Έφτασε η ώρα αξιοποίησης του κτηρίου του REX και επιβάλλεται μια αναβάθμιση στην περιοχή

SkalaTimes

Σύμφωνα με το dialogo.com.cy και το ρεπορτάζ του συναδέλφου Τάσου Περδίου, υπάρχουν τρια πιθανά σενάρια αξιοποίησης του ιστορικού κτηρίου του πρώην σινεμά ΡΕΞ.
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο καλούνται να μελετήσουν τα πιθανά σενάρια και να αποφασίσουν ποια είναι η καλύτερη εξέλιξη για το κτήριο, που εδώ και χρόνια παραμένει αναξιοποίητο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο dialogo:
«Ένα βήμα πιο κοντά στον με­γαλεπήβολο στόχο της πλήρους ανάπλασης της πλατείας Βασι­λέως Παύλου βρίσκεται ο Δήμος Λάρνακας μετά την εξασφάλιση κατοχής του πρώην σινεμά Rex. Ο θρυλικός κινηματογράφος που βρίσκεται στην πλατεία παρά τις Φοινικούδες, στεγάζεται σε τουρ­κοκυπριακό ακίνητο αλλά πα­ραχωρείται στο Δήμο Λάρνακας από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπρι­ακών Περιουσιών κατόπιν έγκρι­σης του σχετικού αιτήματος της δημοτικής Αρχής.
Η μίσθωση του Rex ανοίγει το δρόμο για αξιοποίηση του χώρου από τον δήμο που εξετάζει διά­φορα σενάρια. Στόχος όμως εί­ναι η οποιαδήποτε απόφαση να συνάδει με τον ευρύτερο στόχο της ριζικής ανάπλασης της πλα­τείας Βασιλέως Παύλου.
Ως εκ τούτου, προκειμένου να γίνει εφικτός αυτός ο στόχος, πα­ραμένει ακόμα αξεπέραστο το τε­λευταίο και μεγαλύτερο εμπόδιο: Η μετακόμιση του Ταχυδρομείου.
Όπως επιβεβαίωσε στη «Χ» ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, ο Υπουρ­γός Εσωτερικών ενημέρωσε γρα­πτώς τον Δήμο Λάρνακας ότι εγκρί­νεται η παραχώρηση του πρώην σινεμά Rex με μίσθωση.
Η απόφαση αυτή επιλύει το βα­σικότερο πρόβλημα που ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο περνά στο στάδιο της οριστικοποίησης του σχεδίου αξιοποίησης του κτιρίου.
Στο τραπέζι της δημοτικής Αρ­χής βρίσκονται τρία βασικά σενάρια.
Το πρώτο αφορά στη στέγαση πολιτιστικού οργανισμού με αυτό­νομη διοίκηση και η αξιοποίηση του χώρου από πολιτιστικά σύνολα για παραστάσεις.
Η δεύτερη εισήγηση είναι να μετατραπεί το Rex σε γκαλερί, κάτι που έπεσε στο τραπέζι μετά την πρόταση ιδιώτη συλλέκτη να παρα­χωρήσει στο Δήμο Λάρνακας συλ­λογή με πίνακες, γκραβούρες και γλυπτά.
Η τρίτη πρόταση αφορά στη στέ­γαση πανεπιστημιακών σχολών σε συνεργασία με το Κυπριακό Ινστι­τούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας, το οποίο, ως γνωστό, εδρεύει στη Λάρ­νακα».

Το REΧ βρίσκεται κοντά στην τουριστική περιοχή των Φοινικούδων και λίγο πιο κάτω είναι το 1900 Art Cafe το οποίο μεταμόρφωσε τη περιοχή με τα τραπεζάκια έξω (όπως αρμόζει σε τουριστική πόλη).
Ας γίνει το REX ένας πολιτιστικός χώρος (ταιριάζει και με το κτήριο) και ας γίνει ένα πλακόστρωτο στην περιοχή REX που θα φτάνει μέχρι την Στασίνου (περιοχή 1900 Art cafe).
Δυστυχώς, τα τελευταία 2-3 χρόνια, γύρω από τη Στασίνου οι γειτονιές θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες και ας βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.
Μια αναβάθμιση επιβάλλεται!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!