Μουσική και Σύμπαν

Της Γιώτας Δημητρίου

Κάποτε η περιστροφή των ουρανίων σωμάτων δημιουργούσε ήχους και όλα μαζί τη λεγόμενη “συμπαντική μουσική”…

Στο Σύμπαν υπάρχει ΑΡΜΟΝΙΑ και….Μουσική! Ναι, και μουσική. Το ΣΥΜΠΑΝ όπως και η φύση αγαπούν την τελειότητα και την ομορφιά, τώρα αν βλέπετε καταστροφές και διάφορα άλλα άσχημα, σας πληροφορώ πως αυτά είναι “δημιουργήματα” των ανθρώπων.
“Ανθρώπων έργα” που τραγουδά και η Πρωτοψάλτη.

Για τον δε Πυθαγόρα, ο οποίος ως γνωστό είχε την εμμονή να κοιτάζει συνεχώς τον Ουρανό και τους Αστέρες και ήταν πεπεισμένος ότι από εκείνους προέρχεται ο άνθρωπος, (μάλιστα τους ονόμαζε “μεγάλους γεννήτορες”), οι κανονικές κυκλικές αποστάσεις των ουρανίων σωμάτων μπορούν να μετρηθούν με ακρίβεια και φαίνονται να κατέχουν μια θεϊκή ευφυΐα, η οποία τα καθιστά ικανά να βρίσκονται σε τροχιά με μια τέλεια κανονικότητα. Έχοντας ανακαλύψει ότι η μουσική ήταν επίσης αριθμοί (μπορεί δηλαδή να εκφραστεί με αριθμητικές σχέσεις), μπορούσε να υποθέσει ότι τα πάντα στον κόσμο είναι αριθμός. Ο Πυθαγόρας μιλούσε για τη σχέση ανάμεσα στη μουσική και τον κόσμο: αφού η ουσία των άστρων-θεών είναι ο αριθμός και ο αριθμός είναι, επίσης, το θεμέλιο της μουσικής, τότε τα άστρα και οι πλανήτες έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να είναι…. μουσικά!

Ναι, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής σήμερα και είναι καλό να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως σε ένα ΣΥΜΠΑΝ που παραμένει άγνωστο ακόμη και για τους επιστήμονες (το 96% της Υλης και Ενέργειας του Σύµπαντος είναι άγνωστο! Η Σκοτεινή Υλη, είναι το 22% κτλ), σε αυτό το Σύμπαν ξέρουμε τουλάχιστον πως υπάρχει αρμονία και…. ΜΟΥΣΙΚΗ!

Πριν ακόμα η ΝΑΣΑ μιλήσει για την ύπαρξη μουσικής στο ΣΥΜΠΑΝ ο Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και μαθητής του Σωκράτη,, ο Πλάτων μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η μουσική (2500 χρόνια πριν η ΝΑΣΑ αποδείξει την ύπαρξη της Μουσικής στο Σύμπαν) και την χαρακτήρισε “ομορφιά του Σύμπαντος” και έλεγε ότι “Η Μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει την ψυχή και να της διδάξει την αρετή”, “η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα”…
Ναι, υπάρχει μουσική στο Σύμπαν!

Οι ανιχνευτές των μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων της NASA: Voyager I και II κατέγραψαν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο ”αθόρυβο” κενό του διαστήματος τους ήχους που παράγουν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Είναι μια συλλογή των πλανητικών εκπομπών ραδιοφωνικών σημάτων που καταγράφηκαν και μετατράπηκαν σε αρχεία ήχου. Αυτή είναι η ”Μουσική των ουράνιων σφαιρών”


Πιο κάτω απόσπασμα από το https://www.fractalart.gr/ :
Οι σχέσεις και οι αναλογίες Μουσικής – Σύμπαντος
(οι δορυφόροι σημειώνονται με λατινικούς αριθμούς)


VII = 1:3 Duodezime
IX : XI = 11 : 12 Διατονικό ημιτόνιο
XIII : XII = 1 : 2 Ογδόη
X : XII = VII : VIII = 1

Στους 10 δορυφόρους του Κρόνου ο λόγος των διαμέτρων αυτών είναι:

Τηθύς : Διώνη 12 : 13 τόνος

Εγκέλαδος : Τηθύς = 1 : 2 ογδόη

Φοίβη : Ιανός =Φοίβη : Υπερίων =3:4 Τετάρτη

Ιανός : Τηθύς =Ιανός : Ιαπετός = 1: 3 duodezime

Τηθύς : Ρέα = 2:3 Πέμπτη

Στους 5 δορυφόρους του Ουρανού

Ούμπριελ : Άριελ =2 : 3 Πέμπτη

Ούμπριελ : Όμπερον =1:2 ογδόη

Μιράντα : Ούμπριελ = 3: 4 Τετάρτη

Άριελ : Τιτάνια =3: 5 μεγάλη έκτη

Όμπερον : Τιτάνια = 4:5 μεγάλη Τρίτη

Οι πλανήτες κινούνται γύρω από τον ήλιο διαγράφοντας σχεδόν κυκλικές τροχιές. Η τροχιά της γης έχει σχήμα έλλειψης και βρέθηκε ότι η απόστασή της μεταβάλλεται κατά την διάρκεια του έτους. Στις αρχές του Ιανουαρίου η απόσταση γίνεται ελάχιστη (περιήλιον) και τον Ιούλιο μέγιστη (αφήλιον). Εάν δούμε από τους πλανήτες τις αναλογίες των γωνιών(τις έδωσε ο Κέπλερ από το 1571) που σχηματίζουν οι τροχιές τους σε μια μέρα στο περιήλιον και στο αφήλιον θα διαπιστώσουμε ότι είναι ίδιες με τις αναλογίες των διαστημάτων της μουσικής.
Ερμής

αφήλιον Λ Λ:Μ =5: 12 μικρή 3η + οκτάβα

περιήλιον Μ Κ:Λ =3:5 μικρή 6η

Αφροδίτη

αφήλιον Ι Ι:Κ =24:25 χρωματικό ημιτόνιο

περιήλιον Κ Η:Ι =5:8 μικρή 6η

Γη

αφήλιον Ο Ο:Η =15: 16 διατονικό ημιτόνιο

περιήλιον Η Ζ:Ο =2:3 πέμπτη

Ο:Κ =3:5 μεγάλη 6η

Άρης

αφήλιον Ε Δ:Ε =5:24 μικρή 3η + 2 οκτάβες

περιήλιον Ζ Ε:Η =5:12 μικρή 3η + οκτάβα

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Έβδομη (7 η ) Φιλανθρωπική Εκδήλωση του Δήμου Αθηένου / Αγώνας Ακριβείας Κλασσικών Αυτοκινήτων (στη μνήμη Μαρίας Θεοδώρου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Δήμος Αθηένου διοργανώνει και φέτος για 7 η συνεχόμενη χρονιά την ετήσια τουφιλανθρωπική εκδήλωση «Κλασσικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου». Η εκδήλωση αυτή διεξάγεταιστη

Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 1ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας «Πετρολίνα»

Χθες Τετάρτη 08 Μαΐου στις 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε η Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 1ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας «Πετρολίνα» στο Δημαρχείο Λάρνακας.Παρόντες ήταν

error: Content is protected !!