Ο Σταύρος Σβήγκος ετοιμάζεται για την “Μήδεια του Μπόστ” στην Επίδαυρο και μιλά στο SkalaTimes

Ο Έλληνας ηθοποιός της TV, του Θεάτρου και του κινηματογράφου, Σταύρος Σβήγκος, έγινε γνωστός μέσα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του στις σειρές ”Άγρια παιδιά” και ”Κάτω Παρτάλι” και στη συνέχεια κατάφερε να ξεχωρίσει με το ταλέντο και τις επιλεγμένες δουλειές του.
Είναι ένας κυνηγός ευτυχίας που γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες του επαγγέλματος του, που αγαπά την ηρεμία και προσπαθεί να μην αφήνει τους συμβιβασμούς να εισχωρούν στην προσωπική του ζωή.
Φέτος το καλοκαίρι, θα μας ταξιδέψει με τον ρόλο του Ιάσωνα, στην παράσταση “Μήδεια του Μπόστ”, μια παράσταση του Εθνικού θέατρου Ελλάδος, που θα κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο.
Με αφορμή την συμμετοχή του σ’αυτή την παράσταση το SkalaTimes άδραξε την ευκαιρία για μια συνέντευξη μαζί του, εφ΄όλης της ύλης.

Της Στέλλας Παπά

Κύριε Σταύρο Σβήγκο, αυτή την περίοδο σας πετυχαίνουμε στις πρόβες για μια νέα παράσταση που θ’ανέβει το καλοκαίρι. Θα μας αποκαλύψετε λοιπόν την παράσταση για την οποία ετοιμάζεστε;
Ναι, πρόκειται για την “Μήδεια του Μπόστ”, μια παράσταση του Εθνικού θεάτρου, για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στις οκτώ και εννέα Ιουλίου και θα συνεχίσει με περιοδίες σ’όλη την Ελλάδα.

Εσείς ποιο ρόλο έχετε στην παράσταση;
Θα υποδύομαι τον Ιάσωνα.

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με το Εθνικό Θέατρο;   
Όχι, έχω συνεργαστεί και στο παρελθόν.

Στη Επίδαυρο έχετε πάει ξανά με κάποια παράσταση;
Ναι έχω πάει αρκετές φορές στην Επίδαυρο, απλά είναι η πρώτη φορά που θα πάω με παράσταση στην οποία θα έχω έναν από τους βασικούς ρόλους.

Είναι αλήθεια διαφορετικό το συναίσθημα του να παίζετε στην Επίδαυρο;
Είναι μοναδικό το να είσαι εκεί.
Καταρχάς, ο χώρος εκεί έχει μια αλλιώτικη αύρα και είναι περικυκλωμένος με αρχαία.
Στα αρχαία χρόνια ήταν το θέατρο για τους ψυχικά αρρώστους.
Είναι ένα αμφιθέατρο με σπουδαίο ήχο, που τα βράδια όταν ανάβουν τα φώτα γίνεται μαγικό. Αλλά ακόμα πιο μαγικό γίνεται όταν γεμίζει με κόσμο και αποκτά μια αλλιώτικη αύρα. Προσωπικά  έτυχε να παίξω σε παράσταση, στην οποία υπήρχαν 11.000 θεατές  και ήταν αληθινά απερίγραπτο αυτό που ένιωσα.

Είναι περίεργο το να παίζετε σε παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου του οποίου έχετε τελειώσει την θεατρική σχολή;
Δεν είναι περίεργο, απλά σε μια περίοδο στην οποία βιώνουμε έντονα τον καπιταλισμό και που  ο κόσμος είναι οικονομικά ανασφαλής, το να συμμετέχεις σε παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου σε κάνει να νιώθεις πιο ασφαλής.
Στο Εθνικό ξέρεις πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει, πως ο  καθένας θα έχει το πόστο του,  τα καθήκοντα του και όλα  θα λειτουργούν πιο αρμονικά, σ’ αντίθεση με το ελεύθερο θέατρο στο οποίο δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί.

Νιώθετε ότι λόγω της ανασφάλειας της δουλειάς σας κάνατε συμβιβασμούς;
Ναι πολλές φορές έχω κάνει συμβιβασμούς και  κάνω ακόμη.

Αυτό νιώθετε ότι μπορεί να σας αλλάξει ως άνθρωπο;
Όχι , κάνω 15 χρόνια αυτή τη δουλειά και έχω μάθει να μην έχω κάτι σταθερό. Τόσον καιρό σ’αυτό το επάγγελμα έμαθα πως στη δουλειά μας θα υπάρξουν φορές που μπορεί να βγάλεις πολλά χρήματα και να μην έχεις καθόλου ρεπό, αλλά μπορεί να υπάρξουν και φορές που δεν θα έχεις καθόλου εισοδήματα.
Έμάθα λοιπόν να ξεχωρίζω τη δουλειά από τη προσωπική μου ζωή και πάντα προσπαθώ να μην επηρεάζει το ένα τ’άλλο…

Στη ζωή σας κάνετε συμβιβασμούς;
 Αναλόγως, ίσως και να κάνω, ειδικά άμα έχω να διαχειριστώ και ένα τετράχρονο παιδί. Γενικά όμως, προσπαθώ να είμαι ακέραιος και να “κυνηγάω” την ευτυχία.

Είναι αλήθεια ότι ένα παιδί αλλάζει τις προτεραιότητες του ανθρώπου;
Ναι ξεκάθαρα, αν δεν τις αλλάξεις σημαίνει έχεις πρόβλημα ως γονιός και δεν δίνεις όλο το είναι σου στο παιδάκι σου. Κάθε άνθρωπος πρέπει να διατηρεί τα δικά του standars,αλλά να μην ξεχνά πως ως γονιός έχει να δημιουργήσει  έναν άνθρωπο που δεν θα είναι προβληματικός, δεν θα προβληματίζει την κοινωνία, αλλά θα την κάνει καλύτερη. Ως γονιός οφείλεις να  δώσεις στο παιδί σου ότι καλύτερο μπορείς.

Κάποιος θα έλεγε πως η δουλειά σας είναι εποχική μιας και κάθε νέα δουλειά σας (παράσταση, σειρά κλπ) διαρκεί λίγους μήνες. Αυτό είναι κάτι που σας εμποδίζει το να δένεστε με άτομα;
Δεν σ’ εμποδίζει απλά σε κάθε δουλεία θα υπάρχουν τα άτομα με τα οποία θα δεθείς και θα παραμείνεις δεμένος, αλλά θα υπάρξουν και άτομα με τα οποία θα δεθείς μόνο το εξάμηνο που θα συνεργάζεσαι μαζί τους, γιατί παρόλο που τους αγαπάς δεν είστε στις ίδιες συχνότητες.

Ποια η μαγεία του θεάτρου για σας;
Ότι  μπορείς για όσο διαρκεί η παράσταση  και ερμηνεύεις απάνω στη σκηνή να μπαίνεις σε μια άλλη διάσταση και να  βάζεις σπόρους σκέψεων στην κοινωνία, γεννώντας έτσι την ελπίδα ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία.

Υπήρχε ρόλος που να ζηλέψατε;
Κάθε μέρα, όταν βλέπω κάτι ωραίο ζηλεύω.

Ζηλέψατε ποτέ το χαρακτήρα κάποιου ρόλου που υποδυθήκατε;
Όχι, γιατί αν γίνει αυτό στο τέλος θα χάσεις και το δικό σου χαρακτήρα. Απλά κάποτε όταν κάνω ρεαλιστικό θέατρο και προσπαθώ να καταλάβω το πως λειτουργεί ο χαρακτήρας που θα υποδυθώ, όταν  ψάχνω τον ψυχισμό, τον τρόπο σκέψης που μπορεί να δημιούργησε το κάθε χαρακτήρα, είναι σαν να κάνω μια μικρή ψυχανάλυση.

Πιο πάνω μας είπατε αναζητάτε την ευτυχία. Είστε αισιόδοξος;
Ναι, Αυτά που ονειρεύομαι είναι αισιόδοξα. Είμαι άνθρωπός που κυνηγά την ευτυχία, την ηρεμία του και μια αρμονική ζωή χωρίς τσακωμούς, βάσανα και ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα.

Την ηρεμία σας που την βρίσκετε;
Στην οικογένεια μου, τους γονείς μου, τον γιο  μου, αλλά και τους φίλους μου.
Ηρεμία όμως μου δίνει και το να βλέπω άτομα που έχουν τις κατάλληλες βάσεις για να γίνουν σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία.

Είστε από αυτούς που κάνουν από νωρίς σχέδια για το καλοκαίρι;
Το καλοκαίρι το λατρεύω θα μπορούσα να ζω μόνο καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς με την δουλειά που κάνω δεν μπορώ να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια για το καλοκαίρι. Βέβαια, όποτε έχω ελεύθερο χρόνο πάω στην καντίνα που διατηρώ στην Εύβοια και κάνω σερφ.

Nα κλείσουμε την συνέντευξη μας με μια συμβουλή σας στους αναγνώστες του skalatimes;
Σ’αυτές τις περίεργες και ανθρωποφαγικές εποχές που ζούμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάποτε υπήρξαμε και εμείς μετανάστες και πως εύκολα μπορούμε να γίνουμε ξανά.

———————————————-

MORE INFO
Ο Σταύρος Σβήγκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 2008 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση ως ”Πέτρος” στη νεανική σειρά του Mega Channel ”Άγρια παιδιά”. Την επόμενη χρονιά, συμμετείχε στη δεύτερη σεζόν του ”L.A.P.D.” στον ρόλο του ”Ανδρέα”. Το 2011 έπαιξε σε ένα επεισόδιο της κωμικής σειράς αστρολογίας του ANT1 ”Ο πόλεμος των άστρων”. Τις χρονιές 2014 και 2015 πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά του Mega Channel ”Κάτω Παρτάλι”, χάρη στην οποία έγινε ευρύτερα γνωστός. Τη σεζόν 2016-2017 συμπρωταγωνίστησε στη σειρά του Alpha TV ”Αστέρας Ραχούλας” με τον Αντώνη Καρυστινό, την Παναγιώτα Βλαντή, τον Δάνη Κατρανίδη και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Το 2018 είχε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην κωμική σειρά ”Κάτι Χωρισμένα Παλικάρια”. Επίσης, συμμετείχε στις σειρές ”Δέκα Μικροί Μήτσοι” και ”Πέτα τη Φριτέζα”.
Όσον αφορά το θέατρο, ο Σταύρος Σβήγκος έχει συμμετάσχει σε δέκα παραστάσεις, στο χρονικό διάστημα 2015-2019.
Τέλος, έπαιξε σε τρεις κινηματογραφικές ταινίες και πρωταγωνίστησε το 2015 στην τηλεταινία ”Κάνε το βήμα” της Lacta, που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!