Δρ. Θεοδώρα Πόζωτου, Πρόεδρος Δ.Σ ΣΕΙΔΙΚ: “Οι ειδικευόμενοι ιατροί είμαστε κι εμείς άνθρωποι, δεν είμαστε υπεράνθρωποι”

Η Πρόεδρος της Συντεχνίας Ειδικευόμενων Ιατρών Κύπρου (ΣΕΙΔΙΚ), Δρ. Θεοδώρα Πόζωτου, Ειδικευόμενη Νευροχειρουργός, μιλά στο SkalaTimes για τον αγώνα και τα αιτήματα των ειδικευόμενων ιατρών και την πρόσφατη απεργία στην οποία κατήλθαν. Ανάμεσα σε άλλα η Πρόεδρος της ΣΕΙΔΙΚ τονίζει: “Οι ειδικευόμενοι ιατροί είμαστε κι εμείς άνθρωποι, δεν είμαστε υπεράνθρωποι. Και έχουμε δικαίωμα στα κεκτημένα ανθρώπινα δικαιώματα όπως όλοι. Εμείς έχουμε υποχρέωση να διασφαλίζουμε το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα για την ίδια τη ζωή, για κάθε συνάνθρωπο μας. Αλλά και η κοινωνία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τα δικά μας ανθρώπινα δικαιώματα”.

SkalaTimes

Γιατρέ έχει ξεκινήσει ένας αγώνας των ειδικευομένων ιατρών της Κύπρου για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και για την προστασία των δικαιωμάτων σας. Ποια είναι ακριβώς τα αιτήματα σας;
Ο αγώνας που διεξάγουμε αυτή την περίοδο έχει μοναδικό σκοπό την εξασφάλιση των καταπατουμένων δικαιωμάτων μας για βιώσιμες συνθήκες ωραρίου και αμοιβής εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα: Όσον αφορά το ωράριο εργασίας: Διεκδικούμε την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει ως ανώτατο όριο ωρών εργασίας τις 48 ώρες την εβδομάδα. Όριο το οποίο ξεπερνιέται κατά πολύ με τους ειδικευόμενους ιατρούς να εργάζονται στα νοσηλευτήρια μας μέχρι και υπερδιπλάσιες (πάνω από 100) ώρες την εβδομάδα. 
Όσον αφορά την αμοιβή εργασίας: Διεκδικούμε την εφαρμογή των ισχυόντων κανονισμών που ορίζουν την αμοιβή μας να είναι σε σταθερή ποσοστιαία αναλογία της αμοιβής του πρωτοδιόριστου ειδικού ιατρού. Κάτι που ενώ εφαρμόζεται για την αμοιβή μας για εργασία στο κανονικό ωράριο, δεν εφαρμόζεται για την αμοιβή μας για εργασία σε υπερωρία (είτε ως εφημερία είτε ως απογευματινά ιατρεία – χειρουργεία). Έτσι ενώ θα έπρεπε να αμειβόμαστε στο 60-80% της αμοιβής του ειδικού ιατρού, αμειβόμαστε μόλις στο 12-20% και ενώ η αμοιβή της υπερωριακής εργασίας μας θα έπρεπε να είναι 1,5 φορά την αμοιβή της κανονικής μας εργασίας, αυτή είναι μόλις το 0,3. Και για να γίνουμε ακόμα πιο ακριβείς, οι ειδικευόμενοι ιατροί στα κρατικά νοσηλευτήρια της χώρας αυτή τη στιγμή, αμείβονται για κάθε ώρα υπερωριακής εργασίας με το καθαρό ποσό των 3€. 

Η συντεχνία σας (ΣΕΙΔΙΚ) στην οποία είστε πρόεδρος έχει κατέλθει σε απεργία. Πώς πάρθηκε η απόφαση για απεργία και ποιους έχετε στο πλευρό σας μέχρι στιγμής, να στηρίζουν τον αγώνα σας;
α) Η απόφαση για απεργία πάρθηκε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της συντεχνίας μας που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου στο Γ.Ν.Λευκωσίας. Οδηγηθήκαμε σε αυτή την απόφαση, αφού μετά από ένα μακροχρόνιο και επίπονο αγώνα, στα πλαίσια του οποίου εξαντλήθηκε κάθε διαθέσιμο διπλωματικό μέσο, δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας για ωράριο και αμοιβή εργασίας.  
β) Τον καθ’ όλα δίκαιο αγώνα μας στηρίζουν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Υγείας και Εργασίας, το Υπουργείο Υγείας αλλά και ο ΠΙΣ, η ΠΑΣΥΔΥ και η ΠΑΣΥΚΙ. Και ευχόμαστε πως μετά από αυτήν την κοινοποίηση του θέματος, θα μας στηρίζει ο κάθε Κύπριος πολίτης. 

Πιστεύετε ότι οι εξευτελιστικές αμοιβές και απάνθρωπα ωράρια είναι ένα γενικότερο και ευρύτερο  ζήτημα στην κοινωνία που ζούμε;
Και πόσο πιο σοβαρό γίνεται όταν αυτές οι εξευτελιστικές αμοιβές και συνθήκες αφορούν ανθρώπους (γιατρούς) που έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές και υγεία;

Η αλήθεια είναι πως είναι απορίας άξιο, το πως όσο ο άνθρωπος κατανοεί το θαύμα της ανθρώπινης φύσης και του κόσμου γύρω του, τόσο χάνει το νόημα αυτού του θαύματος. Και καθοδηγούμενος από τον άκρατο εγωισμό του δημιουργεί μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την ανισότητα και την αδικία. Μια τέτοια κοινωνία μαστίζεται από φτώχεια υλική, πτωχεία πνευματική, φυσικές καταστροφές, πολέμους, ασθένειες και θάνατο. Σε μια τέτοια κοινωνία εφαρμόζονται και τα εξαντλητικά ωράρια και οι εξευτελιστικές αμοιβές εργασίας μέχρι σημείου δουλείας. Αν και αυτό παρατηρείται κυρίως στις λεγόμενες “τριτοκοσμικές” χώρες του πλανήτη, αυτό διαπιστώνεται και σε άλλοτε άλλο βαθμό σε κάθε άλλη χώρα. Έτσι και στην Κύπρο μας του 2022. 
Ειδικότερα όμως, όταν αυτός που εξαναγκάζεται σε τέτοια εξαντλητικά ωράρια εργασίας είναι ένας ιατρός, τότε αυτό δεν είναι μόνο παράνομο, μη εκπαιδευτικό, μη αποδοτικό, αλλά και επικίνδυνο ως και εγκληματικό για την ζωή και την υγεία τόσο του ιδίου όσο και των ασθενών που καλείται να υπηρετήσει.
Και όταν αυτός που εξαναγκάζεται σε τέτοιες εξευτελιστικές αμοιβές είναι ένας ιατρός, τότε αυτό δεν είναι μόνο δυσανάλογο με τις υπηρεσίες που προσφέρει, υποτιμητικό για την νοημοσύνη και το έργο του, αλλά και εξευτελιστικό για την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αξία της ίδιας της ζωής του ίδιου και των ασθενών του. 

Ως συντεχνία ποια σκέφτεστε να είναι τα επόμενα βήματα σας;
Αρχικά θα αναμένουμε το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. 
Αν αυτή αποδώσει τα θεμιτά αποτελέσματα, τότε ο αγώνας μας θα λήξει αισίως εδώ. 
Αν όμως όχι, τότε ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας με αυτόν τον τρόπο, τότε θα αναγκαστούμε να κλιμακώσουμε τις προσπάθειες μας είτε σε διπλωματικό είτε σε άλλο επίπεδο.
Και αν ακόμα δεν μπορέσουμε να δικαιωθούμε εντός των ορίων της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε θα προσφύγουμε στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου.  Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε. 

Έχετε κάνει συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς; Αν ναι, ποιες απαντήσεις πήρατε;
Ο αγώνας για τα δυο αυτά δικαιώματά μας υφίσταται εδώ και περίπου 3 και 5 χρόνια αντίστοιχα.
Όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για εξασφάλιση τους με διπλωματικό τρόπο.
Έχουν γίνει πολλές συναντήσεις με τους Υπουργούς Υγείας και άλλους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας. Γενικά λαμβάναμε υποστηρικτικές απαντήσεις και διαβεβαιώσεις επίλυσης των προβλημάτων μας. Και όντως έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες. Για παράδειγμα η έκδοση εγκυκλίου για αποχώρηση μετά το πέρας της εφημερίας, κάτι το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε ως θα έπρεπε. Ή η επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών για προώθηση του αιτήματος μας, που όμως δεν ευόδωσε. 
Με τον Υπουργό Οικονομικών δεν μπορέσαμε να συναντηθούμε, παρά μόνο να επικοινωνήσουμε μέσω αλληλογραφίας. Σε σχετική απαντητική επιστολή του ανέφερε: “Το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει νομική υποχρέωση για αναθεώρηση του επιδόματος εφημερίας των ειδικευόμενων ιατρών, ο Υπουργός δεν προκρίνει την αύξηση του και εν πάσει περίπτωση οι οροφές δαπανών του Υπουργείου Υγείας δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε σχετική αναθεώρηση.” Και κατά την μετέπειτα συνάντηση μας με λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών είχε γίνει η πρόταση για αύξηση της τάξεως του 16% επί του ήδη λαμβανομένου ποσού των 3€ την ώρα.  Όπως καταλαβαίνετε καμιά από τις ως τώρα προτάσεις δεν ικανοποιούσε τα αιτήματα μας, εξ’ ου και αναγκαζόμαστε να κλιμακώσουμε τις προσπάθειες μας και να προχωρήσουμε σε απεργία. 

Ως πρόεδρος της συντεχνίας ΣΕΙΔΙΚ ποιο είναι το μήνυμα των ειδικευομένων γιατρών προς την κοινωνία και προς κάθε κατεύθυνση;
Οι ειδικευόμενοι ιατροί είμαστε κι εμείς άνθρωποι, δεν είμαστε υπεράνθρωποι. Και έχουμε δικαίωμα στα κεκτημένα ανθρώπινα δικαιώματα όπως όλοι. Εμείς έχουμε υποχρέωση να διασφαλίζουμε το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα για την ίδια τη ζωή, για κάθε συνάνθρωπο μας. Αλλά και η κοινωνία έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τα δικά μας ανθρώπινα δικαιώματα. 
Οι μέχρι χθες αποκαλούμενοι “ήρωες” αναγκαστήκαμε να αφήσουμε το πεδίο της μάχης μας και να βγούμε στους δρόμους σαν “ζητιάνοι” διεκδικώντας τα καταπατούμενα δικαιώματα μας. 
Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι μας. Και καλούμε όλους εσάς να στηρίξετε τον καθ’ όλα δίκαιο αγώνα μας για εξασφάλιση εκπαιδευτικών, αποδοτικών, μη επικίνδυνων και αξιοπρεπών συνθηκών ειδικότητας.  
Προστατέψτε αυτούς που με αυτοθυσία προστατεύουν την δίκη σας ζωή και υγεία. Δώστε μας την δυνατότητα να γίνουμε οι ιατροί που θέλουμε και πρέπει να είμαστε, για εμάς και για εσάς. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

error: Content is protected !!