Ιωάννα Πιτσιλλή: “Καλός συγγραφέας είναι αυτός που αγγίζει την ψυχή μου”

Η Ιωάννα Πιτσιλλή ετοιμάζεται για την έκδοση της πρώτης της συλλογής διηγημάτων “Αλά Μπρατσέτα”, η ίδια λέει πως η σχέση της με το γράψιμο ξεκίνησε μόλις πριν από δύο χρόνια όταν άρχισε να αρθρογραφεί σε τοπική εφημερίδα της πόλης της, της Λάρνακας, ωστόσο μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια δουλειά της έχει ξεχωρίσει σε διαγωνισμούς συγγραφής, ενώ εκδόθηκε σε ebook μορφή και η πρώτη της ποιητική συλλογή.
Το SkalaTimes κουβεντιάζει σήμερα με την Ιωάννα, με αφορμή την “Αλά Μπρατσέτα”. 

SkalaTimes

Ιωάννα η δική σου σχέση με το γράψιμο πώς και πότε ξεκίνησε;
Επίσημα πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν ξεκίνησα να γράφω για το L.A. Voice Larnaca’s Alternative Free Press και την ίδια περίπου περίοδο άρχισα να αρθρογραφώ για το «Love Letters.gr». Δημιούργησα στη συνέχεια το πρώτο μου blog με την ονομασία Short and Tall Stories και από το «Love Letters» μετακόμισα στο «Μεταξύ μας».
Η αλήθεια είναι πως όλο αυτό  άρχισε μέσα από τη φωτογραφία την οποία αγαπάω ιδιαίτερα. Ξεκίνησα ντύνοντας τις φωτογραφίες μου με λεζάντες και στη συνέχεια με μικρές ιστορίες. Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω πως στα πρώτα μου βήματα είχα την ηθική στήριξη και παρότρυνση της φίλης μου Γεωργίας Ιωαννίδου, η οποία ήταν και η πρώτη που πίστεψε σε μένα. Παρακολούθησα ακόμα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας και οφείλω να πω, πως μεγάλο ρόλο στη βελτίωση της γραφής μου αλλά και στο άνοιγμα των οριζόντων μου, έπαιξε η αγαπημένη μου δασκάλα Γιώτα Δημητρίου. Χρειάζεσαι πάντα μια στήριξη από τους γύρω σου, κάποιον να πιστεύει  σε σένα και εγώ αισθάνομαι πραγματικά τυχερή που είχα και συνεχίζω να  έχω τέτοιους ανθρώπους γύρω μου.

Τι θεωρείς «καλό γράψιμο» και ποιοι είναι οι δικοί σου αγαπημένοι συγγραφείς;
Πιστεύω πως το τι θεωρεί ο καθένας «καλό γράψιμο» είναι καθαρά υποκειμενικό. Δεν αρέσουν σε όλους τους ανθρώπους τα ίδια βιβλία και οι ίδιοι συγγραφείς. Για μένα «καλό γράψιμο» είναι αυτό που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μου, που με κάνει να σκέφτομαι, να ταξιδεύω, να κατανοώ και να μαθαίνω. Είναι επίσης αυτό που με γεμίζει με εικόνες, με κάνει να ονειρεύομαι και μου δείχνει πως μπορώ, αν θέλω, να γίνω καλύτερος άνθρωπος.
Αγαπημένοι συγγραφείς πολλοί! Από ξένους ξεχωρίζω τον John Steinbeck και από τους νεότερους τον  Fredrik Backman.
Από Έλληνες ξεχωρίζω και αγαπώ την Αλκυόνη Παπαδάκη, την Άλκη Ζέη και την Ευγενία Φακίνου.

Ζεις και εργάζεσαι στη Λάρνακα, πόσο ρόλο ή σημασία παίζει ο τόπος που διαμένει ένας συγγραφέας;
Η Λάρνακα είναι για μένα μια πόλη μαγική. Μια βόλτα στη θάλασσα, στις αλυκές ή στα στενά και τις πλατείες της είναι αρκετή για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου αλλά και για να εμπνευστείς. Γενικότερα, πιστεύω πως ο τόπος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παιδική ηλικία και την ενήλικη καθημερινότητα. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι σημαντικοί στον ψυχισμό ενός συγγραφέα.

Αλήθεια, για σένα ποιος είναι ο «καλός συγγραφέας»;
Καλός συγγραφέας είναι αυτός που αγγίζει την ψυχή μου. Είναι αυτός που το βιβλίο του, ενώ ξεκλέβω χρόνο για να το διαβάσω, εντούτοις εύχομαι να μην τελειώσει ποτέ. Είναι φορές που φίλησα ένα βιβλίο όταν έφτασα στο τέλος του, το κράτησα πάνω στο στήθος μου και ευχαρίστησα νοερά τον συγγραφέα για όλα όσα μου χάρισε και μοιράστηκε μαζί μου.

Εσύ από πού εμπνέεσαι και ποιοι παράγοντες σε βοήθησαν στο συγγραφικό σου μονοπάτι;
Η έμπνευση μπορεί να έρθει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μπορεί να είναι μια εικόνα που είδες, μια λέξη ή μια ιστορία που άκουσες, ένας ήχος ή μια μουσική που έφτασε στα αυτιά σου, ένα συναίσθημα που ένιωσες. Τα πάντα μπορεί να είναι έμπνευση. Απλά εκείνη τη στιγμή πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα. Προσωπικά σημειώνω στο κινητό μου το πρώτο ερέθισμα και αρχίζω σχεδόν αμέσως να κάνω σενάρια μέσα στο κεφάλι μου, να πλέκω τις ιστορίες μου. Μέχρι να βγει η ιστορία δεν μπορώ να ηρεμήσω.

Το βιβλίο σου με τη συλλογή διηγημάτων, «Αλά μπρατσέτα», είναι η πρώτη σου δουλειά που εκδίδεται;
Το  «Αλά μπρατσέτα» είναι η πρώτη μου επίσημη δουλειά. Έχει ήδη εκδοθεί μια ποιητική μου συλλογή με τον τίτλο “Ράβδοι πλαστελίνης” την οποία ήθελα να παρουσιάσω στο πιο ευρύ κοινό σαν μια πρώτη κατά κάποιο τρόπο  γνωριμία και για το λόγο αυτό κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο στην διεύθυνση τοβιβλιο.net καθώς  και στις σελίδες μου στο Facebook, ioanna pitisilli και my short snd tall stories. Το «Αλά μπρατσέτα»,θα το δούμε τυπωμένο σε χαρτί και αισθάνομαι πραγματικά πολύ χαρούμενη για αυτό!

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τις εκδόσεις «Ευγνώμων»;
Έχει τύχει αρκετές φορές να λάβω μηνύματα από ανθρώπους που δεν γνωρίζω είτε γιατί τους άγγιξε ένα κείμενο που έχω γράψει είτε γιατί απλά ήθελαν να μου πουν δυο όμορφα λόγια και να μου ευχηθούν να έχω μια όμορφη πορεία στο δρόμο της συγγραφής. Ένα μήνυμα γεμάτο αγάπη και θετική ενέργεια έλαβα μια μέρα από την Άντρη Χαϊράλλα, την οποία δεν γνώριζα και δεν έτυχε να έχουμε μιλήσει ποτέ στο παρελθόν. Ήτανε πραγματικά τόσο όμορφα αυτά που μου έγραφε στο μήνυμα που μπήκα στη διαδικασία να ψάξω λίγο τη σελίδα της στο Facebook. Ανακάλυψα λοιπόν πως η Άντρη είχε ξεκινήσει μαζί με την ομάδα της ένα καινούργιο εκδοτικό οίκο, τον «Οίκο Ευγνώμων». Έστειλα τα διηγήματά μου, χωρίς δεύτερη σκέψη, για αξιολόγηση και κάπως έτσι  αρχίσαμε να περπατάμε μαζί με την Άντρη και την ομάδα της, «Αλά μπρατσέτα».

Τι θα διαβάσει ο αναγνώστης στο «Αλά Μπρατσέτα» και από πού εμπνεύστηκες τον τίτλο του βιβλίου;
Ο αναγνώστης θα διαβάσει είκοσι σε αριθμό διηγήματα. Το «Αλά μπρατσέτα» είναι στην ουσία μια πρόσκληση για μια βόλτα πάνω από ανθρώπινες ιστορίες. Αυτή τη βόλτα θα την κάνουμε μαζί με τον αναγνώστη, χέρι με χέρι και ίσως στο τέλος μπορέσουμε να σκεφτούμε κομματάκι διαφορετικά. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από τον τίτλο. 

Οι διακρίσεις δύο διηγημάτων σου καθώς και ο τιμητικός έπαινος ενός ποιήματος σου, έχουν παίξει κάποιο ρόλο στη συγγραφική σου πορεία;
Φυσικά! Λειτούργησαν μπορώ να πω σαν κινητήριος δύναμη. Είναι αυτή η γλυκιά ευχαρίστηση που παίρνει ο συγγραφέας όταν εκτιμάται το έργο του. Είναι σαν να χαμογελά η ψυχή σου. Σαν να βγάζει η πένα σου ποδαράκια και σου λέει «Έλα, πάμε πιο μακριά!» και εσύ δεν έχεις άλλη επιλογή από το να τρέξεις μαζί της!

Θα γίνει κάποια παρουσίαση του «Αλά μπρατσέτα»;
Φυσικά και προγραμματίζουμε μια παρουσίαση. Υπολογίζουμε, αν όλα πάνε καλά λίγο πριν τα Χριστούγεννα να είμαστε έτοιμοι!

Ένα μυθιστόρημα είναι μέσα στα άμεσα σχέδια σου;
Δεν το αποκλείω. Είναι κάτι που θα ήθελα σίγουρα να δοκιμάσω άλλωστε. Άλλη μια πρόκληση.

———————————————————

Η Ιωάννα Πιτσιλλή και γεννήθηκε το 1977 στη Λευκωσία. Έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία και έχει κάνει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Γράφει τα τελευταία δυο χρόνια, κυρίως διηγήματα, ποιήματα και μικρές ιστορίες. Αρθρογραφεί για την τοπική εφημερίδα της πόλης όπου διαμένει L.A Voice , Larnaca’s Alternative Free Press καθώς και για την ιστοσελίδα Μεταξύ μας.

Τον Ιούνιο του 2019 έχει εκδώσει σε μορφή eBook την πρώτη της Ποιητική συλλογή με τίτλο «Ράβδοι πλαστελίνης», η οποία και διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα http://xn--kxafa1aluf7a.net/

Συμμετείχε στον 5ο Διαγωνισμό Ποίησης του Bonsaistories.gr όπου το ποίημα της «Ασημένιες πούλιες», έλαβε τιμητικό έπαινο.

Το ποίημα της «Μη φοβάσαι τους χειμώνες μάτια μου» συμπεριλαμβάνεται στο Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2019 του δικτυακού τόπου http://xn--kxafa1aluf7a.net/

Τα δύο πιο κάτω διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς:
«Κουστούμια και στολές». Λογοτεχνικός Διαγωνισμός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών. Διοργανωτής: Iστοσελίδα 121 words.
«Πίσω στη ζωή», Λογοτεχνικός Διαγωνισμός με θέμα: Ιστορίες της Άνοιξης. Διοργανωτής: Iστοσελίδα Eyelands και Παράξενες μέρες.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

Ντροπής πράγματα: Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου

Απαράδεκτες σκηνές βανδαλισμού αντίκρυσαν σήμερα κάτοικοι της περιοχής Δρομολαξιάς Μενεού! Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου, Δημάρχου Δρομολαξιάς ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος και επανεδιεκδικεί

error: Content is protected !!