ότι υπάρχει διευκρίνηση μέσα στους όρους συμμετοχής ότι πρέπει να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη ποσότητα αληθινών λουλουδιών. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνεται περισσότερος έλεγχος και όποιος δεν τηρεί τους όρους δεν θα μπορεί να συμμετάσχει και να πάρει την επιχορήγηση.

Εσείς ως δημοτικός σύμβουλος και ως πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού πως είδατε το φετινό φεστιβάλ κατακλυσμού;
Το φεστιβάλ κατακλυσμού είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Λάρνακας. Φέτος πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με τεράστια προσέλευση κόσμου. Είμαστε η μοναδική πόλη που είναι εξαήμερος ο εορτασμός, ξεκινάμε Παρασκευή τελειώνουμε Τετάρτη. Θεωρούμε ότι ο κατακλυσμός έγινε με σωστό προγραμματισμό και ήταν πολύ μεγάλη η επιτυχία του. Βεβαίως, κάθε χρόνο εντοπίζουμε και αδυναμίες τις οποίες επιδιώκουμε να διορθώνουμε, όσες είναι εφικτό να διορθωθούν, διότι υπάρχουν και ζητήματα που είναι θέμα κονδυλίων και εκεί ίσως σε κάποιες περιπτώσεις λόγω περιορισμένου κονδυλιού να δυσκολευόμαστε να κάνουμε κάτι.
Σκοπός μας είναι να μην υποβαθμιστεί ο κατακλυσμός γιατί από την μία αποτελεί κομμάτι της παράδοσης και ιστορίας της πόλης μας και από την άλλη αρκετός κόσμος εργάζεται μέσα από αυτό τον φεστιβάλ, τους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν με τα περίπτερα που στήνονται κατά μήκος των Φοινικούδων.

Πώς βλέπετε το οικονομικό επίπεδο της πόλης;
Εμείς βλέπουμε πως υπάρχει ένα πρόβλημα στο αστικό εμπορικό κέντρο που είναι και η καρδιά της πόλης, εκεί υπήρχαν οι περισσότερες δουλειές, ερχόταν ο κόσμος στο κέντρο. Τώρα, κακά τα ψέματα, με την δημιουργία του Mall, την ακρίβεια και την οικονομική κρίση, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αυτό είναι ένα γεγονός.
Ο Δήμος έχει ήδη αρχίσει μια μελέτη για το αστικό εμπορικό κέντρο για να δούμε πως μπορεί να βοηθηθεί και πως θα το διαμορφώσουμε με κάποιο τρόπο, έτσι ώστε να ξαναποκτήσει την ζωή και τον κόσμο που είχε παλιά. Για εμάς είναι μια από τις προτεραιότητες το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης μας. Ήδη προχωράμε με την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου με τις πλακοστρώσεις, οι οποίες θα επεκταθούν μέχρι και την πλατεία της ΑΛΚΗΣ, αλλά θα γίνουν και όλοι οι άλλοι κάθετοι δρόμοι για να είναι το κέντρο πιο προσβάσιμο και σε ΑμεΑ αλλά και πιο προσβάσιμο και φιλικό στο κόσμο, με περισσότερο πράσινο θα αναπτύξουμε μια καλύτερη και πιο όμορφη κουλτούρα μέσα στο κέντρο της πόλης μας.

Με τον αντιδήμαρχο Λάρνακας κ. Ιασωνίδη (φωτογραφία: Εύρου Ευρυβιάδη)

Τι θα μπορούσε να γίνει έτσι να έρθουν περισσότερες ξένες εταιρείες να επενδύσουν στη πόλη μας;
Για να είμαι ειλικρινής, υπάρχουν ήδη αρκετές ξένες εταιρείες που επενδύουν στην πόλη μας, γιατί η Λάρνακα είναι μια φιλική πόλη με πολλά γνωστά προτερήματα, (αεροδρόμιο, μικρές αποστάσεις προς τις άλλες πόλεις, θάλασσα, κτλ). Η Λάρνακα υποδέχεται εύκολα τους ξένους επενδυτές. Ήδη δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες ανάπτυξης γης από το Λϊβανο, το Ισραήλ, εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη επενδύσει λεφτά στη Λάρνακα και παράλληλα υπάρχει η προοπτική της νέας περιοχής, εκεί που έχει γίνει η μετακίνηση πετρελαιοειδών. Οι εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό της περιοχής και έχουν φέρει μεγάλους οίκους από το εξωτερικό για να κάνουν το master plan.
Η επόμενη περιοχή, μετά το λιμάνι, που θα αναπτυχθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια είναι η περιοχή εκεί που ήταν οι πετρελαιοδεξαμενές.

Είστε και μέλος της Σχολικής Εφορίας. Είναι γνωστό πως έχουμε προβλήματα στα σχολεία της πόλης μας (Πετράκη Κυπριανού, Γυμνάσιο Φανερωμένης, κ.α) Κάποιοι λένε πως φταεί η σχολική εφορεία για την τραγική κατάσταση στα σχολεία μας. Τι απαντάτε;
Η Σχολική Εφορεία είχε κάνει τα διαβήματα της από πριν και είχαμε προειδοποιήσει τις τεχνικές υπηρεσίες. Πρέπει να τονίσουμε να ξέρει ο κόσμος ότι κάποια θέματα δεν είναι δική μας αρμοδιότητα η λύση τους, πρέπει να περάσουν μέσα από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Είχαμε προειδοποιήσει όχι μόνο για τα σχολεία αυτά που έχεις αναφέρει αλλά και για κάποια άλλα σχόλεια. Δυστυχώς, υπήρξε καθυστέρηση από το Υπουργείο. Η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι πως το όλο σύστημα δεν δουλεύει σωστά. Γι αυτό και μέσα στην μεταρρύθμιση θεωρώ πως πολύ σωστά οι σχολικές εφορίες θα ενταχθούν κάτω από τον Δήμο.

Φωτογραφία Sot Con

Αυτό θα γίνει του χρόνου με την μεταρρύθμιση;
Θα γίνει, αλλά θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος πέντε χρόνων για να ενταχθούν κανονικά μέσα στους Δήμους.

Η Λάρνακα πλέον, από το 2014 και μετά, άρχισε να διεκδικεί και με πυγμή να ζητά όσα της αξίζουν. Συμφωνείτε;
Νομίζω Γιώτα μου εσύ το γνωρίζεις καλύτερα, γιατί ήσουν από τους πρωτοπόρους (μαζί με το SkalaTimes) που διεκδικήσαμε μαζί με όλους τους Λαρνακείς αυτά που δικαιούται η Λάρνακα και νομίζω από τότε ανοίξαμε τους δρόμους για διεκδικήσεις….
Η ιστορία και τα ντοκουμέντα είναι εκεί, οι πρώτες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από το SkalaTimes, από τον κόσμο που βγήκε στους δρόμους και διεκδίκησε και μέσα από αγώνες καταφέραμε όλοι μαζί να κερδίσει η Λάρνακα όσα της αξίζαν. Ποιοι βγήκαν στους δρόμους, ποια κόμματα διεκδικήσαμε και ποια όχι, έχουν όλα γραφτεί και περάσει πλέον στην ιστορία, ότι κι αν θέλει να λέει ο καθένας.
Ναι, λοιπόν η Λάρνακα πλέον τα τελευταία χρόνια διεκδικεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Με το νοσοκομείο Λάρνακας τι γίνεται; Ως ΑΚΕΛ είχατε κάνει κάποιες κινητοποιήσεις…
Έχουμε διαμαρτυρηθεί με πολλούς τρόπους, κινητοποιήσεις, επιστολές, επισκέψεις, διότι έχουμε εντοπίσει, (όπως και πολύς άλλος κόσμος), κάποια προβλήματα.
Ως ΑΚΕΛ τα έχουμε πει πολλές φορές, δυστυχώς ελέω της χρόνιας απουσίας ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδιασμού και των αναγκαίων δράσεων για στήριξη, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό τους, στα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν συσσωρευθεί μια σειρά από προβλήματα, που αφορούν στην υποστελέχωση, στην υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό, καθώς επίσης και στην δυσκαμψία και την αναποτελεσματικότητα στην προώθηση των αναγκαίων λύσεων. Ξέρετε ότι υπάρχουν όροφοι στο νεο νοσοκομείο της πόλης μας οι οποίοι δεν λειτουργούν καν! Πρέπει να δουλέψει και η νέα πτέρυγα. Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Ελλείψεις ειδικοτήτων και πολλά άλλα.

Ο Άθως Καζαντζής με τη σύζυγο του Μαρία

Έχουμε δει επί δημαρχίας Ανδρέα Βύρα να ολοκληρώνοται σημαντικά έργα, μπορεί η Λάρνακα σήμερα να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία;
Φυσικά! Η Λάρνακα σήμερα έχει κάθε λόγο να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και μπορώ να πω ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι ακόμη καλύτερα για τη πόλη μας. Πρέπει να πούμε ότι αυτό το διάστημα με τη στήριξη του Δήμου έχουν δοθεί άδειες για μικρά ξενοδοχεία της πόλης που στηρίζουν και τον φιλικό παραδοσιακό χαρακτήρα της. Πιστεύω ότι με τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες που θα δημιουργηθούν θα αυξηθεί κι άλλο ο τουρισμός μας. Τα καλύτερα έρχονται για τη Λάρνακα μας, αυτό πιστεύω.

Εδώ και δύο θητείες δημοτικός σύμβουλος, για χρόνια στα κοινά, ποιο είναι το όραμα σας για τη Λάρνακα;
Οραματίζομαι μια Λάρνακα που θα φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και πιστέψτε με η Λάρνακα και ο κόσμος της έχουν πολλές δυνατότητες για ακόμη περισσότερες επιτυχίες και ανάπτυξη, σε πολλά επίπεδα.
Θεωρώ ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές όχι μόνο για τη Λάρνακα αλλά και για την επαρχία Λάρνακας, για τις γύρω περιοχές μας, που φτάνουν μέχρι τα Λεύκαρα.
Όταν αποφασίσαμε ως πόλη να διεκδικήσουμε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030 ήταν ένα σημαντικό για εμάς βήμα το οποίο θα βοηθήσει ακριβώς την πόλη και επαρχία Λάρνακας. Τα έργα που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της διεκδίκησης, η συμμετοχή όλων των γύρω περιοχών μας, αυτό θα βοηθήσει και τη πόλη, αλλά και την επαρχία Λάρνακας.

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes


Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!