Από το Calgary του Καναδά, η Σταύρη Παπαδοπούλου μιλά στο SkalaTimes

Η καλλιτέχνις από τη Λάρνακα που κατάφερε να ξεχωρίσει μέσα στους καλύτερους σκηνογράφους του κόσμου, με την παράσταση Kenophovia, κλέβει λίγο χρόνο και μιλά στο SkalaTimes, από το Calgary του Καναδά όπου βρίσκεται για την WSD, την μοναδική έκθεση παγκοσμίως που γιορτάζει και παρουσιάζει σχεδιαστές από τους χώρους του θεάτρου!

Της Γιώτας Δημητρίου

Σταύρη πώς προέκυψε αυτή η διάκριση;
Είχα ακούσει για την Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας (World Stage Design) όταν έκανα το δεύτερο μεταπτυχιακό μου στο Bristol Old Vic Theatre School. Η έκθεση αυτή γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και κάθε φορά ταξιδεύει σε άλλη χώρα. Θυμάμαι τότε ήταν στην Ταϊπέι, Ταϊβάν. Η WSD είναι η μοναδική έκθεση παγκοσμίως που γιορτάζει και παρουσιάζει σχεδιαστές από τους χώρους του θεάτρου, της όπερας και του χορού. Δεν υπάρχουν εθνικές εκπροσωπήσεις αλλά μόνο ατομικές συμμετοχές σχεδιαστών από ολόκληρο τον κόσμο. Από τότε το είχα βάλει  σαν στόχο στην επόμενη να έστελνα συμμετοχή.

Περίμενες ότι το Kenophobia θα κατάφερνε με κάποιο τρόπο να βγει εκτός Κύπρου και να ξεχωρίσει;
Έστειλα συμμετοχή για τρία διαφορετικά πρότζεκτ. Δεν με εξέπληξε ότι επέλεξαν τελικά το Kenophobia. Mε την βοήθεια του βιντεογράφου Δημήτρη Πιερή είχαμε στα χέρια μας ένα πολύ δυνατό χαρτί. Ολόκληρη την παράσταση σε βίντεο, όπου έπειτα εγώ για την συμμετοχή αλλά και για την έκθεση δημιούργησα ένα μικρότερο βίντεο με αποσπάσματα. Μέσα από το βίντεο καταφέραμε να αποθανατίσουμε όλα τα συναισθήματα που εξαπλώθηκαν και μέσα από την παράσταση. Είναι απίστευτη η ενέργεια που μεταδίδεται ακόμα και μέσα από τον φακό; να βλέπεις εν κινήση το πως οι χορευτές αξιοποίησαν το σώμα τους, την έκφρασή τους, τον χώρο και το πως αλληλοσυνδέονται με τον χώρο-σκηνικό. Βαθιά μέσα μου πίστευα πως δεν θα μπορουσε κάτι τέτοιο να λείπει από την έκθεση και συγκεκριμένα κάτω από την κατηγορια “Space Design” στην οποία βρίσκεται το Kenophobia.

Ανάμεσα σε 580 αιτήσεις, ξεχώρισες ανάμεσα στους 160 καλύτερους σχεδιαστές του κόσμου και συγκεκριμένα ανάμεσα στους 59 καλύτερους ανερχόμενους σχεδιαστές. Μιλάμε για συμμετοχές από 35 χώρες. Αλήθεια Σταύρη αυτό τι σημαίνει για σένα και πόσο πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει στη μετέπειτα πορεία σου;
Είναι πραγματικά μια πολύ μεγάλη διάκριση. Με ενθαρρύνει να μην εγκαταλείψω τις προσπάθειες για αυτό που τόσο αγαπώ. Το Kenophobia ήταν ένα περφόρμανς που δημιουργήθηκε απο το μηδέν από την ομάδα Fibre Performing Arts μέσο δικής μου παρότρυνσης και υποστήριξης. Το ότι μια τέτοια πρωτοβουλία κατάφερε τώρα να αναγνωριστεί παγκοσμίως, για μένα, σημαίνει πολλά!

Η τεχνολογία βοηθά τις τέχνες σήμερα; Μπορεί ένας καλλιτέχνης να έχει βάση του την Κύπρο και η δουλειά του να ξεχωρίζει στο εξωτερικό;
Εννοείται πως βοηθά και συνεχώς ακούμε για καλλιτέχνες από την Κύπρο που ξεχωρίζουν στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό ως καλλιτέχνες να διερευνούμε και να δοκιμάζουμε όλα τα μέσα που υπάρχουν ως προς την καλύτερη ώθηση της δουλειάς μας. Αυτό το διάστημα δουλεύω με μια εκπληκτική ομάδα για να παρουσιάσουμε την βιωματική έκθεση που είχα κάνει πέρσι τον Οκτώβρη σε μορφή Virtual Reality. Σίγουρα μπορούμε να κυνηγήσουμε την αναγνώριση από οπουδήποτε κι αν είμαστε στον πλανήτη, το σημαντικό όμως είναι να αρπάξεις και να αξιοποιήσεις και τις μετέπειτα ευκαιρίες.

Σήμερα 6 του Αυγούστου είσαι στον Καναδά;
Ναι, βρίσκομαι ήδη εδώ. Δεν θα το έχανα με τίποτα. Tην έκθεση πλαισιώνει ένα πολυθεματικό φεστιβάλ που περιλαμβάνει παραστάσεις, ομιλίες, εργαστήρια και σεμινάρια από γνωστούς αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες. Οι εμπειρίες και οι γνωριμίες που θα κάνω εδώ είναι που μετράνε.

Αυτή η διάκριση σου σημαίνει και διάκριση για την Μπιενάλε Λάρνακας με κάποιο τρόπο;  (Αν σκεφτεί κανείς πως η παράσταση σας παρουσιάστηκε στην πρώτη Μπιενάλε Λάρνακας…)
Εννοείται! Εάν δεν ήταν η Μπιενάλε Λάρνακας ίσως να μην έβρισκα το κίνητρο να πραγματοποιήσουμε αυτήν την παράσταση. Το κοινό της Κύπρου που ακολουθεί τα καλλιτεχνικά είναι πολύ μικρό.  Η Λάρνακα συγκεκριμένα είναι στο περιθώριο σε σχέση με τις άλλες πόλεις. Χάρη στην Μπιενάλε είχαμε ένα αξιοπρεπές και πολυεθνής κοινό το οποίο πραγματικά εκτίμησε και χειροκρότησε αυτό που παρουσιάσαμε.

Για να γιορτάσετε αυτή τη διάκριση η ομάδα του Once in A Blue Moon θα ανεβάσετε την παράσταση διαδικτυακά στις 11 Αυγούστου για να την δει ο κόσμος, μίλησε μας γι αυτό.  (Θα είναι δωρεάν; Πως μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει).
Ναι, στις 11 Αυγούστου θα παρουσιαστεί η παράσταση, διαδικτυακά παγκοσμίως, μέσω της ιστοσελίδας Youtube σε αυτό τον σύνδεσμο Kenophobia – Contemporary Dance Performance
Είναι δωρεάν, ώρα έναρξης 21:30 για όσους θα το παρακολουθήσουν από την Κύπρο. Η μετάδοση θα είναι ζωντανή, αυτό σημαίνει ότι όσα άτομα συνδεθούν εκείνη την ώρα θα μπορούν ζωντανά να αφήνουν και τα σχόλια τους. Το ωραίο με την ζωντανή μετάδοση είναι πως οι θεατές θα νιώσουν κατά κάποιο τρόπο πως δεν είναι μόνοι. Η παράσταση θα παραμείνει διαδικτυακά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, περίπου 48 ώρες, για όσους δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν ζωντανά. Στην ιστοσελίδα μας onceinabluemoon.eu, εκτός από τον σύνδεσμο και πληροφορίες σχετικά με την παράσταση, ο κόσμος θα βρει και ένα εγχειρίδιο με συμβουλές για καλύτερη θέαση.

Σήμερα Σταύρη τι ονειρεύεσαι για την καλλιτεχνική σου πορεία;
Ονειρεύομαι και στοχεύω να δημιουργώ με ανθρώπους που έχουν όρεξη και πάθος για αυτό που κάνουν. Να δημιουργώ χωρίς οικονομικό άγχος. Να καταφέρω κάποτε να υλοποιήσω ένα πρότζεκτ που για πολλά χρόνια τώρα έχω στο μυαλό μου στην Κύπρο. Γιατί πραγματικά  χαίρομαι να δημιουργώ εμπειρίες για το κοινό της Κύπρου. Φυσικά αν δεν τα καταφέρω, γιατί πολλοί είναι αυτοί εδώ που ζούν ακόμη με κλειστά μάτια, θα το κυνηγήσω για αλλού!

Το μήνυμα σου στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου;
Να μην παγιδεύονται σε κουτάκια και ότι δεν λύνεται, κόβεται…

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!