Μάρα Ιωάννου: “Γεννήθηκα με μια αγάπη για τη μόδα και την ομορφιά”

Είναι ένα φωτεινό, όμορφο πλάσμα, που ασχολείται με τη μόδα από τότε που την ξέρω, από τότε που ήταν παιδί. Σπούδασε Fashion Design, αλλά η ζωή την οδήγησε στο χώρο του Μακιγιάζ και ακολούθησε ένα μονοπάτι με πολλές επιτυχίες, εντός και εκτός Κύπρου.
Η μακιγιέζ Μάρα Ιωάννου, μεγαλωμένη στη Λάρνακα, έχει πολλά να μας πει για τη μόδα και για τη τέχνη του μακιγιάζ, την οποία εδώ και τόσα χρόνια υπηρετεί με αγάπη, μεράκι και επιτυχία.
Η Σχολή της, στην οποία διδάσκει και προσφέρει αναγνωρισμένο Βρετανικό δίπλωμα, η Τέχνη του Μακιγιάζ, η πορεία της, για αυτά και για άλλα πολλά μιλήσαμε στην συνέντευξη που ακολουθεί.
Και αν δεν μας τα έχει πει όλα, στην πιο κάτω συνέντευξη, δεν πειράζει, αφού σύντομα θα μας τα λέει όλα και θα μας δiνει tips για μακιγιάζ μέσα από τη στήλη της “Maras Make Up Art”, που ξεκινά σύντομα στο SkalaTimes!

Της Γιώτας Δημητρίου

Μάρα η σχέση σου με το κόσμο της μόδας, του Fashion, πώς άρχισε;
Η σχέση μου με τη μόδα άρχισε από πολύ μικρή ηλικία, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αν ρωτήσετε τις παιδικες μου φίλες θα σας πουν ότι από παιδί με ενδιέφερε η μόδα, τα ρούχα, τα μαλλιά, το μακιγιάζ, ανέκαθεν. Νομίζω γεννήθηκα με μια αγάπη για τη μόδα και την ομορφιά! Και όταν λέω ομορφιά, εννοώ και την εξωτερική και την εσωτερική. Αλλά, ναι, είχα πάντα μια αδυναμία στη μόδα, από τότε που ήμουν μαθήτρια.
Όταν τελείωσα το σχολείο αποφάσισα να σπουδάσω κάτι σχετικό, έτσι ακολούθησα σπουδές Fashion Design, στο Frederick στη Λευκωσία. Αυτό με βοήθησε να μπω για τα καλά στο χώρο της μόδας, μέσα από Fashion Shows κτλ.
Επίσης, επειδή και η μητέρα μου σπούδασε μόδα, συνεργαστήκαμε και κάναμε πολλές δουλειές μαζί. Φτιάξαμε τα δικά μας ρούχα, τα περισσότερα τα σχεδίαζα εγώ και μαζί δημιουργήσαμε το κατάστημα που σήμερα βρίσκεται στην Καλογερά. Η μητέρα μου είναι ακόμη εκεί, συνεχίζει με το κατάστημα, εγώ συνέχισα με το μακιγιάζ….

Πριν πάμε στο μακιγιάζ, να πούμε ότι και το υπέροχο νυφικό σου ήταν μια δημιουργία δική σας…
Ναι. Η μητέρα μου έφτιαξε και τα δύο νυφικά που φόρεσα στο γάμο μου το 2018, ήταν δικά μου σχέδια, τα οποία έραψε και έφτιαξε αυτή.

Πώς λέγεται το κατάστημα στην Καλογερά;
Μηνοδώρα Boutique Atelier.

Εσύ λοιπόν πριν φτάσεις εδώ που είσαι σήμερα πέρασες και από την Κυπριακή TV, σωστά;
Σωστά, είχα πάει στο ΣΙΓΜΑ και χάρις στον γνωστό και αγαπητό Κούλλη Νικολάου, (ο οποίος οφείλω να πω ότι με βοήθησε πάρα πολύ), άλλαξε η πορεία μου. Ενώ αρχικά είχα πάει για ενδυματολόγος, ήταν ο Κούλλης αυτός που με ώθησε να ασχοληθώ με το μακιγιάζ, προφανώς γιατί είχε δει την αγάπη μου γι αυτό.
Σπούδασα σε μία σχολή στη Λευκωσία και στη συνέχεια άρχισα να ασχολούμε με τηλεοπτικό μακιγιάζ, σε σειρές στο ΣΙΓΜΑ.
Βέβαια, θα ήθελα να αναφέρω ότι όταν πρωτοτελείωσα τις σπουδές μου στο Μακιγιάζ, ένα άτομο που με βοήθησε πάρα πολύ ήταν και η συνδημότισσα μας η Μαρία Thompson, η οποία σπούδασε Μακιγιέζ στην Νέα Υόρκη και ασχολήθηκε με αυτό για χρόνια. Από μικρή πήγαινα στο χώρο της, (λόγω και της φιλίας που είχα και έχω με τις αδελφές της) και η Μαρία ίσως να ήταν και ένας από τους λόγους που ακολούθησα το Μακιγιαζ. Τότε θυμάμαι είχε ανοίξει στη Λάρνακα το δικό της στούντιο, “Powder Room” λεγόταν και με τις συμβουλές της και βλεπωντας πως εργαζόταν, ήταν πραγματικά μια έμπνευση για εμένα. Πιστεύω πως αν η Μαρία συνέχιζε στο χώρο αυτό σήμερα θα ήταν αν όχι η καλύτερη, σίγουρα μια από τις καλύτερες μακιγιέζ της Κύπρου.

Μετά από το ΣΙΓΜΑ που συνέχισες;
Στη συνέχεια εργοδοτήθηκα στα καλυντικά Givenchy για δύο χρονια και μετά για 12 χρόνια εργάστηκα στα MAC και πρέπει να πω ότι εκεί ήταν το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο Μακιγιάζ για μένα.

Γιατί;
Επειδή ήταν μέσω της MAC που μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω μια τεράστια γκάμα από χρώματα, να συναντήσω άλλες σπουδαίες μακιγιέζ εντός και εκτός Κύπρου και να κάνω πάρα πολλά training στο εξωτερικό.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι είχα παει αρκετές φορές Dubai, Amsterdam, Μαδρίτη, Λονδίνο και αρκετά άλλα μέρη για διάφορα σεμινάρια και εκπαιδεύσεις. Επειδή τα MAC είναι μια από τις πιο γνωστές και μεγάλες εταιρείες, η σοβαρότητα, ο επαγγελματισμός και η συνεχής εκπαίδευση ήταν δεδομένα για όλα τα 12 χρόνια που ήμουν εκει. Η εταιρεία φρόντιζε να γινόμαστε συνέχεια updated σε ό,τι αφορούσε το κόσμο του μακιγιάζ. Επίσης, επειδή εργαζόμασταν στο αεροδρόμιο είχαμε την ευκαιρία να συναναστρεφόμαστε με κόσμο του εξωτερικού και να έχουμε γνώσεις για τις τάσεις στο εξωτερικό.

Τι θυμάσαι από τα 12 χρόνια στα MAC;
Θυμάμαι πολλά, θα σου αναφέρω τη πρώτη φορά που μου ζήτησε η εταιρεία να κάνω μια παρουσίαση. Θεέ μου! Θυμάμαι ότι το άγχος μου ήταν τεράστιο! Πρώτο επειδή ένιωθα ευθύνη για το ότι επέλεξαν εμένα και δεύτερο επειδή τα αγγλικά μου δεν ήταν και τα καλύτερα. (Γέλια!) Ωστόσο, διάβασα πάρα πολύ, έκανα την παρουσίαση και νομίζω εκεί συνειδητοποίησα για πρώτη φορά που είμαι και πόσο θέλω να πετύχω σε αυτό το επάγγελμα που διάλεξα και που αγαπώ.

Οι πληροφορίες μου λένε πως κέρδισες πολλούς διαγωνισμούς και στόχους στην MAC…
Ναι, είναι αλήθεια. Επίσης, έκανα πολλά ταξίδια και training σε άλλες χώρες για πωλήσεις, για μακιγιάζ, για μάρκετινγ και έλαβα μέρος σε πολλά Fashion Shows (backstage).
Μπορώ να πω με σιγουριά ότι όλα αυτά ήταν το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο για μένα. Αυτές οι πολύτιμες εμπειρίες με βοήθησαν να προχωρήσω και νιώθω ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που κέρδισα και έμαθα μέσα από τη MAC.

Ωστόσο, κάποια στιγμή έφυγες από τη MAC, σωστά;
Μόλις έγινα μητέρα, πριν από δύο περίπου χρόνια, αφησα την MAC, αν και μου ήταν παρα πολύ δύσκολο, γιατί εκεί είχα μια πολύ όμορφη επαγγελματική οικογένεια και περνούσα υπέροχα. Ωστόσο, όταν έγινα μαμά άλλαξαν κάποια δεδομένα και έτσι πήρα την απόφαση να ανοίξω το δικό μου στούντιο.

Μίλησε μας λίγο για το στούντιο σου.
Είμαι πολύ χαρούμενη που άνοιξα το δικό μου χώρο, το «Mara’s Make Up Art».
Πρόκειται για ένα πολύ friendly, family, φωτεινό χώρο. Εδώ, πέρα από το μακιγιάζ που κάνω για special occasions (γάμους, βαφτίσεις, κτλ) ή και καθημερινό, ή για κάποια επαγγελματική συνάντηση, είναι και η Σχολή μου.

Δηλαδή;
Έχω τη δική μου Σχολή Μακιγιάζ όπου προσφέρω αναγνωρισμένο Δίπλωμα από την Αγγλία.
Έχω φτιάξει ένα workbook πάνω στο οποίο βασίζονται τα μαθήματα που κάνω. Τα μαθήματα συμπεριλαμβάνουν θεωρία και πρακτική και δίνουν όλα τα εφόδια για να γίνει κανείς επαγγελματίας μακιγιέρ (άντρας) ή μακιγιέζ (γυναίκα).
Υπάρχουν λοιπόν τα μαθήματα για επαγγελματίες, αλλά και τα μαθήματα για να μάθει μια κοπέλα πως να βάφεται ανάλογα με την περίσταση. (Απλό, φυσικό, βραδινό, μακιγιάζ κτλ).

Αλλάζει η μόδα στο μακιγιάζ;
Η μόδα αλλάζει, οι τάσεις αλλάζουν, τα προιόντα αλλάζουν, αν δεν ενημερωνόμαστε τότε μένουμε στάσιμοι ως επαγγελματίες μακιγιέζ και δεν μπορούμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο. Βέβαια, το μακιγιάζ, όπως και το ντύσιμο είναι και ανάλογα με την προσωπικότητα και το στυλ της κάθε κοπέλας.

Μπορεί το σωστό μακιγιάζ να μας κάνει να φαινόμαστε πιο νέες ή αντίθετα με ένα λάθος μακιγιαζ να φαινόμαστε μεγαλύτερες;
Βεβαίως! Mε λάθος κινήσεις μπορεί να φαίνεται πιο κουρασμένο ή πιο γερασμένο το πρόσωπο. Από την άλλη, με κάποιες έξυπνες κινήσεις στο μακιγιάζ μπορείς να φαίνεσαι πιο φρέσκα, πιο glam, πιο νεανικό το πρόσωπο.

Να μας δώσεις ένα tip για μια εξυπνη κίνηση;
Ναι, να σας δώσω ένα tip πως να έχετε πιο φρέσκο, νεανικό, φωτεινό και πιο glam πρόσωπο από το πρωί μέχρι το βράδυ: Με το να χρησιμοποιούμε ένα τόνο πιο φωτεινό foundation στο πρόσωπο μας από το πραγματικό μας χρώμα. Τόσο απλά!

Υπάρχει μόδα-τάση στο μακιγιάζ για το Φθινόπωρο – Χειμώνα 2022-2023;
Φυσικά υπάρχει. Oι διάσημοι οίκοι μόδας έχουν ήδη δώσει τα δικά τους trends για το Φθινόπωρο – Χειμώνα 2022-2023.
Για παράδειγμα ο οίκος Emporio Armani έχει ενσωματώσει το φούξια στο μακιγιάζ για το Φθινόπωρο -Χειμώνα 2022-2023. Συγκεκριμενα, τα μάτια των μοντέλων στο catwalk τονίστηκαν με μία φούξια σκιά στο κινητό βλέφαρο και -dramatic- wings. Είναι πολλές και όμορφες οι τάσεις και για φέτος…

‘Αρα να έρθουμε όλες  για μαθήματα, για να μας δώσεις τα σωστά tips…
Να έρθετε!

Αλλά και μέσα από τη στήλη σου που ξεκινάς σύντομα στο SkalaTimes θα μας δίνεις κάποια Tips…
Ναι, ειμαι πολύ χαρούμενη που ξεκινάμε αυτή τη συνεργασία με το SkalaTimes. Μέσα από τη στήλη μας “Mara’s Make Up Art” θα δίνω συμβουλές για μακιγιάζ. Επίσης θα μπορούν οι αναγνώστριες του Skalatimes να στέλνουν τις δικές τους απορίες, είτε στο email του SkalaTimes (info@skalatimes.com), είτε στο δικό μου (maraioannou@hotmail.com) ή στα social media του SkalaTimes ή στα δικά μου και βεβαίως θα απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις και απορίες γύρω από το Μακιγιάζ.

Μάρα, τέλος να πούμε ότι το στούντιο σου βρίσκεται στο Κίτι….
Ναι, παρόλο που είμαι κορίτσι της Λάρνακας, μαζί με το σύζυγο μου μετακομίσαμε σε δικό μας σπίτι στο Κίτι και εκει, στο ισόγειο, έχω δημιουργήσει το υπέροχο, μεγάλο και φωτεινό στούντιο μου. Πρέπει να πω ότι δεν μετανιώνω που εχουμε μετακομίσει στο Κίτι, άλλωστε είναι μόνο 10-15 λεπτά από τη Λάρνακα. Μέσα από τη συνέντευξη μας αυτή θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κόσμο που με έχει αγκαλιάσει με αγάπη, όχι μόνο ο κόσμος στο Κίτι αλλά και από τα περίχωρα. Και φυσικά ευχαριστώ και το κόσμο της πόλης μου, της Λάρνακας, που εδώ και χρόνια με στηρίζει.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!