Προοδευτική: Ο αριθμός των σχολικών συνοδών δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των σχολικών μονάδων


Πολύ μικρότερος των πραγματικών αναγκών των σχολικών μας μονάδων είναι ο συνολικός αριθμός των σχολικών συνοδών που έχουν μέχρι στιγμής εγκριθεί, παρά τα δεκάδες αιτήματα που ακόμη εκκρεμούν, ειδικά για τα νηπιαγωγεία μας. Παρά τους δημόσιους ισχυρισμούς του ΥΠΑΝ ότι ο συνολικός αριθμός των σχολικών συνοδών είναι αυξημένος τη φετινή σχολική χρονιά, αυτός ο αριθμός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Ο αριθμός αυτός δεν είναι ορθός, αν προσμετρήσει κανείς και το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι περιπτώσεις στις οποίες οι σχολικοί συνοδοί έχουν περισσότερα από δύο παιδιά υπό την ευθύνη τους ταυτόχρονα, καθιστώντας την ίδια στιγμή το έργο τους εξαιρετικά δύσκολο. Οι φετινές περικοπές γίνονται σε πλήρη αντίθεση με τις επιστημονικές αξιολογήσεις / συστάσεις των ειδικών και τα ιατρικά πιστοποιητικά, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται κατάφορα το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών με αναπηρίες στη μάθηση. Ως επακόλουθο, η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται όλο και πιο δυσλειτουργική, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Την ίδια στιγμή είναι υπό εξέταση των Επαρχιακών Επιτροπών Ειδικής Εκπαίδευσης αρκετά αιτήματα για παραχώρηση σχολικών συνοδών, αιτήματα τα οποία προκύπτουν από ενστάσεις γονιών που δεν έχει ικανοποιηθεί το αρχικό τους αίτημα για παραχώρηση σχολικών συνοδών για τα παιδιά τους, παρά τις εισηγήσεις των ειδικών. Σημειώνουμε, επίσης, την τεράστια κωλυσιεργία που για διάφορους λόγους παρατηρείται για έγκριση σχολικών συνοδών για παιδιά νηπιαγωγείου ή δημοτικού που για πρώτη φορά έχουν τύχει αξιολόγησης.

Αυτή τη χρονική στιγμή, πολλές σχολικές μονάδες δε λειτουργούν ομαλά και αποτελεσματικά προς όφελος όλων των παιδιών, αφού δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες για συνοδούς. Λειτουργούν σε ένα υποφερτό μόνο επίπεδο, λόγω των υπερπροσπαθειών των υφιστάμενων συνοδών και των εκπαιδευτικών εις βάρος της μαθησιακής διαδικασίας και σε πλήρη αντίθεση με τις πρόνοιες των διεθνών συμβάσεων, που δεσμεύουν το κράτος να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές συμπερίληψης. Οι δυσκολίες που εμφανίζονται στις σχολικές μας μονάδες (π.χ. παραβατικές συμπεριφορές) οφείλονται σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό και στις αλλαγές που έχει κάνει το ΥΠΑΝ σχετικά με τις ανάγκες που ικανοποιεί ένας σχολικός συνοδός (εποπτεία περισσότερων παιδιών ταυτόχρονα), της καθυστέρησης που παρατηρείται για έγκριση σχολικών συνοδών για καινούργιες ανάγκες αλλά και στην κατάργηση των «ατομικών συνοδών».

Καταληκτικά, οι σχολικοί συνοδοί αποτελούν ένα πολύτιμο και αναγκαίο θεσμό τόσο για ομαλή λειτουργία των σχολικών μας μονάδων, αλλά κυρίως για τα ίδια τα παιδιά. Οι περικοπές, οι στερήσεις σχολικών συνοδών, οι καθυστερημένες εγκρίσεις, αλλά και η υποβάθμιση του ρόλου του σχολικού συνοδού από το κράτος, μόνον προβλήματα δημιουργεί.

Ως Κίνηση καλούμε το ΥΠΑΝ να αναθεωρήσει τις πολιτικές του, να προχωρήσει στην επίσπευση των διαδικασιών για άμεση ικανοποίηση νέων αιτημάτων και να αφήσει στην άκρη τις όποιες προσπάθειες για εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από έναν τόσο ουσιώδη και αναγκαίο θεσμό. Την ίδια στιγμή, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών δηλώνει την ετοιμότητά της να καταθέσει προτάσεις για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του επαγγέλματος του σχολικού συνοδού.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, με αναφορές στο Παλαιστινιακό και Κυπριακό

Μέσα από ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στην συμμετοχή του στις εργασίες της 18ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της

error: Content is protected !!