Θεόδωρος Φιλίππου: «Ο χώρος της The O Gallery είναι πάντα ανοικτός για όλους»


Ο Θεόδωρος Φιλίππου, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί The O Gallery στην Λάρνακα, μιλά στο skalatimes για τον πολιτισμό, την τέχνη, τους καλλιτέχνες στην πόλη μας, για την πόλη μας και την σχέση της με τον πολιτισμό. 
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ανάμεσα σε άλλα ο Θεόδωρος Φιλίππου τονίζει: «Σίγουρα χρειάζεται διαπαιδαγώγηση ο κόσμος όσον αφορά στις τέχνες. Αυτό ξεκινά από την εκπαίδευση (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση). Μέχρι τώρα είχα μόνο μια επίσκεψη στη γκαλερί από μαθητές τοπικού κολλεγίου, κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό δημοτικό, γυμνάσιο ή λύκειο. Η απάντηση από όλους είναι πάντα η ίδια, ότι πρέπει να πάρουν άδεια από τους γονείς, από τον έναν ή τον άλλον».

Της Γιώτας Δημητρίου

Θεόδωρε πότε ξεκίνησε η λειτουργία της γκαλερί The O Gallery στη Λάρνακα;
Η γκαλερί ξεκίνησε να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2020.

Ποια η δική σου σχέση με την τέχνη;
Πάντα αγαπούσα την τέχνη. Στο σχολείο ήταν ένα από τα αγαπημένα μου μαθήματα. Πιο σοβαρά άρχισα να ασχολούμαι στα 21 μου. Είχα πάρει την πρώτη μου δουλειά και μπορούσα να διαθέσω κάποια χρήματα για την αγορά έργων τέχνης. Πήγαινα σε όλες τις εκθέσεις στη Λάρνακα και σε ορισμένες στη Λευκωσία. Μου δόθηκε έπειτα η ευκαιρία να ταξιδέψω εκτενώς σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική όπου είχα την ευκαιρία να δω σημαντικές εκθέσεις και μουσεία. ´Εκανα πρόγραμμα από πριν και διάλεγα το τι θα έβλεπα και πότε.

Πως επιλέγεις -αν επιλέγεις- τους καλλιτέχνες που φιλοξενείς στην γκαλερί; Υπάρχουν κάποια κριτήρια;
Για εμένα βασικό κριτήριο στην επιλογή καλλιτεχνών είναι εάν αυτό που βλέπω μου αρέσει. Δεν αποφασίζω σχεδόν ποτέ χωρίς να δω τα έργα προηγουμένως από κοντά, στη φυσική τους μορφή, εκτός και εάν γνωρίζω τη δουλειά του καλλιτέχνη. Οι φωτογραφίες δυστυχώς δεν μπορούν να αποδώσουν τα πραγματικά χρώματα, την ποιότητα και το μέγεθος ενός έργου τέχνης. Το επόμενο στάδιο είναι η συζήτηση με τον καλλιτέχνη σχετικά με το προς τα που θα ήθελε και θα ήθελα να επικεντρωθεί η έκθεση ως προς το θέμα, το μέγεθος,τον αριθμό των έργων κτλ. 

Οι δικοί σου αγαπημένοι καλλιτέχνες ποιοι είναι; 
Έχω πάμπολλους αγαπημένους καλλιτέχνες. Ο κάθε ένας διαφορετικός από τον άλλο και από διαφορετικές εποχές. Ένας από τους πιο αγαπημένους μου καλλιτέχνες είναι ο Francis Bacon. Λατρεύω την εσωτερικότητα των έργων του, τη χρωματική του αντίληψη, την οριοθέτηση του χώρου καθώς και την απαράμιλλη ικανότητά του να εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο χωρίς να ασχολείται με το κατά πόσο αρέσει.  

Ποιος είναι ο χαρακτήρας που θέλεις να διατηρεί η γκαλερί; Πέρα από τις εκθέσεις διοργανώνονται ή θα διοργανώνονται στο μέλλον και κάποιες συναντήσεις / διαλέξεις περί τέχνης στο χώρο;
Για εμένα πρώτιστο μέλημα είναι να διατηρήσω υψηλή την ποιότητα των παρουσιάσεων στο χώρο μου. Πιστεύω παρά πολύ στους νέους καλλιτέχνες γιατί βρίσκω τον τρόπο σκέψης , λειτουργίας και έκφρασής τους να είναι διαφορετικός από τον δικό μου και αυτό αποτελεί μια πρόκληση, ένα μέσο εκμάθησης και ενημέρωσής μου στις νέες τάσεις της τέχνης. Δεν έχω διοργανώσει συναντήσεις ή διαλέξεις περί τέχνης αλλά είμαι πάντα ανοικτός σε προτάσεις για διοργάνωση.


Ποιο είναι το δικό σου όραμα για την γκαλερί The O Gallery;
Το όραμά μου είναι τεράστιο. Ελπίζω πως κάποτε θα καταφέρω να το πραγματοποιήσω. Προς το παρόν έχει γίνει το πρώτο βήμα. Θέλω να εξελίσσομαι , να διορθώνομαι και να βελτιώνομαι μέσα από τις εμπειρίες μου στο χώρο. Θέλω να κτίζω πάνω στην εμπιστοσύνη και την αγάπη που μου δείχνει το κοινό και οι καλλιτέχνες.

Πως επηρέασε η πανδημία τα τελευταία 2-3 χρόνια τον κόσμο της τέχνης;
Θα έλεγα ότι η πανδημία άλλαξε ορισμένα πράγματα αλλά όχι δραματικά, τουλάχιστον στην Κύπρο. Διεθνώς είδα μια στροφή προς τις διαδικτυακές εκθέσεις αλλά αυτό σίγουρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ποτέ την εμπειρία του να δεις μια έκθεση στο χώρο της γκαλερί. Η ατμόσφαιρα και η ενέργεια που δίνει μια έκθεση σε συνύπαρξη με το χώρο της γκαλερί δεν μπορεί να να αποδοθεί και ταυτόχρονα να αντικατασταθεί από το διαδίκτυο. Είναι σαν να βλέπεις μια φωτογραφία της Ακρόπολης στην Αθήνα. Θαυμάζεις την ομορφιά της αλλά μόνο όταν βρίσκεσαι εκεί μπορείς να νιώσεις το ρίγος, την ενέργεια και τη συγκίνηση που προκαλεί, νομίζω σε κάθε Έλληνα.

Έζησες αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Το να διατηρείς την δική σου γκαλερί στην Λάρνακα πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι, σε σχέση με το Λονδίνο στο οποίο ζούσες;
H ζωή στην Κύπρο είναι σίγουρα πιο εύκολη. Πρέπει κάποιος να ζήσει εκτός Κύπρου για να μπορέσει να εκτιμήσει πολλά πράγματα τα οποία καμία άλλη μεγαλούπολη ή χώρα δεν μπορεί να προσφέρει. Το να έχω γκαλερί στην Κύπρο είναι αρκετά δύσκολο. Η δυσκολία βρίσκεται κυρίως στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τα εικαστικά. Υπάρχει μια μικρή μερίδα που πραγματικά απολαμβάνει και εκτιμά την τέχνη. Πολλοί ίσως νομίζουν ότι με το απλά να δουν μια έκθεση στη γκαλερί πρέπει να πάρουν κάτι. Συχνά πυκνά παίρνω τηλεφωνήματα από κόσμο που ρωτά για το πόσο κοστίζει η είσοδος. Είναι πραγματικά κρίμα που κάποιοι δεν κάνουν καμία απολύτως προσπάθεια να ζήσουν κάτι νέο, να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για το περιτύλιγμα και όχι για το περιεχόμενο.

Πιστεύεις ότι ο κόσμος, της Λάρνακας και γενικότερα της Κύπρου, χρειάζεται διαπαιδαγώγηση όσον αφορά τις τέχνες αλλά και την εκτίμηση προς τους καλλιτέχνες;
Σίγουρα χρειάζεται διαπαιδαγώγηση ο κόσμος όσον αφορά στις τέχνες. Αυτό ξεκινά από την εκπαίδευση (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια εκπαίδευση). Μέχρι τώρα είχα μόνο μια επίσκεψη στη γκαλερί από μαθητές τοπικού κολλεγίου, κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό δημοτικό, γυμνάσιο ή λύκειο. Η απάντηση από όλους είναι πάντα η ίδια, ότι πρέπει να πάρουν άδεια από τους γονείς, από τον έναν ή τον άλλον.



Θεωρείς ότι υπάρχει κάτι που θα μπορούσαν να κάνουν οι αρχές της πόλης έτσι ώστε να στηρίξουν περισσότερο τις τέχνες και κατεπεκταση τις γκαλερί;
Πάρα πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν. Πρώτα από όλα πρέπει οι αρχές να συνειδητοποιήσουν ότι τα εικαστικά δρώμενα είναι μέρος του πακέτου του πολιτισμού της πόλης. Οι τέχνες είναι ένα «προϊόν» που κάνει την πόλη μας πιο ελκυστική προς Κύπριους αλλά και ξένους επισκέπτες. Όπως διαφημίζεται το αρχαίο Κίτιον, οι παραλίες μας, η λίμνη της αλυκής, έτσι πρέπει να προωθούνται τα θέατρα, οι γκαλερί και γενικότερα οι χώροι τεχνών . Η Λάρνακα είναι κάτι περισσότερο από τα αρχαία , τη θάλασσα και τη λίμνη .


Έχει συνεργαστεί με τους διοργανωτές της Μπιενάλε Λάρνακας. Τι σημαίνει η Μπιενάλε Λάρνακας για τη Λάρνακα και για την Κύπρο γενικότερα, κατά τη δική σου άποψη;
Η Μπιενάλε Λάρνακας είναι ένας παρά πολύ σημαντικός θεσμός για την πόλη μας. Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά στη διαπαιδαγώγηση του κόσμου. Πράγματα που θα τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα τους κάνουν να το ψάξουν περισσότερο. Η Μπιενάλε πρέπει σταδιακά να είναι ένα γεγονός που να συμβαίνει σε όλες τις γωνιές της πόλης, είτε αυτό είναι το κέντρο είτε τα προάστια.


Πιστεύεις ότι οι μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι η Μπιενάλε Λάρνακας, το διεθνές φεστιβάλ ποίησης Λάρνακας, η προσπάθεια για πολιτιστική πρωτεύουσα 2030, μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος και στις τέχνες γενικότερα στην πόλη μας;
Σίγουρα όλα μετρούν. Ακόμα και οι πιο μικρές εκδηλώσεις μετρούν. Από μια θεατρική παράσταση, μια εικαστική έκθεση, μια παρουσίαση ενός βιβλίου λογοτεχνικού ή ποιητικού φτάνει να γίνονται παντού και όχι μόνο στο κέντρο. Πριν βρω το χώρο της γκαλερί πρώτα έψαξα εκτός κέντρου και συγκεκριμένα στην ενορία του Αγίου Γιάννη. Βρίσκω την συγκεκριμένη ενορία πολύ γραφική που μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα πυρήνα με πιο εναλλακτικούς χώρους για έξοδο.

Ποια είναι η επόμενη έκθεση / εκθέσεις που θα περιμένουμε από την γκαλερί The O Gallery;
Το 2023 έχω προγραμματισμένες πολλές εκθέσεις. Ο καλλιτέχνης Ανδρέας Καραγιάν θα παρουσιάσει επ’ευκαιρίας των 80 χρόνων του πρώιμα και μεταγενέστερα σχέδιά του τον Γενάρη. Μετά θα ακολουθήσει ο Βασίλης Ματοσιάν, η Μαρία Τριλλίδου, ο Πανίκος Τεμπριώτης και η Kelly Norman.


Θα ήθελα να κλείσουμε με ένα μήνυμα σου τόσο προς τους καλλιτέχνες όσο και προς τους αναγνώστες μας που θα διαβάσουν την συνέντευξη.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το SkalaTimes που μου έδωσε  την ευκαιρία να πω κάποια πράγματα. Ευχαριστώ επίσης ιδιαιτέρως όλους τους καλλιτέχνες για την αγάπη, την  εμπιστοσύνη και την πίστη που έδειξαν και δείχνουν προς εμένα και τη γκαλερί, και φυσικά τον κόσμο που έρχεται και με υποστηρίζει ηθικά με την παρουσία του. Να πω επίσης ότι ο χώρος της The O Gallery είναι πάντα ανοικτός για όλους!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

Ντροπής πράγματα: Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου

Απαράδεκτες σκηνές βανδαλισμού αντίκρυσαν σήμερα κάτοικοι της περιοχής Δρομολαξιάς Μενεού! Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου, Δημάρχου Δρομολαξιάς ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος και επανεδιεκδικεί

error: Content is protected !!