Επαρχιακή Γραμματέας ΑΚΕΛ Λάρνακας Χρυστάλλα Αντωνίου: Στην Λάρνακα πολλές οικογένειες ζουν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας

Της Γιώτας Δημητρίου

Καθημερινά δεκάδες συνανθρώποι μας, στη Λάρνακα, ζητούν βοήθεια από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, το Συσσίτιο Λάρνακας, την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, καθώς και από άλλα Σωματεία και φορείς.

Για το θέμα αυτό, των συνανθρώπων μας που ζουν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας, κουβεντιάσαμε με την Επαρχιακή Γραμματέα ΑΚΕΛ Λάρνακας κ. Χρυστάλλα Αντωνίου η οποία, όπως η ίδια τονίζει, καθημερινά διαχειρίζονται περιπτώσεις συνανθρώπων μας που ζητούν βοήθεια.

Χρυστάλλα σήμερα στη πόλη μας υπάρχουν οικοηένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας;
Αυτό που βιώνουμε εμείς καθημερινά, εδώ στα γραφεία του κόμματος, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο κάθε ένας από εμάς, μέσα από μηνύματα που λαμβάνουμε, είναι μια θλιβερή εικόνα. Είναι μια πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, συνανθρώποι μας, συνδημότες μας, ζουν μέσα στη φτώχεια! Δεν έχουν τα στοιχειώδη!
Εναι πολλές οι περιπτώσεις συνδημοτών μας που ζουν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πολλοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη λόγω της κατάστασης που βιώνουν. Υπάρχει κόσμος που τα εισοδήματα του είναι απαγορευτικά για να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια! Τα ενοίκια βρίσκονται στα ύψη, το ρεύμα είναι όσο ένας μισθός για κάποιους, συν τα φάρμακα που πιθανόν να έχουν ανάγκη. Δστυχώς, σήμερα γύρω μας υπάρχει κόσμος που δεν έχει λεφτά για να αγοράσει φαγητό, να προμηθευτεί τα στοιχειώδη.

Μπορείς να μας πεις ένα παράδειγμα που σου έτυχε σήμερα, για να καταλάβει καλύτερα το αναγνωστικό μας κοινό για τι καταστάσεις μιλάμε;
Οι περιπτώσεις είναι πολλές… Ένα από τα πολλά παραδείγματα αφορά κοπέλα που επικοινώνησε μαζί μας, η οποία είναι μονογονιός, δεν μπορούσε να ενοικιάσει διαμέρισμα για να μείνει με τα παιδιά της και αυτή τη στιγμή η ίδια διαμένει με τους ηλικιωμένους γονείς της και τα παιδιά με τον πατέρα τους, αφού η ίδια δεν μπορεί να ενοικιάσει χώρο να μείνει μαζί με τα παιδιά της!
Μια άλλη κοπέλα η οποία είναι λήπτης του ΕΕΕ και έχει και προβλήματα υγείας, αυτή τη στιγμή δεν έχει ψυγείο και κουζίνα! ΄Έχουν χαλάσει οι οικιακές συσκευές της και δεν έχει καμία οικονομική δυνατότητα να αγοράσει κουζίνα και ψυγείο. Αναγκάζεται να ζητά βοήθεια από τους γύρω της, για να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη.
Ξέρετε, οφείλω να αναφέρω ότι μιλάμε για ανθρώπους που η αξιοπρέπεια τους δεν τους επέτρεπε μέχρι σήμερα να ζητούν βοήθεια από τους γύρω τους, αλλά δυστυχώς οι συνθήκες και οι αντιλαϊκές πολιτικές, τους ανάγκασαν. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που μας λένε “δεν περίμενα ποτέ να φτάσω σε αυτό το σημείο”.

Όταν έρχονται εδώ κοντά σας τέτοιες περιπτώσεις πως τις διαχειρίζεστε;
Η δική μας απαίτηση είναι να αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες της, για να ρυθμιστεί αυτή η κατάσταση που βεβαίως δεν λύνεται με λόγια και με εφήμερες και προσωρινές λύσεις, ούτε και με καθυστέρηση στην εξέταση και στην απάντηση των διάφορων αιτήσεων.
Εμείς βοηθάμε όσο και όπως μπορούμε, αλλά επαναλαμβάνω η λύση πρέπει να είναι μόνιμη και είναι ευθύνη της πολιτείας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο κόσμος γύρω μας να ζει στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας! Μέχρι και τάσεις αυτοκτονίας μας έχουν αναφέρει κάποιοι!
Το πρόβλημα είναι πολιτικό, αφορά το κράτος και τις όποιες κοινωνικές πρόνοιες του και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.
Με το να βοηθάμε εμείς δεν είναι λύση. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ανάγκη την φιλανθρωπία μας, έχουν ανάγκη μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα τους.
Η οικονομική κατάσταση τους που τους αναγκάζει να ζουν μέσα στη φτώχεια επιβαρύνει και την υγεία και την ψυχολογία τους! Η φτώχεια που βιώνουν είναι μια μορφή βίας, με αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Ο Δήμος Λάρνακας βοηθά;
Ο Δήμος Λάρνακας βοηθά όπως μπορεί, κυρίως μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Το Συσσίτιο Λάρνακας βοηθά εκατοντάδες συμπολίτες μας καθημερινά και επίσης το Σωματείο Μάνα. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι φορείς που βοηθούν.
Δεν θα το κρύψω, βασιζόμαστε και σε ιδιώτες στους οποίους απευθυνόμαστε και τους ζητάμε να μας βοηθήσουν, έτσι ώστε με τη σειρά μας να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που απευθύνονται σε εμάς για βοήθεια.
Αυτό που θα ήθελα να βγει προς τα έξω, μέσα από αυτή τη κουβέντα μας, είναι πως στη Λάρνακα σήμερα αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα, με πολλές οικογένειες να ζουν μέσα στη φτώχεια και να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη!
Αυτό θα έπρεπε να ήταν η προτεραιότητα της κυβέρνησης: Η εξάλειψη της φτώχειας!
Μέχρι να κατανοήσει η κυβέρνηση το πρόβλημα, να ξαναδεί το θέμα του κατώτατου ορίου μισθού, το πως αξιολογούνται οι αιτήσεις επιδομάτων, μέχρι να γίνει κάτι με την ακρίβεια, κτλ, η μόνη λύση είναι να στηρίξει ο κόσμος το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας, το Συσσίτιο Λάρνακας, το Σωματείο ΜΑΝΑ και ο καθένας μας τον συνάνθρωπο του, τον κάθε ένα που μας έχει ανάγκη.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Εκδήλωση στη Λάρνακα εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη και ανακοίνωση δράσεων του Harris Kyriakides Foundation

SkalaTimes Πραγματοποιήθηκε το χθές το απόγευμα εκδήλωση εις μνήμη Χάρη Κυριακίδη.Στην εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα: ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας,

error: Content is protected !!