Βασίλης Βασιλειάδης: “Η Τέχνη οφείλει να γίνει πιο ανθρώπινη και μπορεί να το κάνει χωρίς να κάνει εκπτώσεις”

βασ2Η πρώτη Μπιενάλε στη Κύπρο είναι γεγονός και θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2018. Με αφορμή αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός και ενώ οι προετοιμασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο, κουβεντιάζουμε με τον εικαστικό Βασίλη Βασιλειάδη ο οποίος είναι ο επιμελητής της Μπιενάλε Λάρνακα 2018.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Βασιλειάδη σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για τη πρώτη Μπιενάλε που θα γίνει στη Κύπρο, για τη Μπιενάλε Λάρνακας;
Μπορούμε να πούμε ότι μπαίνουμε στο τελικό στάδιο. Σε λίγες μέρες αρχίζει η περίοδος παραλαβής των έργων των καλλιτεχνών και ταυτόχρονα ξεκινάει και το στήσιμο της έκθεσης στους τρεις εκθεσιακούς χώρους. 

Μπηκατε λοιπόν στη τελική ευθεία. Αλήθεια, υπήρξε ενδιαφέρον και συμμετοχές από καλλιτέχνες του εξωτερικού; Απο ποιες χωρες;
Δεν θυμάμαι ακριβώς όλες τις χώρες. Μπορώ όμως να σου πω ότι στις αιτήσεις συμμετοχής, οι οποίες ξεπέρασαν τις 300, είχαμε προτάσεις από καλλιτέχνες από 37 χώρες του εξωτερικού. Ήταν ευχάριστη έκπληξη για όλους μας να βλέπουμε να έρχονται αιτήσεις από καλλιτέχνες από Αυστραλία, Αμερική, Ιαπωνία κλπ.

Έχει αποφασίσει η κριτική επιτροπή ποια έργα θα λάβουν μέρος; Αν όχι πότε θα αποφασίσει;
Η Επιτροπή έχει ήδη αποφασίσει ποια έργα θα λάβουν μέρος στην Έκθεση. Πρόκειται για 114 έργα συνολικά.
μπιεναλε
Να αναφέρουμε τα άτομα που απαρτίζουν την κριτική επιτροπή;
Φυσικά. Η κριτική Επιτροπή απαρτίζεται από τους Φώτο Δημητρίου, Τόνια Λοίζου, Τατιάνα Φεραχιάν, Στέλιο Μουσαρρή και εμένα.

Πέρα από το εκθεσιακό κομμάτι θα γίνονται και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη Λάρνακα υπό την αιγίδα της Μπιενάλε Λάρνακας να πούμε δυο λόγια για τις εκδηλώσεις αυτές;
Οι παράλληλες εκδηλώσεις της Μπιενάλε θα διαρκέσουν όλη τη περίοδο της διοργάνωσης και θα πραγματοποιούνται σε διάφορους χώρους της πόλης και της επαρχίας της Λάρνακας. Μιλάμε για 25 περίπου παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν όλες σχέση με το θέμα της Μπιενάλε δηλαδή το Δοχείο – Περιεχόμενο. Θα υπάρχουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, βιωματικά εργαστήρια, κοινωνικές δράσεις, διαλέξεις και πολλά άλλα

Πότε ξεκινά η Μπιενάλε Λάρνακας και μέχρι πότε θα διαρκέσει;
Η Μπιενάλε ξεκινάει επίσημα στις 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Τι θα σημαίνει για τη Λάρνακα αλλά και τη Κύπρο ολόκληρο το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός;
Όπως σε όλες τις  Διεθνής διοργανώσεις αυτού του τύπου έτσι κι εδώ θα έχουμε αυτό το πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Πολλοί καλλιτέχνες και πολλοί επισκέπτες από όλο τον κόσμο, θα βρεθούν αναμεμειγμένοι με την κοινωνία της Λάρνακας για ένα κοινό, πολιτιστικό γεγονός. Η τοπικές κοινωνίες αγκαλιάζουν τέτοιες εκδηλώσεις και συχνά τις θεωρούν “δικές” τους. Είναι πιο εύκολο με αυτό τον τρόπο να καλυφτεί η απόσταση που χωρίζει τις τελευταίες δεκαετίες την κοινωνία από την τέχνη. Η Τέχνη οφείλει να γίνει πιο ανθρώπινη και μπορεί να το κάνει χωρίς να κάνει εκπτώσεις όπως λανθασμένα πολλοί πιστεύουν, ενώ από την άλλη οι πολίτες οφείλουν να συμπεριλάβουν την Τέχνη στην καθημερινότητα τους χωρίς να φορούν απαραίτητα τον μανδύα του φιλότεχνου ή του ειδικού. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε φυσικά και σε άλλα, πιο άμεσα και χειροπιαστά οφέλη όπως την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού τουρισμού στην Κύπρο, την προώθηση της Κυπριακής τέχνης στον κόσμο αλλά και την πρόκληση που αποτελεί η διοργάνωση μιας διεθνούς καλλιτεχνικής εκδήλωσης στα όρια της ανατολικής Μεσογείου με την αιματοβαμμένη Μέση ανατολή.

Εκπλήξεις για το κοινό θα υπάρξουν;
Για το κοινό ίσως να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις όσο αφορά την ιδιομορφία ορισμένων καλλιτεχνικών προτάσεων. Για τους τους διοργανωτές εύχομαι να μην υπάρξουν εκπλήξεις! (χαμογελά).
μπιεναλε2
Τέλος, αλήθεια κατά τη δική σας άποψη κύριε Βασιλειάδη, σε δύσκολες εποχές (κοινωνικά, οικονομικά, κτλ) η τέχνη τι μπορεί να προσφέρει;
Η Τέχνη δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα περισσότερο από τον ίδιο της τον εαυτό. Η Τέχνη δεν μπορεί να λύσει κανένα κοινωνικό πρόβλημα. Πρόκειται για μια λανθασμένη εντύπωση η οποία δυστυχώς έχει περάσει τόσο βαθιά μέσα στη συνείδηση του κόσμου σε σημείο όπου η πλειοψηφία των ανθρώπων έφτασε να πιστεύει ότι ο σκοπός της Τέχνης είναι να καυτηριάζει κοινωνικά θέματα και σκοπός του καλλιτέχνη είναι να κάνει έρευνα και να θίγει κοινωνικές αδικίες. Μετατρέψαμε τα έργα Τέχνης σε τεκμηριογραφήματα και ανταλλάξαμε το ρόλο του καλλιτέχνη με εκείνο του μάχιμου δημοσιογράφου. Οι γκαλερί σε όλο τον κόσμο γεμίζουν με αντικείμενα που απλώς μοιάζουν με έργα τέχνης και οι εκθέσεις θυμίζουν παζαράκια μή κυβερνητικής οργάνωσης. Και έτσι απομακρυνθήκαμε από την Τέχνη. Δεν είμαι απαισιόδοξος. Είναι όλα αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού των ορίων που χαρακτηρίζει τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε. Σε δύσκολες εποχές λοιπόν η Τέχνη μπορεί μόνο να προσφέρει αυτό πρόσφερε πάντα. Δηλαδή τον ίδιο της τον εαυτό

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!