Εσύ είσαι ερωτευμένος;

Γράφει ο γνωστός Έλληνας Συγγραφέας Νικόλας Σμυρνάκης

Αγαπημένοι μου Συνοδοιπόροι,

Είμαι ερωτευμένος με την έννοια της Αγάπης. Εδώ και χρόνια. Ό,τι και να γράφω, σε εκείνη καταλήγω. Δεν είναι τυχαίο που την έχουν υμνήσει οι μεγαλύτεροι ποιητές. Ότι άνθρωποι έχουν θυσιαστεί στο όνομά της.

Δεν μπορώ να στο αποδείξω, αλλά το πιστεύω βαθιά, πως ένα συναίσθημα υπάρχει. Αυτό της Αγάπης. Της δίνουμε διάφορα ονόματα οι άνθρωποι: τρυφερότητα, αρμονία, ομορφιά, ευτυχία, αναγνώριση, ευγνωμοσύνη, συμπόνια, νοιάξιμο, κατανόηση, συγχώρεση, μα στην ουσία, στο βάθος, εκείνη ψάχνουμε.

Την Αγάπη για τον εαυτό μας, την Αγάπη για τους άλλους, την Αγάπη από τους άλλους για εμάς. Αυτά είναι τα τρία επίπεδα Αγάπης.

Γι’ αυτό και ψάχνουμε αφορμές, όπως τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, για να τη γιορτάσουμε. Αλήθεια, χρειάζεται αφορμές η πηγή των πάντων; Η γενεσιουργός αιτία; Η μάνα των συναισθημάτων και των αναγκών;

Ναι χρειάζεται. Και αφορμές και υπενθύμιση. Όχι μέρες Αγίου Βαλεντίνου μία φορά το χρόνο, αν θέλεις τη γνώμη μου, μα καθημερινή υπενθύμιση.

Το «Σ’ αγαπώ» πρέπει να λέγεται. Αν δεν λέγεται, θα σταματήσει και να ακούγεται.

Όσο αυτονόητο είναι να μη λέμε «Σ’ αγαπώ» στον σύντροφό μας επειδή το ξέρει, τόσο αυτονόητο είναι κάποια στιγμή να μας παρατήσει γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Εκτός από την παγίδα του εφησυχασμού καραδοκεί μία ακόμη. Να ψάχνεις τρόπο να σε αγαπήσουν ΟΛΟΙ. Κι όμως, ο μόνος τρόπος για να αρέσεις σε όλους είναι να μην αρέσεις στον εαυτό σου. Το μισό ερώτημα, επομένως, είναι: «Πώς θα με αγαπήσουν οι άλλοι;» Το άλλο μισό είναι: «Πώς θα αγαπήσω τον εαυτό μου;» Αυτό θα σε κάνει πραγματικά χαρούμενο.

Το ωραίο ξέρεις ποιο είναι; Αν αγαπήσεις τον εαυτό σου,
δεν έχεις πια ανάγκη να σε αγαπήσουν όλοι.

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, μειώνεις τις προσδοκίες σου από τους άλλους. Τους αφήνεις ελεύθερους να είναι ο εαυτός τους. Ό,τι σου προσφέρουν είναι μπόνους. Τότε ελευθερώνεσαι και εσύ.

Μάθε τώρα πως, δίνοντας Αγάπη στους άλλους, αγαπάς περισσότερο και εσένα. Ακόμα κι αν δεν εκτιμάς τον εαυτό σου όπως του αξίζει, τα συναισθήματα που νιώθεις όταν προσφέρεις, σε γεμίζουν.

Παίρνεις ανταπόδοση, ακούς λόγια ευγνωμοσύνης, βλέπεις γύρω σου χαμόγελα, τρέφεις την αυτοεκτίμησή σου. Με κάθε όμορφη πράξη, αγαπάς λίγο περισσότερο τον εαυτό σου, γιατί αντλείς από την Αγάπη που έδωσες. Η προσφορά είναι άσκηση Αγάπης.

Να τι χρειαζόμαστε περισσότερο οι άνθρωποι: εξάσκηση Αγάπης στο «γυμναστήριο» της προσφοράς.

Την αγάπη μου,
Νικόλας

ΥΓ 1
Το παραπάνω κείμενο είναι παραλλαγμένο απόσπασμα από το βιβλίο «Η ΑΛΗ8ΕΙΑ» σελ. 258-262

ΥΓ 2
Μην περιμένεις τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να δείξεις την αγάπη σου. Αν όμως χρειάζεσαι λίγη βοήθεια, είμαστε εδώ.

Με την κούπα της Αγάπης μπορείς να δείχνεις στον αγαπημένο/η σου κάθε μέρα τα συναισθήματά σου.

Στην μία όψη της θα βρεις μια καρδιά φτιαγμένη από αποφθέγματα του Νικόλα Σμυρνάκη, αφιερωμένα στην Αγάπη.

Στην άλλη όψη θα ανακαλύψεις μια φράση με ιδιαίτερο νόημα!

Αναζήτησέ τις ΕΔΩ.

ΥΓ 3
Ίσως βέβαια, προτιμάς το μπλουζάκι της Αγάπης. Το σχέδιο (μια καρδιά) είναι φτιαγμένο από αποφθέγματα του Νικόλα. Βρες το γυναικείο ΕΔΩ και το ανδρικό ΕΔΩ.

Και μην ξεχνάς πως:

Αγάπη σημαίνει βαθιά επιθυμία να προσφέρεις αυτό που ο άλλος λαχταρά.



Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!