Οραματίζεται Artist Residency στη Λάρνακα το ΔΦΠΛ, η καλύτερη προώθηση της Λάρνακας στο εξωτερικό

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Δρ Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ. Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου μιλούν στο SkalaTimes για το όραμα του Φεστιβάλ, για Artist Residency στη Λάρνακα, κάτι που θα “διαφημίσει” με τον καλύτερο τρόπο τη Λάρνακα στο εξωτερικό.

Της Γιώτας Δημητρίου

Kύριε Κωτόπουλε, Κυρία Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, είναι αλήθεια ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης (ΔΦΠΛ) Λάρνακας μελετά τις προυποθέσεις και συνθήκες για να εφαρμόσει το Artist Residency στη Λάρνακα;
Το ΔΦΠΛ θα συνεχίσει να σας εκπλήσσει με προτάσεις που προάγουν τον πολιτισμό και κάνουν γνωστή την πόλη της Λάρνακας σε ολόκληρη την υφήλιο. Ναι, είναι κάτι που οραματιστήκαμε από την αρχή και είμαστε σίγουροι ότι θα ευοδωθούν οι προσπάθειες υλοποίησης του.

Να πούμε με λίγα λόγια τι ακριβώς είναι το Artist Residency;
Ο θεσμός του Artist Residency εφαρμόζεται από πανεπιστήμια μέχρι και φορείς σε διάφορες χώρες. Προβλέπει την κάλυψη των εξόδων της διαμονής συγγραφέων ή καλλιτεχνών σε έναν τόπο. Συνήθως είναι η δωρεάν παραχώρηση ενός σπιτιού ή ενός αυτόνομου δωματίου σε ένα οίκημα ή η μίσθωσή τους σε χαμηλή τιμή για κάποιους μήνες, όχι λιγότερους από 2 και όχι περισσότερους από 6, σε ανθρώπους της τέχνης.

Πώς μπορεί να βοηθηθεί η Λάρνακα μέσα από αυτό;
Όσοι και όσες προσκαλούνται είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναδείξουν μυθοπλαστικά ή ποιητικά τη Λάρνακα, την Κύπρο και την ιστορία τους, καθώς θα τις εντάξουν με ποικίλους τρόπους στα κείμενά τους. Θα περιγράψουν σημεία ή και ολόκληρη την πόλη, θα ενσωματώσουν τον χωροχρόνο της στην εξέλιξη της πλοκής της ιστορίας τους, θα δομήσουν ενδιαφέροντες χαρακτήρες που θα θυμίζουν Λαρνακείς… Δεν υπαγορεύεται στους φιλοξενούμενους/ες κάτι τέτοιο, αλλά η μακρόχρονη εμπειρία και η λογική του θεσμού αποδεικνύει τη θετική προβολή του τόπου που φιλοξενούνται.

Άρα, μας λέτε πως είναι η καλύτερη ενδεχομένως “διαφήμιση” που μπορεί να τύχει η πόλη μας!
Τα οφέλη είναι πάρα πολλά και σχεδόν άμεσες οι επιπτώσεις τους. Σκεφθείτε μυθιστορήματα best-sellers όπου θα «πρωταγωνιστεί» η Λάρνακα ή τουλάχιστον θα γίνεται αναφορά σε αυτήν, στίχους τραγουδιών σε όλες τις γλώσσες του κόσμου που θα μας αφηγούνται τη σύγχρονη ή την περασμένη της ομορφιά, ποιήματα που θα συγκινούν και θα προβληματίζουν και θα έχουν και πάλι την έμμεση δική της παρουσία.

Εφαρμόζεται σε άλλες πόλεις της Ευρώπης αυτό;
Σε 40 χώρες της Ευρώπης και σε πάρα πολλές άλλων ηπείρων. Φανταστείτε ότι εκεί φιλοξενούνται δημιουργοί της αρχιτεκτονικής, της πολιτισμικής κληρονομιάς, της συγγραφής και της μετάφρασης, της μουσικής και των πιο σύγχρονων προσεγγίσεων performing arts και visual arts. Το δε φημισμένο πανεπιστήμιο της Iowa στην Αμερική έχει αξιοποιήσει πολύ δυναμικά τον θεσμό εδώ και έναν αιώνα περίπου. Να προσπαθήσουμε να είναι η Λάρνακα η πρώτη πόλη στον Ελλαδικό χώρο που οργανωμένα και συντεταγμένα θα πετύχει κάτι τέτοιο.

Ποιοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν έτσι ώστε να υλοποιηθεί αυτό το όραμα; Ακόμη και ιδιώτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν;
Πιστεύω ότι ο Δήμος θα πρέπει να αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή και να μας παραχωρήσει ένα οίκημα καλύπτοντας τα λειτουργικά του έξοδα. Προφανώς αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αγαστή συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Υφυπουργείο Τουρισμού. Όσο για την ιδιωτική πρωτοβουλία που αναφέρατε είναι πάντοτε σημαντική η συμβολή της και ενίοτε καθοριστική. Θυμηθείτε τους μαικήνες της αρχαιότητας για παράδειγμα. Είμαστε σίγουροι ότι φωτισμένοι άνθρωποι της Λάρνακας και της Κύπρου θα σταθούν πλάι μας. Αλλά χορηγοί στην τέχνη και στον πολιτισμό μπορούν να αναζητηθούν με θεαματικά αποτελέσματα και σε επιχειρήσεις και άλλους ιδιωτικούς φορείς.

Βλέπουμε ότι το ΔΦΠΛ δεν υπηρετεί μόνο τη τέχνη της ποίησης αλλά βοηθά τη Λάρνακα να μπει ψηλότερα στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χάρτη μέσα από πολλές δράσεις.
Στα δύο σχεδόν χρόνια των δράσεών μας έχουμε καταθέσει μια νέα πολιτιστική πρόταση, η οποία αναδεικνύει την ποίηση μέσα και από τη σχέση της με άλλες τέχνες όπως η μουσική, ο χορός, η ζωγραφική, η φωτογραφία. ΄Εχουμε, επίσης, παρουσιάσει εκδηλώσεις με πολύ θετικό πρόσημο και θεματολογία η οποία για πρώτη φορά παρουσιαζόταν στην πόλη της Λάρνακας . Θυμίζουμε την εκδήλωσή μας « Προσωπικότητες της Λάρνακας απαγγέλλουν το αγαπημένο τους ποίημα» , καθώς και την εκδήλωσή μας για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στην οποία σχολεία της Λάρνακας παρουσίασαν με δημιουργικό τρόπο έργα αγαπημένων τους ποιητών. Να αναφέρουμε και την έκθεση έργων τέχνης του εικαστικού Πέτρου Πτωχόπουλου. Τα έργα συνόδευαν ποιήματα Κυπρίων και Ελλαδιτών ποιητών.
Χαιρόμαστε για την ανταπόκριση που είχαν τα δύο Διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης (2022, 2023), αλλά και οι εκδηλώσεις που έχουμε καθιερώσει καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Δουλεύουμε οργανωμένα και συστηματικά και βλέπουμε με ικανοποίηση αυτό να αποφέρει ωραίους πολιτιστικούς θησαυρούς, πολύ σημαντικούς ασφαλώς για την πόλη της Λάρνακας και την καθιέρωσή της ως τοπόσημο πολιτισμού στον παγκόσμιο χάρτη.
Ευελπιστούμε ότι η συνέχεια θα μας δικαιώσει ακόμη περισσότερο. Κάθε χορηγία για στήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και των δράσεών του θα λειτουργήσει ακόμα πιο ευεργετικά για τη Λάρνακα, η οποία διεκδικεί και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης για το 2030.

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!