Νηστήσιμα snacks για όλες τις ώρες


Γράφει και μαγειρεύει η Ιφιγένεια Ηλία (Λάρνακα)
Φωτογραφίες: Ιφιγένεια Ηλία

Νόστιμα και νηστήσιμα snacks για τη Μεγάλη Βδομάδα, αλλά και ολόχρονα.
Πατατόπιττες, τυροπιττάκια και cake μπανάνας σοκολάτας. Οι συνταγές είναι φυσικά δικές μου και εύχομαι να τις δοκιμάσετε και να σας αρέσουν.

Πατατόπιττες νηστίσιμες

● 1 kg πατάτες νηστίσιμες καθαρισμένες
● 1 κρεμμύδι πολτοποιημένο στο multi
● 3 καρότα τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
● ½ ποτήρι κρέμα γάλακτος vegan (προαιρετικά )
● ¼ ποτηριού ελαιόλαδο για το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των καρότων
● ¼ ποτηριού για το λάδωμα των φύλλων
● 2 πακέτα φύλλα κρούστας χρυσή ζύμη ( 22 φύλλα περίπου)
● 1 κουταλιά νοστιμιά λαχανικών knorr
● 1 ½ κουτάλια ρίγανη ξηρή.

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες αφού τις καθαρίσουμε. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ¼ ποτηριού ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πολτοποιημένο κρεμμύδι. Όταν ροδίσει λιγάκι ρίχνουμε και τα τριμμένα καρότα. Σοτάρουμε για λίγο μέχρι να μαραθούν. Εντωμεταξύ ρίχνουμε μέσα και το μείγμα καρότου-κρεμμυδιού. Στη συνεχεία ρίχνουμε κρέμα γάλακτος , την ρίγανη και την νοστιμιά. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας. Δοκιμάζουμε και βλέπουμε αν χρειάζεται λίγο αλάτι. Αφήνουμε την γέμιση στην άκρη και ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο. Κόβουμε λωρίδες στα 10 εκατοστά. Στη συνεχεία βάλτε όλες τις λωρίδες την μία πάνω στην άλλη και σκεπάστε με πετσέτα ώστε να μην στεγνώσουν .Παίρνουμε 2 λωρίδες κάθε φορά καλύπτουμε τις υπόλοιπες με πετσέτα. Αλείφουμε την πρώτη με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε την άλλη από πάνω .Αλείφουμε και την δεύτερη λωρίδα με λίγο ελαιόλαδο. ( Αυτό κάνει το φύλλο τραγανό). Προσθέτουμε μια κουταλιά από την γέμιση σε μια από τις γωνίες και στη συνεχεία διπλώνουμε σε τρίγωνο. Στη συνέχεια συνεχίζουμε και διπλώνουμε μέχρι την άλλη άκρη. Λαδώνουμε ένα ταψί ή χρησιμοποιούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Όταν όλα βρίσκονται στο ταψί τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσουν για περίπου ½ ώρα.

❖ Η πιο πάνω συνταγή είναι για μεγάλη ποσότητα 30 πατατοπιττάκια.

Πανεύκολα τυροπιτάκια νηστίσιμα

● 2 φλιτζάνια φρέσκο χυμό πορτοκαλί
● 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
● 300-350 gr φυτικό τυρί τριμμένο στην λεπτή πλευρά του τρίφτη
● 3 κουταλάκια γλυκού B/P
● Αλεύρι που φουσκώνει όσο σηκώσει μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη που να πλάθεται και να μην κολλάει στα χέρια.
● 1 ½ κουτάλια ρίγανη ξηρή.

Εκτέλεση
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού το ηλιέλαιο και χτυπάμε με ένα αβγοδάρτη, προσθέτουμε το τυρί και την ρίγανη, συνεχίζουμε το ανακάτεμα και κατόπιν ρίχνουμε και την ρίγανη. Σε μια μικρή λεκάνη ανακατεύουμε τα 3 κουταλάκια Β/P με 1 ποτήρι αλεύρι. Το ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα του χυμού. Σιγά σιγά βάζουμε όσο αλεύρι περισσότερο σηκώσει μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Πλάθουμε σε μακρόστενες τυρόπιττες ή σε σχήμα στρογγυλό. Τις αραδιάζουμε σε ταψί αφού το ντύσουμε με λαδόκολλα .Ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα προθερμασμένος φούρνος για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.

❖ Μεγάλη σημασία σε αυτή την συνταγή παίζει ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού. Καλύτερα να χρησιμοποιήσετε φρέσκο χυμό πάρα έτοιμο χυμό του κουτιού. Πάντα χρησιμοποιούμε ακριβώς το ίδιο μέγεθος φλιτζανιού όταν μετράμε τα υλικά μας.

Νηστήσιμο κέικ μπανάνα σοκολάτας

● 4 μέτριες μπανάνες
● ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
● 2 φλυτζάνια ζάχαρη
● 150 gr vermicelli τρούφας (μαύρη σοκολάτα)
● 3 ¼ αλεύρι κανονικό (για όλες τις χρήσεις )
● 1 κουταλάκι σόδα
● 1 κουταλάκι B/P
Για το γλάσο.

● 1½ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
● 4-5 κουταλιές δυνατό καφέ
● 1 κουτάκι chocolate chips μαύρης σοκολάτας.
Εκτέλεση.

Οι μπανάνες πρέπει να είναι μαλακές και όχι άγουρες. Κόψτε τες σε κομμάτια και αλέστε τις να γίνουν πουρές. Βάλτε τον πουρέ μπανάνας με όλα τα υπόλοιπα υλικά για το κέικ έκτος από το vermicelli τρούφας. Χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα στο μίξερ για 5 λεπτά . Στο τέλος ρίξτε στο μείγμα και τα vermicelli τρούφας. Ανακατέψτε το μείγμα με μια κουτάλα να ενωθούν τα υλικά. Αδειάστε το μείγμα μέσα σε μια φόρμα καλά λαδωμένη και αλευρωμένη. Ψήστε το κέικ στους 180 βαθμούς κελσίου για 1 ώρα . Αφότου κρυώσει το κέικ μετά το αφαιρείτε από την φόρμα.

Για το γλάσο
Ανακατεύουμε σένα μπολ την ζάχαρη με τον καφέ, να γίνει λείο και πηχτό το γλάσο. Περιχύστε όταν κρυώσει το κέικ. Γαρνίρετε με τα chocolate chips μαύρης σοκολάτας.

❖ Αν δεν σας αρέσει ο καφές μπορείτε να γαρνίρετε το κέικ με
ganache μαύρης σοκολάτας. Γίνεται με 200gr vegan κρέμα γάλακτος και 200gr μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα.

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζετε την κρέμα γάλακτος, κατόπιν ρίχνετε την σοκολάτα σε κομμάτια. Ανακατεύετε μ΄ αβγοδάρτη μέχρι να λιώσει και να γίνει λείο το μείγμα μας. Η συνταγή του κείκ είναι της αξέχαστης Αλεξίας Αλεξιάδου με κάποιες παραλλαγές δικές μου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!