Κατακλυσμός Λάρνακα 2019…κρατάει χρόνια αυτή κολώνια / Ένα πανηγύρι με ιστορία!

Για ακόμη μια χρονιά η πόλη του Ζήνωνα, η Λάρνακα μας, γιορτάζει το Φεστιβάλ Κατακλυσμού, το πανηγύρι του Κατακλυσμού, μια γιορτή για τη Λάρνακα που κρατάει χρόνια και έχει συνδεθεί με την ιστορία της πόλης μας.

Περίπτερα με προϊόντα, φαγητά, ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα και χιλιάδες κόσμου όλων των ηλικιών να πηγαινοέρχεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, στις γνωστές σε όλους “Φοινικούδες”.

Σύμφωνα με το γνωστό blog που καταγράφει την ιστορία της Λάρνακας larnacainhistory.wordpress.com :

Στην πρώτη γιορτή του κατακλυσμού στη Λάρνακα που έγινε το 1918, περιλαμβάνονταν διαγωνισμοί ζωγραφικής και καλαθοποιίας, καλύτερης γυναικείας φορεσιάς, ομορφιάς μέχρι και… μακριών μαλλιών (βρουλλιών).
Ο ερευνητής Δρ. Γ. Κ. Γιαγκουλλής υποστηρίζει για τον Κατακλυσμό της Λάρνακας:
«… Θέλω να πιστεύω ότι η πρώτη αρχή του Κατακλυσμού πρέπει να τοποθετηθεί στα 1918, αν και θαλασσοπανήγυρεις γίνονταν και προηγουμένως. Η πρώτη Γιορτή έγινε στις 10 Ιουνίου του 1918, με πρωτοβουλία του ιστοριοδίφη Νεοκλή Κυριαζή. Η γιορτή έγινε στο «μεϊτάνι»  (πλατεία) της Εμπορικής Λέσχης, όπου στήθηκε, “ταβλαρκά” (εξέδρα), όπως αναφέρει ο Χρ. Θ. Παλαίσιης στο βιβλίο του “Συλλογή διαφόρων εκλεκτών εθνικοϊστορικών και σατυρικοερωτικών ανεκδότων ποιημάτων και τραγουδιών, Λευκωσία 1931, σς.33-45 – η πανήγυρις του Κατακλυσμού εν Λάρνακι την 10ην Ιουνίου 1918”.»Παρευρίσκονταν μεταξύ άλλων, ο αρμοστής, διοικητές, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου. Κριτής των “μιάλων” (απαγγελίες) και των “μιτσιών” (τσιαττίσματα), ορίστηκε ο γνωστός ποιητής Ιωάννης Περδίος. Το πρόγραμμα περιελάμβανε διαγωνισμό για τα καλύτερα λευκαρίτικα κεντήματα, διαγωνισμό ζωγραφικής και καλαθοποιίας, διαγωνισμό καλύτερης γυναικείας φορεσιάς, διαγωνισμό ομορφιάς, μακριών μαλλιών (βρουλλιών) κ.ά. Δεν έλειπαν βέβαια οι χοροί, οι ναυτικοί και οι κολυμβητικοί αγώνες. Στους ποιητικούς διαγωνισμούς έλαβαν μέρος οι Αυγορίτες ποιητάρηδες, Χρ. Παλαίσιης, Τσόκκος, Σιεφταλής και Κακουλλής, ο Βίγγος από τα Λιβάδια και ο Παπαμιχαήλ Σιάλος από το Πατρίκι. Νικητής κρίθηκε ο Παλαίσιης. Έκτοτε έγιναν στη Λάρνακα πολλοί ποιητικοί διαγωνισμοί, για τους οποίους δυστυχώς δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες».

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!