Τζιοβάνης Σαββίδη: Το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα στον κόσμο

Το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας αποτελεί ένα στολίδι για τον αθλητισμό στην Κύπρο, ενώ συνάμα θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα σκοπευτήρια στον κόσμο. Τα οφέλη από τη σκοποβολή και τις ακαδημίες του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου, η δράση και το έργο του, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο του κ. Τζιοβάνη Σαββίδη.
Περισσότερα στην πιο κάτω συνέντευξη.

  

Της Γιώτας Δημητρίου

  

Κύριε Σαββίδη πότε αναλάβατε τη θέση του Προέδρου του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου Λάρνακας;
Έχω αναλάβει πριν από δύο χρόνια την διαχείριση του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου Λάρνακας. Προηγουμένως ήμουν αθλητής στο αγώνισμα του διπλού τραπ. 

Εσείς έχετε λάβει μέρος σε αγώνες εντός ή εκτός Κύπρου;
Φυσικά! Έχω λάβει μέρος σε Παγκόσμιους, σε Πανευρωπαϊκούς, σε Πανελλαδικούς, σε Παγκύπριους, αγώνες. Στον τελευταίο μου αγώνα στους Πανευρωπαϊκούς πήρα μετάλλιο στο διπλό τραπ, ενώ και σε άλλους αγώνες έχω πάρει διάφορες θέσεις (πρώτη, δεύτερη,κτλ).

Το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο βρίσκεται σε μια τεράστια έκταση γης των 400 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (400 σκάλες γης), είναι το μεγαλύτερο σκοπευτήριο της Κύπρου;
Καταρχήν ναι,  είναι το πιο μεγάλο και θεωρείται το στολίδι της Κύπρου στο κόσμο της σκοποβολής. Επίσης θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα σκοπευτήρια στον κόσμο. Εδώ έχουμε τις πιο σύγχρονες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, έχουμε τις άψογες καιρικές συνθήκες που επιτρέπουν στις ξένες αποστολές ειδικά από τις Βόρειες χώρες να έρχονται στην Κύπρο για προετοιμασία για Διεθνείς αγώνες όπως Παγκόσμιοι, Πανευρωπαϊκοί, Gran Prix, κα. Έχουμε ένα έμπειρο και αξιόλογο προσωπικό και είμαστε πολύ περήφανοι για την δουλειά που γίνεται εδώ.
 

Έρχονται και ξένες ομάδες;
Βεβαίως! Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε την Εθνική Ρωσίας για προετοιμασία. Μια από τις πιο μεγάλες εθνικές στον κόσμο της σκοποβολής και συνάμα στον αθλητισμό. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, αποδεικνύει πόσο εξαιρετικές εγκαταστάσεις υπάρχουν στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας, την προσφορά του σκοπευτηρίου στα κοινωνικά, αθλητικά, τουριστικά και οικονομικά δρώμενα της πόλης και την επαγγελματική προσέγγιση του προσωπικού μας.

Συνολικά πόσος κόσμος έρχεται κάθε χρόνο για το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας;
Γύρω στις 20 χιλιάδες κάθε χρόνο, ενώ έχουμε και 6-7 χιλιάδες από το εξωτερικό.
 

Άρα βοηθάτε και στον τουρισμό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας….
Μάλιστα. Συνήθως κάθε χρόνο έχουμε μια παγκόσμια ή μια πανευρωπαϊκή διοργάνωση.
Σε μια συζήτηση που είχαμε με τον Δήμαρχο της πόλης μας, κ. Βύρα, ο οποίος αναρωτιόταν γιατί τα ξενοδοχεία της Λάρνακας τον μήνα Απρίλιο ήταν γεμάτα, όταν το έψαξε και είδε ότι ήταν λόγω των ξένων αθλητών σκοποβολής που είχαν έρθει για μια διοργάνωση στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας, τότε διαπίστωσε και ο ίδιος το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Σκοπευτήριο μας για την πόλη και επαρχία Λάρνακας και ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος να προσφέρει στη πόλη μας.

Εδώ έρχονται παιδιά, έφηβοι και ενήλικες. Υπάρχει όριο ηλικίας για να μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με την σκοποβολή;
Η σκοποβολή είναι ένα από τα αθλήματα που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος σε οποιαδήποτε ηλικία. Στην σκοποβολή μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδάκι 7-8 ετών και ένας ηλικιωμένος. Δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια. 

Γίνονται προπονήσεις και μαθήματα για διάφορα αγωνίσματα σκοποβολής εδώ σωστά;
Ναι, έχουμε τα ολυμπιακά αθλήματα που είναι το trap, skeet, αεροβόλο πιστόλι, αεροβόλο τουφέκι και το άθλημα του sporting που είναι κάπως πιο κυνηγετικό. Ας μη ξεχνάμε πως στην Κύπρο ασχολείται αρκετός κόσμος με το κυνήγι (περίπου υπάρχουν γύρω στις 55 χιλιάδες άδειες), άρα με τα μαθήματα και τις προπονήσεις στο sporting βοηθάμε στην εκπαίδευση του κυνηγού που πρωτίστως θα τον βοηθήσει στην κουλτούρα μέτρων ασφάλειας.
Σημαντικό επίσης είναι στα Ολυμπιακά αθλήματα που διδάσκουμε να καλλιεργήσουμε  το αθλητικό πνεύμα και φυσικά να δώσουμε στα παιδιά ή έφηβους όλα εκείνα τα εφόδια που θα τα κρατήσουν μακριά από άλλες επικίνδυνες ασχολίες (πχ ναρκωτικά κτλ). Ξέρετε, τα οφέλη από την σκοποβολή είναι πολλά και δεν είναι μόνο για παιδιά και έφηβους αλλά και για ενήλικες όλων των ηλικιών. Επίσης τα οφέλη που κερδίζει κανείς από την σκοποβολή τα κουβάλα για όλη του τη ζωή, ακόμη και όταν σταματήσει το άθλημα.

Τι οφέλη;
Τα αθλήματα της σκοποβολής μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία πολλών κινητικών δεξιοτήτων που δεν είναι μόνο υγιείς, αλλά και χρήσιμες, όπως είναι η αύξηση στη δύναμη, την αντοχή, τον συντονισμό χεριού-ματιού, και στις λεπτές κινήσεις του χεριού. Και πολλές άλλες δεξιότητες που καλλιεργούνται στα χρόνια της προπόνησης και διαρκούν για μια ολόκληρη ζωή.
Επιπλέον η σκοποβολή είναι ένα ψυχολογικό άθλημα και αυτό βοηθάει στο να καλλιεργήσει κανείς τις διανοητικές του δεξιότητες. Τα επίπεδα συγκέντρωσης βελτιώνονται και επεκτείνονται με το άθλημα της σκοποβολής.
Επίσης πλέον βοηθάει και στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση αφού δίνονται πολλές υποτροφίες σε ξένα πανεπιστήμια σε νέους σκοπευτές άντρες ή γυναίκες. Συγκεκριμένα τα σκοπευτικά αθλήματα αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεκαεπτά Ολυμπιακά αγωνίσματα (10 για τους άνδρες και 7 γυναίκες) σε τέσσερα ολυμπιακά αθλήματα διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων, αυτό «ωθεί» πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό στην παροχή υποτροφιών σε νέους σκοπευτές, γυναίκες ή άνδρες.
Αξίζει να αναφέρω ότι σαν Ολυμπιακό Άθλημα η σκοποβολή εντάσσεται σε όλα τα αθλητικά προγράμματα του ΚΟΑ, όπως πχ τα αθλητικά σχολεία. 

Εδώ στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας προπονείται και κόσμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σωστά;
Ναι, εδώ προπονούμε αθλητές που θέλουν να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχουμε όλα τα εχέγγυα και τους σωστούς καταρτισμένους προπονητές  και οδηγούμε τον αθλητή που επιθυμεί στον στόχο του, που είναι το Ολυμπιακό Μετάλλιο.
Θέλω να αναφέρω ότι η δουλειά που γίνεται στο άθλημα της σκοποβολής στην Κύπρο είναι πολύ καλή και δεν είναι καθόλου τυχαίο που το άθλημα αυτό έχει τα περισσότερα μετάλλια σε παγκόσμιους και πανευρωπαϊκούς αγώνες.

Να πούμε λίγα λόγια για τις ακαδημίες που προσφέρονται σε παιδιά και έφηβους;
Στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας υπάρχουν έξι ακαδημίες με έξι επαγγελματίες προπονητές. Το κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να έρθει εδώ  και να διαλέξει όποιο αγώνισμα θέλει να ακολουθήσει. Τα οφέλη για ένα παιδί ή έναν έφηβο από τον αθλητισμό και δη την σκοποβολή είναι πολλά. Ξεκινά να αποκτά πειθαρχία,να μπαίνει στο ολυμπιακό πνεύμα,να αποκτά διανοητικές και φυσικές δεξιότητες και πολλά άλλα.
Οι ακαδημίες ξεκινούν από 8 ετών για αεροβόλα και τοξοβολία και από 14 ετών για ντουφέκι.
Το σκοπευτήριο μας μαζί με τους προπονητές προσφέρει την δυνατότητα δημιουργίας ευέλικτου σχεδίου προπόνησης, έτσι ώστε να ταιριάζει με το πρόγραμμα των παιδιών και των γονιών.
Επίσης αξίζει να αναφέρω ότι ως Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας έχουμε την δυνατότητα να επιχορηγούμε κάποια νεαρά ταλέντα. Δηλαδή αν διακρίνουμε κάποιο ταλέντο μπορεί να έρχεται μαθήματα και προπονήσεις δωρεάν, με βασικό στόχο την συμμετοχή σε διάφορους αγώνες και βεβαίως και Ολυμπιακούς.  

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μεγάλη Τρίτη

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού Ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη

Η Θεατρική Ομάδα «Αρχάγγελος» Κιτίου επιστρέφει με την καινούρια κωμωδία «Χρόνια Πολλά, να μεν τα εκατοστίσεις!»

Η Θεατρική Ομάδα «Αρχάγγελος» Κιτίου συνεχίζει για 9η χρονιά να μας προσφέρει μια θεατρική παράσταση γεμάτη γέλιο.Ένα έργο γραμμένο από τον θεατρολόγο, συγγραφέα, ηθοποιό και

error: Content is protected !!