Ανδρέας Βύρας: “Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι”

To διαδικτυακό περιοδικό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας SkalaTimes κουβεντιάζει με τον Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα για τη πόλη μας.
Νέα σχέδια, επικείμενες αποφάσεις και πολλά άλλα, στην πιο κάτω στη συνέντευξη με τον Δήμαρχο μας που δηλώνει “συγκρατημένα αισιόδοξος”, ενώ η Λάρνακα φαίνεται να είναι έτοιμη να δεχθεί νέα έργα και επενδύσεις μέσα στο 2019. 

Της Γιώτας Δημητρίου

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι για τη νέα χρονιά κύριε Δήμαρχε;
Θεωρώ πως είναι μια κομβική χρονιά για τα δύο σημαντικότερα ίσως ζητήματα που αφορούν την Λάρνακα. Το ένα είναι το θέμα του λιμανιού-Μαρίνας που πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα και να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στη διαδικασία. Το δεύτερο θέμα είναι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και υγραερίου οι πρώτοι μήνες του 2019 είναι κρίσιμοι γιατί έχουμε την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βασιλικού, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες των δύο εταιρειών που θα κάνουν δικές τους εγκαταστάσεις οφείλουμε να ελέγχουμε και να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο και να γίνουν οι εγκαταστάσεις.
Παράλληλα μέχρι τον Ιούνη του 2019 πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα του υγραερίου και να ξεκινήσουν οι εργασίες γι αυτό στην περιοχή του Βασιλικού. Είναι πολύ σημαντικό εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο να έχουμε τα μάτια μας 14, να πιέζουμε και να ελέγχουμε κι εκεί που θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μια σοβαρή παρέκλιση να αντιδράσουμε δυναμικά.

Μέχρι στιγμής όμως οι διαδικασίες κυλούν κανονικά;
Από τις παρακολουθήσεις, συνεδρίες και επαφές που έχουμε, φαίνεται πως υπάρχει μια κινητικότητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν μπορώ να πω ότι όλα είναι τέλεια!

Με το λιμάνι τι γίνεται;
Περιμένουμε. Μέχρι το Μάρτη πρέπει να κατοχυρωθεί η προσφορά στον επενδυτή.

Υπάρχει περίπτωση να δοθούν νέες παρατάσεις κτλ;
Νομίζω πως όχι. Και λόγω της νομοθεσίας δεν έχουν περιθώριο για άλλη παράταση.

Κοντά μας,στο SkalaTimes, φτάνουν συχνά παράπονα από αρκετούς κατοίκους της περιοχής ότι σήμερα γίνονται έργα μέσα στο λιμάνι τα οποία προκαλούν ηχορύπανση, σκόνη με αποτέλεσμα κόσμος στην περιοχή να αρρωσταίνει….Είναι εις γνώση σας κάτι τέτοιο;
Ναι είναι….

Από την άλλη το λιμάνι είναι κράτος εν κράτει. Για να μπει μέσα δημοσιογράφος, ή ακόμα και εσείς ως Δήμαρχος χρειάζεται άδεια από την αρχή Λιμένων…Αν γίνονται παράνομες εργασίες ποιος θα το δει;
Όποτε έχουμε καταγγελίες πολιτών δίνουμε τις καταγγελίες εκεί που πρέπει. Όπως γνωρίζεις το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας μπορούν να μπουν μέσα στο λιμάνι χωρίς άδεια. Έχουμε επαφή με τα αρμόδια τμήματα και γίνονται κάποιες διερευνήσεις. Παρακολουθούμε το θέμα. Ναι, είναι γεγονός ότι υπάρχει θέμα σκόνης. Εμείς προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι εργασίες που γίνονται μέσα στο λιμάνι είναι νόμιμες.
Αυτή τη στιγμή αναμένουμε όπως σου είπα να κατοχυρωθεί η προσφορά τον Μάρτιο, θα είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έγινε ποτέ στη Κύπρο. Πρέπει να σου πω ότι οι επενδυτές έχουν πραγματικά πολύ ζεστό ενδιαφέρον γι αυτή την επένδυση και ελπίζουμε πως όλα θα κυλήσουν θετικά, για το συμφέρον της πόλης μας.

Οι Ισραηλίτες γενικότερα επενδύουν στη Λάρνακα τα τελευταία χρόνια…
Έχουμε μια ροή ξένων επενδυτών. Και από Ισραηλίτες και από Λιβανέζους, Ιορδανούς. Οι πρώτοι σε αριθμό που επενδύουν στη Λάρνακα θα έλεγα πως είναι οι Λιβανέζοι.

Εσείς έχετε επαφές με Ισραηλίτες. Γιατί επιλέγουν τη πόλη μας;
Καθημερινά έχω επαφές με ξένους επενδυτές από τις χώρες που σου ανέφερα και άλλες. Επιλέγουν τη Λάρνακα γιατί γνωρίζουν πως η πόλη μας έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης σε σχέση με άλλες πόλεις που ίσως να είναι κορεσμένες.
Η Λάρνακα είναι μια πόλη με μεγάλο παραλιακό μέτωπο, αεροδρόμιο, λιμάνι, είναι φιλική προς τις οικογένειες, κοντά σε όλες τις άλλες πόλεις. Και νιώθουν πως υπάρχουν πολλές προοπτικές που θα ανεβάσουν πολύ ψηλά τη Λάρνακα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μια επιτυχία επί θητείας σας είναι η μετακίνηση των γηπέδων αντισφαίρισης και η ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της πόλης. Αυτό να το περιμένουμε μέσα στο 2019;
Έχουμε κάποια θέματα με τον εργολάβο, πιέζουμε συνεχώς, θα διασφαλίσουμε ότι το συντομότερο δυνατόν θα λυθούν τα όποια προβλήματα, έτσι ώστε να ετοιμαστούν να νέα γήπεδα και κατ’ επέκταση να μετακινηθούν τα γήπεδα από το χώρο που βρίσκονται σήμερα.
Μέσα στο 2019, αρχές του 2020 θα γίνει η ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού.

Η ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού θα φέρει ακόμη περισσότερο τουρισμό στη πόλη μας…
Βεβαίως και η δημιουργία επίσης του Μουσείου Ενάλιας Αρχαιολογίας στη περιοχή του αρχαίου λιμανιού θα είναι ένας ακόμη πόλος έλξης επισκεπτών.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ήδη εξασφαλίσει τα κονδύλια (κάποια εκατομμύρια) από το Ίδρυμα Φροστ του Λονδίνου. Βρήκαμε το χώρο ο οποίος ανήκει στο Υπουργείο Μεταφορών και θεωρούμε ότι αυτοί οι τρεις χώροι μαζί στην ίδια περιοχή (αρχαίο λιμάνι, αρχαιολογικό μουσείο, μουσείο ενάλια αρχαιολογίας) θα ενισχύσουν τον πολιτισμό στη πόλη μας και το τουρισμό.

Είστε ικανοποιημένος από τα έργα του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι στιγμής;
Στις 22 Φεβρουαρίου 2019 ολοκληρώνεται ο δημοτικός κήπος, ένα πράσινο έργο που θα ομορφύνει αρκετά τη πόλη μας,ξεκίνησαν τα έργα για τη δημοτική αγορά, για τη Λέσχη, για το Κοινοτικό, ολοκληρωθήκαν οι προσφορές για τις πεζοδρομοποιήσεις στο κέντρο της πόλης, εντός του 2019 θα βγουν οι προσφορές για τη Ζουχουρί και παράλληλα είμαστε στη διαδικασία να ωριμάσουμε ακόμη δέκα νέα έργα με τον νέο κύκλο των διαρθρωτικών ταμείων. Επίσης εργαζόμαστε πάνω σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη….

Είστε αισιόδοξος για τα σημαντικά και λιγότερο σημαντικά, έργα της πόλης μας κύριε Δήμαρχε;
Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι!
Να σου αναφέρω ότι σύντομα θα κάνουμε μια ανασκόπηση και ανάλυση των έργων που πραγματοποιήσαμε αυτά τα δύο χρόνια και θα καλέσουμε και δημοσιογράφους.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα” Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου,

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!