Μιχάλης Ορφανίδης:  “Στην επαγγελματική μου πορεία με βοήθησε το πάθος και η τελειομανία μου”

Τι πρόλογος μπορεί να γραφτεί για τον κορυφαίο  Μake Up Artist του τόπου μας, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι ο αγαπημένος πολλών επώνυμων; Τι να πούμε για έναν άνθρωπο που κατάφερε να ξεχωρίσει, στο χώρο του μακιγιάζ, με το ταλέντο του εδώ και μια εικοσαετία;
Με αφορμή τα 20 χρονιά δημιουργικής πορείας, αλλά και τη σχολή μακιγιάζ που δημιούργησε και στην οποία διδάσκει, (στο
Time Private Institute στη Λάρνακα), σήμερα κουβεντιάζουμε με τον καταξιωμένο  συνδημότη μας make up artist Μιχάλη Ορφανίδη.

Της Γιώτας Δημητρίου

Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με το κομμάτι αυτό της τέχνης, με το make up;
Βασικά, το να ασχολούμαι με την τέχνη  ήταν κάτι που το θυμάμαι από πολύ μικρός. Πηγαίνοντας πίσω πρέπει να σου πω ότι όταν με ρωτούσαν τι ήθελα να γίνω, πάντα έλεγα ζωγράφος. Τώρα μιλάω για τα παιδικά μου χρόνια, όταν ήμουν  7 – 8 χρονών. Θυμάμαι ήμουν ο αγαπημένος της καθηγήτριας τέχνης. Ήθελα πάντα να σπουδάσω ζωγράφος, αυτή είναι η αλήθεια. Να σημειώσω εδώ, ότι ενώ ζωγράφιζα, την ίδια στιγμή έκανα make up σε φίλες μου με κάθε ευκαιρία, ήταν κάτι που μου άρεσε. 
Μετά τον στρατό άρχισα να κάνω διάφορες δουλειές για να καταλήξω τελικά στον χώρο τον καλλυντικών…

Παρ’ όλο που το όνειρο σου ήταν η ζωγραφική, όταν ξεκίνησες να εργάζεσαι στον χώρο των καλλυντικών, ήταν κάτι που σου άρεσε φαντάζομαι, ναι;
Ναι, Πάρα πολύ.  Ο χώρος αυτός με κέρδισε από την αρχή. Βρέθηκα στο στοιχείο μου.  Έτσι άρχισα να ονειρεύομαι και το μακιγιάζ ως επάγγελμα.  
  

Πάντως, έχει σχέση με την τέχνη. Είναι σαν να είναι το πρόσωπο ένας καμβάς. Σωστά;
Έτσι ακριβώς.  Όπως ο ζωγράφος έχει τον καμβά, εγώ έχω τα πρόσωπα.

Πριν πόσα χρόνια έκανες τις σπουδές στο χώρο του μακιγιάζ;
Πριν από περίπου 25 χρόνια.
Η απόφαση μου ήταν καθοριστική! Να ακολουθήσω το δρόμο του μακιγιάζ.
Ο αείμνηστος Γιάννης Αγγελάκης (από τους καλυτέρους μακιγιέρ  που γέννησε η Ελλάδα) έγινε ο πρώτος μου δάσκαλος.  Αργότερα σπούδασα στην Ιταλική Σχολή Μόδας PANSIK με ειδικότητα το Επαγγελματικό Μακιγιάζ. Οι σπουδές μου ολοκληρώθηκαν με το LECTURING AND TEACHING DIPLOMA IN ITEC THERAPIES, αλλά και με το Make-Up Designory  Instructor Certification Training and Level Up Professional Training.

Όταν εσύ ξεκινούσες ως make up artist αυτός ο χώρος ήταν κάτι πολύ καινούριο για τα Κυπριακά δεδομένα…
Ακριβώς. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, μπορεί και να είμαι ο πρώτος άντρας makeup artist στην Κύπρο.

Δεν σε ανησυχούσε που ξεκινούσες ένα επάγγελμα πολύ καινούριο;
Όχι καθόλου. Γενικά, είμαι ανοιχτός σε ό,τι καινούριο γίνεται γύρω μου. Από μικρός ήμουν ανοιχτός και διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Άρα, δεν ήταν κάτι που με ανησυχούσε. Τον μόνο, νομίζω, που ανησύχησε ήταν τον πατέρα μου (γέλια!).

Γιατί;
Ήθελε να κάνω “μια σοβαρή δουλειά”. Τότε, το όνειρο του κάθε γονιού ήταν το παιδί του να μπει στο Δημόσιο ή να γίνει  Τραπεζικος Υπάλληλος. Ο πατέρας μου θεωρούσε αυτό που έκανα “χόμπι”, ότι δεν ήταν κάτι για να το πάρει κανείς σοβαρά…. Νομίζω πως συνειδητοποίησε πως αυτό που έκανα είναι  ένα σοβαρό επάγγελμα όπως όλα τα άλλα, και πως μάλιστα ο γιος του είναι καλός σε αυτό, όταν μια μέρα άνοιξε την τηλεόραση και είδε να μιλάνε για μένα και για την δουλειά μου.

Ακόμα και σήμερα, τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα προκαλούν ανησυχία στους περισσότερους γονείς…
Σήμερα πιστεύω πως η νέα γενιά είναι ανοιχτή σε αυτά τα πράγματα. Το βλέπω και από φίλους μου, που τα παιδιά τους έχουν μια κλίση στην τέχνη και είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν να ακολουθήσουν αυτό που θέλουν.  Είμαστε πλέον πιο ανοιχτοί ως Κύπριοι. Τότε όταν ξεκινούσα εγώ τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Υπήρξε μια πορεία μέχρι να φτάσεις στο σημείο να είσαι πολύ γνωστός, επιτυχημένος και καταξιωμένος. Κατά τη διάρκεια της πορείας σου τι ήταν αυτό που σε βοήθησε να πετύχεις στο χώρο αυτό;
Με βοήθησαν το πάθος και η τελειομανία μου! Κάτι το οποίο πρέπει να σου πω ότι το δουλεύω πολύ με τον εαυτό μου. (Θέλω να φτάσω σε ένα επίπεδο που να ευχαριστιέμαι και να χαίρομαι για κάτι και όχι να βλέπω πάντα κάποια ατέλεια).
Δουλεύω πάντα με πάθος, κέφι και όρεξη.  Αγαπώ αυτό που κάνω. Ποτέ δεν δυσανασχέτησα για την πολύ δουλειά, ή αν είχα να κάνω μεγάλες αποστάσεις,  ή γιατι θα δούλευα 10 και παραπάνω ώρες.

Προτιμάς να δουλεύεις πάνω σε νεανικά πρόσωπα, παρά σε γυναίκες πχ άνω των 40; (Κάποιοι ίσως να θεωρούν ότι μια γυναίκα πάνω των 35 να είναι “πιο δύσκολη υπόθεση” για ένα make up artist).
Καμία σχέση! Ποτέ δεν έκανα διαχωρισμό στις γυναίκες, ούτε λόγω ηλικίας, ούτε για οτιδήποτε άλλο! Για μένα, κάθε γυναίκα ήταν και είναι ξεχωριστή. Κάθε γυναίκα που έχω απέναντι μου είναι για μένα μια πρόκληση να αναδείξω την ομορφιά της. Όλη αυτή την διαδικασία την έκανα πάντα με πολλή χαρά.
Αυτό που με γοητεύει στην δουλειά μου είναι η χαρά και ολο αυτό το όμορφο συναίσθημα που δημιουργείται  όταν τελειώνω ένα makeup και η γυναίκα αισθάνεται  όμορφα.

Κάποιοι Celebrities στην Ελλάδα, έχουν δηλώσει ότι είσαι ο αγαπημένος τους makeup artist. Πως σε κάνει να νιώθεις αυτό; Νιώθεις μεγαλύτερο βάρος ευθύνης; Σε κάνει να θεωρείς ότι έφτασες τον στόχο που ήθελες;
Έχω δουλέψει με αρκετούς επώνυμους, σχεδόν με όλους. Το να δουλέψω με την Άννα Βίσση, την Ζετα Μακρυπούλια,  τη Μαρινέλλα και πολλές άλλες ήταν για μένα  τιμή.  Τιμή που με επέλεξαν να είμαι ο προσωπικός τους makeup artist. Για μένα όμως αυτό σήμαινε και πάρα πολύ δουλειά με πάρα πολύ μελέτη, έτσι ώστε να μπορώ να σταθώ επάξια μπροστά τους.
Ουδέποτε θεώρησα ότι τα ξέρω όλα, γι’ αυτό μέχρι και σήμερα μαθαίνω, είμαι ανοιχτός, κάθε χρόνο παρακολουθώ νέες τεχνικές και τις τάσεις στην μόδα.
Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων γιατί είμαι στο Beauty Line εδώ και 18 χρόνια, και έχω την ευκαιρία να γνωρίζω κατευθείαν από τις πηγές τα καλύτερα προϊόντα από τους μεγαλύτερους οίκους παγκοσμίως. Τα Beauty line  επενδύουν πολύ στην εκπαίδευση. Έχουν την δική τους ακαδημία και μέσα από αυτήν υπάρχει μια συνέχης  στοχευμένη και αδιάκοπη εκπαίδευση.
Τι είναι για σένα το Beauty line;
Τα Beauty line είναι το 2ο σπίτι μου και είμαι εκεί ως chief make up artist. Είμαι μέλος αυτής της αλυσίδας από την αρχή.  Ως ομάδα Beauty Line Μake up Team στοχεύουμε στο να μπορούμε να δίνουμε τις σωστές συμβουλές στις γυναίκες λαμβάνοντας υπόψιν την μόδα, αλλά και την προσωπικότητα της κάθε μιας ξεχωριστά. Αναλαμβάνουμε τα μεγαλύτερα events του τόπου μας σε fashion shows, make up events, αλλά και μεγάλες παραγωγές όπως τα Madame Figaro κ.α

 

Πιστεύεις ότι τα καλλυντικά που χρησιμοποιούνται για ένα μακιγιάζ μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο ρόλο στο αποτέλεσμα;
Βεβαίως. Μιλάμε πάντα για ποιότητα. Η ποιότητα των προϊόντων παίζει σοβαρότατο ρόλο στο όλο αποτέλεσμα. Είναι όπως ακριβώς όταν μαγειρεύεις ένα φαγητό. Οι πρώτες ύλες έχουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Όλα είναι θέμα ποιότητας!

Η συνεργασία με το Time Private Institute και η διδασκαλία, πότε προέκυψε;
Η καριέρα μου δεν βασίστηκε στο να κάνω απλά ένα καλό μακιγιάζ. Η καριέρα μου βασίστηκε και στο να υποδείξω σε κάθε γυναίκα τρόπους να μακιγιάρει η ίδια σωστά το πρόσωπο της. Πρέπει να σου εξομολογηθώ ότι χαίρομαι που ακόμα συναντώ γυναίκες στο δρόμο και μου λένε ότι έχουν μάθει κάτι από εμένα. Το βρίσκω υπέροχο.
Η διδασκαλία, ήταν η φυσική μου εξέλιξη μετα τα 40! Στην δουλεία μου, πέρα από το μακιγιάζ μετρώ εκατοντάδες ώρες εκπαίδευσης.  Εκπαίδευσα και εκπαιδεύω συνέχεια. Έκανα λοιπόν τα ανάλογα  μαθήματα ώστε το
Training να το μετατρέψω σε διδασκαλία. Το μακιγιάζ είναι πάρα πολύ μεγάλη τέχνη, είναι σπουδή. Δεν είναι κάτι που τελειώνει μέσα σε ένα χρόνο. Για εμένα προσωπικά δεν τελειώνει ποτέ. 

Η διδασκαλία, λοιπόν  ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της πορείας σου;
Ναι, η διδασκαλία ήρθε πολύ φυσικά. Στην αρχή δημιούργησα το Mike Orphanides school of makeup. Κάποια στιγμή είχαμε βρεθεί με τον Διευθυντή του Time Private Institute τον κ. Νεοκλέους, τον οποίο γνώριζα ήδη. Το ΤΙΜΕ είχε δημιουργήσει όλα αυτά τα τμήματα μαθημάτων και  πρόσθεσε τμήματα καλών τεχνών, όπως η τέχνη, η μουσική, ο χορός, οι μοντέρνες πολεμικές τέχνες,κ.α. ‘Ετσι λοιπον αποφασισαμε  πως το  School of Make Up ταίριαζε να το εντάξουμε στο Time Private Institute.
Ήρθε την στιγμή, που πραγματικά εγώ ήμουν έτοιμος να κάνω την αλλαγή. Δηλαδή από ένα μικρό σχολείο να βρεθώ σε έναν μεγάλο μοντέρνο πολύχωρο.  Από φέτος έχω καταφέρει να κάνω ένα από τα όνειρα μου πραγματικότητα, να εντάξω το δικό μου σχολείο κάτω από τις Διεθνείς αναγνωρισμένες σχολές μακιγιάζ
MUD MAKE UP DESIGNORY.  ‘Έτσι ακολουθώντας όλες τις διεθνείς  προδιαγραφές εκπαίδευσης οι μαθητές μας θα τυγχάνουν ποιοτικής εκπαίδευσης και γνώσης και  θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν ένα αναγνωρισμένο δίπλωμα ώστε να μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους για εργασία σε όλο τον κόσμο.  Αυτό που διδάσκουμε είναι το Level 1 Make up Artist – Beauty Essential.

Μίλησε μας, λίγο, για το δίπλωμα που μπορεί να πάρει κάποιος από εσάς.
Το κάθε δίπλωμα που δίνεται από εμάς παίρνει το ID number του κατευθείαν από το Λος Άντζελες (είναι σαν να έχουν γίνει εκεί οι σπουδές) και αυτόματα ο σπουδαστής μας είναι εγγεγραμμένος και αναγνωρισμένος makeup artist ανά τον κόσμο και μπορεί να εργοδοτηθεί σε οποιαδήποτε χώρα. Τελειώνοντας το Level 1 Make up ArtistBeauty Essential κοντά μας θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.

Υπάρχει άλλη σχολή που είναι κάτω από την ομπρέλα της MUD στην Κύπρο;
Όχι. Μόνο εμείς. Να τονίσουμε ότι σε οποιαδήποτε σχολή μακιγιάζ MUD πας, είτε στο Μιλάνο, είτε στην Βιέννη, Λονδίνο, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, κτλ  το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθήσεις και το ίδιο δίπλωμα θα πάρεις, που παίρνεις μαζί μας.

Τα μαθήματα απευθύνονται και σε επαγγελματίες αλλά και σε άτομα που τώρα ξεκινούν;
Το πρόγραμμα της πρώτης χρονιάς level 1 απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να εμβαθύνει στη τέχνη του μακιγιάζ και να φτάσει στο επίπεδο που να μπορεί να ονομάζεται professional makeup artist.

Τα μαθήματα γίνονται εβδομαδιαία;
Ναι, μια φορά την εβδομάδα.

Από την αρχή της καριέρας σου μέχρι και σήμερα, ποια θεωρείς ότι ήταν η πιο σημαντική, η πιο κορυφαία στιγμή;
Μια από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας μου ήταν όταν επιλέγηκα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τo 2004, ως supervisor στο hair and makeup team. Νομίζω ότι ήταν από τις πιο ωραίες στιγμές που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος!
Ήταν το μεγαλύτερο event που βρέθηκα. Ότι είδε ο κόσμος στις οθόνες κατά τη διάρκεια της έναρξης , πίσω από αυτό βρισκόταν μια μεγάλη ομάδα με επικεφαλή τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ξεκινήσαμε μήνες πριν να δουλεύουμε για να δημιουργήσουμε τον κάθε ρόλο και  να βρει ο καθένας το κομμάτι του, το μακιγιάζ, τα μαλλιά, τα ρούχα. Βρήκαμε την γραμμή και στη συνέχεια για κάποιους μήνες έπρεπε να εκπαιδεύσουμε όλους τους εθελοντές για την ημέρα της έναρξης. Ήταν μια τεράστια παραγωγή!
Ήταν μέρες έντονης δημιουργίας, ώρες ολόκληρες σε ρυθμούς μιας μοναδικής πρόκλησης! Όσο πλησίαζε η 13 Αυγούστου 2004, ήταν σαν να πλησιάζαμε στο να ζήσουμε μια μαγική εμπειρία. Και αυτό ήταν τελικά, μια μοναδική, μαγική εμπειρία!

Τέλος, αν έπρεπε να μας δώσεις λίγα tips για ένα καθημερινό μακιγιάζ τι θα μας έλεγες;
Καταρχάς να σου πω ότι η πορεία μου με δίδαξε ότι η ομορφιά είναι πάρα πολύ υποκειμενική, το τι είναι όμορφο για εμένα, δεν σημαίνει ότι είναι όμορφο και για εσένα. Η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας. Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά για μένα δεν είναι, είναι τρόπος ζωής.
Έχω συναντήσει πάρα πολύ ωραίες γυναίκες χωρίς ίχνος
makeup πάνω τους, απλά γιατί ήταν καλά μέσα τους, βρήκαν τις ισορροπίες και ανακάλυψαν την ευτυχία και την ομορφιά μέσα από τα μικρά πράγματα, και αυτό αντικατοπτρίζονταν στο πρόσωπο τους.
Αυτή, λοιπόν, η ομορφιά φαίνεται και περνά στον άλλον που σε κοιτάζει. Οπότε, η συμβουλή μου για τις γυναίκες είναι να ψάξουν την ευτυχία και την ομορφιά μέσα από μικρά πράγματα της ζωής.
Τώρα, για ένα καθημερινό μακιγιάζ θα σύστηνα τα εξής:
– Ελάχιστο φοντ ντε τε  για να αναδείξετε μια νεανική και φρέσκια επιδερμίδα,
– Καλύψετε τους μαύρους κύκλους και την κούραση κάτω από τα μάτια με το ειδικό concealer
– Σταθεροποιήστε τη βάση με λίγη πούδρα
-Δημιουργήστε γωνίες και τονίστε τα ζυγωματικά με bronzie powder
-Γεμίστε τα κενά στα φρύδια με το ειδικό μολύβι φρυδιών
– Βάψτε τα μάτια με δύο χρώματα σκιών (ένα ανοικτό και ένα λίγο πιο σκούρο)
-Τέλος, δώστε χρώμα στα χείλη με το κραγιόν και την αίσθηση υγείας στα μάγουλα brusher
Δέκα λεπτά κάθε μέρα για ένα βασικό μακιγιάζ, όταν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις, είναι αρκετά.

Πηγή Φωτογραφιών: Instagram Mike Orphanides
www.instagram.com/mikeorphanides/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια Λάρνακας 2024 και βραβεία

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19  Μαΐου 2024, η Γιορτή των Ανθεστηρίων στη Λάρνακα. Στις 6.00 μ.μ. στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) έγινε η παρέλαση στην οποία έλαβαν

error: Content is protected !!