Γυναικοκτονία & Έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Γράφει η Άντριαν Μενελάου
Κλινική Ψυχολόγος
Τηλέφωνο: 97 701703

Η υπόθεση της Καρολάιν, μια πρωτοφανής για τα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά υπόθεση, συγκλόνισε το πανελλήνιο και έχει αφήσει σε όλους μας αισθήματα αηδίας, θυμού και φρίκης. Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά που χαρακτηρίζεται από έντονη βιαιότητα και σκληρότητα, περιλαμβάνοντας τον στραγγαλισμό μιας γυναίκας 20 ετών μπροστά στο παιδί της και τον πνιγμό ενός ανυπεράσπιστου ζώου, σε συνδυασμό με τον δόλο, την μεθοδικότητα και την υποκρισία του δολοφόνου έχει προκαλέσει ανατριχίλα και σοκ στην κοινωνία.

Η ληστεία στα Γλυκά Νερά εξελίχθηκε σε μια ακόμη γυναικοκτονία με τον θύτη να παρουσιάζεται ως τραγική φιγούρα, να δέχεται συλλυπητήριες ευχές από το πανελλήνιο και να προσφέρει παρηγοριά(!) στην μητέρα της άτυχης κοπέλας η οποία δολοφονήθηκε τόσο βάναυσα και χωρίς δισταγμό από τον “τραγικό σύζυγο και πατέρα” του παιδιού της.

Εύλογα μπορούμε να διερωτηθούμε πως μπορεί κάποιος να αγαπά τον/την σύντροφο του και παράλληλα να του/της αφαιρεί την ζωή; Πως μπορεί κάποιος να διαπράττει ένα τόσο φρικτό έγκλημα και να υποκρίνεται τόσο εύκολα, χωρίς τύψεις για τις πράξεις του; Δεν την χωράει ο ανθρώπινος νους την φρικαλεότητα των πράξεων.

Η απόκτηση εξουσίας και δύναμης, αποτελεί κίνητρο της βίας και εκδηλώνεται συνήθως σε σχέσεις δυσλειτουργικές, όπου δεν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση. Στα εγκλήματα αυτά, η επιθυμία του δράστη να υπερισχύσει και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο πάνω στην σύντροφο του είναι τόσο έντονη, με αποτέλεσμα να το επιδιώκει ανεξάρτητα από τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν. Με τον τρόπο αυτό, ο δράστης επιδιώκει να κατακτήσει το αγαπημένο του πρόσωπο, ιδιαίτερα όταν αυτό αντιστέκεται ή επιζητεί να αποχωρήσει από τη σχέση. Ο δράστης δεν μπορεί να αντέξει την ιδέα ότι η σύντροφος του θα αποχωρήσει από τη ζωή του, αφήνοντας τον πίσω ή προχωρώντας με άλλον άνθρωπο. Πολλές φορές, η υπερβολική ζήλεια που αισθάνεται ο δράστης έχει σκοπό την εκδίκηση, την τιμωρία, τον βασανισμό και την ταπείνωση του θύματος. Μέσα από την πρόκληση πόνου και τον εξευτελισμό του θύματος πριν τον φόνο, ο θύτης αισθάνεται ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Πριν την διάπραξη του εγκλήματος συνήθως προηγείται λογομαχία μεταξύ του ζευγαριού, ή λεκτική και σωματική βία, ή το θύμα πιθανόν να έχει πει κάτι το οποίο να έχει πυροδοτήσει τον δράστη να πραγματοποιήσει το έγκλημα με το παραμικρό κίνητρο που του έχει δοθεί.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το έγκλημα στα Γλυκά Νερά παρουσιάζει στοιχεία ναρκισσισμού και έπαρσης αφού ο δράστης με την φαινομενικά τέλεια εικόνα, το καλό παιδί, ο τέλειος επαγγελματίας, ο οικονομικά ευκατάστατος, ο κοινωνικά αποδεκτός, δεν άντεξε όπως όλα δείχνουν την ματαίωση της συζύγου του και την ανάγκη της να απομακρυνθεί από τον ίδιο. Ο συζυγοκτόνος δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης και παρουσιάζει το στοιχείο της μεθοδικότητας αφού για 38 ημέρες αντιμετώπισε με απίστευτη ψυχραιμία, ηρεμία και θράσος την φρικαλέα εγκληματική του ενέργεια.

Αναρωτιέμαι… Πόσες ακόμα γυναίκες πρέπει να θρηνήσουμε αλήθεια; Ποια ποινή μπορεί να θεωρηθεί αντάξια των πράξεων αυτών;

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Έβδομη (7 η ) Φιλανθρωπική Εκδήλωση του Δήμου Αθηένου / Αγώνας Ακριβείας Κλασσικών Αυτοκινήτων (στη μνήμη Μαρίας Θεοδώρου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Δήμος Αθηένου διοργανώνει και φέτος για 7 η συνεχόμενη χρονιά την ετήσια τουφιλανθρωπική εκδήλωση «Κλασσικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου». Η εκδήλωση αυτή διεξάγεταιστη

Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 1ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας «Πετρολίνα»

Χθες Τετάρτη 08 Μαΐου στις 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε η Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 1ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας «Πετρολίνα» στο Δημαρχείο Λάρνακας.Παρόντες ήταν

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!