Καταξιωμένοι Κύπριοι Καλλιτέχνες που υπηρετούν την τέχνη τους εκτός Κύπρου!

Είναι μεγάλη η λίστα με τους Κύπριους ηθοποιούς, μουσικούς, καλλιτέχνες γενικότερα, που υπηρετούν την τέχνη που επέλεξαν με επιτυχία εκτός Κύπρου.
Κύπριοι που έχουν αναγνωριστεί για το ταλέντο τους και έχουν πετύχει πολλά εκτός Κύπρου, πολλές φορές δίπλα από παγκοσμίου φήμης ονόματα.
Σήμερα, βλέπουμε κάποιους από αυτούς και ελπίζουμε ότι μια μέρα το ταλέντο τους θα εκτιμηθεί και θα τιμηθεί και στην ιδιαίτερη τους πατρίδα, την Κύπρο.

Της Γιώτας Δημητρίου

Αγνή Τσαγγαρίδου Σκοτ (Agnes Scott)
Ηθοποιός
Με καταγωγή από τη Λάρνακα, κόρη του διακοσμητή και γνωστού στα πολιτιστικά της πόλης του Ζήνωνα, Κυριάκου Τσαγγαρίδη, η Αγνή έχει λάβει μέρος σε γνωστές κινηματογραφικές ταινίες του Hollywood, όπως το τελευταίο Bridget Jones όπου υποδύθηκε την Camilia, δίπλα από τους Rene Zellweger και Colin Firth. Σύμφωνα με το Imdb έχει παίξει και στις ταινίες The Young Messiah (2016, η ταινία προβλήθηκε στην Αμερική και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκτός από Αγγλία και Ιταλία), Spooks (2002) κ.α, καθώς και σε αρκετές Βρετανικές τηλεοπτικές σειρές, ενώ το 2006 είχε παίξει και στην κυπριακή κινηματογραφική ταινία “Ακάμας” ως Ροδού.
Στο Shadow Line του Hugo Blick, μια σειρά του BBC, είχε παίξει δίπλα από τον βραβευμένο με όσκαρ Chiwetel Ejiofor. Στη σειρά υποδυόταν την πρώην φιλενάδα του.
Είναι παντρεμένη με τον Scott Handy, τον γνωστό Βρετανό ηθοποιό (ανάμεσα σε άλλα ο Scott Handy ήταν στην ταινία του Tim Burton “Miss Pelegrines home for peculiar children” με τον Samuel L. Jackson) και έχουν δύο παιδιά.

Στέλιος Καλησπερίδης
Μουσικός / κιθαρίστας
Με καταγωγή από την Αμμόχωστο, μεγαλωμένος στην Λάρνακα, ο Στέλιος σπούδασε σε Βρετανία και Αμερική. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο. Υπήρξε ο βασικός κιθαρίστας του Βρετανικού X Factor. Έχει παίξει σε ένα κατάμεστο O2 Arena και σε άλλες μεγάλες Βρετανικές σκηνές δίπλα από μεγάλα Αμερικανικά και Βρετανικά ονόματα.
Σε παλαιότερη του συνέντευξη στο SkalaTimes είχε πει για την αρχή της καριέρας του: “Από μικρός είχα κλίση στη μουσική και άρχισα κιθάρα σε ηλικία 6 χρόνων. Αυτό ίσως ακουστεί κάπως “παραμυθένιο” και αστείο, αλλά όταν μικρός έβλεπα στη τηλεόραση μουσικά προγράμματα, όλα σταματούσαν για μένα. Ονειροπολούσα ότι μια μέρα θα είμαι εγώ σε εκείνη την σκηνή να παίζω μπροστά από χιλιάδες κόσμο. Παρόλα αυτά, οι πρώτες μου σπουδές όταν ήρθα στο Λονδίνο ήταν πτυχίο  σε Electronic Engineering και Masters σε Telecommunications. Όμως, το πάθος και η θέληση που είχα για να σπουδάσω μουσική σε ανώτερο επίπεδο, με οδήγησαν στο Los Angeles,  όπου σπούδασαν κιθάρα σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια, το Musicians Institute (GIT). Ο κύκλος των μουσικών μου σπουδών ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο με το πτυχίο μουσικής σε Performance / Composition από το London College of Music με ειδίκευση στη Jazz.. Τους πρώτους μήνες όταν μετακόμισα εκεί και άρχισα τις σπουδές μου, ήμουν πολύ ενθουσιασμένος από το περιβάλλον της σχολής και επίσης από την μουσική σκηνή του Los Angeles. Ήταν κάτι καινούριο και πρωτόγνωρο για μένα, ενα πολύ ωραίο περιβάλλον για κάποιο που αγαπούσε τη μουσική από μικρή ηλικία. Ήμουν περιτρυγυρισμένος από μουσική 24 ώρες το 24ωρο. Είναι αυτό που λέμε “ζεις και αναπνέεις μουσική”. Μερικοί από τους καθηγητές που με δίδαξαν, είναι κορυφαίοι στο χώρο της κιθάρας και της μουσικής και νοιώθω πολύ τυχερός που μου δόθηκε η ευκαιρία να σπουδάσω και να εμπνευστώ από καλλιτέχνες τέτοιου βεληνεκούς.  Είδα από πρώτο χέρι πόση σκληρή δουλειά, αφοσίωση και πάθος χρειάζεται για να φτάσει κάποιος σε κορυφαίο επίπεδο και θα έλεγα ότι αυτό είναι το δίδαγμα που πήρα από τις σπουδές μου στο Los Angeles. Αφοσίωση, σκληρή δουλειά και πάθος για ότι κάνεις, είτε αυτό είναι επαγγελματικού, είτε προσωπικού επιπέδου. Σχετικά με το ενδεχόμενο να έμενα εκεί, αρχικα ναι, μου είχε περάσει από το μυαλό, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, ένοιωθα ότι οι ρίζες μου και η ευτυχία μου, ήταν πίσω στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, πιο κοντά και στη Κύπρο μας και στους γονείς μου.
Δεν ήταν καθόλου εύκολο, ειδικά εδώ στο Λονδίνο όπου υπάρχουν πάρα πολλοί ταλαντούχοι μουσικοί και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Όταν αποφοίτησα από τις μουσικές σπουδές, το βρήκα δύσκολο να εργαστώ εξ’ολοκλήρου ως μουσικός. Γι αυτό δούλευα part-time σε ένα μεγάλο γραφείο Engineering για 2 χρόνια, ενώ άρχισα να κάνω τα πρώτα δειλά μου βήματα στη μουσική σκηνή του Λονδίνου. Σιγά σιγά άρχισα να γνωρίζω κόσμο, να κάνω επαφες και το τηλέφωνο άρχισε να χτυπά! (Χαμογελά)”.
Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες σε συναυλίες, στούντιο, ραδιόφωνο, και τηλεόραση (έπαιξε σε διάφορα προγράμματα του BBC, ITV και Channel 4, όπως BBC sessions, Top Of The Pops, T4 και διάφορα άλλα).
Έχει κάνει περιοδείες με το Βρετανικό  X Factor ως κιθαρίστας στο συγκρότημα που συνόδευε τους καλύτερους καλλιτέχνες από κάθε χρονιά. Εκεί του δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστεί με ονόματα όπως Leona Lewis, JLS, One Direction, Olly Murs, κ.α.
Έχει συνεργαστεί επίσης με την Celine Dion, Leanne Rimes, Peter Andre, Jason Donovan, Belinda Carlisle, Kenny Thomas, Gloria Gaynor και Shalamar. Επίσης, για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν ο κιθαρίστας στο συγκρότημα που έπαιζε στο “Music Box Live”, το οποίο ήταν η πιο δημοφιλής Soul, R&B και Pop εβδομαδιαία βραδιά στο Λονδίνο, πριν από μερικά χρόνια. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνοδεύσει (με την κιθάρα) διάφορους καλλιτέχνες όπως Amy Winehouse, Joss Stone, Chaka Khan και Will Smith.
Τον τελευταίο χρόνο ανάμεσα σε άλλα κάνει περιοδείες με τον γνωστό από τη δεκαετία του ’80 τραγουδιστή Jason Donovan.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην 24h:
https://24h.com.cy/2019/01/kataxiomenoi-kyprioi-poy-ypiretoyn-tin-techni-toys-ektos-kyproy/

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!