Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Erasmus+» SPRINT TEAM ATHLETICS 2OOO

Ανταλλαγή Νέων στο πλαίσιο της Δράσης 1 του ευρωπαϊκού προγράμματος “ERASMUS+” πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα με τίτλο: «Goal: Generating Outdoor Active Leaders». Ο κύριος στόχος του έργου ήταν η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, της κοινωνικής ένταξης και της ανεκτικότητας μεταξύ των νέων μέσω του αθλητισμού. Η εν λόγω δράση φιλοξενήθηκε στο Δημοσιογραφικό Χωριό στα Περβόλια της επαρχίας Λάρνακας μεταξύ 7-14 Ιανουαρίου 2019 από το σωματείο ‘SPRINT TEAM ATHLETICS 2000’.

Στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 35 άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις –ΜΚΟ  συνολικά 7 χώρων (Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Πορτογαλία και Λιθουανία). 

Το σωματείο ‘SPRINT TEAM ATHLETICS 2000’, που εδρεύει, λειτουργεί και δραστηριοποιείται στην πόλη της  Λάρνακας  ανέλαβε το συντονισμό και τη  φιλοξενία του πιο πάνω προγράμματος. Το σωματείο  εκπροσωπήθηκε από τον  πρόεδρό του Κυριάκο Κυριάκου.

Οι συμμετέχοντες κατά την διάρκεια του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες μέσω του αθλητισμού και υπαίθριων δραστηριοτήτων, υποβοηθώντας έτσι στην απόκτηση ικανοτήτων μέσω της μη τυπικής μάθησης. Οι δραστηριότητες της ανταλλαγής στόχευσαν στην  προώθηση της συμμετοχής, στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων για τη σημασία και τα ωφέλη του αθλητισμού.

Θέματα που απασχόλησαν ήταν ο αθλητισμός ως μέσο για κοινωνική συνοχή, εργαλείο υπερπήδησης εμποδίων και καταπολέμησης διακρίσεων καθώς και παράγοντας κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Κατά τη διάρκεια της δράσης δημιουργήθηκε flashmob εμπνευσμένο από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Αποκορύφωμα της ανταλλαγής ήταν η παρουσίαση του flashmob την Κυριακή 13/1 στην Πλατεία Ερμού ενημερώνοντας έτσι τους παρευρισκομένους για τη σχετική δράση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, μεταφέροντας και τα μηνύματα της όπως προέκυψαν από τις δραστηριότητες και εργασίες του σχεδίου.  Η πρωτότυπη παρουσίαση χρωμάτισε κυριολεκτικά με διαπολιτισμικό χρώμα την πλατεία της Λάρνακας και προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στους πολίτες της πόλης μας που βρέθηκαν κοντά εκείνη τη χρονική στιγμή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος κρίθηκε σκόπιμη και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και μη κυβερνητικών οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη ο οποίος προέβηκε σε εκτενή παρουσίαση των στόχων, του έργου και των επιτευγμάτων της αντίστοιχης Επιτροπής για τα τελευταία έξι χρόνια, καινοτομίες στην υποστήριξη αλλά και νομοθετικές αλλαγές στον τομέα των μη κυβερνητικών οργανώσεων ΜΚΟ, μελλοντικά σχέδια για  στήριξη των ΜΚΟ αλλά και αναγνώρισης της μη τυπικής μάθησης και εθελοντικής προσφοράς.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρέμβαση του διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Αθλητιμσμού, Αντώνη Αλεξόπουλλου  o οποίος στην παρουσίασή του «Αθλητισμός ως παράγοντας κοινωνικής αλλαγής», ανέλυσε το ρόλο και τη σημασία  του αθλητισμού στην κοινωνία τονίζοντας και τεκμηριώνοντας με ποικίλα παραδείγματα τη συνεισφορά του στην κοινωνική αλλαγή. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με το θέμα και να εισηγηθούν τρόπους επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων μέσω του αθλητισμού.

Το ‘SPRINT TEAM ATHLETICS 2000’ αξιοποίησε για ακόμη μία φορά με μεγάλη επιτυχία τις ευκαιρίες και δυνατότητες που είναι διαθέσιμες για ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των νέων στην κοινωνία.  Εν τέλει, το πρόγραμμα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε οργανωτική ομάδα και συμμετέχοντες.

Νίκη Καρουλλά
Συντονίστρια- Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!