“Ο Φύλακας του Οκτώ: Η Αρχή”

Την στήλη γράφει και επιμελείται η εκπαιδευτικός και βραβευμένη συγγραφέας Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου

—————————–

Σήμερα φιλοξενούμε στη στήλη μας ένα βιβλίο για εφήβους.  Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, «Ο φύλακας του 8: Η αρχή…»

Ταυτότητα του βιβλίου
Συγγραφέας: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

-Καλωσορίσατε. Είμαι πολύ χαρούμενη που έχω μαζί μου ένα βραβευμένο βιβλίο. Θα ξεκινήσω από τον τίτλο σας. «Φύλακας του 8: Η Αρχή…». Τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου αριθμού;
Όχι, αν και ταιριάζει καλύτερα από το «Ο φύλακας του πέντε».  Το οκτώ θυμίζει το σύμβολο του άπειρου και η σημασία του θα φανεί στη συνέχεια, εφόσον πρόκειται για τριλογία.  Το οκτώ σχηματίζεται από μια διπλή καμπύλη, χωρίς αρχή και τέλος κι αυτή ήθελα να είναι η ουσία του φύλακα.

-Χωρίς αρχή και τέλος… Πολύ ενδιαφέρον! Όπως ενδιαφέρον είναι και ο κεντρικός σας ήρωας. Μπορείτε να μας δώσετε λίγες πληροφορίες γι’ αυτόν;
Ο πρωταγωνιστής μου ονομάζεται Αιμίλιος Τράι, δηλαδή ο Αιμίλιος νούμερο τρία.  Το γιατί, δεν θα το πω.  Παρά το ότι είναι ο τρίτος Αιμίλιος, είναι ιδιαίτερος με έναν τρόπο πολύ παράξενο, σχεδόν μαγικό.  Το γιατί θα το μάθει αργότερα στη ζωή του, καθώς και το ότι τίποτε στη ζωή δεν είναι τυχαίο.

-Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Αν σας έλεγα τώρα  να περιγράψατε με τρεις λέξεις την υπόθεσή σας, ποιες θα ήταν αυτές;
Αν πω πως είναι ένα μυθιστόρημα μυστηρίου και αγωνίας με αρκετή δόση χιούμορ, μετράει για τρεις λέξεις;

-Αυτές οι τρεις λέξεις είναι ικανές να απογειώσουν τον αναγνώστη. Κάντε μια βουτιά στις σελίδες σας και διαλέξτε το αγαπημένο σας απόσπασμα.
Μου βάζετε δύσκολα. Αν όμως έπρεπε να ξεχωρίσω ένα απόσπασμα θα διάλεγα αυτό που αγαπά ένα ιδιαίτερο πρόσωπο για μένα, η Μαρίλια, και είναι το ακόλουθο: «… Κι όπως η ζωή καταγράφει στο σώμα μας την κάθε αλλαγή σαν ζωντανό ημερολόγιο, έτσι και η δική του ζωή αφηγούνταν την καθημερινότητά του, αφαιρώντας του βάρος και χρώμα, διακοσμώντας τα χέρια του με ρόζους και τα γόνατά του με μελανιές».

-Η ιστορία σας είναι πολύ ιδιαίτερη. Πώς η συγγραφέας σας σκέφτηκε αυτή την ιδέα; Είμαι σίγουρη ότι θα σας εκμυστηρεύτηκε την απάντηση.
Φυσικά. Εγώ και η Σάντρα είμαστε τα πρώτα φιλαράκια. Απ’ ότι μου εκμυστηρεύτηκε της αρέσει να γράφει χωρίς κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό της. Κάπως έτσι, αυθόρμητα και απλά άρχισε να γράφει τον φύλακα του 8κτώ.  Το μόνο που είχε αποφασίσει εξαρχής ήταν το όνομα και μάλιστα ο αρχικός τίτλος (γιατί πολλές φορές η έμπνευση για να γράψει κάτι είναι ο τίτλος, ακόμη κι αν αυτός τελικά αλλάξει) ήταν, «Η παράξενη ζωή του Αιμίλιου Τράι».  Απ’ εκεί συνέχισε να γράφει και τελικά, βγήκε ο φύλακας του 8κτώ

Μπράβο της! Αφέθηκε και κατάφερε να μας δώσει ένα ξεχωριστό βιβλίο, εσάς! Θέλουμε να ενημερώσετε τη συγγραφέα σας ότι περιμένουμε με αγωνία τη συνεχεία της ιστορίας του Αιμίλιου Τράι.  Σας ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη συνέντευξη.

*Ενδιαφέρουν κι αυτά:

«Ο φύλακας του Οκτώ: Η αρχή…», διακρίθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο για μεγάλα παιδιά και νέους».

Σκεπτικό βράβευσης:
«Ο φύλακας του Οκτώ: Η αρχή…», της Σάντρας Ελευθερίου είναι ένα μυθιστόρημα περιπέτειας και μυστηρίου με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο… Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένα παιδί με ιδιαίτερα και παράδοξα χαρίσματα. Η διαφορετικότητά του τον οδηγεί και σε μια ξεχωριστή πρόσληψη της πραγματικότητας που τον καθιστά ήρωα, ενώ στην ουσία ο ίδιος αγωνίζεται να είναι σαν τους άλλους, ένας καθημερινός άνθρωπος, ένας αντιήρωας. Η Σάντρα Ελευθερίου, κάτω από τον μανδύα της περιπέτειας και του μυστηρίου… θίγει καίρια κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η δυσκολία αποδοχής του Άλλου, η κοινωνική και οικονομική ανισότητα και οι επιπτώσεις της στους αδύνατους».

Ας γνωρίσουμε τη συγγραφέα που δεν είναι μόνο συγγραφέας αλλά και μια πολύ γνωστή εικονογράφος. Δύο σε ένα δηλαδή.
Η Σάντρα εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στον χώρο της εικονογράφησης βιβλίων, κάτι που συνδυάζει με τη συγγραφή. Συνεργάζεται με τους γνωστότερους εκδοτικούς οίκους σε Κύπρο και Ελλάδα, έχει διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής Κρατικών Βραβείων Εικονογράφησης και λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις, εργαστήρια και ομιλίες με θέμα τη συγγραφή και την εικονογράφηση, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.  Έχει λάβει Κρατικό Βραβείο τέσσερις φορές ως εικονογράφος και μία φορά ως συγγραφέας.  Αντιπροσώπευσε την Κύπρο στην Χρυσή Λίστα του Διεθνούς Συμβουλίου Βιβλίων για Νέους (ΙΒΒΥ), ήταν υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2020 και υποψήφια για το Βραβείο «Μαντάμ Φιγκαρό – Γυναίκες της Χρονιάς 2018, στην κατηγορία «Δημιουργός».

https://www.facebook.com/sandraikones/ (Για ρίξτε μια ματιά στις εικόνες της Σάντρας. Θα τις λατρέψετε…)

*Δραστηριότητες για τα παιδιά

Δραστηριότητα πρώτη: Οι κάρτες από τις βινιέτες κεφαλαίων του βιβλίου (εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου)

Δραστηριότητα δεύτερη:

*Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το βιβλίο: https://www.facebook.com/sandraeleftheriouauthor/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κύπρος Ανδρονίκου υποψήφιος Δήμαρχος: «Θέλουμε ο κόσμος να εμπιστευτεί άτομα τα οποία πίστεψαν, εργάστηκαν και ώθησαν την δημιουργία αυτού του Δήμου»

Ο Κύπρος Ανδρονίκου Δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού και υποψήφιος Δήμαρχος του Νέου Περιφερειακού Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού, Κιτίου, Περβολιών, Τερσεφάνου, μιλά στο SkalaTimes για το νεο Δήμο που δημιουργείται,

Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής στο Διεθνές τουρνουά Υδατοσφαίρισης Λαρνακας: «Η πόλη της Λάρνακας αναβαθμίζεται συνεχώς και τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί αρκετές διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας»

Στο διεθνές τουρνουά υδατοσφαίρισης που πραγματοποιείται στη Λάρνακα βρέθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής σήμερα το απόγευμα. Σε δηλώσεις του στο SkalaTimes ο Υφύπουργος δήλωσε:

error: Content is protected !!