«Ενδυνάμωση της σχέσης των νέων με τα αθλήματα και δραστηριότητες βουνού: πορίσματα τεσσάρων συμμετοχικών διαλόγων»

Δελτίο Τύπου: Παρουσίαση του Εγγράφου Πολιτικής «Ενδυνάμωση της σχέσης των νέων με τα αθλήματα και δραστηριότητες βουνού: πορίσματα τεσσάρων συμμετοχικών διαλόγων»

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Adventure Mountain Park, στην Κυπερούντα, το τελικό συνέδριο του έργου “Mountains are calling for YOUth” στο οποίο παρουσιάστηκε το Έγγραφο Πολιτικής “Ενδυνάμωση της σχέσης των νέων με τα αθλήματα και δραστηριότητες βουνού: πορίσματα τεσσάρων συμμετοχικών διαλόγων” που αποτελεί το σημαντικότερο αποτέλεσμα του έργου. Το έργο “Mountains are calling for YOUth”, με στόχο την καλλιέργεια κουλτούρας ευαισθητοποίησης της νεολαίας σε ζητήματα που αφορούν τα αθλήματα και δραστηριότητες βουνού, υλοποιείται από τον ΜΚΟ Active Zone Outdoor με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Erasmus+.

Βασική επιδίωξη του έργου αποτέλεσε η άμεση αλληλεπίδραση νέων και φορέων χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων μέσω δομημένων διαλόγων προκειμένου να προταθούν από κοινού εισηγήσεις για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα που άπτονται των αθλημάτων και δραστηριοτήτων βουνού. Συνολικά, διοργανώθηκαν τέσσερις συμμετοχικοί διάλογοι στην Πάφο, Αγία Νάπα, Λάρνακα και Λευκωσία στους οποίους νέοι από ολόκληρη την Κύπρο σε συνεργασία με φορείς χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων κλήθηκαν να προτείνουν μέτρα, πρακτικές και λύσεις για να ενισχυθεί η σχέση των νέων με τα αθλήματα και δραστηριότητες βουνού. Οι ακόλουθες τέσσερις θεματικές ενότητες αποτέλεσαν τη βάση του έργου “Mountains are calling for YOUth”:

(α) Προσβασιμότητα στα αθλήματα και δραστηριότητες βουνού

(β) Ενασχόληση των γυναικών και κοριτσιών στα αθλήματα και δραστηριότητες βουνού

(γ) Ασφάλεια κατά την ενασχόληση με αθλήματα και δραστηριότητες βουνού

(δ) Πρότυπα (Role Models) και Ηγεσία στα αθλήματα και δραστηριότητες βουνού

Στους διαλόγους συμμετείχαν συνολικά 40 υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, και επαγγελματίες στον τομέα του αθλητισμού, ασφάλειας και ορεινής διάσωσης, εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού, προπονητές αθλημάτων βουνού, εκπρόσωποι ΔΣ ΜΚΟ, αθλητές και αθλήτριες, καθώς επίσης και 160 νέοι από όλες τις επαρχίες της Κύπρου ανεξαρτήτου κοινωνικοοικονομικού υποβάθρου μεταξύ των οποίων και νέοι με λιγότερες ευκαιρίες (π.χ. άνεργοι, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών).

Το Έγγραφο Πολιτικής το οποίο παρουσιάστηκε και αναλύθηκε στο συνέδριο περιλαμβάνει 20 εισηγήσεις, όπως αυτές προτάθηκαν και ψηφίστηκαν από τους συμμετέχοντες των τεσσάρων διαλόγων. Μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση αθλητικών δραστηριοτήτων από εταιρείες στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης θα μπορούσε να διευκολύνει την προσβασιμότητα των νέων στα αθλήματα και δραστηριότητες βουνού ενώ η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων γνωριμίας με τα αθλήματα βουνού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τη συμμετοχή τόσο αγοριών όσο και κοριτσιών αντιμετωπίστηκε από τους συμμετέχοντες ως μία καλή πρακτική για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα συγκεκριμένα αθλήματα και δραστηριότητες. Η κατάρτιση και αναγνώριση επαγγελματιών σε αθλήματα και δραστηριότητες βουνού (συνοδός πεζοπορίας, εκπαιδευτής αναρρίχησης) και η δημιουργία συμπλέγματος ορεινών καταφυγίων για υποστήριξη ορεινών δραστηριοτήτων για σκοπούς ορεινής διάσωσης συγκαταλέγονται στις εισηγήσεις για μία ασφαλέστερη ενασχόληση με τα αθλήματα και δραστηριότητες βουνού. Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος των Role Models στην προώθηση των αθλημάτων και δραστηριοτήτων βουνού στους νέους η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της συμπερίληψης ευάλωτων ομάδων και μειονοτήτων στις δράσεις που υλοποιούν όπως επίσης και μέσω της υπεύθυνης και ενεργής προώθησης των αθλημάτων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το Έγγραφο Πολιτικής αναμένεται να αξιοποιηθεί ως χάρτης εισηγήσεων στη χάραξη πολιτικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και απευθύνεται μεταξύ άλλων σε αρμόδια κυβερνητικά τμήματα ( Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, Υφυπουργείο Τουρισμού, Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Επίτροπο Περιβάλλοντος,  Τμήμα Δασών) Διοικητικά Συμβούλια ΜΚΟ, Οργανισμούς Νεολαίας, συλλόγους αθλημάτων βουνού, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, δημοτικές αρχές, προπονητές, επαγγελματίες στον χώρο του αθλητισμού, γονείς, στους ίδιους τους νέους.

Την αξιόλογη τους παρουσία στο συνέδριο, με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες του έργου, έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού (ΚΟΜΟΑΑΠ), Παύλος Γεωργιάδης, οι Τεχνικοί Σύμβουλοι Αναρρίχησης, Ορειβασίας και Ορεινής Διάσωσης, Ανδρέας Ανδρέου, Γιώργος Ανδρέου και Θανάσης Καϊσιάρης αντίστοιχα και ο Χρήστος Παπανικολάου και η Έλενα Γεωργαλλίδου, Εκπρόσωποι Εθελοντικού Τμήματος Έκτακτων Αναγκών ΕΤΕΑ,. Το συνέδριο έδωσε παράλληλα την ευκαιρία σε δύο αθλητές των Ειδικών Ολυμπιακών Αγώνων Μαρίνο Κυριάκου και Βαλάντη  Ανδρέου οι οποίοι φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο ΑΜΕΑ Άγιος Λάζαρος να μοιραστούν μαζί με τον γυμναστή τους, Κωνσταντίνο Κυρίσαββα, τις εμπειρίες τους από τις διακρίσεις τους στους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Χορηγός του έργου είναι η εταιρεία Mountain Sports & Rescue CY ενώ υποστηρικτής η Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού (ΚΟΜΟΑΑΠ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (UIAA).

Πλήρης πρόσβαση στο Έγγραφο Πολιτικής “Ενδυνάμωση της σχέσης των νέων με τα αθλήματα και δραστηριότητες βουνού: πορίσματα τεσσάρων συμμετοχικών διαλόγων” δίνεται μέσω του ακόλουθου συνδέσμου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!