«Εγιώ παπάς , εγιώ τατάς, εγιώ τζιαί ο ππαράς» από τον Σπύρο Π.Κ Σπύρου

Μια θεατρική κωμωδία με τίτλο «Εγιώ παπάς , εγιώ τατάς, εγιώ τζιαί ο ππαράς» και με μελοποιημένη ποίηση του γνωστού λαϊκού ποιητή Αντώνη Γαβριήλ Παπά κάνει πρεμιέρα στις 22 Μαΐου. Το SkalaTimes κουβεντιάζει με τον συγγραφέα του θεατρικού αυτού έργου, τον Σπύρο Π.Κ Σπύρου.

SkalaTimes

Σπύρο ποιο ήταν το έναυσμα ή η συγγραφή τελοσπάντων του νεου σου θεατρικού έργου;
Φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνεργασία. Η θεατρική μου ομάδα «άρτον & θέατρον»  με την θεατρική ομάδα «Αρχάγγελος Κιτίου» ενώθηκαν με σκοπό να φτιάξουμε ένα έργο διανθισμένο με την μελοποιημένη ποίηση του Αντώνη Γαβριήλ Παπά. Τα τραγούδια του κύριου Αντώνη ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσω να γράφω την σύγχρονη κυπριακή κωμωδία «Εγιώ παπάς , εγιώ τατάς, εγιώ τζιαί ο ππαράς» και τον ευχαριστώ πάρα πολύ που έγινε μέρος της ομάδας μας.

Επιλέγεις για ακόμη μια φορά την κωμωδία. Γιατί;
(Γιατί λαλείς; Κοίτα με καλά. Εν φάτσα τούτη για δράμα; Αν τζιαί που με βλέπω στον καθρέφτη, εν ένα δράμα η κατάσταση. -Γέλια-)
Κοίταξε, έχω την πεποίθηση ότι η κωμωδία είναι φάρμακο για την ψυχή,αλλά και όπλο για να αντέχεις την καθημερινότητα. Όχι μόνο για τον κόσμο που θα έρθει να  περάσει όμορφα και να ξεχάσει  για λίγο τα προβλήματά του, αλλά ακόμη και για εμάς τους ίδιους που θα είμαστε πάνω στη σκηνή. Είναι πάντα ωραίο να κάνεις τον άλλον να γελάει αλλά και εμείς στις πρόβες περνάμε τόσο ωραία και γελάμε τόσο πολύ που ξεχνάμε να κοιτάξουμε το ρολόι μας για να φύγουμε. Ιδιαίτερα φέτος, ομολογώ, την χρειαζόμουν όσο ποτέ άλλοτε. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γράψεις κωμωδία όταν μέσα σου κλαις… αλλά νομίζω ότι τα κατάφερα. Αυτό βέβαια θα το κρίνετε εσείς. 

Ποιος θα είναι ο τίτλος και το στόρυ του νέου σου αυτού έργου;
Πρόκειται για μια σύγχρονη κυπριακή κωμωδία  με καταστάσεις που σατιρίζουν τα σύγχρονα κοινωνικά θέματα και προβλήματα όπως τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων,την αποσύνθεση του θεσμού της οικογένειας ,την αλλαγή των ρόλων μεταξύ γυναίκας και άντρα, τα ηθικά διλήμματα πάνω στην τιμιότητα,το καθήκον,τη δικαιοσύνη και φυσικά το θέμα της κάθε εξουσίας και του συστήματος.
Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Λευτέρης και η οικογένεια του είναι μια σύγχρονη αστική οικογένεια που όμως εξαναγκάζεται να μετακομίσει στο χωριό που μεγάλωσε ο Λευτέρης, στον  Κομμόροτσο, ένα χωριό στο οποίο όπως δηλώνει το όνομά του, ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό είναι φραγμένος με μια μεγάλη πέτρα. Η οικονομική κρίση,τα δάνεια,το κούρεμα αλλά και η γυναίκα του Θέκλα, οδήγησαν τον Λευτέρη και την εταιρία του στην πτώχευση και στην κατάσχεση του σπιτιού του από την τράπεζα. Έτσι ο Λευτέρης αναγκάζεται να καταφύγει στο σπίτι της γιαγιάς του στο χωριό Κομμόροτσος. Τα παιδιά του όμως συνηθισμένα στους ρυθμούς  και στις ανέσεις της πόλης θα αντιδράσουν. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά για τον Λευτέρη, όταν πάει στο χωριό ανακαλύπτει ότι το σπίτι της γιαγιάς του είναι υπό την διαχείριση του μουχτάρη του χωριού και ότι μετατράπηκε σε  αίθουσα δεξιώσεων. Την διαχείριση της αίθουσας έχει  αναλάβει μία οικογένεια του χωριού,που υπακούει τυφλά στον “δικτάτορα” μουχτάρη . Ο Λευτέρης όμως επαναστατεί για πρώτη φορά στην ζωή του και είναι διατεθειμένος να παλέψει μέχρι τέλους  ενάντια στην εξουσία για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θα τα καταφέρει να κερδίσει πίσω το σπίτι του και παράλληλα την μάχη εναντίον της αδικίας; Ίδωμεν!

Να αναφέρουμε τους ηθοποιούς και συντελεστές της παράστασης;
Στη σκηνοθεσία είμαι εγώ μαζί με την Νίκη Πλυσή και στην παράσταση μας  παίζουν δώδεκα ερασιτέχνες ηθοποιοί: Έλενα Αντρέου , Ελίσαβετ Παρπή , Δέσποινα Λαζαρή, Αντρούλα Νικολάου, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Νίκη Πλυσή, o JeanPaul Talbot, o Ευγένιος Ευγενίου, ο Πανίκος Αναστασίου, ο Αγαμέμνων Παττίχης και ο Γιώργος Χριστοδούλου. Και όπως ήδη έχω αναφέρει η παράσταση είναι  διανθισμένη με τα μελοποιημένα ποιήματα (τραγούδια) του Αντώνη Γαβριήλ Παπά σε μουσική Λεόντιου Γεωργίου, Κούλλη Θεοδώρου και Ευθύμιου Παπαδόπουλου. Η παράσταση διαρκεί μία ώρα και τριάντα λεπτά και είναι κατάλληλη για όλη την οικογένεια καθώς δεν περιλαμβάνει βωμολοχίες. 

Πότε και που θα γίνει η πρεμιέρα και ποιες άλλες παραστάσεις προγραμματίζετε.
Η πρεμιέρα της παράστασής μας θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στις 22 Μαϊου 2019 και ώρα 20:30.  Η παράστασή μας θα περιοδεύσει σε δήμους και  κοινότητες όλων των πόλεων.  Επίσης, στα τέλη Σεπτεμβρίου η παράστασή μας θα παρουσιαστεί και στη Ρόδο στους Κύπριους φοιτητές και αποδήμους.

Έχεις σπουδάσει θεατρολογία, αλλά γνωρίζω πως εκτός από σεναριογραφία γράφεις και ποίηση και στίχους .Αλήθεια, συγγραφέας, σεναριογράφος, ηθοποιός,σκηνοθέτης, τι απολαμβάνεις περισσότερο;
Απολαμβάνω να δημιουργώ. Να έχω ένα στυλό και χαρτί μπροστά μου και να δημιουργώ μικρούς κόσμους. Να φτιάχνω χαρακτήρες, τόπους,πάθη,έρωτες.ιστορίες. Όταν γράφω νιώθω σαν ένας ¨μικρός Θεός¨. Μόνο που εγώ είμαι ¨δίκαιος  Θεός¨ καθώς μέχρι τώρα στα έργα μου μπορεί οι ήρωες να περνούν δύσκολα αλλά  στο τέλος υπερισχυεί πάντα η δικαιοσύνη και το ευτυχισμένο τέλος. 

Η τηλεόραση σε ενδιαφέρει καθόλου; Σε είδαμε σε κάποιους μικρούς ρόλους σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές ενώ είχες γράψει και σενάριο για μια σειρά….
Εννοείται πως με ενδιαφέρει. Έχω παίξει και έχω γράψει κάποια επεισόδια σε τηλεοπτική σειρά όμως μεγάλος μου στόχος είναι το σενάριο που έχω γράψει να βρει τηλεοπτική στέγη για να δει περισσότερος κόσμος την δουλειά μου.

Πώς βλέπεις/κρίνεις το τηλεοπτικό τοπίο στη Κύπρο;
Η τηλεόραση είναι ένας πολύ δύσκολος χώρος. Όταν είσαι απλός θεατής βλέπεις μόνο το αποτέλεσμα και δεν μπορείς να ξέρεις πόση δουλειά έχει προηγηθεί για να δεις ένα επεισόδιο. Και οι τηλεθεατές έγιναν πλέον πιο απαιτητικοί,πιο επιλεκτικοί και αυτό αναγκαστικά έχει ανεβάσει το επίπεδο των σειρών.Όμως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να φτάσουμε εκεί που πρέπει. 

Αλήθεια, για το θέατρο ποια η γνώμη σου; Ποιο είναι το δικό σου όραμα όσον αφορά στο θέατρο;
Το θέατρο για μένα είναι η διαφυγή μου. Μπορεί να σπούδασα θέατρο αλλά, δυστυχώς  κάποιες φορές και ευτυχώς κάποιες άλλες , δεν έχει γίνει το επάγγελμά μου. Οπότε προς το παρόν, το θέατρο είναι το καταφύγιο μου στην προσπάθεια για επιβίωση στη ζούγκλα που ζούμε. Άλλωστε, όπως έχει πει και η Κική Δημουλά: «Αν μετρήσετε με πόσους συμβιβασμούς  συζούμε,θα καταλάβετε ότι η επιβίωση είναι μια σπουδαία ηθοποιός, με ιδιαίτερη ευχέρεια να υποδύεται την αντοχή». Όσον αφορά το θέατρο στην Κύπρο χαίρομαι που βλέπω θεατρικές ομάδες, επαγγελματικούς θιάσους και τον Θ.Ο.Κ. να ανεβάζουν θεατρικά έργα από νέους  Κύπριους θεατρικούς συγγραφείς  και στόχος μου  είναι να δω να ανεβάζουν και  δικά μου έργα κάποια μέρα.

Τέλος, πες μας ένα καλό λόγο γιατί να έρθουμε στην παράσταση σας;
Μα για να με δείτε να ξεδιπλώνω το ταλέντο μου φυσικά. Έχω ένα τεράστιο σεντόνι στην παράσταση που το ονόμασα «Ταλέντο» και κατά την διάρκεια της παράστασης το ξεδιπλώνω. Μετά φυσικά το διπλώνω ξανά γιατί γεμίζει η σκηνή από το «Ταλέντο» μου και δεν μπορούν να παίξουν οι υπόλοιποι….
Μα για να γελάσετε φυσικά! Για κανέναν άλλο λόγο. Σας περιμένουμε.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας»

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα: «Έλεγχος Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας», που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει αναρτηθεί σήμερα

Συνεχίζεται το “έργο” στην Αραδίππου / ΑΚΕΛ για Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου, Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate

Εκλογές 2024: Οι αλήθειες για την ανεπαρκή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Αραδίππου. Κρυφτό από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Πάρτο για συμμετοχή σε debate. Σε

Μεγάλη Δευτέρα

Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Μεγάλη Δευτέρα η επόμενη ημέρα του εορτασμού της Κυριακής των Βαΐων όπου και ξεκινά η εβδομάδα των

error: Content is protected !!