Σοφία Κυριάκου, η καλλιτέχνις που ζωγραφίζει στα παπούτσια και ρούχα μας

Η Σοφία Κυριάκου, έφερε μια «νέα μόδα» για τα κυπριακά δεδομένα, η Σοφία βάζει τέχνη στη ζωή μας, στα ρούχα μας, στα παπούτσια μας, παίρνει ό,τι σε χαρακτηρίζει, ό,τι σε κάνει να χαμογελάς, ό,τι εσύ θέλεις, την δική σου ιστορία και τα κάνει τέχνη στα παπούτσια και ρούχα σου.
Οι μοναδικές χειροποίητες ζωγραφιές της Σοφίας έχουν φέρει το κάτι διαφορετικό στη Κύπρο, ένα είδος τέχνης που είναι ήδη γνωστό στο εξωτερικό.
Το Sofistike, με στούντιο και showroom κατάστημα στην Αραδίππου, μπορείς να το βρεις και διαδυκτυακά. Το SkalaTimes κουβέντιασε με τη Σοφία για να μάθουμε περισσότερα για το Sofistike και τη τέχνη του.

SkalaTimes

Σοφία, πριν πάμε στο σήμερα πες μας λίγο για το επαγγελματικό σου background…
Για δέκα χρόνια εξασκούσα το επάγγελμα της διακοσμήτριας, ήταν κάτι που αγαπούσα, λάτρευα τη δουλειά μου και ήμουν σε μια αρκετά μεγάλη εταιρεία, ήμουν στις ανακαινίσεις, ήμουν συνέχεια σε δράση.
Μετά που έχασα τη δουλειά μου, έπρεπε να βρω κάτι να ασχοληθώ. Έτσι ξεκίνησα να σχεδιάζω, επειδή αγαπώ τη ζωγραφική, αρχικά σε ξύλο (δεν μου αρέσει να σχεδιάζω σε καμβά). Από αγάπη και χόμπι ξεκίνησα.

Και πώς κατέληξες στο Sofistike, που βλέπουμε σήμερα, στο στούντιο και στο κατάστημα σου;
Για να είμαι ειλικρινής η κόρη μου ήταν η πρώτη που μου ζήτησε να της ζωγραφίσω κάτι πάνω σε παπούτσια δικά της, ήταν κάτι που είχε δει στο εξωτερικό. Όταν μπήκαμε στο διαδίκτυο να δω τι εννοούσε, ενθουσιάστηκα με το concept. Εννοείται πως σχεδίασα τα παπούτσια της κόρης μου και ξεκίνησα να ζωγραφίζω μετά και σε δικά μου παπούτσια, σακάκια, ρούχα. Αλλά, ένιωθα πως οι μπογιές που χρησιμοποιούσα δεν ήταν οι καταλληλότερες για τέτοιου είδους ζωγραφιές (σε παπούτσια, σακάκια, ρούχα) έτσι άρχισα να το ψάχνω καλύτερα και πιο βαθιά.
Βρήκα διαδικτυακά μία καταπληκτική, φοβερή καλλιτέχνη στην Αθήνα, την οποία λάτρεψα και η οποία ασχολείται ακριβώς με αυτό (ζωγραφιές σε παπούτσια, ρούχα, τσάντες), ετοίμασα βαλίτσες και πήγα στην Αθήνα και την βρήκα.

Μπράβο!
Ναι, αλλά όταν έφτασα στην πόρτα της σκέφτηκα «και τώρα τι θα της πω; Ήρθα να σε δω επειδή θέλω να κάνω το ίδιο πράγμα στην Κύπρο;» Ήμουν κάπως επιφυλακτική, αλλά όταν την είδα και της είπα γιατί είχα πάει, με αγκάλιασε και με υποδέχθηκε λες και με ήξερε χρόνια! Της έδειξα κάποια δουλειά που ήδη είχα κάνει για προσωπική μου χρήση, της είπα τις σκέψεις μου και ήταν ο άνθρωπος που με ενθάρρυνε, μου είπε να προχωρήσω, μου έδωσε δύναμη, με καθοδήγησε με τις μπογιές, τις αναλογίες, την σωστή μεθοδολογία, για μία βδομάδα ήταν η «δασκάλα» μου, η μέντορας μου, μου έδειξε τον δρόμο. Γιατί εκτός από καταπληκτική καλλιτέχνις είναι και σπουδαίος άνθρωπος. Την αγαπώ και την ευγνωμονώ γιατί όχι μόνο με τα λόγια της που με ενθάρρυνε, αλλά και πρακτικά μου έδειξε τον δρόμο πώς να δουλέψω.
Κάθισα μία βδομάδα δίπλα της να μάθω κάποια πράγματα, μετά ξαναπήγα και πάλι για λίγες μέρες. Διότι βλέπεις μια ζωγραφιά, αλλά πίσω από αυτό επιβάλλεται αρκετή δουλειά, σωστή μεθοδολογία, σωστές μπογιές, κτλ, υπάρχουν πολλά μυστικά, όπως πχ το πώς ολοκληρώνεις τη ζωγραφιά για να μην φθείρεται.

Τίποτα δεν τυπώνεται, είναι όλα στο χέρι ζωγραφισμένα…
Ακριβώς!

Και πως προχώρησες στο κατάστημα Sofistike;
Μετά την Αθήνα, ήμουν απόλυτα βέβαιη πια πως αυτό θέλω να κάνω σε επαγγελματικό επίπεδο.

΄Άρα το ότι είχες χάσει τη δουλειά σου, ως διακοσμήτρια, σε οδήγησε σε κάτι άλλο που αγαπάς περισσότερο ακόμη και από τη δουλειά που έκανες;
Ακριβώς έτσι! Αλλά πρέπει να σου πω ότι συνάντησα αρκετά εμπόδια, δεν ήταν καθόλου εύκολο. Δεν είχα στήριξη σε όλο αυτό, οι περισσότεροι γύρω μου, οι δικοί μου, είχαν αμφιβολίες αν αυτό που πήγαινα να κάνω ήταν κάτι που μπορούσε να βρει ανταπόκριση στην Κύπρο.
Αλλά, το πάλεψα, γιατί το αγαπούσα.
Εκείνη την περίοδο ένιωθα πως ήμουν δεμένη με αλυσίδες και ο μόνος τρόπος για να τις σπάσω και να νιώθω καλά ήταν να το ζωγραφίσω αυτό, το ζωγράφισα πάνω στις  μπότες μου, τις φορούσα συνέχεια και σε μια άκρη είχα ζωγραφίσει ότι σπάζουν οι αλυσίδες…. Ένιωθα φυλακισμένη.

Και όμως ξεκίνησες να κάνεις το όνειρο σου αληθινό…
Ναι, ξεκίνησα να ζωγραφίζω με πολλή προσοχή τα δείγματα, τα οποία έπρεπε να ήταν απόλυτα σωστά,  όχι μόνο εμφανισιακά. Νοίκιασα ένα χώρο για να έχω το στούντιο μου και showroom, αν και δουλεύω περισσότερο διαδικτυακά.

Πότε άνοιξες το κατάστημα σου;
Πάντα στους στόχους μου βάζω deadlines και για το κατάστημα είχα πει ότι σε πέντε μήνες θα έβαζα κλειδί στην πόρτα, ήταν δύσκολο, πιεζόμουν, αλλά ένιωθα ότι έπρεπε να πετύχω τον στόχο μου, δούλευα ως αργά, παρόλο που είμαι σύζυγος και μητέρα.
Ο στόχος μου ήταν να ανοίξω στις 14 Μαρτίου 2020. Τα κατάφερα. Ανέβασα ρολά, έβαλα κλειδί στην πόρτα, είχα πετύχει το στόχο μου, αλλά ήρθε το Lockdown την ίδια μέρα και ξανακατέβασα ρολά. Ήταν το πρώτο lockdown.

Σε αποθάρρυνε αυτό;
Η αλήθεια είναι πως τις πρώτες μέρες ήμουν στα πατώματα…. Αλλά μια φωνή μέσα μου, μου έλεγε πως κάποιος λόγος θα υπάρχει. Σκεφτόμουν πως για να φτάσω ως εδώ κάποιος λόγος υπάρχει…. Και τότε ξεκίνησαν τα μηνύματα στη σελίδα μου στο Facebook, ξεκίνησαν οι παραγγελίες μέσω διαδικτύου, εν μέσω πανδημίας και αυτό μου έδωσε δύναμη.
Το μόνο πρόβλημα ήταν πως είχαμε περιορισμό στην ώρα κυκλοφορίας, μέχρι τις 6, αλλά εγώ είχα αρκετές παραγγελίες και δεν μου έφτανε ο χρόνος. Ερχόμουν στο στούντιο και εργαζόμουν πυρετωδώς.

Τι ακριβώς προσφέρεις μέσω του Sofistike;
Ο πελάτης μπορεί να έχει custom made οποιαδήποτε ζωγραφιά επιθυμεί, πάνω σε παπούτσια, ρούχα, σακάκια, τσάντες, κάτι που τον εκφράζει και ταιριάζει με την προσωπικότητα του. Κάποιοι έρχονται για να ετοιμάσουν κάτι για ειδική περίσταση (πρόσφατα είχα κάποιον που ετοίμασε την πρόταση γάμου πάνω σε σακάκι), κάποιοι έρχονται για να δώσουν ένα «χαρακτήρα» στα ρούχα και παπούτσια τους. Έχουν επιλογή στα παπούτσια, μπορούν να προμηθευτούν converse ή άλλα πάνινα παπούτσια που δεν είναι επώνυμα. Ή μπορούν να μου φέρουν δικά τους ρούχα (σακάκια) ή να πάρουν από εδώ μπλουζάκια.

Μια ερώτηση που σίγουρα θα σκεφτούν όσοι διαβάσουν τη συνέντευξη μας, είναι κατά πόσο αντέχουν στο πλύσιμο και στον χρόνο οι ζωγραφιές αυτές….
Τα μπλουζάκια, σακάκια, ρούχα, πρέπει να πλένονται στο χέρι και να σιδερώνονται χωρίς ατμό από την μέσα πλευρά και αντέχουν και στον χρόνο και στο πλύσιμο.
Όσον αφορά στο παπούτσι, είναι τόσο συγκεκριμένη η μεθοδολογία, όσον αφορά στις μπογιές και στο finish της ζωγραφιάς, που του δίνει ανθεκτικότητα και στις λάσπες και στα νερά. Αν κάποιος θέλει να το καθαρίσει μπορεί να το κάνει με ένα βρεγμένο πανί. Δεν θα μπει στο πλυντήριο, ούτε θα το καθαρίσεις με σφουγγαράκι.

Κάποιος θα σκεφτεί πως για να είναι handmade ζωγραφιές πάνω σε παπούτσι, ρούχα, θα είναι κάτι ακριβό….
Οι τιμές κυμαίνονται με βάση τι ζωγραφιά θέλει ο πελάτης. Επειδή θέλω να γίνει γνωστή αυτή η μέθοδος, αυτή η μόδα που ήδη είναι γνωστή στο εξωτερικό, οι τιμές μου είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις τιμές που συναντά κανείς, για την ίδια δουλειά, στο εξωτερικό.
Επίσης αν διαλέξει παπούτσι converse θα είναι διαφορετική η τιμή από το να διαλέξει ένα ζευγάρι ανώνυμα πάνινα παπούτσια.

Έχεις εσύ εδώ τα παπούτσια και μπορεί να επιλέξει;
Ναι.

Τι ζητούν συνήθως οι πελάτες σου;
Μου στέλνουν φωτογραφίες το σκυλάκι τους να το ζωγραφίσω, ζητούν αποφθέγματα που τους αρέσουν, σχέδια που σημαίνουν κάτι γι αυτούς ή τους αρέσουν, επίσης δουλεύω και πολύ με παιδικά παπούτσια και ρούχα και για special occasions (βαφτίσεις, γάμους γενέθλια, κτλ).

Ποια είναι τα δικά σου επαγγελματικά όνειρα;
Θα ήθελα ο κόσμος να στραφεί στην τέχνη, να ξεφύγει από τα τυποποιημένα, να βάλει την τέχνη στη ζωή του. Μπορεί να ζωγραφίσεις τον στόχο σου, τις φοβίες σου, να τις πατήσεις με το παπούτσι σου τις φοβίες σου! Πολλές φορές μου στέλνουν μήνυμα «θέλω κι εγώ να ζωγραφίσω κάτι πάνω στο παπούτσι μου αλλά δεν ξέρω τι» και μέσα από την συζήτηση μας βρίσκουμε μαζί τι θα του ταίριαζε.

Τι άλλο να πούμε Σοφία;
Να αναφέρω ότι τελευταίως έχω ζωγραφίσει παπούτσια για τυφλούς, γιατί μπορεί μην βλέπουν αλλά έχουν τις δικές τους εικόνες στο μυαλό τους, γιατί λοιπόν να μην έχουν ένα ζωγραφισμένο παπούτσι; Δεν ζωγράφισα το σχέδιο, αλλά το έγραψα με το δικό τους τρόπο (κώδικα Μπράιγ). Γιατί η τέχνη είναι για όλους, ακόμα κι όσοι δεν την βλέπουν με τα μάτια, μπορούν να την δουν με άλλους τρόπους.

Πόσο καιρό σου παίρνει μια παραγγελία;
Χρειάζονται χρόνο οι μπογιές,οι ζωγραφιές και η μεθοδολογία. Συνήθως παίρνει μία βδομάδα η κάθε παραγγελία. Προπληρώνει ο πελάτης με την παραγγελία και έρχεται και παίρνει την παραγγελία του σε μία βδομάδα.

Καλλιτέχνες έρχονται για custom made παραγγελίες;
Ναι, η αλήθεια είναι πως έχω πελάτες και τηλεοπτικά πρόσωπα και καλλιτέχνες.

Που μπορεί να σε βρει κανείς;
Διαδικτυακά στα Social Media, facebook και Instagram και μπορούν να κάνουν τις παραγγελίες του διαδικτυακά, ή εδώ στο κατάστημα-showroom μου που είναι και το στούντιο μου, στην Αραδίππου.



Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!