Ισαβέλλα Καραγιώργη: “Για να επιτευχθεί η ενσυναίσθηση, πρέπει να νιώσεις το πρόβλημα να γίνεται δικό σου”

Με αφορμή την εκδήλωση που πλέον έγινε θεσμός στη πόλη μας “Τυφλός για μια ώρα” και που φέτος θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαϊου στο εστιατόριο “Καμπαναριό”, το SkalaTimes κουβεντιάζει με την Ισαβέλλα Καραγιώργη, πρόεδρο του ομίλου Ρόταρακτ Λάρνακα Κίτιον, που διοργανώνει την εκδήλωση.

SkalaTimes

Πως ξεκίνησε η ιδέα του ΤΥΦΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ;
Η ιδέα ξεκίνησε από το Ρόταρακτ Λάρνακα Κίτιον, με πρωτοβουλία του τότε προέδρου, ψυχολόγου Σωκράτη Παναγή, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με τον τομέα της ψυχολογίας.
Η ομάδα του Ρόταρακτ Λάρνακα Κίτιον γενικά πραγματοποιεί μια σειρά από πρωτοποριακές δράσεις προσφοράς στην κοινότητα. Από το 2014 η εκδήλωση αυτή έχει γίνει πλέον θεσμός και διοργανώνεται με πλήρεις επιτυχία με τα εισιτήρια να εξαντλούνται μια βδομάδα πριν την προκαθορισμένη μέρα της εκδήλωσης.


Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της εκδήλωσης που έχει γίνει πλέον θεσμός;
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενισχυθεί το πνεύμα της αλληλοβοήθειας, της σωστής ενημέρωσης, η έννοια του «βοηθώ και στηρίζω» τον συνάνθρωπο, ευαισθητοποιώντας τους παρευρισκόμενους μέσα από τις ομιλίες και μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. 

Ποσό βοηθάει η ενσυναίσθηση στο να γινόμαστε πιο ανθρώπινοι και αλληλέγγυοι για τον συνάνθρωπο μας;
Ενσυναίσθηση είναι η συναισθηματική ταύτιση με ένα άλλο άτομο. Θα ήταν πιο εύκολο να αντιληφθούμε τα συναισθήματα των άλλων αν έστω έμμεσα, για λίγο χρόνο, μπορούσαμε να μπούμε στα παπούτσια τους και να βιώσουμε σε ένα ελαφρύ βαθμό τις καθημερινές δυσκολίες τους. Με αυτό τον τρόπο, αν επιτευχθεί αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα δυσφορίας που θα νιώσουμε, μπορούμε να ευαισθητοποιηθούμε και να μπούμε στον κόπο να ψάξουμε και να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε ο κόσμος να γίνει, όχι ιδανικός, αλλά αισθητά καλύτερος, όχι μόνο για άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους προβλήματος, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτοί οι συνάνθρωποι μας, δεν είναι απλά αυτοί άτυχοι, αλλά εμείς υπερβολικά τυχεροί.

Αλήθεια, εσείς ως η πρόεδρος πιστεύετε πως η ενσυναίσθηση είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, για να επιτευχθεί η ενσυναίσθηση, πρέπει να νιώσεις το πρόβλημα να γίνεται δικό σου. Άρα το μόνο που χρειάζεται είναι μια αγνή καλοπροαίρετη διάθεση και ένας αέρας ευαισθησίας, έτσι ώστε να νιώσουμε την ανάγκη να προσφέρουμε και να βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε έτσι ώστε να μειώσουμε σημαντικά τις πηγές πρόκλησης οποιασδήποτε ταλαιπωρίας προκαλείται ανάμεσα μας προς τους συνανθρώπους μας που επηρεάζονται άμεσα περισσότερο από εμάς. 

Πού θα γίνει φέτος το project ΤΥΦΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ και τι “κερδίζουν” όσοι λάβουν μέρος;
Φέτος μας φιλοξενεί το εστιατόριο Καμπαναριό, με 100 θέσεις, δηλαδή διπλάσιες απ’ όσες είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Στις 12 Μαΐου, ώρα 19:00 λοιπόν, σας προσκαλούμε όλους στο εστιατόριο Καμπαναριό (απέναντι από υπεραγορά Μετρό), για να βιώσουμε τον κόσμο και την κοινωνία γύρω μας όπως δεν τα έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, στην απουσία της όρασης! Να τονίσουμε επίσης ότι όλα τα καθαρά έσοδα θα δοθούν στο Παγκύπριο Σύνδεσμο Τυφλών (ΠΟΤ). 

Πού μπορεί να βρει κανείς εισιτήρια;
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 99929991 και 97629996 και θα διευθετήσουμε από εκεί την αγορά του εισιτηρίου σας, όπως επίσης και την παραγγελία σας για το φαγητό που θα φάτε τη νύχτα της εκδήλωσης.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια Λάρνακας 2024 και βραβεία

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 19  Μαΐου 2024, η Γιορτή των Ανθεστηρίων στη Λάρνακα. Στις 6.00 μ.μ. στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) έγινε η παρέλαση στην οποία έλαβαν

error: Content is protected !!