Ο Νάκης Θεοχαρίδης μιλά στο SkalaTimes για το «Fitnoûss το Βιβλίο»

Το «Fitnoûss το Βιβλίο» κυκλοφόρησε εδώ και λίγο καιρό. Δεν είναι ένα βιβλίο μόνο για αθλητές, αλλά ένα εγχειρίδιο ζωής για όσους θέλουν να πετύχουν τους όποιους στόχους τους και να αλλάξουν το σκεπτικό τους.
Είναι ένα βιβλίο που γεννήθηκε μέσα από τα Fitnoûss εργαστήρια που έκανε ο συγγραφέας του βιβλίου, ο συνδημότης μας Νάκης Θεοχαρίδης.
Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή, ίσως, βιβλία σαν το «Fitnoûss το Βιβλίο» τα έχουμε ανάγκη. Γιατί; Επειδή η αυτοβελτίωση είναι ένα ταξίδι που μπορεί να το κάνουμε μόνοι μας, αλλά χρειάζεται πάντα ένας «δάσκαλος» για να μας δείξει το δρόμο, σαν τους μέντορες που συνάντησε ο Νάκης στη δική του πορεία, γνωστά ονόματα που είτε γνώρισε μέσα από τα βιβλία τους, σαν τους Jim Rohn και Napoleon Hill, ή σαν τους Marc Accetta, Johnny Wimbrey, Matt Morris, τους οποίους γνώρισε προσωπικά και με τους οποίους συνεργάστηκε.
«Το βιβλίο «Fitnoûss το Βιβλίο» είναι ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης, το οποίο πηγάζει από εκπαίδευση, έρευνα και μελέτη, καθώς επίσης και τις γνώσεις που απέκτησα από τα δικά μου βιώματα και εμπειρίες. Όλα όσα γράφω σε αυτό το βιβλίο τα έχω εφαρμόσει προσωπικά με επιτυχή αποτελέσματα. Επίσης έχω καθοδηγήσει άλλα άτομα να τα εφαρμόσουν, με εξίσου επιτυχή αποτελέσματα», γράφει ανάμεσα σε άλλα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο συγγραφέας.
Με πραγματικά ιδιαίτερη χαρά, σήμερα το SkalaTimes φιλοξενεί συνέντευξη του Νάκη Θεοχαρίδη.

Της Γιώτας Δημητρίου

Η τελευταία φορά που τα είπαμε ήταν πριν από κάποια χρόνια, από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά στη ζωή σου… Θέλω για αρχή να μου πεις για το νέο σου βιβλίο.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο 2021. Είναι ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης επικεντρωμένο στη φυσική κατάσταση.

Δεν σε προβλημάτισε το γεγονός ότι θα κυκλοφορούσε σε μια περίεργη
 -λόγω πανδημίας- εποχή;
Ούτε καν το σκέφτηκα. Αγνόησα το τι συνέβαινε γύρω μου. Το βιβλίο το ετοίμαζα από το 2015-16, κρατούσα σημειώσεις και το προετοίμαζα, μέσα στο 2017 έκανα μια μικρή παύση. Το 2018-19 ξεκίνησα πιο εντατικά να γράφω, το τελείωσα το 2020 και το έδωσα για επιμέλεια. Το 2021 ενώ ετοιμαζόταν για εκτύπωση έγραψα ακόμη 2 κεφάλαια. Και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε, χωρίς όμως να λάβω υπόψη την κρίση γύρω μας.

Και αυτό είναι το δεύτερο σου βιβλίο;
Ακριβώς. Το πρώτο ήταν μαζί με κάποιους άλλους (10) συγγραφείς και ήταν εκδόσεις που έγιναν στην Αμερική.

Και ήταν βιβλίο αυτοβελτίωσης το πρώτο όπως και το δεύτερο;
Ναι.

Ωστόσο το δεύτερο λόγω τίτλου πάει αμέσως το μυαλό στην φυσική κατάσταση, στο σώμα. Το πρώτο απ’ ότι θυμάμαι ήταν self help καθαρά. Μίλησε μου όμως γι’ αυτό το δεύτερο σου βιβλίο.
Αυτό το βιβλίο είναι η φιλοσοφία ζωής μου τα τελευταία χρόνια. Έχοντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις τόσο στο fitness όσο και στην αυτοβελτίωση, προσπαθούσα να βρω ένα τρόπο να παντρέψω τα δύο. Βλέποντας τον κόσμο να πηγαίνει στο γυμναστήριο γεμάτος ενθουσιασμό και ξαφνικά να σταματά, ή να αρχίζει μία δίαιτα και να την αφήνει στη μέση, όλα αυτά με ώθησαν να αρχίσω το 2015 κάποια εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης επικεντρωμένα στην φυσική κατάσταση. Τα είχα ονομάσει Fitnoûss. Μέσα από τα εργαστήρια και ακολουθώντας αρχές επιτυχίας δουλεύοντας για τον δικό μου στόχο γεννήθηκε το βιβλίο. Θεωρώ το Fitnoûss τη μύτη του δόρατος της προσωπικής ανάπτυξης στην φιλοσοφία μου. Το δόρυ αποτελείται από θεμελιώδεις κανόνες επιτυχίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις πτυχές της ζωής για επίτευξη στόχων. Το Fitnoûss επικεντρώνεται στην φυσική κατάσταση και δουλεύοντας για τους στόχους σου προς αυτή την κατεύθυνση συνάμα αναπτύσσεις και τον εαυτό σου.

Στο βιβλίο αναφέρεσαι και στο υποσυνείδητο και στις πεποιθήσεις, κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, ότι δηλαδή η ζωή τους μπορεί να ακολουθεί λάθος πορεία λόγω συγκεκριμένων λάθος πεποιθήσεων….
Δεν θα το έλεγα λάθος, θα το έλεγα ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό. Όπως αναφέρω και στο βιβλίο, ο προγραμματισμός είναι το πως μεγαλώσαμε, οι εμπειρίες μας, το περιβάλλον, αυτό μας διαμόρφωσε σε αυτό που είμαστε σήμερα.

Μπορεί ο παιδικός προγραμματισμός να αλλάξει στη πορεία, είτε μέσα από μια τραυματική εμπειρία ή άλλες εμπειρίες….
Αλλάζει, βέβαια. Σήμερα έχω ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό. Όταν θέσω ένα στόχο, ο προγραμματισμός μου είτε με συμφέρει, είτε όχι. Δηλαδή, αν εγώ γυμνάζομαι από μικρός, είμαι προγραμματισμένος να γυμνάζομαι, τότε είναι πολύ πιο εύκολο για μένα να πετύχω ένα στόχο που αφορά στη φυσική μου κατάσταση παρά για ένα άτομο που δεν έχει γυμναστεί ποτέ στη ζωή του (ανάλογα φυσικά και τον στόχο).
Δουλεύοντας για ένα στόχο, στην ουσία αλλάζουμε τον προγραμματισμό μας. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον προγραμματισμό του, αν το θέλει πραγματικά. Φτάνει να έχει ένα στόχο που να τον εμπνέει, να έχει κάποιο λόγο να αλλάξει. Μέσα από τη διαδικασία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιους θεμελιώδεις κανόνες που χρησιμοποίησαν άλλοι πετυχημένοι, τους αποκωδικοποιούμε και τους εφαρμόζουμε στο δικό μας παράδειγμα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας για να τον πετύχουμε.
Γνωρίζουμε όλοι, πάνω κάτω, τι χρειάζεται να κάνουμε για να πετύχουμε το στόχο μας, όμως με το να γνωρίζω τον θεμελιώδη κανόνα, ή αλλιώς την αρχή επιτυχίας, μπορώ να διακρίνω που χρειάζεται να εστιάσω, τι χρειάζεται να ρυθμίσω στη ζωή μου, το σκεπτικό μου, τις πράξεις μου, έτσι ώστε να πετύχω το στόχο μου.

Άρα θεωρείς ότι και στο να απαλλαγεί κανείς από περιττά κιλά και να διατηρεί ένα όμορφο και υγιές σώμα, αλλά και στο να πετύχει κάποιους άλλους στόχους (άσχετους με το fitness) το Α και το Ω είναι το mindset;
Το mindset πάντα είναι το Α και το Ω.

Άρα το βιβλίο καλλιεργεί και την φιλοσοφία ότι με το σωστό mindset μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε.
Ακριβώς.

Στο εξωτερικό οι αθλητές έχουν coach για να διατηρούν το σωστό mindset. Στην Κύπρο;
Σίγουρα αυτό είναι και θέμα υποδομών. Σε κάποιες χώρες αυτό μπορεί να αποτελεί κομμάτι ενός ολόκληρου συστήματος με στόχο την ανάδειξη της αριστείας. Έχει να κάνει με το ότι μιλάμε για εκατομμύρια κόσμου, δαπανώνται περισσότερα χρήματα στον αθλητισμό κτλ. Στην Κύπρο γίνεται ανεξάρτητα και συνήθως είναι πρωτοβουλία έμπειρων ανθρώπων του κάθε χώρου. Γενικά όμως υπάρχει μεγάλη πρόοδος και στο τόπο μας τα τελευταία χρόνια.
Όσο αφορά το mindset (σκεπτικό), στην Κύπρο παραδείγματος χάριν, καλλιεργείται μια πεποίθηση, όχι από όλους, ότι «εμείς είμαστε Κυπραίοι δεν έχουμε υποδομές, δεν κάνουμε στο εξωτερικό, οι μεγάλες χώρες είναι καλύτερες…» κτλ. Μα ένας αθλητής όταν μεγαλώσει με αυτό το σκεπτικό, ακόμη και αν έχει την φυσική ικανότητα, δεν θα τα καταφέρει όταν αγωνίζεται στο εξωτερικό ή οπουδήποτε αλλού που θεωρεί ότι οι άλλοι είναι ανώτεροι για τον Α ή Β λόγο. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Βρίσκει την δικαιολογία για να νιώθει και ο ίδιος καλά. Ο Napoleon Hill λέει ότι «οι δικαιολογίες είναι παιδιά της δικής μας φαντασίας» και όχι μόνο τις χρησιμοποιούμε για να νιώθουμε καλά, αλλά και τις προστατεύουμε. Επικεντρώνεται «στο πρόβλημα» και την έλλειψη, παρά στην λύση και την αφθονία.
Οι αθλητές γενικά, χωρίς ίσως να το γνωρίζουν, ακολουθούν κάποιους θεμελιώδεις κανόνες επιτυχίας. Τους ακολουθούν διότι έχουν ένα στόχο, θέλουν το στόχο και δουλεύουν για αυτόν, βιώνοντας την διαδικασία. Ακόμη και αν δεν πετύχουν τον στόχο τους έχουν εισπράξει πολλές αρχές επιτυχίας που μπορούν να εφαρμόζουν σε άλλες τομείς στη ζωής τους.
Αυτό που αναλύω αρκετά στο βιβλίο είναι το κομμάτι της δύναμης του κάθε ατόμου, της απόλυτης ατομικής ευθύνης. Αυτός θεωρώ είναι ο πρώτος πυλώνας για να αναπτυχθεί κάποιος και να προχωρήσει για να πετύχει το στόχο του. Ο πρώτος πυλώνας λέει ότι εγώ έχω τη δύναμη να πετύχω. Ναι θα με βοηθήσουν ίσως κάποιοι άνθρωποι, αλλά εγώ είμαι αυτός που το επιτρέπει, γιατί γνωρίζω ότι δεν έχω όλες τις απαντήσεις.
Από τη στιγμή που ζητάς βοήθεια και παίρνεις τα εφόδια, είναι δική σου ευθύνη να εφαρμόσεις αυτά που πρέπει. Στους εξωτερικούς παράγοντες δεν δίνουμε πολύ σημασία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την ευθύνη. Η απάντηση είναι πάντα μέσα μας. Και εμείς έχουμε πάντα την επιλογή. Το δώρο της επιλογής που μας έδωσε ο Θεός.

Εσύ πως κατάφερες να φτάσεις σε αυτά τα πεδία αντίληψης, έτσι ώστε σήμερα να έχεις γράψει αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, να βοηθάς αθλητές κτλ;
Μέσα από την εμπειρία μου γενικά και κυρίως μέσα από την εμπειρία μου στο δικτυακό Marketing και την παρακολούθηση πολλών σεμιναρίων από άτομα που είχαν ήδη πετύχει. Για αρκετά χρόνια ήμουν στο τομέα των πωλήσεων και στο χτίσιμο ομάδων πωλήσεων και υψηλής απόδοσης. Ήμουν απεσταλμένος από την εταιρεία σε διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη, και ήμουν υπεύθυνος στην καθοδήγηση των στελεχών, coaching των ηγετών, οργάνωση και εκπαίδευση των αντιπροσώπων.
Ταξίδευα αρκετά και η τριβή και η εμπειρία με άλλες κουλτούρες, ανθρώπους, ήταν ένα πανεπιστήμιο ζωής για το οποίο είμαι ευγνώμων.

Σε θυμάμαι τότε που ταξίδευες συχνά με το δικτυακό Marketing, για να καταφέρεις όλα εκείνα, ποιοι παράγοντες σε βοήθησαν; Ήταν η προσωπικότητα σου; Ήταν τα βιώματα σου; Ήταν επειδή διάβαζες πολύ; Τι ήταν;
Ήταν όλα μαζί. Το διάβασμα μετά ήρθε. Νομίζω το νούμερο ένα ήταν η θέληση να πετύχω. Κάτι που δεν μπορείς να το βάλεις σε κάποιον (σαν εμβόλιο), είναι κάτι που είτε το έχει, είτε όχι.

Ποια ήταν τα κίνητρα σου για επιτυχία; Οικονομικά; Ηθικά;
Περισσότερο με ενέπνεε να γίνω ο άνθρωπος που χρειαζόταν για να πετύχω τον συγκεκριμένο στόχο. Δηλαδή η προσωπική ανάπτυξη μέσα από την ενασχόληση και φυσικά το οικονομικό κομμάτι. Και η όλη εμπειρία με προκαλούσε να πετύχω. Πρώτα ήταν η θέληση και δεύτερο ήταν η επιμονή. Διότι όταν επιμένεις θα βρεις και απαντήσεις.

Οι σπουδές σου τί ήταν;
Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων με Marketing ενώ αποφοίτησα και από δύο σχολές fitness. Πρόσφατα ολοκλήρωσα και το μεταπτυχιακό μου στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Θα έλεγες ότι εκείνη η ενασχόληση σου τότε με το δικτυακό marketing λόγω των ταξιδιών και των γνωριμιών με σημαντικές προσωπικότητες, ήταν ένα σπρώξιμο για να πας ακόμη πιο μπροστά και να φτάσεις εδώ που έφτασες σήμερα;
Φυσικά. Όλη η εμπειρία, τα ταξίδια, τα βιβλία, οι γνωριμίες με άτομα από όλο τον κόσμο, με βοήθησαν σημαντικά. Κοιτάζω πίσω και βλέπω ονόματα όπως τον Jim Rohn τον οποίο θεωρώ μέντορα μου, διότι μου κρατούσε παρέα καθημερινά στο αυτοκίνητο όταν τον άκουγα. Διάβαζα τα βιβλία του, εφάρμοζα τις αρχές του. Πιστεύω ότι το σκεπτικό μου διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρις σε αυτόν.
Επίσης πήρα πολλά εφόδια από βιβλία με άμεση εφαρμογή, όπως το Think and Grow Rich του Napoleon Hill. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν φυσικά και οι μέντορες μου, κυρίως ο Marc Accetta, ο Johnny Wimbrey, ο Matt Morris, και πολλοί άλλοι, στους οποίους ήμουν «υπόλογος» για την δική μου επιτυχία. Πολλές φορές με κρατούσαν δεσμευμένο με τον στόχο μου.

Το να γράψεις βιβλίο ήταν και μια ιδέα που πήρες από όλους αυτούς τους μέντορες σου, προσωπικής ανάπτυξης, που παρακολουθούσες, που όλοι έχουν γράψει βιβλία;
Σίγουρα με είχε επηρεάσει, αλλά πιστεύω πως το να γράψεις ένα βιβλίο είναι κατοχύρωση των εμπειριών σου. Σίγουρα θα είναι μεγάλη ευλογία αν μπορεί το βιβλίο να επηρεάσει ακόμα και ένα άτομο θετικά.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κύπρος και η ανθρωπότητα περνάνε διάφορα λόγω πανδημίας. Θέλω λοιπόν να σε ρωτήσω, σε μια τέτοια εποχή πόσο ανάγκη έχουμε –αν έχουμε- μεθόδους αυτοβελτίωσης, να κοιτάξουμε μέσα μας, να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας (μέσα και έξω) και να διαβάσουμε και το βιβλίο σου που έχει σχέση με αυτοβελτίωση;
Κοίταξε, όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα πιστεύω δεν είναι τυχαία. Ούτε σε φυσικό επίπεδο, ούτε σε πνευματικό. Πρέπει να τα δεχόμαστε και να βλέπουμε πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Να βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς και όχι να περιμένουμε τους άλλους να έρθουν να μας βοηθήσουν. Αν έρθουν είναι bonus, το σεβόμαστε και το ευγνωμονούμε. Όμως, η εστίαση χρειάζεται να είναι στο τι μπορούμε εμείς να κάνουμε. Όχι μόνο τι θα κάνουμε μέσω πανδημίας, αλλά γενικά.

Εξήγησε μας το λίγο….

Αν αφεθώ στο περιβάλλον γύρω μου, τι λένε, τι γράφουν, τότε το περιβάλλον θα με πάει εκεί που αποφάσισε αυτό. Όπως βλέπουμε και στις ειδήσεις. Σε παίρνουν εκεί που θέλουν να σε πάρουν. Χρειάζεται κριτική σκέψη και βεβαίως μεγάλη προσπάθεια διότι το περιβάλλον είναι πάρα πολύ δυνατό. Είναι ένας από τους πέντε παράγοντες που μας επηρεάζουν.

Παίζει ρόλο και ποιους βάζουμε κι εμείς στο στενό μας περιβάλλον σωστά;
Ναι, σίγουρα. Νομίζω ότι η ανθρωπότητα περνάει μια τεράστια αλλαγή επειδή ήρθαν τα πάνω κάτω. Τώρα που θα οδηγήσει αυτή η αλλαγή δεν ξέρουμε….

Εσύ τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτοβελτίωση;  Ή σε κάποιον που πιστεύει ότι οι εξωτερικοί παράγοντες είναι το Α και το Ω και όχι τα όσα λένε οι θεωρίες αυτοβελτίωσης (law of attraction κτλ.).;
Νομίζω πρέπει να αφουγκραστεί ο καθένας τι θέλει πραγματικά και όχι τι τον βολεύει, ή τι είναι εύκολο. Να ξεχάσουμε τι γίνεται γύρω μας και να σκεφτούμε εμείς τι θέλουμε. Τι θέλει ο καθένας. Θέλω να διακατέχομαι από τον φόβο ή την πίστη; Διότι και τα δύο μαζί δεν γίνεται.
Να επικεντρωθούμε στο τι θέλουμε και όχι στο τι δεν θέλουμε. Αυτός είναι και ένας από τους θεμελιώδεις κανόνες που αναλύω και στο βιβλίο.

Δηλαδή;
Πάντα έχουμε δύο λίστες σε μια απόφαση. Γιατί να το κάνω; Γιατί να μην το κάνω; Για να δημιουργηθούν οι δύο λίστες πρέπει να ξέρω εγώ τι θέλω πραγματικά και να βάλω τα πράγματα κάτω. Και να επιλέξω να επικεντρωθώ στη λίστα με τα θετικά, αυτά που θέλω και όχι αυτά που δεν θέλω. Διότι αν επικεντρωθώ σε αυτά που δεν θέλω, αυτά θα πάρω.

Αυτός που επικεντρώνεται κάθε μέρα στο τι δεν θέλει, (δεν θέλω μέτρα, δεν θέλω μάσκες, δεν θέλω αναξιοκρατία κτλ.), τι μπορεί να προκαλέσει αυτό;
Είναι ένα πράγμα να το αναγνωρίζεις και άλλο να επικεντρώνεσαι σε αυτό. Η ενέργεια πάει εκεί που επικεντρώνεσαι. Το ερώτημα είναι, που αλλού μπορείς να επικεντρωθείς που θα σε βοηθήσει; Όταν επικεντρωθείς σε κάτι θετικό, τότε αυτόματα δεν δίνεις ενέργεια στο αρνητικό.

Γνωρίζω ότι μιλάς σε αθλητές, σε ομάδες. Πως τους βοηθάς στο κομμάτι του coaching;
Το πρόγραμμα του Fitnouss coaching είναι ένα πρόγραμμα με θεμελιώδεις κανόνες επιτυχίας που εφαρμόζονται στην κάθε περίπτωση του αθλητή έτσι ώστε να τον βοηθήσει να φτάσει την μέγιστη απόδοση του και από κει και πέρα να αναπτυχθεί και να φτάσει σε ανώτερα επίπεδα με το τρίπτυχο Γνώση-Εφαρμογή-Αποτέλεσμα, μέσω της εκπαίδευσης και της υποκίνησης.

Μπορεί όμως κάποιος να μην είναι αθλητής και να έρθει σε εσένα να τον βοηθήσεις για οποιοδήποτε στόχο, ναι;
Φυσικά. Οι αρχές επιτυχίας εφαρμόζονται παντού. Η αλήθεια είναι ότι επικεντρώνομαι περισσότερο στο αθλητικό κομμάτι επειδή με εμπνέει ο αθλητισμός. Τα πάντα είναι θέμα mindset και αν κάποιος εφαρμόσει κάποιες αρχές τότε πιο εύκολα μπορεί να πετύχει το στόχο του.
Αν βλέπω ότι κάποιος έρχεται σε μένα αλλά δεν ακολουθεί αυτά που λέμε, τότε δεν μπορώ να βοηθήσω και του το λέω. Όπως λέει και ο μέντορας μου Jim Rohn, “results is the name of the game”.

Το γραφείο σου είναι στην Λάρνακα;
Ναι, αλλά εργάζομαι σε όλες τις πόλεις, αρκετές φορές και διαδικτυακά.

Νάκη, όταν πάω σε διαιτολόγο για να χάσω κιλά, θέλω να δω ότι ο ίδιος είναι λεπτός, όταν πάω στην αισθητικό για να μου φτιάξει το φρύδι θέλω να δω ότι το δικό της είναι περιποιημένο, το ίδιο και με την κομμώτρια κτλ. Όταν λοιπόν πάω σε ένα coach για να με βοηθήσει να πετύχω τα Goals μου, θέλω να ξέρω ότι ο ίδιος πετυχαίνει τα δικά του. Σωστά το σκέφτομαι ή όχι;
Σωστά το σκέφτεσαι. Αυτό που λες είναι σημαντικό. Όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν σημαίνει πως αυτός που δεν έχει το αποτέλεσμα δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Ο άνθρωπος όμως επηρεάζεται περισσότερο από το αποτέλεσμα παρά με την γνώση.
Δηλαδή θα τον επηρεάσει, συναισθηματικά αν θες, όταν δει το αποτέλεσμα και εμπνευστεί από αυτό. Η γνώση θα τον βοηθήσει, αλλά το αποτέλεσμα θα τον εμπνεύσει. Άρα, αυτός που δεν έχει το αποτέλεσμα δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σε βοηθήσει, όμως η πραγματικότητα λέει πως αυτός που έχει και το αποτέλεσμα έχει την ικανότητα να σε επηρεάσει περισσότερο. Γιατί έτσι λειτουργεί ο άνθρωπος.
Βέβαια, αν είσαι αποφασισμένος να πετύχεις τους στόχους σου, όποια φόρμουλα και να ακολουθήσεις θα τους πετύχεις, αλλά όσον αφορά τον γενικό κανόνα, ναι, ο κόσμος επηρεάζεται περισσότερο από εκείνον που έχει και το αποτέλεσμα.

Σου έτυχε να έρθει κάποιος σε εσένα για να πετύχει τους στόχους του, αλλά να συναντάς δυσκολίες στον προγραμματισμό/πεποιθήσεις του και να κάνει δυσκολότερο το έργο σου;
Ναι, πολλές φορές, αλλά αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι.

Είναι πρόκληση για σένα όταν η πεποίθηση του είναι δυνατή και προκαλεί αντιστάσεις;
Σίγουρα.

Φαντάζομαι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να αλλάξουν πεποιθήσεις.
Ναι, πολλή δουλειά από το ίδιο το άτομο, εγώ απλώς δείχνω τον δρόμο. 

Οι ψυχολόγοι λένε ότι είμαστε, ό,τι είμαστε, ως ενήλικες, με βάση το τι μας έδωσαν οι γονείς μας ως παιδιά. Συμφωνείς;
Ναι, το συναντώ και το βλέπω αυτό το πράγμα. Όμως έχει αρκετούς παράγοντες που μας επηρεάζουν. Είναι πέντε παράγοντες σύμφωνα με τον Jim Rohn. Το περιβάλλον που ζούμε (γονείς, φίλοι, γνωστοί, σχολείο, κτλ.), η γνώση, τα γεγονότα που ζήσαμε στη ζωή μας, τα αποτελέσματα και η ενατένιση του μέλλοντος.

Η ευγνωμοσύνη βοηθά;
Φυσικά, είναι ένα πάρα πολύ δυνατό συναίσθημα που μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου. Σε κρατά σε υψηλά επίπεδα ενέργειας, για να διατηρείς την διαδικασία έτσι ώστε να φτάσεις στον στόχο.

Πιστεύεις ότι βοηθά στην επίτευξη του στόχου αν κάποιος νιώθει καλά πριν καν πετύχει ακόμη το στόχο του;
Ναι. Κοίτα, αν κάποιος επικεντρωθεί και εφαρμόσει τις πράξεις πειθαρχίας με ευλάβεια, ήδη θα νιώθει καλά, αν είναι οι σωστές πράξεις πειθαρχίας και έχει συμβουλευτεί το κατάλληλο άτομο για να τις κάνει. Θα νιώθει ότι είναι στην γραμμή του στόχου.
                                        
To βιβλίο σου Fitnouss πού μπορεί να το βρει κανείς;
Σε όλα τα βιβλιοπωλεία και μέσω της σελίδας μου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!