Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας

Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας / Διεθνής Μέρα και Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων

Η 18η Μάϊου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), ως η Διεθνής Μέρα και Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων. Στόχος της απόφασης αυτής είναι να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στην σύγχρονη κοινωνία και όπως το διατυπώνει το Συμβούλιο «με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2024 είναι “Museums, Education and Research” («Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα») και  υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο των πολιτιστικών ιδρυμάτων στην παροχή μιας ολιστικής εκπαιδευτικής εμπειρίας. 

Τα Μουσεία λειτουργούν ως δυναμικοί εκπαιδευτικοί κόμβοι, ενισχύοντας την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη. Από την τέχνη και την ιστορία μέχρι την επιστήμη και την τεχνολογία, τα μουσεία είναι ζωτικοί χώροι όπου η εκπαίδευση και η έρευνα συγκλίνουν για να διαμορφώσουν την κατανόησή μας για τον κόσμο.

Στα πλαίσια  του εορτασμού αυτού ο Δήμος Λάρνακας διοργανώνει στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας το θεατρικό και εικαστικό εργαστήρι με τίτλο «Περιήγηση στο Μουσείο» το Σάββατο, 18 Μαΐου 2024 από τις 5.00 μ.μ. μέχρι τις 7.00 μ.μ. Πρόκειται για μια διαφορετική «ξενάγηση» στο χρόνο και στην ιστορία των εκθεμάτων του Μουσείου. Το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικού Αρχείου Λάρνακας αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την ιστορικότητα και την σημαντικότητα της Λάρνακας από το παρελθόν μέχρι σήμερα. Στο εργαστήρι με τίτλο «Περιήγηση στο Μουσείο»,  τα παιδιά θα γνωρίσουν τόσο το Μουσείο όσο και την ιστορία της πόλης μέσα από τα εκπαιδευτικά εργαλεία του θεάτρου όπως το θεατρικό παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων και τον αυτοσχεδιασμό.

Στη συνέχεια τα παιδιά θα φτιάξουν κατασκευές οι οποίες θα δημιουργηθούν με έμπνευση τα εκθέματα και τις θεματικές ενότητες του Μουσείου. Στόχος του εργαστηρίου «Περιήγηση στο Μουσείο» είναι να μάθουν και να ενημερωθούν τα παιδιά για το Ιστορικό Μουσείο Λάρνακας με ένα δημιουργικό – ευρηματικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Το θεατρικό και εικαστικό εργαστήρι διάρκειας 2 ωρών απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 χρονών. Το εργαστήρι μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 30 παιδιά. Κατά την πρώτη ώρα τα παιδιά θα ασχοληθούν με το θεατρικό εργαστήρι και στην συνέχεια με το εικαστικό εργαστήρι. Το παιδικό εργαστήρι γίνεται σε συνεργασία με την ηθοποιό / θεατροπαιδαγωγό Θεοδώρα Ανδρέου και την εικαστικό Σκευή Ανδρονίκου (Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους). 

Για κρατήσεις στο τηλ. 24641319.

Επίσης, το Μουσείο θα είναι ανοικτό και για επισκέψεις από τους «μεγάλους» φίλους του από τις 7:00 μ.μ. μέχρι τις 9:00 μ.μ. όπου μπορούν να απολαύσουν το χώρο με συνοδεία μουσικής και κρασιού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα προσφέρεται στους επισκέπτες ένα αντίγραφο γκραβούρας του Ζήνωνα του Κιτιέα δωρεάν.

Το Μουσείο βρίσκεται παρά την Πλατεία Ευρώπης στην Λεωφόρο Αθηνών. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 24629333, 24641319 και στην ιστοσελίδα  www.larnaka.org.cy

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Ανθεστήρια Λάρνακας 2024 και βραβεία

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19  Μαΐου 2024, η Γιορτή των Ανθεστηρίων στη Λάρνακα. Στις 6.00 μ.μ. στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) έγινε η παρέλαση στην οποία έλαβαν

error: Content is protected !!