“Το Ψωμί” του συγγραφέα Χρίστου Τσιαήλη στο Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών

διηγηματα ΨΩΜΙ

Ο συγγραφέας Χρίστος Τσιαήλης θα παρουσιάσει το βιβλίο διηγημάτων του με τίτλο “Ψωμί” στο Δήμο Λιβαδιών στις 27 Ιουλίου μέσα στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου. Με αφορμή την παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ, στο Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών, εμείς κουβεντιάσαμε με τον συγγραφέα, τον οποίο πετύχαμε εκτός Κύπρου, στη Σόφια, όπου διαμένει αυτές τις μέρες.

Της Γιώτας Δημητρίου

Χρίστο πως προέκυψε η συνεργασία με το Δήμο Λιβαδιών;tsiailis
Αγαπητή Γιώτα σε χαιρετώ από τη Σόφια της Βουλγαρίας και σε ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Ο πολιτιστικός μήνας του Δήμου Λιβαδιών ήταν η αφορμή. Ήρθα σε επικοινωνία με τον Δήμο και καθώς είχα παρουσιάσει ξανά δουλειά μου σε πολιτιστική βραδιά του Δήμου υπήρξε καλή και εποικοδομητική επικοινωνία.

Τι να αναμένουμε να δούμε στην παρουσίαση;
Θα παρουσιάσουμε βίντεος, θα ακούσουμε αναγνώσεις από ηθοποιό και ομιλίες για το ΨΩΜΙ από συγγραφείς που το αγκάλιασαν.


Υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα όσον αφορά στο χώρο της παρουσίασης;
Με τη διδυμοποίηση του Μουσείου Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών με το Ευρωπαικό Μουσείο Άρτου Βαρνάβα Μαραθώνα, υπάρχει μια καθαρά αρμονική σύνδεση, θα την αποκαλούσα μη-συμπτωματική. Απλά εναπόκειται στον ακροατή της συζήτησης να δημιουργήσει με τη φαντασία του την απάντηση στο ερώτημα “ποια σχέση έχει ένα ψωμί με το ΨΩΜΙ”.


Ποιοι θα συμβάλουν στην  παρουσίαση;
Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Γκόγκας, ποιητής και ερευνητής και η Ερατώ Ιωάννου, συγγραφέας, βοηθός συντάκτης στο Λογοτεχνικό Περιοδικό In Focus. Ανάγνωση αποσπασμάτων θα έχουμεαπό την ηθοποιό Μαριλένα Αχιλλέως. Τον συντονισμό έχει αναλάβει η Μαρίνα Σαβεριάδου, συγγραφέας.

Πόσες παρουσιάσεις έχεις κάνει μέχρι στιγμής για το εν λογω βιβλίο;
Το βιβλίο έχει παρουσιαστεί στον Δήμο Στροβόλου, υπό την αιγίδα του Δήμου, στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της Λέσχης Ανάγνωσης Φάλαινα και του συγγραφέα Δημήτρη Τανούδη, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο του βιβλίου, τον “Γκοβόστη”.


Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να γράφει κανείς διηγήματα στις μέρες μας;
Υπάρχει κόσμος μυημένος στο να διαβάζει διήγημα, κυρίως στην Ελλάδα. Παρόλο που πάντα τη μερίδα του λέοντος θα την έχει το μυθιστόρημα, το διήγημα είναι μια φόρμα-πρόκληση που δύσκολα θα εγκαταλειφθεί. Το διήγημα απαιτεί πυκνή γραφή και αφαίρεση κι αυτό πάντα θα του δίνει μια ιδιαίτερη μαγεία και μια ξεχωριστή θέση στη Λογοτεχνία διαχρονικά.


Εσένα τι είδους λογοτεχνικά βιβλία σου αρέσει να διαβάζεις και αλήθεια τι σου αρέσει περισσότερο να γράφεις;
Αγαπητή μου Γιώτα όπως γνωρίζεις γράφω όλα τα είδη γραφής, από ποίηση ως το επικό μυθιστόρημα και τα ενδιάμεσα – θέατρο και διήγημα – όσο μου αρέσει να γράφω αυτά τα είδη, άλλο τόσο μου αρέσει και να τα διαβάζω. Δεν διαβάζω μόνο τους κλασσικούς. Διαβάζω και Κύπριους, και Ελλαδίτες καθώς και παγκόσμια λογοτεχνία, παλιά και σύγχρονη. Έτσι νιώθω καλά με τον εαυτό μου, ότι δεν αδικώ κανέναν.


Ένας καλός συγγραφέας κατά την άποψη σου μπορεί να γράψει όλα τα είδη;
Ναι, το πιστεύω, αν και την “επιτυχία” του θα τη γνωρίσει μέσα από ένα από τα είδη.


Τέλος, πες μας ένα λόγο γιατί να είμαστε στην παρουσίαση στα Λιβάδια στις 27 Ιουλίου
Πάντα φροντίζω οι παρουσιάσεις βιβλίων μου να κρατάνε το ενδιαφέρον ζωντανό και να ψυχαγωγούν τον κόσμο που με τιμά.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!