Ιωσήφ Φράγκος: “Η Ξεκάθαρη τοποθέτηση στόχων είναι απαραίτητη για την επίτευξή τους ”

Ένας νέος άνθρωπος με όραμα, ένας πετυχημένος δικηγόρος του οποίου ο Δικηγορικός Όμιλος στη Λάρνακα εργοδοτεί γύρω στα 60 άτομα! Είναι πολλά αυτά για τα οποία μπορεί να συζητήσει κανείς με τον κύριο Ιωσήφ Φράγκο. Από την αγάπη του για την ΑΕΚ και τη Λάρνακα, μέχρι τις ξένες επενδύσεις σε Λάρνακα και γενικότερα στη Κύπρο, αλλά και την οικονομική κατάσταση σε διεθνές επίπεδο. Στην πιο κάτω συνέντευξη, εφ’ όλης της ύλης, προσπαθήσαμε να μιλήσουμε για… όλα!
Ο κύριος Φράγκος, τονίζει ανάμεσα σε άλλα πως “
η Λάρνακα έχει λαμπρό μέλλον μπροστά της, πιστεύω πάρα πολύ στην Λάρνακα, αγαπώ την Λάρνακα και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μην ζω στην Λάρνακα”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Φράγκο, το γραφείο σας πότε ξεκίνησε τον κύκλο εργασιών του στην Λάρνακα;
Το γραφείο μας ιδρύθηκε από τον υποφαινόμενο το 1999.

Τι εποχές ήταν τότε για την Λάρνακα και πως ήταν το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο;
Ήταν μια περίοδος που η κοινωνία ήταν πιο μαζεμένη, οι ευκαιρίες ανάπτυξης ήταν πιο περιορισμένες.

Τα δικηγορικά γραφεία σε σχέση με σήμερα ήταν πολύ λιγότερα απ’ ότι γνωρίζω…
Όντως σήμερα έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των δικηγόρων και πρέπει να παραδεχτούμε ότι 20 χρόνια πριν υπήρχαν καλύτερες προοπτικές ανέλιξης κάποιου δικηγόρου.

Λόγω της αύξησης των δικηγόρων σήμερα;
Πέραν της  αύξησης των δικηγόρων πρέπει να σημειωθεί ότι το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας ενός δικηγορικού γραφείου έχει ενταθεί σε βαθμό που η δημιουργία σήμερα ενός δικηγορικού γραφείου προαπαιτεί την συμμόρφωση με σωρεία υποχρεώσεων που επιβάλλουν τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος όσο και διάφορα νομοθετήματα που ρυθμίζουν την άσκηση της δικηγορικής εργασίας.  Αναπόφευκτα η υποδομή η οποία απαιτείται για να μπορέσει ένα δικηγορικό γραφείο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, προϋποθέτει ιδιαίτερη προσπάθεια και κόστος.  

Ένας λάθος πελάτης μπορεί να στιγματίσει αρνητικά το όνομα ενός γραφείου;
Η απάντηση δυστυχώς είναι ΝΑΙ.  Εξού και είναι απαραίτητο το κάθε δικηγορικό γραφείο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στην αξιολόγηση κάποιου πελάτη προτού αποδεκτεί την εκπροσώπηση του.

Δηλαδή;
Συγκριτικά με 20 χρόνια πριν, όπου το κανονιστικό πλαίσιο ήταν ιδιαίτερα πιο χαλαρό, ο κίνδυνος ο οποίος περιγράφεται πιο πάνω ήταν ιδιαίτερα μειωμένος.  Σήμερα μία απλή αβλεψία ή η μη τήρηση κάποιας εκ των υποχρεώσεων που υπάρχουν μπορεί να οδηγήσει ένα Δικηγορικό Γραφείο σε δυσάρεστες συνέπειες.

Εσείς που σπουδάσατε;
Στο University College London, UCL, στο Λονδίνο.

Το UCL, είναι ένα πολύ καλό πανεπιστήμιο, από τα 10 καλύτερα στον Κόσμο…
Ναι, είναι.

Όταν ολοκληρώσατε τις σπουδές σας, γυρίσατε εδώ στην Κύπρο και ανοίξατε το δικό σας γραφείο, είχατε φανταστεί, είχατε οραματιστεί, ότι σήμερα, μετά από 20 χρόνια θα εργοδοτούσατε τόσα άτομα;
Σήμερα εργοδοτούμε γύρω στα 60 άτομα τα πλείστα των οποίων είναι μαζί μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ήταν μεγάλα τα όνειρα και οι στόχοι σας όταν ξεκινούσατε;
Εκ φύσεως είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πολύ θετικός. Ναι, είχα το όραμα και την αυτοπεποίθηση ότι θα κατάφερνα να δημιουργήσω κάτι καλό.  Έχω βασική μου αρχή ότι η επιτυχία στην ζωή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εκ προοιμίου οριοθέτηση ξεκάθαρων στόχων. Αν ξεκινήσεις κάτι χωρίς να ξέρεις που θα σε οδηγήσει αυτή η προσπάθεια, ή να μην ξέρεις που θέλεις να σε οδηγήσει, θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο να δομήσεις τις ενέργειες για να πετύχεις κάτι. Προσωπικά στόχος μου ήταν να δημιουργήσω μια Δικηγορική εταιρεία, η οποία θα έχει σοβαρό εκτόπισμα και ουσιαστική δυνατότητα να προσφέρει ένα ευρύ  κύκλο υπηρεσιών εκτός του στενού πλαισίου της δικαστηριακής δικηγορικής εργασίας, που ιστορικά συνδέεται με τα πλείστα δικηγορικά γραφεία κυρίως στην Λάρνακα.

Όμως δεν μείνατε μόνο στο δικηγορικό γραφείο, αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών. Υπάρχει σήμερα μια θυγατρική εταιρεία η Bybloserve Management Ltd και υπάρχουν και άλλες εταιρείες που συνεργάζεστε στενά και στεγάζονται στον ίδιο χώρο με εσάς . Τι ήταν αυτό που βοήθησε στην πετυχημένη αυτή πορεία, ώστε να έρθουν και άλλες εταιρείες κοντά σας;
Στο ευρύ κοινό υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι η δικηγορική εργασία είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με το δικαστήριο.  Αυτό δεν ισχύει.
Η περιπλοκότητα της σημερινής ζωής η οποία αναπόφευκτα αναδύεται από την εξέλιξη της, επιβάλλει μια πολυδιάστατη εμπλοκή των δικηγόρων σε αυτή, αφού πλείστα τόσα θέματα που μας απασχολούν καθημερινά απαιτούν νομική συμβουλή έτσι ώστε να παρθούν οι ορθότερες το δυνατό αποφάσεις.  Υπό αυτό το πρίσμα οδηγήσαμε τον εαυτό μας στην διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, ασχολούμενοι με μία μεγάλη ποικιλία θεμάτων.  Πρόσφατα δε, έχουμε επεκτείνει τις δραστηριότητες μας στον τομέα της προστασία προσωπικών δεδομένων και του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού που πρόσφατα έχει εισέλθει στην ζωή μας.

Διαφέρουν οι φορολογικές νομοθεσίες από χώρα σε χώρα;
Η κάθε χώρα και πιο συγκεκριμένα το κάθε κράτος μέλος στην ευρωπαϊκής ένωση, διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμα να ρυθμίσει το εσωτερικό του φορολογικό καθεστώς, στα πλαίσια όμως ενός ευρύτερου διεθνές ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου.  Η Κύπρος κατάφερε να δημιουργήσει και να εξελίξει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό, ιδιαίτερα για τους ξένους, φορολογικό σύστημα, παράγοντας ο οποίος κρίνετε υψίστης σημασίας στο στάδιο λήψης απόφασης από κάποιο επιχειρηματία ή κάποια εταιρεία για το που θα εγκατασταθεί.   

Διαφέρει η φορολογία Κύπριου από ξένο….
Υπάρχουν ουσιαστικές χειρισμό του Κύπριου από κάποιο αλλοδαπό ο οποίος επιλέγει να επενδύσει στην Κύπρο ή ακόμα και να γίνει φορολογικός κάτοικος Κύπρου.  Δεν υπάρχει ο χρόνος να επεκταθώ τώρα, απλά ως ένα μικρό παράδειγμα να αναφέρω ότι ένας Κύπριος μέτοχος μια εταιρείας από την οποία εισπράττει μερίσματα υποχρεούται να πληρώσει φόρο άμυνας επί των πληρωτέων μερισμάτων σε αντίθεση με τον Μη Κύπριο μέτοχο της ίδια εταιρείας, ο οποίος δεν υποχρεούται να πληρώσει τίποτα.

Μπορεί βέβαια και μια Κυπριακή εταιρεία να δραστηριοποιείται στο εξωτερικό….
Μια Κυπριακή εταιρεία, είτε Κυπριακών είτε ξένων συμφερόντων δύναται να επενδύσει στο εξωτερικό.  Η Νομική υποστήριξη σε θέματα φορολογικού, τραπεζικού, ιδιοκτησιακού εταιρικού δικαίου αποτελεί προϋπόθεση έτσι ώστε η επένδυση να γίνε με ασφάλεια και έχοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους που την αφορούν.  Η δυνατότητα ενός γραφείου να αντλεί γνώση είτε απευθείας είτε μέσω συνεργατών, για το δίκαιο άλλων χωρών είναι πλέον επιβεβλημένο.
    

Εσείς μεγαλώσατε το κύκλο εργασιών σας και με γραφείο σας στο Dubai
Ναι, το γραφείο μας στο Dubai παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εταιρικούς πελάτες. Συμβουλεύουμε και βοηθούμε πελάτες που επιθυμούν να ανοίξουν και να εγκαθιδρύσουν εταιρείες ή άλλου τύπου δομές στο Dubai.  Ταυτόχρονα παρέχουμε τραπεζικές υπηρεσίες και υπηρεσίες σχετικές με την έκδοση αδειών εργοδότησης, παραμονής και φορολογικής έδρας.
Το Dubai είναι ένας προορισμός ο οποίος εξελίσσεται ως διεθνές κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Μέσω του Dubai κάποιος πελάτης μπορεί να θέλει να δραστηριοποιηθεί σε άλλους προορισμούς, βλέπε Μέση Ανατολή.
Να αναφέρω επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε εξελίξει ένα άλλο κομμάτι το οποίο έχουμε ονομάσει Bybloserve Business  Center και αποτείνεται σε επιχειρηματίες που έρχονται στην Κύπρο και χρειάζονται υποστήριξη για να οργανωθούν, είτε σε θέματα γραφειακού εξοπλισμού, είτε σε θέματα εργοδότησης προσωπικού και ό,τι άλλο χρειάζεται μια εταιρεία για να έχει πραγματική παρουσία στην Κύπρο.

Ενδιαφέρον….
Ναι, είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι παλαιότερα, μια εταιρεία μπορούσε να έχει την στέγη της κάτω από την ομπρέλα ενός δικηγορικού γραφείου, γι’ αυτό και όλα τα δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο είχαν εγγεγραμμένα κάτω από την διεύθυνση τους μεγάλο αριθμό εταιρειών. Πλέον όμως η εξέλιξη των πραγμάτων δεν το επιτρέπει. Απαιτείται πλέον να μπορεί μια εταιρεία να δείξει ότι υπάρχει με πραγματική και ουσιαστικής έδρα στην Κύπρο εδρεύοντας στον δικό της χώρο και χωρίς την απόλυτη εξάρτηση από ένα Δικηγορικό γραφείο  που μπορεί έχει άλλες 100-200-500 εταιρείες να διαχειρίζεται.
Καθίσταται αναγκαίο να αποκτήσουν οι εταιρείες “substance, παρουσία πραγματική στην Κύπρο και με αυτό η εταιρεία Bybloserve Business  Center παρέχει αυτή την δυνατότητα.

Έχετε Ασχοληθεί με το θέμα πολιτογράφησης ξένων επενδυτών;
Έχουμε δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο αποτελούμενο από δικηγόρους οι οποίοι απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα αυτό.  Στόχος είναι η παροχή ολιστικής υπηρεσίας στον επενδυτή από την ώρα που αποφασίζει να έρθει στην Κύπρο μέχρι και την τελική παράδοση του διαβατηρίου του.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα  για το Bybloserve Business  Center;
Διατηρούμε δύο ξεχωριστές κτηριακές εγκαταστάσεις, η διαχείριση των οποίων γίνεται από την Bybloserve Business  Center, παρέχοντας όλη την απαραίτητη γραφειακή υποδομή και γραμματειακό προσωπικό σε εταιρείες που επιλέγουν να δημιουργήσουν πραγματική γραφειακή παρουσία στην Κύπρο.  Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ανάλογα διαμορφωμένες και χωρισμένες σε ατομικά γραφεία και κοινόχρηστους χώρους.

Ποιο είναι θα το πλεονέκτημα που προσφέρετε στους πελάτες σας;
Η Bybloserve Business  Center προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση, παραδίδοντας ουσιαστικά το κλειδί στον χρήστη του γραφειακού χώρου, ο οποίος με την σειρά του δεν χρειάζεται να απασχολείτε με οτιδήποτε άλλο.  Οι πληρωμές την λειτουργικών εξόδων, η ασφάλεια, το γραφειακό προσωπικό, η καθαριότητα, ο γραφειακός εξοπλισμός και σειρά από άλλα θέματα που αφορούν την λειτουργία ενός γραφείου είναι ευθύνη της Bybloserve Business  Center.

Εντός του ομίλου σας συμπεριλαμβάνεται και η Privacy Minders
Η
Privacy Minders εξειδικεύεται στον τομέα της προστασίας προσωπικών δεδομένων με ιδιαίτερη αναφορά στον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό γνωστό ως GDPR, (General Data Protection Regulation).  Είχαμε και διατηρούμε την άποψη ότι το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι σε μεγάλο βαθμό νομικό θέμα, που απαιτεί εξειδίκευση.  Μπορεί η αγορά να μην έχει αντιληφθεί ακόμα την σοβαρότητα του, έχω όμως την αίσθηση ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.  Οι κυρώσεις είναι σοβαρότατες και αναμένω ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι από την αρμόδια επίτροπο και η επιβολή ποινών είναι αναπόφευκτή.  Είναι η ταπεινή μου εισήγηση προς το κοινό και τις επιχειρήσεις να συμβουλευθούν τους δικηγόρους τους και άλλους ειδικούς επί του θέματος με στόχο την λήψη εκείνων των μέτρων που είναι αναγκαία προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων στο σύντομο μέλλον.

Πότε ξεκίνησε τον κύκλο εργασιών της η Privacy Minders;
Εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Πάμε στην Δικαστηριακή Εργασία της εταιρεία σας.  Η Ι. Frangos & Associates LLC αναλαμβάνει όλα τα είδη υποθέσεων;
Ασχολούμαστε με όλο το φάσμα της δικαστηριακής εργασίας εκτός από το ποινικό δίκαιο, με εξειδίκευση στους τομείς του τραπεζικού, εταιρικού και εμπορικού δικαίου.

Γενικότερα κ. Φράγκο οι πελάτες σας είναι περισσότεροι ξένοι ή Κύπριοι;
Αριθμητικά είναι περίπου μοιρασμένοι.  Υπάρχει όμως ουσιαστική διαφορά στην κερδοφορία μεταξύ των νομικών υπηρεσιών που παρέχουμε σε ξένους πελάτες συγκριτικά με τις νομικές υπηρεσίες που παρέχονται σε Κύπριους.

Είχα κάνει πριν δύο χρόνια συνέντευξη ενός Ρώσου επιχειρηματία ο οποίος μου είχε πει ότι  «το Dubai προσφέρει πιο ελκυστικά πακέτα σε επιχειρηματίες έτσι ώστε να τους προσελκύσει να ανοίξουν γραφεία εκεί». Η ερώτηση μου προς εσάς, όντος το Dubai ή άλλες χώρες είναι πιο ελκυστικές όσον αφορά στη προσέλκυση εταιρειών και επενδυτών;
Κρίνω ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η σύγκριση.  Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν κάποια εταιρεία διεθνών δραστηριοτήτων να επιλέξει τον ένα ή τον άλλο προορισμό.  Το κάθε επιχειρηματικό σενάριο βασίζετε στα δικά του δεδομένα, τα οποία πρέπει να αξιολογούνται υπό το πρίσμα του συγκεκριμένος επιχειρηματικού εγχειρήματος. Η γενικολόγιση ότι η Κύπρος είναι καλύτερη από το Dubai ή αντίστροφα είναι εξυπαρχεία άκυρη.

Δηλαδή;
Η ίδια η δραστηριότητα, το φορολογικό καθεστώς, η τοποθεσία της χώρας, το νομικό καθεστώς, οι επιτόπου παρεχόμενες υπηρεσίες, οι εμπλεκόμενοι με τον επιχειρηματικό εγχείρημα προορισμοί είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που ένας πρέπει να αξιολογήσει.
Η μόνη σύγκριση που μπορεί να γίνει μεταξύ δύο προορισμών είναι εξατομικευμένα για κάποιο δείκτη.  Αν για παράδειγμα με ρωτήσετε κατά πόσο τον νομικό σύστημα την Κύπρου είναι καλύτερο από αυτό του Dubai θα σας δώσω άμεσα ένα μεγάλο ΝΑΙ.  Προσωπικά, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θεωρώ πως η Κύπρος βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στην λίστα των προορισμών που ένας επιχειρηματίας ή μια εταιρεία διεθνών δραστηριοτήτων θα βάλει μπροστά της ως επιλογή.
Οι κύριοι παράγοντες που θεωρώ ότι τοποθετούν τη χώρα μας ψηλά στην λίστα των πιθανών προορισμών που ένας επιχειρηματίας διεθνών δραστηριοτήτων έχει να επιλέξει είναι το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών μας (δικηγόροι, λογιστές, ελεγκτές φοροτεχνικοί)  το εφαρμοστέο Αγγλοσαξονικό νομικό σύστημα, το φορολογικό μας σύστημα και τέλος η τοποθεσία μας και η ποιότητα ζωής στην Κύπρο.

Από ποιες χώρες είναι οι περισσότεροι ξένοι πελάτες σας;
Ομολογουμένως, όπως συμβαίνει και με τα πλείστα μεγάλα δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο, υπήρχε διαχρονικά και εξακολουθεί να υπάρχει μία ιδιαίτερη εξάρτηση από τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης.  Από την δεκαετία του ’80, ξεκίνησε ένα μεγάλο κύμα ξένων επενδύσεων στην Κύπρο από την τότε Σοβιετική Ένωση με αποτέλεσμα μέχρι και πολύ πρόσφατα, οι ξένες επενδύσεις στην Κύπρο να εξαρτούνται σε τεράστιο βαθμό από Ρωσικά κεφάλαια.  Στρατηγικά αυτό ήταν λάθος καθ’ ότι καμία εξάρτηση  δεν είναι υγιές φαινόμενο.  Την τελευταία δεκαετία, αυτή η εξάρτηση έχει κάπως διορθωθεί αλλά χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή δουλεία.  Σήμερα θα έλεγα ότι ένα 40-50% προέρχεται από την Ρωσία και την Ουκρανία και οι υπόλοιποι πελάτες προέρχονται κατά κύριο λόγω απο την Δυτική Ευρώπη, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Μέση Ανατολή.

Κίνα;
Ναι, και λίγο από Κίνα παρά το ότι θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι ως γραφείο δεν καταφέραμε να έχουμε ουσιαστική συμμετοχή στο πρόσφατο κύμα επενδύσεων από την Κίνα.  Η προσπάθεια μας όμως να επεκτείνουμε την παροχή των υπηρεσιών μας σε κινέζους επενδυτές, συνεχίζεται εντατικά.

Που πιστεύετε ότι οφείλετε τα τελευταία χρόνια,  το μεγάλο ρεύμα Ισραηλιτών επενδυτών στην Κύπρο;
Υπάρχουν διαφόρων υπηκοοτήτων επενδυτές οι οποίοι τα τελευταία χρόνια επενδύουν στην Κύπρο.  Ομολογούμενος το πρόγραμμα πολιτογράφησης ξένων υπηκόων μέσω επενδύσεων έχει βοηθήσει τα μέγιστα καθότι όπως είναι διαμορφωμένο το πρόγραμμα είναι ίσως το πιο ανταγωνιστικό στην Ευρώπη.  Οι τιμές των ακινήτων είναι ένας άλλος παράγοντας καθ’ ότι εξερχόμενοι από την τραπεζική κρίση του 2013, αναπόφευκτα η κτηματαγορά ήταν πιεσμένη με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές.  Να σημειώσουμε ότι έντονο ενδιαφέρον παρατηρείται τα τελευταία χρόνιά στην επαρχία της Λάρνακας.  Διαφαίνεται ότι η αύξηση των τιμών των ακινήτων στην επαρχία Λεμεσού έχει στρέψει το ενδιαφέρον στην επαρχία Λάρνακας, που σε συνδυασμό με την προοπτική ανάπτυξης του λιμανιού της πόλης και της μεταφοράς των διυλιστηρίων εκτός πόλεως, δημιουργεί ένα επενδυτικό ενδιαφέρον για την πόλη μας.

Πως βλέπετε την ανάπτυξη της Λάρνακας τα τελευταία χρόνια; Έχετε κάποιες σχέσεις με τον νέο Δήμαρχο;
Γίνεται μια έντονη προσπάθεια προς την σωστή κατεύθυνση και ευελπιστώ ότι σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα.  Γνωρίζω τον Κύριο Βύρα προσωπικά και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εργάζεται πάρα πολύ σκληρά και έχει ως μόνο γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Λάρνακας.  

Είναι ένας νέος άνθρωπος ο Δήμαρχος μας. Γενικότερα πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν νέα μυαλά σε σημαντικές θέσεις;
Φυσικά! Πρέπει να δώσουμε χώρο στην νέα γενιά, και να της επιτρέψουμε να δημιουργήσει.  Μόνο έτσι μπορεί να έρθει η πρόοδος.  Είμαι πεπεισμένος ότι η Λάρνακα έχει πάρα πολύ καλή προοπτική και είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα χρόνιά που έρχονται.  Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην πόλη μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μην ζω εδώ και εύχομαι τα επόμενα χρόνιά να δω μια Λάρνακα ανανεωμένη, φρέσκια και ευρωπαϊκή.

Είναι αυτή η αγάπη σας για την Λάρνακα που σας οδήγησε στην εμπλοκή σας με τα της ΑΕΚ;
Αυτό σε συνδυασμό με την αγάπη μου για το άθλημα.  Αγαπώ τη Λάρνακα, αλλά αγαπώ και το ποδόσφαιρο! Πέρα της εμπλοκής μου στην διοίκηση του Σωματίου τα τελευταία 15 χρόνια, δεν χάνω σχεδόν κανένα αγώνα.  Είναι εθισμός (γέλια) και μεγάλη αγάπη. Είναι δύσκολο να το εξηγήσεις….Και ξέρεις, δεν είναι εύκολο, αυτή η αγάπη θέλει θυσίες, χρόνο, κόπο, ενέργεια, χρήμα….

Θεωρείτε ότι η ΑΕΚ είναι κάτι που ενώνει την πόλη;
Θεωρώ, ότι η ΑΕΚ είναι βασικό συστατικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας.  Δεν μπορώ να φανταστώ την Λάρνακα χωρίς την ΑΕΚ.  Μια δυνατή ΑΕΚ επιδρά ευεργετικά στην κοινότητα ευρύτερα. Σημειώνω ότι η ΑΕΚ απασχολεί πέραν των 300-400 νεαρών ποδοσφαιριστών στις ακαδημίες της και ένα τεράστιο αριθμό προπονητικού και υποστηρικτικού προσωπικού.  Στο γήπεδο, βλέπεις οικογένειες, παιδιά, πρέπει να αγαπήσουμε περισσότερο την ΑΕΚ, να την νιώσουμε κομμάτι της ζωής μας.

Πιστεύετε ότι  ο τρόπος σκέψης σας έχει να κάνει με το πώς μεγαλώσατε, με τις σπουδές σας και κατ’ επέκταση με τα χρόνια που ζήσατε στο Λονδίνο ή είναι κάτι το οποίο δουλέψατε εσείς μόνος σας ;
Πιστεύω ότι όλα είχαν την επίδραση τους. Απλά, πιστεύω ότι αν βρεις 3 άτομα που είχαν την ίδια μορφωτική πορεία, π.χ. σπούδασαν στον ίδιο τόπο και μεγάλωσαν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, πολύ πιθανόν θα δεις ότι η πορεία της ζωής τους δεν ήταν η ίδια. Είναι πολλά πράγματα που επηρεάζουν.  Η ακαδημαϊκή επάρκεια, το περιβάλλον σου, οι φίλοι σου, οι συγγενείς σου. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το DNA που κουβαλάς.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!