O γνωστός Έλληνας ηθοποιός Τάσος Γιαννόπουλος μιλά στο SkalaTimes

Τάσος Γιαννόπουλος: “O Νίκος Καζαντζάκης είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”

Πιστό στις αξίες του, πατριώτη, ελεύθερο πνεύμα με αντικρουόμενα συναισθήματα, έτσι περιγράφει ο Τάσος Γιαννόπουλος τον Καπετάν Μιχάλη, που υποδύεται στην ομώνυμη παράσταση, που διασκεύασαν ο Μανώλης Ιωνάς και η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη.
Ο γνωστός Έλληνας ηθοποιός, μέσα από τη συνέντευξη του στο SkalaTimes, μας συστήνει τον Καπετάν Μιχάλη, αλλά και τον εαυτό του.   
Μέσα από την ενδιαφέρουσα κουβέντα μας, o ταλαντούχος ηθοποιός, στέλνει και το μήνυμα του στους αναγνώστες του SkalaTimes: “Στον Καπετάν  Μιχάλη  οι ήρωες περνάνε από 40 κύματα. Αντίξοες συνθήκες στερήσεις και κακουχίες. Με πίστη, ελπίδα και ομόνοια, αντιμετωπίζουν τη ζωή. Δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας, τα ιδανικά μας, την αγάπη για το συνάνθρωπο, ό,τι και να συμβεί!  Όσες δυσκολίες και να έλθουν σήμερα, μια μέρα θα είναι και αυτές παρελθόν”.

Της Στέλλας Παπά

Κύριε Γιαννόπουλε αυτός ο μήνας σας βρήκε να “συναντάτε” στο θεατρικό σανίδι
έναν από τους πιο σπουδαίους ήρωες του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη τον  “Καπετάν
Μιχάλης”. Θα μας πείτε δυο λόγια για την παράσταση; 

Είναι ένα έργο που μιλά για την ελευθερία, την αγάπη στην πατρίδα και τις ανθρώπινες αξίες! Η διασκευή του Μανώλη Ιωνά και της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη έχει φωτίσει και πλαισιώσει με μεγάλη συνέπεια  αυτά τα τόσο σημαντικά νοήματα.

Έχετε νιώσει πως τώρα που υποδύεστε τον Καπετάν Μιχάλη τον γνωρίσατε καλύτερα; Τι σας έχει εντυπωσιάσει περισσότερο από αυτή την τόσο γνωστή λογοτεχνική προσωπικότητα; 
Αρκετά χρόνια πριν διαβάζοντας τον καπετάν Μιχάλη με είχε συνεπάρει το ελεύθερο πνεύμα του ήρωα αυτού, καθώς και η καθαρή και πηγαία δύναμη της ψυχής του. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, τώρα, συνειδητοποιώ πως όσο θεριό είναι ο ήρωας αυτός, άλλο τόσο θεριεύει και το συναίσθημα του.

Πώς θα τον χαρακτηρίζατε με λίγα λόγια; 
Πιστό στις αξίες του ,πατριώτη, ελεύθερο πνεύμα με αντικρουόμενα  συναισθήματα.

Ποια η σχέση σας με τα  γραπτά του Καζαντζάκης;  Διαβάζετε Καζαντζάκη; Γενικότερα διαβάζετε; 
Θαυμάζω τον Καζαντζάκη. Θεατρικά Έργα του γνώρισα καλύτερα όσο ήμουν στη δραματική σχολή και ήλθα σε επαφή με τα κείμενα του! O Νίκος Καζαντζάκης είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Χάρηκα που ήλθε μια αφορμή να τον συναντήσω ξανά.
Τα καλοκαίρια που οι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί χαίρομαι να διαβάζω ένα καλό βιβλίο.

Αγαπημένη σας φράση απ’τον Καπετάν Μιχάλη;
Εγώ ο Καπετάν Μιχάλης ένας μικρός σκαντζόχοιρος της Κρήτης, «όχι δεν σας έχω ανάγκη”

Στην παράσταση ποια σκηνή ανυπομονείτε να φτάσει κάθε βράδυ;
Είναι η σκηνή που ο Καπετάν Μιχάλης συνειδητοποιεί πως έγινε έρμαιο της αγάπης του για την ξένη γυναίκα! Η μόνη στιγμή που παρασύρθηκε απ’ την ανθρώπινη φύση και τα πάθη του.

Ποιος άλλος ρόλος απ’το βιβλίο είναι ο αγαπημένος σας;
Ο αντίποδας  του Καπετάν  Μιχάλη. Ο Νουριμπεης. Είναι τόσο διαφορετικοί και τόσο κοντά ο ένας στον άλλο.

”θα θέλατε να είχατε παίξει την ταινία “Καπεταν Μιχάλης;
Θα ήθελα πολύ να έχω κάνει περισσότερο  κινηματογράφο! Η τέχνη του με γοητεύει αφάνταστα!!

Το καλοκαίρι θα κάνετε περιοδεία; Θα σας δούμε και στο νησί μας;
Έχει προγραμματιστεί ένας περιορισμένος αριθμός παραστάσεων! Στο νησί  σας θα θέλαμε πολύ να βρεθούμε κάποια στιγμή με τον Καπετάν Μιχάλη. Η ιστορία αυτή κατά κάποιο τρόπο συνδέει την ιστορία των δύο νησιών! Έχουν πολλούς κοινούς παρονομαστές. 

Ποια η σχέση σας με την τηλεόραση και πως βλέπετε τις τηλεοπτικές σειρές σήμερα;
Η τηλεόραση είναι ο χώρος  εργασίας μου, μαζί με το θέατρο! Και τους δύο χώρους τους αγαπώ πολύ! Είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος! Μέσα από αυτούς εξελίσσομαι και εγώ σαν επαγγελματίας. Σήμερα, μετά από μια μεγάλη περίοδο κρίσης, είναι ευτύχημα να βλέπουμε την ελληνική τηλεόραση να ανθίζει ξανά και να γίνονται πολλές αξιόλογες δουλειές. 

Ποια θεωρείτε ως την πιο όμορφη σας τηλεοπτική δουλειά;
Πάντα στηρίζω και αγαπώ τις δουλειές που μου προσφέρονται και που επιλέγω. Μπορώ να ξεχωρίσω πολλές συνεργασίες και πολλούς αγαπημένους συνεργάτες. Λίγο περισσότερο αγαπώ το “Ευτυχισμένοι Μαζί” και την “Κλινική  Περίπτωση”. Ήταν πραγματικά δύο δουλειές που πάντα θα με κάνουν να χαμογελώ και να νιώθω ευγνώμων. 

Πως αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες της ζωής;
Είναι δύσκολα όλα αυτά που βιώνουμε  τα τελευταία  χρόνια. Προσπαθώ να ισορροπώ να κοιτάω μπροστά  να παίρνω δύναμη από το περιβάλλον μου και να το στηρίζω ταυτόχρονα. 

Ποιος στίχος (από ποίημα ή τραγούδι) είναι ο δικός σας φάρος ζωής;
Ο ύμνος στην ελευθερία! Ελευθερία της ζωής της ψυχής της έκφρασης! Πανανθρώπινο ζωτικής  σημασίας  αγαθό! Ισάξιο του αέρα που αναπνέουμε!

Ποιο το μήνυμα σας στους αναγνώστες του SkalaTimes εδώ στην Κύπρο;
Στον Καπετάν  Μιχάλη  οι ήρωες περνάνε από 40 κύματα. Αντίξοες συνθήκες στερήσεις και κακουχίες. Με πίστη, ελπίδα και ομόνοια, αντιμετωπίζουν τη ζωή. Δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας, τα ιδανικά μας, την αγάπη για το συνάνθρωπο, ό,τι και να συμβεί!  Όσες δυσκολίες και να έλθουν σήμερα, μια μέρα θα είναι και αυτές παρελθόν

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Ταυτότητα παράστασης
Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
Διασκευή: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Μανώλης Ιωνάς
Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Νίκος Κασαπάκης
Χορογραφία: Ρούλα Κουτρουμπέλη
Σύνθεση μουσικής: Νένα Βενετσάνου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
Κατασκευή κουστουμιών: Δάφνη Τσακώτα
Video/Trailer: Angelis Films Ltd, Γιώργος Κατσούλης
Creative Agency: GRID FOX
Φωτογραφία: Γιώργος Κατσούλης
Παραγωγή: Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
Παίζουν (αλφαβητικά): Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Κανέλλος, Περικλής Λιανός, Κωσταντίνος Μουταφτσής, Ειρήνη Παπαδημάτου, Ορέστης Τρίκας, Ελένη Φίλιππα
Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ
Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα (μετρό στάση: Κεραμικός)

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!