Η ΠΕΝ-7

———————————————–

Την στήλη γράφει και επιμελείται η εκπαιδευτικός και βραβευμένη συγγραφέας Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου

Σημερινή  μας καλεσμένη είναι μια πένα μα όχι όποια κι όποια.
Συγγραφέας: Δήμητρα Χαραλάμπους / Εκδοτικός Οίκος: Πάργα

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα.

-Νομίζω ότι τα παιδιά θα θέλουν να μάθουν ποια είναι αυτή η κυρία που μοστράρει με νάζι στο εξώφυλλο σας και έχει αυτό το εξωτικό όνομα.
Να σας συστήσω, λοιπόν, την πρωταγωνίστριά μου. ΠΕΝ-7 ονομάζεται, μα έχει κι ένα δεύτερο συνθηματικό ονοματάκι που θα το ανακαλύψετε σαν ανοίξετε τις σελίδες μου. Η ΠΕΝ-7, που λέτε,  κατάγεται από τη χώρα των πολλών εφευρέσεων και των μεγάλων κατασκευών. Γεννήθηκε στο εργαστήρι του μάγου Άμπρα Καταμπρούλη και δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο στυλό. Τα εφτά παρδαλά φτερά που έχει στο καπάκι της την κάνουν μαγική, αφού καθένα από αυτά μπορεί να εκτελέσει μία και μοναδική αποστολή. Όχι συνηθισμένη αποστολή, ασφαλώς. Η ΠΕΝ-7 είναι ικανή να πραγματοποιήσει μικρά και ακριβά θαύματα!   

-Μαγικές ικανότητες; Ουάου! Μπορείτε να μας περιγράψετε ένα περιστατικό μέσα από το οποίο να φαίνεται η μαγική ικανότητά της ΠΕΝ-7;
Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι όλα τα περιστατικά που φανερώνουν τις μαγικές της ικανότητες, θα έλεγα πως ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι αυτό με το οποίο εκπληρώνει την «πράσινη αποστολή». Η ΠΕΝ-7 είχε παρατηρήσει ότι η πόλη στην οποία είχε καταφθάσει ήταν πολύ, μα πάρα πολύ βρώμικη. Σκουπίδια παντού και κανείς δε φαινόταν να ενοχλείται. Αυτό είχε  προβληματίσει πολύ την καλή μας πένα, αφού στη δική της χώρα σκουπίδια δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα. Εκεί κάθε λογής σκουπίδι μπορούσε να μετατραπεί σε οικολογικό καύσιμο και αυτό το έκανε πολύτιμο και απαραίτητο. Μαζί με τα παιδιά – βοηθούς της λοιπόν, κατέστρωσαν ένα πολύ έξυπνο σχέδιο. Σε μια βραδινή εξόρμησή της η ΠΕΝ-7… Τι να έγινε άραγε στη συνέχεια; Πρέπει να με διαβάσετε για να το ανακαλύψετε.

-Απ’ ότι μαθαίνουμε από το εξώφυλλο μα και από την εισαγωγή η ηρωίδα σας έχει να φέρει εις πέρας μια μυστική αποστολή. Μας ενθουσιάζουν οι αποστολές και όταν είναι και μυστικές τόσο το καλύτερο. Θα μας δώσετε μια γεύση για τη μυστική αποστολή της ηρωίδας σας;
Όταν η ΠΕΝ-7 έφτασε στον γαλάζιο πλανήτη μονάχα εγώ και ο πατέρας της ξέραμε την πιο σημαντική της αποστολή. Την πιο δύσκολη, την πιο απαιτητική, αυτήν που θα έπρεπε να παραμείνει μυστική και απόρρητη. Θα την βρείτε ασφαλώς αν ψάξετε στις τελευταίες μου σελίδες, εκεί όπου η ΠΕΝ-7 την αποκαλύπτει στα φιλαράκια της. Εγώ θα σας πω μονάχα πως για να την εκπληρώσει πήρε πολύτιμη βοήθεια από έναν παππού με άσπρη γενειάδα που όλοι αγαπάτε και που μας επισκέπτεται μία μόνο φορά τον χρόνο. Κι έπειτα η καλή μας ΠΕΝ-7 προσγειώθηκε σε μια χώρα με απέραντες εκτάσεις ερήμου και ετοιμόρροπα καλυβάκια. Εκεί ανακάλυψε πως κάποια παιδιά την χρειάζονταν και την περίμεναν πώς και πώς… Γιατί άραγε;

-Σε μια μυστική αποστολή δεν μπορεί κανείς να λειτουργήσει μόνος. Ποιοι θα είναι οι βοηθοί της ΠΕΝ-7; Απ’ ότι έχω διαβάσει τους δένει μια στενή φιλία και ένας όρκος…
Ασφαλώς και μια αποστολή χρειάζεται τη δύναμη της ομάδας για να είναι πετυχημένη! Βοηθοί της ΠΕΝ-7 σε αυτό το ταξίδι θα είναι ο Βαλής, ο Φιφής και η Σοφή. Τα τρία παιδιά είναι συμμαθητές και φίλοι και εντυπωσιάζονται από το καινούριο απόκτημα του Βαλή, που είναι μια πολύχρωμη, φτερωτή πένα. Όταν, όμως, ανακαλύπτουν ότι αυτή διαθέτει υπερδυνάμεις θα καταστρώσουν σχέδιο δράσης, ώστε να τη χρησιμοποιήσουν ωφελώντας όσους ζουν γύρω τους. Μοιράζονται λοιπόν ιδέες, σκέψεις, εμπειρίες, περιπέτειες, λαχτάρες, λύπες και χαρές. Όλα όμως μένουν αυστηρά μεταξύ τους. Έχουν άλλωστε ορκιστεί:
«Βαλής, Φιφής, Σοφή, ομάδα ατρόμητη
μεγάλο μυστικό, έχουμε στο μυαλό
κανείς δε θα το μάθει,
στον όρκο που έχουμε πάρει
ΒΑ-ΦΙ-ΣΟ»

-Εκτός όμως από μυστικά και μαγικά μέσα στις σελίδες σας έχω βρει και έναν γρίφο τον οποίο έβαλε ο δάσκαλος στους μαθητές του.
«Αν είχα ένα μαγικό ραβδί
Τι θα έκανα στ’ αλήθεια

για να κάνω στη στιγμή
Τη ζωή μας πιο καλή;»
Μα τα παιδιά είναι μικρά και το πιο σημαντικό δεν διαθέτουν μαγικό ραβδί για να κάνουν στη στιγμή τη ζωή τους πιο καλή. Άρα… αυτός ο γρίφος δεν μπορεί ν’ απαντηθεί;
Τα παιδιά, με την ΠΕΝ-7 βοηθό και συνεργάτης τους, θα βρουν τον τρόπο να λύσουν τον γρίφο. Καμιά φορά τα παιδιά βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν μπορετά ακόμα και όσα φαίνονται εντελώς αδύνατα. Τις περισσότερες φορές από τα παιδιά ξεκινούν όλα τα σημαντικά και πρωτοπόρα στη ζωή. Το έχω συζητήσει και με άλλα βιβλία, φίλους μου, και πάντα καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα: όσα οι μεγάλοι ονειρεύονται το κάνουν πραγματικότητα τα παιδιά!

-Έχουν περάσει πολλά χρόνια τώρα που η ηρωίδα σας έφυγε από τον πλανήτη μας. Αν της δινόταν η ευκαιρία να μιλήσει για μια ακόμη φορά στα παιδιά τι θα τους έλεγε;
Άσε να σκεφτώ… Νομίζω πως θα τους έλεγε τα ίδια εκείνα στιχάκια που είχε κρύψει στο πιο πολύτιμο φτερό της, το μενεξεδί:
«Σέβομαι τη φύση, τα λουλούδια, τα πουλιά,
τα γράμματα, τις μουσικές, τα ταξίδια τα πιο τρελά.
Τη ζωή μου ομορφαίνω και ελπίζοντας προσμένω
έναν κόσμο πιο καλό κι ένα μέλλον λαμπερό!»
Και το 2020 θα συμπλήρωνε ίσως:
«Σέβομαι όλους τους ανθρώπους, όσους παλεύουν και αγωνιούν.
Τη ζωή μου προστατεύω και μαθαίνω να προσφέρω!
Μέχρι να φύγει το σκοτάδι και να γεμίσουν όλα φως,
μέχρι ο κόσμος να ανασάνει ελεύθερος και δυνατός».

Ενδιαφέρουν κι αυτά!

*Βιογραφικό σημείωμα από το οπισθόφυλλο του πρώτου βιβλίου της Δήμητρας Χαραλάμπους: «Ο κλεμμένος θησαυρός»
«Με λένε Δήμητρα και γεννήθηκα πριν από αρκετά χρόνια στη Λευκωσία. Μεγάλωσα σε ένα μικρό σπίτι δίπλα σε ένα δάσος. Άνοιγα το παράθυρό μου και μιλούσα με τα δέντρα, τα πουλιά και τα λουλούδια. Ανέπνεα τη μυρωδιά των πεύκων και μεγάλωνα μαζί τους. Και μια μέρα μου είπαν ξαφνικά πως ήρθε η ώρα να πάω σχολείο. Πήρα τη σάκα μου και τριγύρισα πολλά χρόνια σε σχολεία μεγάλα και μικρά, συντροφιά με τα μολύβια, τα τετράδια και τα βιβλία μου. Και φαίνεται πως μου καλάρεσε, γιατί αποφάσισα να μην φύγω ποτέ από αυτά. Έτσι έγινα δασκάλα! Και δεν το μετάνιωσα στιγμή. Γιατί μπορώ ακόμη να παίζω, να τραγουδώ, να μαθαίνω και να γελώ. Μα το πιο σημαντικό είναι που μπορώ να βλέπω τα παιδιά και να σκαρφίζομαι ιστορίες. Αυτή είναι η πρώτη που έγραψα κι έγινε βιβλίο!»

*Η συγγραφέας…

Αυτό το βιογραφικό σημείωμα το αγαπώ πολύ, γιατί
περιγράφει καλύτερα από κάθε άλλο ποια είμαι: ένα
παιδί που μεγάλωσε κοντά στη φύση, αγάπησε τα βιβλία,
 τη μουσική, τις ταινίες, τις ζωγραφιές, τα ταξίδια κι
έγινε, μεγαλώνοντας, δασκάλα… Όλα όσα αγαπώ σε μερικές μόνο λέξεις.
Από τότε που το έγραψα μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει άλλα τέσσερα βιβλία, κάποιες διακρίσεις σε διαγωνισμούς σε Κύπρο και Ελλάδα, γνωριμίες με παιδιά, πολλές επισκέψεις σε σχολεία, συμμετοχή σε συνέδρια, φεστιβάλ, εκθέσεις βιβλίων καθώς και παρουσιάσεις σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και διάφορες εκδηλώσεις.
Αυτό που σίγουρα με χαροποιεί πιο πολύ είναι να γράφω ιστορίες που οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες αγκαλιάζουν με αγάπη! Αυτό μονάχα μου δίνει δύναμη να συνεχίζω και να προχωρώ συγγραφικά.

* Όμορφες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε αφού διαβάσετε την ΠΕΝ – 7 και τη μυστική της αποστολή:

1.Το χριστουγεννιάτικο όνειρο της Πενέφτας

Με σκέψη και σύνεση γράψε στις πιο κάτω μενεξεδένιες καρδιές τις ευχές που θα έγραφες εσύ στον Άγιο Βασίλη. Ευχές που θα έκαναν τη ζωή των ανθρώπων γύρω σου πιο όμορφη και μοναδική…

2.Το μενεξεδί φτερό

«…Προσοχή, λοιπόν, φίλοι μου. Αν βρείτε στον δρόμο σας ένα μενεξεδί φτερό, ακολουθήστε το. Θα σας οδηγήσει στους πιο μαγευτικούς δρόμους που έχετε ποτέ περπατήσει. Μα κι αν δεν το βρείτε ποτέ, φτιάξτε ένα δικό σας για να γαργαλάει τα όνειρά σας και να τσιγκλά τη φαντασία σας. Μελανογειά σας και μελανοχαρά σας!!!»

Αν η ΠΕΝ-7 μπορούσε να ικανοποιήσει μια δική σας τρελή επιθυμία ποια θα ήταν αυτή; Σημειώστε την σε ένα χαρτάκι και πού ξέρετε;;; Μπορεί και να πραγματοποιηθεί!

*Η συγγραφέας μοιράζεται μαζί μας μερικές φωτογραφίες από τις δράσεις που έκανε παρέα με παιδιά από διάφορα σχολεία της Κύπρου που διάβασαν και αγάπησαν την ΠΕΝ-7.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!