Η Αγγέλα Καϊμακλιώτη μιλά στο SkalaTimes για τις λογοτεχνικές βραδιές στην αποβάθρα, στη Λάρνακα

Αγγέλα Καϊμακλιώτη: «O πολιτισμός είναι βασική δομή κάθε ανθρώπινης προόδου αλλά και ευημερίας»

Η Αγγέλα Καϊμακλιώτη μιλά στο SkalaTimes για τις δύο λογοτεχνικές βραδιές που θα πραγματοποιηθούν στη πόλη μας, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην είσοδο της αποβάθρας, στη μαρίνα της Λάρνακας, στις 12 και στις 26 του Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή. Λογοτεχνικές βραδιές δίπλα στη θάλασσα, με πιάνο και 32 συμμετοχές, λογοτεχνικές βραδιές που κανένας δεν πρέπει να χάσει.

SkalaTimes

Πώς γεννήθηκε η ιδέα των «λογοτεχνικών βραδιών στην αποβάθρα» που θα απολαύσουμε στις 12 και στις 26 του μήνα;
Η διοργάνωση ποιητικών βραδιών στην αποβάθρα της μαρίνας Λάρνακας, ήταν μια ιδέα που προέκυψε το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού. Είχαμε συνεργαστεί τότε με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας και το αποτέλεσμα ήταν αξιόλογο, καθώς οι ποιητές και οι ποιήτριες ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση μας κι έτσι προσφέραμε στους φίλους της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού στην πόλη μας, δύο ποιοτικές, ποιητικές εκδηλώσεις. Ήταν μια προσπάθεια να βάλουμε τη ζωή μας ξανά στην κανονικότητα και σκεφθήκαμε ότι η ποίηση με την λογοτεχνική της αξία, αλλά και την ιαματική της λειτουργία, θα βοηθούσε σε αυτή την προσπάθεια.  Αυτό θα κάνουμε και φέτος. Με τη διαφορά ότι φέτος έχουμε προσθέσει και την πεζογραφία στο πρόγραμμα, καθώς και αγγλόφωνους  λογοτέχνες.

Να πούμε δυο λόγια για τις δύο αυτές βραδιές;
Ναι, οι δύο λογοτεχνικές βραδιές θα πραγματοποιηθούν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην είσοδο της αποβάθρας, στη μαρίνα της Λάρνακας, εκεί στην αρχή της παραλιακής λεωφόρου των Φοινικούδων, στις 12 και στις 26 του Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή. Οι αναγνώσεις αρχίζουν στις 19:30 και υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν γύρω στις 21:30.

Τι να περιμένουμε να δούμε στις 12 και στις 26 του μήνα στις λογοτεχνικές βραδιές;
Στις εκδηλώσεις μας λαμβάνουν μέρος 32 λογοτέχνες, ελληνόφωνοι και αγγλόφωνοι. Είναι ποιητές, ποιήτριες και πεζογράφοι. Κάποιοι πολύ γνωστοί και καταξιωμένοι και άλλοι στα πρώτα τους βήματα. Προέρχονται από διαφορετικά λογοτεχνικά περιβάλλοντα, έτσι θα ακούσουμε και θα απολαύσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα, ποικιλόμορφη λογοτεχνική έκφραση.  Θα παρουσιαστούν 16 λογοτέχνες την πρώτη βραδιά και 16 λογοτέχνες τη δεύτερη βραδιά. Την παρουσίαση του προγράμματος, την οργάνωση και τον συντονισμό των εκδηλώσεων, αναλάβαμε από κοινού, η υποφαινόμενη και η ποιήτρια Αθηνά Τέμβριου. Στο πιάνο θα είναι η Σοφία Πούρτζιη.

Κυρία Καϊμακλιώτη, 32 συμμετοχές είναι πολλές, να υποθέσουμε ότι υπήρχε έντονο ενδιαφέρουν από το κοινό;
Είχαμε απευθυνθεί με ανοικτή πρόσκληση που δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εφημερίδες προς όλους τους ποιητές και πεζογράφους, χωρίς κανένα αποκλεισμό. Η ανταπόκριση ήταν εκπληκτική και αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Στόχος μας ήταν να έχουν όλοι και όλες την ευκαιρία και τη χαρά της συμμετοχής. Υπήρξαν ποιητές και πεζογράφοι που το έμαθαν αργότερα (όταν έληξε ο χρόνος υποβολής συμμετοχής) και δεν πρόλαβαν να συμπεριληφθούν στις φετινές Αυγουστιάτικες λογοτεχνικές βραδιές. Όμως θα γίνουν κι άλλες διοργανώσεις στο μέλλον.

Για εσάς προσωπικά τι σημαίνει αυτή η διοργάνωση; 
Αυτή η διοργάνωση όπως και όλες οι άλλες πολιτιστικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις και δράσεις που γίνονται στην πόλη μας εδώ και χρόνια, με χαροποιούν ιδιαίτερα, καθώς ο πολιτισμός είναι βασική δομή κάθε ανθρώπινης προόδου αλλά και ευημερίας. Προσπαθώ να συμμετέχω, να εργάζομαι και να δημιουργώ, είτε ως άτομο είτε ως Πρόεδρος της ΦΙ.ΛΟ.ΠΟΛ, πάντα με γνώμονα την ανάδειξη του πολιτισμού, των τεχνών αλλά ιδιαίτερα της λογοτεχνίας. Έχω πολύ άξιους συνεργάτες και μαζί συνεχίζουμε το όραμα για τη συνέχιση της πολιτιστικής δημιουργίας. Ο καθένας βάζει το λιθαράκι του.

Διοργανωτές είναι ο Δήμος Λάρνακας και η Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας ΦΙ.ΛΟ.ΠΟΛ. Πείτε μας δύο λόγια για την πολιτιστική κίνηση της Λάρνακας ΦΙ.ΛΟ.ΠΟΛ.
Ο Δήμος Λάρνακας και ειδικότερα οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου, είναι ο βασικός συνεργάτης μας από τότε που αρχίσαμε ως Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας «Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού», να διοργανώνουμε λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Η πρώτη ποιητική βραδιά που διοργανώσαμε με συμμετοχές πέραν των είκοσι ποιητών και ποιητριών από όλη την Κύπρο, πραγματοποιήθηκε το 2015, στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας και είχε εξαιρετική επιτυχία. Η Πολιτιστική Κίνηση Λάρνακας «Φίλοι της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού», συστάθηκε ως σωματείο το 2015. Έμβλημά μας είναι ο Ζήνων ο Κιτιεύς. Κάποιοι λογοτέχνες που πρωτοστάτησαν τότε στην δημιουργία αλλά και στην δράση της Κίνησης μας, είναι ο Λούης Περεντός, ο Κώστας Κατσώνης, ο Ανδρέας Τιμοθέου και άλλοι. Η ΦΙ.ΛΟ.ΠΟΛ συνεχίζει τη δράση της και αναπτύσσει συνεργασίες με όλα τα λογοτεχνικά σωματεία της Λάρνακας αλλά και με πολιτιστικούς φορείς άλλων πόλεων με σκοπό την προώθηση της λογοτεχνικής παραγωγής και την ανάδειξη του έργου νέων λογοτεχνών.

Και τέλος, το μήνυμα σας στους αναγνώστες μας, κάτι για τις αυγουστιάτικες λογοτεχνικές βραδιές στην αποβάθρα;
Η λογοτεχνία είναι ο μαγικός καθρέφτης. Μέσα της κρύβονται όλες οι τέχνες: Το θέατρο, η ζωγραφική, ο χορός, η μουσική. Σας περιμένουμε για να απολαύσουμε μαζί δυο βραδιές λογοτεχνίας, κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι, πλάι στο κύμα. Θα περάσουμε όμορφα. Η λογοτεχνία ενώνει τους ανθρώπους. Σημειώστε τις ημερομηνίες: 12 και 26 Αυγούστου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!