Πέντε βιβλία που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου

Κάθε γονιός οφείλει να πασκίζει για την ευτυχία των παιδιών του τα πιο κάτω βιβλία μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση

Η επιστροφή στα θρανία και η προσαρμογή στους ρυθμούς της καθημερινότητας μετά τις διακοπές δεν ήταν ποτέ εύκολη.
Το πρώτο κουδούνι χτυπάει και πάλι. Ξεκινάει μια νέα σχολική εμπειρία για τα παιδιά, με τις μάσκες, τα αντισηπτικά, τα τεστ να μην έχουν φύγει ούτε και αυτή τη χρονιά. Και κανένας γονιός να μην μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια στις εύλογες ερωτήσεις των παιδιών «μα πότε θα τελειώσει αυτός ο κορονοϊός;».
H ανατροφή των παιδιών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, ειδικά μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε. Ασφαλώς, η συμβολή των γονέων στην προετοιμασία των παιδιών είναι καθοριστικής σημασίας και φέτος ο ρόλος τους θα είναι ακόμη πιο δύσκολος. Απαντήσεις στις απορίες μας για τη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, βρήκαμε στα βιβλία.
Βιβλία στις σελίδες των οποίων θα διαβάσεις έρευνες, μυστικά και συμβουλές για θέματα ανατροφής, αυστηρότητας, ορίων, συναισθηματικής ανάπτυξης και πολλών πολλών ακόμα. Θα διαβάσεις ιστορίες που βιώνεις καθημερινά στο σπίτι σου και θα αντιληφθείς πως δεν είσαι μόνος.
Παρακάτω θα βρεις 5 βιβλία που μας βοήθησαν προσωπικά και αισθανόμαστε ότι θα βοηθήσουν κι εσένα να αναθρέψεις παιδιά ψυχικά υγιή, ικανά και γεμάτα αυτοπεποίθηση.

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου
Συγγραφέας: Philippa Perry

Κάθε γονιός θέλει δύο βασικά πράγματα: Να είναι το παιδί του ευτυχισμένο και να μην τα θαλασσώσει με την ανατροφή του. Πώς επιτυγχάνονται όμως αυτά;

Ιδανικό βιβλίο για όσους περιμένουν τώρα ένα μωρό ή έχουν ένα νεογέννητο αλλά και για όσους έχουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Θεωρώ πως αν το διαβάζω σε ετήσια βάση, κάθε φορά θα κερδίζω και κάτι διαφορετικό.
Ελένη Καράντζη, minimarketgreece.com

Γεμάτο ζεστασιά, σοφία, ελπίδα και παρακίνηση.
Alain de Botton, Φιλόσοφος και συγγραφέας. Πρόεδρος του The School of Life

Κάθε γονιός πρέπει να διαβάσει αυτό το βιβλίο, ασχέτως της ηλικίας του παιδιού του. Μέσα σε λιγότερες από 300 σελίδες προσφέρει έναν χάρτη για υγιείς σχέσεις. Απαραίτητο ανάγνωσμα!
Express

Μια σφαιρική ματιά στο τι σημαίνει να είσαι συνετός και συναισθηματικά ευφυής γονιός. Ένα βιβλίο γεμάτο ζεστασιά, ελπίδα και παρότρυνση, που θα μας βοηθήσει να μη φορτώσουμε την επόμενη γενιά με τα δικά μας προβλήματα.
Alain de Botton, φιλόσοφος και συγγραφέας

Αν και δεν έχω παιδιά, είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα για το συναισθηματικό φορτίο που όλοι κουβαλάμε.
Elizabeth Day, How to Fail with Elizabeth Day podcast

Με έκανε να σκεφτώ ποια πραγματικά είμαι, ποιοι είναι οι γονείς μου και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τι είδους γονιός θα γίνω κι εγώ κάποια μέρα.
Dolly Alderton, best seller συγγραφέας και αρθρογράφος των Sunday Times

Είναι σαν γράμμα από έναν σοφό φίλο που τυγχάνει να έχει κάνει χρόνια έρευνα… Είμαι πραγματικά ευγνώμων που υπάρχει!
Aida Edemariam, The Guardian

Η ουσία τού να είσαι γονιός έγκειται στη σχέση που δημιουργείς με τα παιδιά σου. Για παράδειγμα, αν οι άνθρωποι ήταν φυτά, η σχέση αυτή θα ήταν το χώμα.
Η σχέση αυτή στηρίζει, θρέφει και επιτρέπει στα παιδιά να μεγαλώσουν ή αντίστοιχα τα εμποδίζει. Χωρίς αυτή τη σχέση στήριξης, η αίσθηση ασφάλειας του παιδιού διαταράσσεται. Ιδανικά, θέλουμε μια σχέση που να τροφοδοτεί τα παιδιά μας με δύναμη, και ίσως μια μέρα συμβεί το ίδιο και με τα δικά τους παιδιά.
Ο σκοπός, λοιπόν, του συγκεκριμένου βιβλίου είναι να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την ουσία του ρόλου σας, δηλαδή να δουλέψετε με τα συναισθήματά σας τόσο τα δικά σας, όσο και των παιδιών σας, να συντονιστείτε με τα παιδιά σας ώστε να μάθετε να τα κατανοείτε και να αποκτήσετε ένα δέσιμο μαζί τους, αποφεύγοντας έτσι τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σύγκρισης και απομόνωσης.

Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο
Συγγραφείς: Jessica Joelle Alexander, Sandahl Iben Dissing


Γνωρίστε τα μυστικά της δανέζικης ανατροφής από τους πιο ευτυχισμένους γονείς στον κόσμο.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους.
Σ’ αυτό βιβλίο παρουσιάζονται οι έξι θεμελιώδεις αρχές που συνδέονται με τον δανέζικο τρόπο ανατροφής των παιδιών.
• Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την ευτυχία.
• Η αυθεντικότητα ενισχύει την εμπιστοσύνη, την αυτοπεποίθηση και την εσωτερική ισορροπία.
• Η αναπλαισίωση βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις άσχημες στιγμές και να βλέπουν την καλή πλευρά της ζωής.
• Η ενσυναίσθηση επιτρέπει να φέρονται στους άλλους με καλοσύνη.
• Όχι τελεσίγραφα σημαίνει όχι καβγάδες για την επικράτηση, όχι κόκκινες γραμμές, όχι θυμός. • Η συντροφικότητα είναι ένας τρόπος να απολαμβάνει η οικογένεια τον ελεύθερο χρόνο της. Μαθαίνοντας πώς να δημιουργούμε μια ζεστή, χαλαρωτική ατμόσφαιρα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις οικογενειακές σχέσεις. Αν αφήσουμε το «εγώ» στην άκρη και εστιάσουμε στο «εμείς», θα αποφύγουμε πολλά περιττά «δράματα» και τον αρνητισμό που συχνά εμφανίζεται στο σπίτι. Με πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα που εμπνέουν, αυτό το πολύτιμο βιβλίο θα βοηθήσει όλους τους γονείς να αναθρέψουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο.

Το βιβλίο τους, που απευθύνεται πρωτίστως σε γονείς, είναι ευσύνοπτο, ελκυστικό ως ανάγνωσμα, καλά οργανωμένο, με παραδείγματα και συμβουλές. Έχει δε και ουσία. Διόλου τυχαία έχει γίνει επιτυχία διεθνώς.
Σωτήρης Βανδώρος, bookpress.gr

…ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός, ως ένα σημαντικό εργαλείο τόσο στην ανατροφή των παιδιών όσο και στη δική μας προσωπική βελτίωση.
Γεωργία Σουβατζή, debop.gr

Σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη των Ηνωμένων Εθνών, οι Δανοί είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις των πιο ευτυχισμένων λαών στον κόσμο. Τι γνωρίζουν, λοιπόν, για την ανατροφή χαρούμενων και γεμάτων αυτοπεποίθηση παιδιών;
Στη Δανία οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν σε πράγματα όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα, η δημοκρατική στάση και η αυτοεκτίμηση. Θέλουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να αναπτύξουν μια ισχυρή εσωτερική πυξίδα που θα τα καθοδηγεί στη ζωή τους. Όλα αυτά αναλύονται με τον καλύτερο τρόπο στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Πώς οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια
Συγγραφέας: Jessica Joelle Alexander

Θέλετε να είναι τα παιδιά σας ευτυχισμένα; Γνωρίστε τα μυστικά του δανέζικου τρόπου εκπαίδευσης που κάνουν αυθεντίες εκπαιδευτικούς και γονείς στην ανατροφή των παιδιών χρησιμοποιώντας εξελιγμένες μεθόδους.

Τι υπέροχο βιβλίο! Ο δανέζικος τρόπος εκπαίδευσης είναι βασισμένος σε εμπεριστατωμένη έρευνα, έξυπνες ιδέες και συμβουλές τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε αμέσως.
Helle Jensen, ψυχολόγος

Η Jessica Alexander, διεισδυτική και εξαιρετική στην επικοινωνία, μιλάει για πολύπλοκα ζητήματα με έναν τρόπο γεμάτο ενσυναίσθηση που σε καθηλώνει.
Jesper Juul, ψυχοθεραπευτής

Είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει ποτέ!
Isabella Gregori, μαμά, διευθύντρια στο Ferraro

Πρόκειται για ένα βιβλίο που εξηγεί τι μπορούμε να «αντιγράψουμε» από την πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου για να μεγαλώσουμε πιο ευτυχισμένα, πιο ελεύθερα και με περισσότερη αυτοπεποίθηση παιδιά!
Vanity Fair

Μετά το πρώτο best seller, η συγγραφέας επανήλθε με ένα ακόμη βοηθητικό βιβλίο για γονείς. Ένα βιβλίο για έναν διαφορετικό τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών μέσα από παραδείγματα, παραλληλισμούς και συμβουλές, ο οποίος βασίζεται στις παρακάτω έννοιες: Εμπιστοσύνη. Η διδασκαλία με εμπιστοσύνη βελτιώνει την αυτοεκτίμηση, ενθαρρύνοντας το ελεύθερο παιχνίδι και βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν γιατί η μελέτη είναι σημαντική. Ενσυναίσθηση. Η συγγραφέας εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε να κατανοούμε τους άλλους και γιατί είναι σημαντική η εκμάθηση της ενσυναίσθησης από μικρή ηλικία. Αυθεντικότητα. Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά για όλα τα θέματα, ακόμα και για ζητήματα που θεωρούνται ταμπού, όπως το σεξ και ο θάνατος. Θάρρος. Πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά να έχουν θάρρος και να κάνουν λάθη, ώστε να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και τη δημιουργικότητά τους. Χούγκα.Η διδασκαλία του χούγκα, το να περνάς δηλαδή χρόνο με τους αγαπημένους σου σε ένα όμορφο, ήρεμο και φιλόξενο περιβάλλον, και του faelleskaab, της συντροφικότητας, αποτελούν βασικά στοιχεία της μεθόδου της συγγραφέως.
Με την καλλιέργεια αυτών των απλών αλλά και τόσο σημαντικών εννοιών, οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια. Γιατί όχι κι εμείς;

Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν
Συγγραφέας: Sarah Ockwell-Smith

Πώς να μεγαλώσετε ευγενικά και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά! Ένα βιβλίο που παρέχει λύσεις σε προβλήματα όπως το κλάμα, τα ψέματα και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
«Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;»
Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.
Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.
Κατανοώντας απόλυτα ότι η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να εστιάσουμε αποκλειστικά στην ανατροφή των παιδιών μας, με αυτό το βιβλίο παρέχει λύσεις σε προβλήματα όπως:
Γκρίνια και κλάμα
Bίαιη και απρεπή συμπεριφορά
Ανυπακοή και άρνηση σε κάθε εντολή
Αγένεια
Ψέματα
Χαμηλή αυτοεκτίμηση
‘Ένα βιβλίο που καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα του παιδιού από το προνηπιακό στάδιο έως την εφηβεία.
Μια ερώτηση που ακούμε συχνά είναι: «Μπορώ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;». Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.
Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας
Συγγραφέας: Stefanie Stahl

Αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις το παιδί μέσα σου και να γίνετε φίλοι. Θα μας βοηθήσει όλους να καταλάβουμε το φωτεινό και το σκοτεινό παιδί που συνυπάρχουν μέσα μας καθώς και όποιον είναι διατεθειμένος να δουλέψει με τον εαυτό του μέσα από πρακτικές ασκήσεις και συμβουλές.
Οι πεποιθήσεις μας είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε την πραγματικότητα.
Αρκεί μία μόνο στιγμή για να βρεθούμε εγκλωβισμένοι σε παλιά συναισθήματα και αρνητικές πεποιθήσεις και αυτό επηρεάζει δραστικά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν την αυτεπίγνωση συνήθως φοβούνται να έρθουν σε επαφή με το σκοτεινό παιδί μέσα τους. Αν όμως αποδεχτούμε την ύπαρξή του, και μαζί μ’ αυτό τους φόβους, τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής, τη θλίψη και την απόγνωσή μας, τότε θα συμφιλιωθούμε μαζί του.
Η ψυχολόγος Stefanie Stahl έχει αναπτύξει μία νέα, αποτελεσματική προσέγγιση για να «δουλέψουμε» με το παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Οι ασκήσεις του βιβλίου θα μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από παλιά ψυχικά μοτίβα, που οδηγούν σε αδιέξοδο τη ζωή μας και να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά μας, ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να ζήσουμε ευτυχισμένοι.

Ένα βιβλίο το οποίο δεν θα διαβάσεις μόνο μία φορά και θα σε συντροφεύει σε ολόκληρη τη ζωή σου.
Psychologie bringt dich weiter γερμανικό περιοδικό ψυχολογίας

ΠΗΓΗ: Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ (Αθήνα)

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!