SkalaTimes YesterPlays “Do they know its Christmas? ” από Band Aid

To SkalaTimes παρουσιάζει σήμερα στη Σαββατιάτικη στήλη του SkalaTimes YesterPlays το “Do they know its Christmas?” των Band Aid, ένα τραγούδι του 1984.

Κάτω από το βιντεάκι με το τραγούδι, λίγα λόγια για την ιστορία του τραγουδιού.

Το ” Do They Know It’s Christmas; ” είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1984 από τους Bob Geldof και Midge Ure ως αντίδραση σε τηλεοπτικές αναφορές για τον λιμό της Αιθιοπίας το 1983-1985.

Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά σε μια μέρα στα Sarm West Studio στο Notting Hill του Λονδίνου στις 25 Νοεμβρίου 1984 από τους Band Aid ένα supergroup που δημιουργήθηκε από τους Geldof και Ure και αποτελείται κυρίως από μερικές από τις πιο δημοφιλείς βρετανικές και ιρλανδικές φωνές εκείνης της εποχής.

Το σινγκλ κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 3 Δεκεμβρίου 1984 και μπήκε στο UK Singles Chart στο νούμερο ένα και έμεινε εκεί για πέντε εβδομάδες, και έγινε το νούμερο ένα των Χριστουγέννων του 1984.

Έγινε το σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία των βρετανικών τσαρτ, πουλώντας ένα εκατομμύριο αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα και ξεπερνώντας τα τρία εκατομμύρια πωλήσεις την τελευταία ημέρα του 1984, καθ’ οδόν για να αντικαταστήσει το Mull of Kintyre των Wings ως το σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κράτησε αυτόν τον τίτλο μέχρι το 1997 όταν ξεπεράστηκε από το Candle in the Wind 1997 του Elton Jonn που κυκλοφόρησε ως φόρο τιμής στην Πριγκίπισσα Νταϊάνα μετά το θάνατο της.

Η αρχική έκδοση του “Do They Know It’s Christmas?” έχει πουλήσει 3,8 εκατομμύρια αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε δημοσκόπηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον Δεκέμβριο του 2012, ψηφίστηκε έκτο στην τηλεοπτική ειδική εκπομπή του ITV “The Nation’s Favorite Christmas Song”.

Το τραγούδι γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας στο νούμερο ένα σε δεκατρείς άλλες χώρες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις Η.Π.Α., το σινγκλ έπεσε κάτω από την πρώτη δεκάδα στο Billboard Hot 100 λόγω έλλειψης airplay, αλλά είχε πουλήσει περίπου 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ μέχρι τον Ιανουάριο του 1985. Παγκοσμίως το σινγκλ είχε πουλήσει σε όλο τον κόσμο. πούλησε 11,7 εκατομμύρια αντίτυπα μέχρι το 1989. Η προσεκτική ελπίδα του Geldof ήταν ότι το σινγκλ θα συγκέντρωνε 70.000 £ για την Αιθιοπία, αλλά το “Do They Know It’s Christmas?” συγκέντρωσε 8 εκατομμύρια λίρες μέσα σε δώδεκα μήνες από την κυκλοφορία. Η παγκόσμια επιτυχία του σινγκλ στην ευαισθητοποίηση και την οικονομική ανακούφιση για τα θύματα του λιμού στην Αιθιοπία οδήγησε στην ηχογράφηση πολλών άλλων φιλανθρωπικών σινγκλ στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες, όπως το “We are the World” από τις ΗΠΑ για την Αφρική.

Το τραγούδι οδήγησε επίσης σε διάφορες spin-off φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όπως το Comic Relief και τη συναυλία Live Aid που θα πραγματοποιούνταν επτά μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 1985.

To Do they know its Christmas? έχει ξαναηχογραφηθεί τρεις φορές: το 1989, το 2004, και το 2014.
Όλες οι επανηχογραφήσεις ήταν επίσης δίσκοι φιλανθρωπίας. οι εκδόσεις του 1989 και του 2004 παρείχαν επίσης χρήματα για την ανακούφιση από την πείνα, ενώ η έκδοση του 2014 χρησιμοποιήθηκε για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την κρίση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.
Και οι τρεις αυτές εκδόσεις έφτασαν επίσης στην πρώτη θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις εκδόσεις του 1989 και του 2004 να γίνονται επίσης οι νούμερο ένα για τα Χριστούγεννα για τα αντίστοιχα χρόνια. Η έκδοση του 2004 του τραγουδιού ήταν επίσης πωλητής εκατομμυρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, με 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ποιοι το τραγούδησαν λοιπόν το Do they Know its Christmas το 1984;
Ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα ονόματα της μουσικής σκηνής από Βρετανία και Ιρλανδία, ήταν: Sting, George Michael, o Bono των U2, ο Simon Le Bon των Duran Duran, Paul Weller, Boy George, Status Quo, Phil Collins, Marilyn, Paul Young, μέλη των Spandau Ballet, Kool & The Gang, Big Country, Frankie Goes to Hollywood κ.α.

Ο David Bowie θα συμμετείχε αλλά τελικά δεν τα κατάφερε με τις ημερομηνίες της ηχογράφησης.

Επίσης, λέγεται πως οι Queen και ο Freddie Mercury ήθελαν να είναι κομμάτι του Band Aid’s και του Do they know its Christmas αλλά το έχασαν.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!