Ένας τσαγκάρης στην Χρυσοπολίτισσα….

SkalaTimes Team

Το επάγγελμα του τσαγκάρη είναι ένα συνηθισμένο επάγγελμα μιας άλλης εποχής, που όμως σήμερα ανήκει στα επαγγέλματα που χάνονται σιγά σιγά.

Στα παλιά χρόνια ο τσαγκάρης (ή σκαρπάρης στα κυπριακά) όχι μόνο επισκεύαζε παπούτσια αλλά τα έφτιαχνε κιόλας από την αρχή, κατά παραγγελία (και γούστο) του πελάτη. 

Ο τσαγκάρης φορούσε μια ποδιά που κρεμόταν από το λαιμό μέχρι τα πόδια του, για να μην λερώνονται και δούλευε πάνω από τον πάγκο του, που ήταν γεμάτος εργαλεία. 

Κάποιοι τσαγκάρηδες γύριζαν στις γειτονιές και μάζευαν παπούτσια για να τα επισκευάσουν. Αυτοί ήταν οι γνωστοί «μπαλωματήδες». 

Σήμερα το επάγγελμα του τσαγκάρη πάει να χαθεί, αλλά στη Λάρνακα, στην περιοχή της Χρυσοπολίτισσας ο κύριος Κώστας και η σύζυγος του Ναταλί υπηρετούν το επάγγελμα αυτό με αγάπη και σχεδόν… καρμικά!

Ο κύριος Κώστας και η σύζυγος του Ναταλί μίλησαν στο SkalaTimes.

«Είμαστε αυτοδημιούργητοι και αυτοδίδακτοι! Ήρθαμε σε αυτό το μαγαζάκι πριν 13-14 χρόνια για να φτιάξουμε τα παπούτσια μας, θυμάμαι είχα πει του τσαγκάρη «αν μπορείς φτιάξε μας τα τώρα, για να μην πηγαίνω και να ξανάρχομαι». Ο πολύ ηλικιωμένος κύριος, γύρω στα 80, ο οποίος ήταν τσαγκάρης και ο ιδιοκτήτης του χώρου, μας είπε πως πνιγόταν στη δουλειά, και μόνο αν τον βοηθούσα να μου τα φτιάξει τα παπούτσια θα μπορούσε να προλάβει να το κάνει. Αμέσως κάθισα και άρχισα να τον βοηθώ, χωρίς να έχω ιδέα για το επάγγελμα αυτό. Και όμως, με την καθοδήγηση του τα κατάφερα. Την ίδια εκείνη μέρα μου είπε «σου το πουλώ το μαγαζί αν θες». Του είπα αμέσως «οκ, το αγοράζω» και έτσι ξαφνικά και αυθόρμητα βρέθηκα να είμαι τσαγκάρης και ιδιοκτήτης του μικρού αυτού μαγαζιού».

Ο κύριος Κώστας και η κυρία Ναταλί τονίζουν πως έχουν αρκετούς πελάτες που επιλέγουν να διορθώσουν τα παπούτσια, τσάντες, βαλίτσες τους. Αντί να τα πετούν, επιλέγουν να τα επιδιορθώνουν και πολύ καλά κάνουν φυσικά!

«Είμαστε πολυτεχνίτες, βάφουμε παπούτσια, αλλάζουμε τακούνια, κυριολεκτικά φτιάχνουμε τα πάντα», λέει ο κύριος Κώστας. 

Το παραδοσιακό επάγγελμα του τσαγκάρη μπορεί να χάνεται, αλλά στην καρδιά της Λάρνακας, στην περιοχή Χρυσοπολίτισσας, ένα τσαγκαράδικο θυμίζει άλλες εποχές και ο φιλικός κύριος Κώστας με τη σύζυγο του Ναταλί μας περιμένουν για τις επιδιορθώσεις των παπουτσιών μας κι όχι μόνο!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!